Verslag sv Olyphia - sc Emmeloord

Het eerste elftal van sc Emmeloord is na een terechte 2 - 0 nederlaag bij sv Olyphia weer met beide benen op aarde teruggekeerd. Op een loodzwaar en moeilijk bespeelbaar veld werden de Emmeloorders op alle fronten afgetroefd door een fel, fanatiek en grimmig spelend sv Olyphia.
De thuisploeg gaf geen millimeter prijs en hield de linies kort op elkaar waardoor de slag op het middenveld werd gewonnen.
De Emmeloorders werden vanaf de eerste minuut fel op de huid gezeten en kwamen niet aan opbouwen toe.
In de snelle omschakeling was telkens alle hens aan dek voor de Emmeloordse verdediging waarbij er hachelijke situaties voor het doel waren te zien.
Scoreverloop: 25e Ron Bethlehem 1 - 0, 75e Rene de Nekker 2 - 0.

Hieronder volgt het verslag over:
Blauwe supporters, fysieke strijd, grimmige duels, de tweede bal, grote verdrukking, benauwde momenten en de hoge verwachtingen.

De opstelling van sv Olyphia Noordwolde:
Christiaan vd Zande, Danny Bijlsma, Gerwin Duker, Albert vd Laan, Bert Veenstra, Tim Bethlehem, Kevin Capello, Ron Bethlehem, Rene de Nekker ( 89e Ruud van Erp ), Wilco van Luik en Remon Hankel.
Wissels: Ruud van Erp, Mark Koopmans, Jordy de Jong & Mark Bethlehem.
Gele kaart: Rene de Nekker
Technische staf: Jan Vrind & Jaap Veenstra
Verzorger: Elaine Tolman
Assistent scheidsrechter: Dhr. Bekhof

Niels Boomsma, Sven Goos, Wouter vd Velde, Ronald Kleiker, Maarten Ebbers, Gokhan Pala ( 72e Denny vd Zee ), Gerke Schaap ( 72e Sjors Hendrikse ), Laurens Rasing, Abdul Boundati, Sander Heimens & Bastian Tabak.
Wissels: Joris Vermaat, Sjors Hendrikse, Denny vd Zee & Frank vd Werf.
Geblesseerd/afwezig: Stefan vd Werff, Harm van Wieren, Guido Vissers & Brahim Boundati.
Trainers: Dick Schuurman & Rob Nugter
Teammanager: Peter Post
Assistent scheidsrechter: Herman Vos

De scheidsrechter: Dhr. F. vd Werf
Toeschouwers: 100

Op het nostalgische sportpark Spokedam staat naast een authentieke klok nog een ouderwetse scorebord die oude herinneringen oproept.
Er heerste een gezellige sfeer op de goedgevulde kleine tribune waar veel blauwe supporters plaats hadden genomen.
Het tweede elftal had eerder in Leeuwarden met 2 - 4 gewonnen bij MKV'29 2 en waren ook naar Noordwolde gekomen om het eerste aan te moedigen. Dit is typerend voor de beleving en betrokkenheid bij de blauwe supporters.

Vanaf de eerste minuut werd het meteen duidelijk dat sc Emmeloord een moeilijke middag tegemoet zou gaan.
De Emmeloorders waren zoekende en hadden grote problemen om de bal goed in de ploeg te houden.
Er waren felle en grimmige duels te zien waarbij de Emmeloorders telkens een stap te laat waren. De Friezen gaven geen millimeter prijs en zaten kort op de bal waardoor sc Emmeloord niet aan opbouwen toe kwam.
Bij alle voorzetten en hoge ballen was het alle hens aan dek in de Emmeloordse verdediging waarbij Sven Goos, Wouter vd Velde, Ronald Kleiker en Maarten Ebbers alle zeilen moesten bijzetten.
De thuisploeg kreeg een paar grote kansen om op voorsprong te komen, maar met een paar goede reddingen hield Doelman Niels Boomsma zijn doel schoon.
Een voorzet van Olyphia speler Bert Veenstra ging rakelings voorlangs.
In de 5e minuut belandde een voorzet van Bert Veenstra op de stropdas bij Kevin Capello, maar met zijn vingertoppen bracht doelman Niels Boomsma redding op diens inzet.
Uit de daaropvolgende corner verdween een schot van Bert Veenstra rakelings naast het Emmeloordse doel.
De Emmeloorders probeerden onder de druk uit te komen door met lange ballen de buitenspelers Sander Heimens en Gerke Schaap te bereiken. Het leverde sc Emmeloord 2 kleine plaagstootjes op.
Een voorzet van Sander Heimens werd stijlvol door de doelman van Olyphia uit de lucht geplukt.
In de 10e minuut zat deze doelman mis bij een dieptepass op Gerke Schaap, maar zijn poging werd geblokt waarna de rebound door Gokhan Pala werd overgeschoten.
Vanaf dit moment trok sv Olyphia het initiatief helemaal naar zich toe.
De thuisploeg won de slag op het middenveld waardoor sc Emmeloord helemaal werd teruggedrongen.
Een harde kopbal van Ron Bethlehem spatte tegen de lat uiteen en tot tweemaal aan toe moest doelman Niels Boomsma alles uit de kast halen om Kevin Capello en Rene de Nekker van het scoren te houden.
Tot aan de 25e minuut leek doelman Niels Boomsma de man off the match te worden, maar bij een hoge voorzet van Danny Bijlsma tastte hij volledig mis. De afvallende bal werd door Ron Bethlehem op zijn pantoffel genomen voor de 1 - 0 voorsprong voor sv Olyphia.
Kort hierop herstelde doelman Niels Boomsma zijn fout door met een geweldige reflex Rene de Nekker van het scoren te houden.
De Emmeloorders zaten nu in zwaar weer en kwamen in de verdrukking.
Er waren rommelige situaties voor het Emmeloordse doel te zien waarbij Niels Boomsma met een paar knappe reddingen het team overeind hield. Iedereen was opgelucht dat het met de rust slechts 1 - 0 stond voor sv Olyphia.

