Verslag sc Emmeloord - ONB

sc Emmeloord  -  ONB Drachten   3  -  1   (  1  -  0  )

In een matige en rommelige wedstrijd heeft sc Emmeloord met 3 - 1 gewonnen van laagvlieger ONB Drachten.
Door deze belangrijke 3 - 1 overwinning op ONB blijft de top drie van de tweede klasse in het vizier voor sc Emmeloord.

Voorafgaand aan deze wedstrijd was er een indrukwekkende minuut stilte voor onze oud voorzitter Harm van Wieren senior.
Vorige week overleed deze clubicoon op 69 jarige leeftijd.
Het was desalniettemin uiterst verrassend om zijn zoon en sc Emmeloord aanvoerder Harm van Wieren in de basis te zien starten.
De manier hoe deze hechte familieclub met deze trieste gebeurtenis omgaat is hartverwarmend en gaat door merg en been.

De gehele eerste helft hadden de Emmeloorders het initiatief en creeerden de blauwen een enorme veldoverwicht.
Het team maakte weliswaar een gretige en fanatieke indruk, maar leek wel enigszins verlamd vanwege de gebeurtenissen van afgelopen week.
In een te laag tempo waren de Emmeloorders zoekende naar de juiste openingen en grossierde het team in onzuivere passes en veelvuldig balverlies.
Tegenstander ONB loerde vanuit de verdedigende stellingen op de snelle counter, maar kon ook nauwelijks gevaarlijk worden.
Een prachtige crossbal van Wouter vd Velde bereikte net niet de inkomende Sander Heimens en een vrije trap van Gokhan Pala zeilde over.
In de 15e minuut werd Gerke Schaap in stelling gebracht, maar het rolletje was veel te zacht en eenvoudige prooi voor ONB doelman Marnick Dam.
Kort hierop leken de Emmeloorders uit een rommelige scrimmage alsnog op voorsprong te komen, maar het doelpunt van uitgerekend Harm van Wieren werd wegens een overtreding afgekeurd.
In de 28e minuut lieten de gasten zich voor het eerst voorin zien, maar de poging van Marco Biegel belandde op het dak van het doel.
De Friezen zakten daarna weer terug waarbij de middenvelders Marco Biegel, Andre Landman & Abdallah Fathi in de snelle omschakeling hun spitsen Alexandre Namgalauri en Filip Radenkovic probeerden te bereiken.
De verdediging van sc Emmeloord gaf geen krimp en hield eenvoudig stand.
Vlak voor rust kwamen er weer kansen voor sc Emmeloord, maar pogingen van Rik Beekman, Sander Heimens en Maarten Dekkers leverden niets op.
In de 45e minuut kwamen de blauwen uit een razendsnelle counter alsnog op een dikverdiende 1 - 0 voorsprong.
Het was Gerke Schaap die vanuit zijn ooghoeken Maarten Dekkers op avontuur stuurde waarna de bal doorschoot richting Sander Heimens.
Op randje buitenspel ging Sander Heimens alleen op de doelman af om vervolgens koelbloedig af te ronden voor de 1 - 0 ruststand.

De Emmeloorders begonnen fel, gedreven en fanatiek aan de tweede helft waarbij Sander Heimens een mooie voorzet op het hoofd van Gerke Schaap afleverde, maar diens kopbal ging over.
Kort hierop glipte Maarten Dekkers op volle snelheid door de Frieze verdediging waarbij de doelman van ONB buiten het strafschop hands leek te maken, maar de scheidsrechter liet doorspelen waardoor ook deze kans verloren ging.
De thuisploeg had nu het meeste balbezit en probeerde ONB de duimschroeven aan te zetten, maar het oogde allemaal onzuiver en rommelig.
In de 64e minuut kwam ONB uit het niets langszij toen een vrije trap van Filip Radenkovic strak diagonaal in de hoek verdween voor de 1 - 1 gelijkmaker.
De Emmeloorders lieten het hier niet bij zitten want het team wilde deze wedstrijd perse winnen.
Er kwam een wanhopig offensief waarbij Gerke Schaap en Maarten Dekkers de doelman van ONB op hun weg vonden.
In de 68e minuut was Gerke Schaap iedereen te snel af, maar helaas bereikte zijn voorzet vanaf de achterlijn niet de inkomende Ronald Kleiker.
In de 70e minuut kwam sc Emmeloord via een schitterende volley van invaller Hans Langendijk opnieuw op voorsprong.
Hier ging een perfecte voorzet van Sander Heimens aan vooraf waarna Hans Langendijk deze bal vanuit de lucht op zijn pantoffel nam voor de 2 - 1 voorsprong voor de blauwen.
In de 75e minuut stonden Hans Langendijk en Maarten Dekkers aan de basis van de 3 - 1 van Gokhan Pala.
Met een subtiel steekballetje lanceerde Hans Langendijk in alle vrijheid Maarten Dekkers, maar het blauwe diamant had zijn vizier niet op scherp staan en vond de doelman van ONB op zijn weg.
In de rebound legde Maarten Dekkers de bal opzij op de inkomende Gokhan Pala die bal strak in de hoek schoot voor de 3 - 1 voorsprong voor de blauwen.
Kort hierop glipte Hans Langendijk door de Frieze verdediging, maar helaas zag hij de vrijstaande Ronald Kleiker over het hoofd en ging ook deze kans verloren.
In de slotminuten probeerde ONB nog wat plaagstootjes uit te delen, maar pogingen van Filip Radenkovic en Edwin Veenstra leverden niets meer op.
In de 88e minuut ging iedereen staan en klonk er een luid applaus over  sportpark De Ervenbos toen aanvoerder Harm van Wieren op een publiekswissel werd getracteerd.
De talentvolle jeugdspeler Olav Sieljes kwam voor hem in de ploeg om de laatste minuten vol te maken.
Nadat de omroeper Harm van Wieren als Man of the Match had uitgeroepen beeindigde scheidsrechter Dhr. Kloetstra deze wedstrijd.