De gezichten stonden op onweer en iedereen hield rekening met een fikse donderspeech van Trainer Dick Schuurman.
De supporters waren onthutst van deze zwakke eerste helft, maar hielden de moed er nog in want sc Emmeloord is vaker van een achterstand teruggekomen.
Trainer Dick Schuurman had zijn maatregelen genomen en verdediger Ronald Kleiker naar het middenveld doorgeschoven.
Vanaf het middenveld kwam Laurens Rasing nu de verdediging ondersteunen. Deze aanpassing leek goed uit te pakken want sc Emmeloord kwam goed uit de kleedkamer.
De thuisploeg had veel gegeven in de eerste helft en liet het initiatief over aan sc Emmeloord. Tot aan de 70e minuut probeerde sc Emmeloord terug te komen, maar het speelde onrustig en onzuiver.
Er waren kleine kansjes voor Sander Heimens en Abdul Boundati, maar de Emmeloorders wisten zich geen raad met het veldoverwicht.
In de snelle counter waren de beste kansen voor het geslepen sv Olyphia waarbij Tim en Ron Bethlehem doelman Niels Boomsma op hun weg vonden. De verdediging van sc Emmeloord viel weinig te verwijten want er werden pittige duels uitgevochten.
Met name Wouter vd Velde, Maarten Ebbers en Laurens Rasing gingen voorop in de strijd, maar het grote probleem waren de ruimtes op het middenveld waardoor er veel druk op de verdediging kwam te staan.
In de 70e minuut moest sc Emmeloord een korte periode met 10 man verder spelen omdat verdediger Maarten Ebbers aan een bloedneus moest worden behandeld. Een schot van Rene de Nekker spatte tegen de paal uiteen en de Emmeloorders kenden benauwde momenten.
Trainer Dick Schuurman deed nog wat omzettingen en bracht Denny vd Zee en Sjors Hendrikse in de ploeg voor Gokhan Pala en Gerke Schaap.
Net op het moment dat Maarten Ebbers weer was teruggekeerd scoorde Rene de Nekker in de 75e minuut de 2 - 0 voor sv Olyphia.
Hier ging een enorme fout op het middenveld aan vooraf waardoor de bal plots achter de verdediging voor de voeten van Rene de Nekker terecht kwam. Met een slimme loopactie passeerde Rene de Nekker doelman Niels Boomsma met een bekeken schuiver voor de 2 - 0.
De Emmeloorders probeerden nog eens aan te zetten, maar oogden machteloos.
In de slotfase was het weer alle hens aan dek voor sc Emmeloord waarbij een vrije trap van Ramon Hankel stijlvol werd gepareerd door doelman Niels Boomsma.
Er was nog een enorme scrimmage voor het Emmeloordse doel te zien waarbij Laurens Rasing een inzet van Ramon Hankel van de lijn wist te halen.
Deze wedstrijd eindigt in een dikverdiende en terechte 2 - 0 overwinning voor het strijdvaardige sv Olyphia.
Man of the Match: verdediger Wouter vd Velde.

Het blijft ongekend spannend in de top van de 2e klasse K.
Door een 2 - 1 overwinning op vv Heerenveen zijn de Groninger Boys weer de nieuwe koploper en doet sc Emmeloord even een stapje terug.
De Emmeloorders doen het verrassend goed, maar zullen de hoge verwachtingen een beetje moeten bijstellen.
Er is nog van alles mogelijk in deze competitie en de komende weken zal duidelijk worden of sc Emmeloord volwassen genoeg is om bovenin mee te blijven doen.
Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen de rode lantaarndrager GSAVV Forward uit Groningen.
Later deze week volgt de voorbeschouwing op deze wedstrijd.