Door deze belangrijke 3 - 1 overwinning op ONB blijft de top drie van de tweede klasse in het vizier voor sc Emmeloord.
Vrijdagavond speelt sc Emmeloord om 20:00 uur de bekerwedstrijd tegen hoofdklasser Alcides op de Ervenbos.
Helaas kan deze verslaggever wegens werk hier niet bij zijn, maar er volgt later wel een voorbeschouwing.
Op zondagmiddag 14 Februari spelen de Blauwen een uitwedstrijd bij VKW in Westerbork. Deze wedstrijd begint om 14:00 uur op sportpark De Perkenslag te Westerbork.

Hieronder volgen de opstellingen van beide teams en alle uitslagen van de Tweede Klasse K.

De opstelling van sc Emmeloord:
Stefan vd Werff, Maarten Ebbers, Wouter vd Velde, Harm van Wieren ( 88e Olav Sieljes ), Guido Vissers, Ronald Kleiker, Gokhan Pala,  Maarten Dekkers, Gerke Schaap, Sander Heimens & Rik Beekman ( 60e Hans Langendijk )
Wissels: Niels Boomsma, Denny vd Zee, Bastian Tabak, Olav Sieljes & Hans Langendijk.
Geblesseerd: Abdul Boundati, Brahim Boundati, Remco Jonkman, Martin Holtmaat & Bilal Kebdani.
Gele kaart: Guido Vissers
Trainers: Dick Schuurman & Rob Nugter
Teammanagers: Peter Post & Rob Nugter
Verzorger: Peter Goetheer
Assistent scheidsrechter: Herman Vos uit Marknesse.

De opstelling van ONB Drachten:
Marnick Dam, Hakim Sahar Popkema ( 18e Rachid Akdim ), Nutte Visser, Jehannes Couperus ( 55e Edwin Veenstra ), Jeffrey Brouwer, Abdallah Fathi, Andre Landman, Alexandre Namgalauri, Marco Biegel, Filip Radenkovic & Frank Eygelaar.
Wissels: Marco Smit, Rachid Akdim & Edwin Veenstra.
Gele kaarten: Nutte Visser, Alexandre Namgalauri & Filip Radenkovic.
Trainer: Carlo Rietdijk
Overige staf: Pieter Nicolai, Hakim Popkema & Gerrit Landman.
Assistent scheidsrechter: Dhr Jansma uit Drachten.
De scheidsrechter: Dhr. Kloetstra.
Toeschouwers: 150

Alle overige uitslagen van de Tweede Klasse K:
MKV'29 Leeuwarden  -  FC Wolvega   1  -  1
LAC Frisia Leeuwarden  -  vv Ruinerwold   2  -  0
LSC 1890 Sneek  -  GAVC Grou   3  -  0
vv Steenwijk  -  sv Olyphia Noordwolde  3  -  2
vv Beilen  -  DTD Jelsum   AFG
vv Lemmer  -  VKW Westerbork   AFG

Verslaggever: Klaas Huisman.



De voorbeschouwing sc Emmeloord - ONB


Wij heten onze gasten ( bestuur, spelers & supporters ) van ONB uit Drachten van harte welkom op sportpark De Ervenbos.
Deze zondag is de aftrap van de tweede seizoenshelft voor sc Emmeloord.
Wij staan vooraf aan deze wedstrijd even stil bij het overlijden van onze oud voorzitter Harm van Wieren senior.
Na een kortstondige en slopende ziekte overleed Harm van Wieren ( vader van de aanvoerder van onze eerste elftal )  vorige week op 69 jarige leeftijd.
Zijn overlijden heeft een behoorlijke impact gehad binnen onze vereniging en wij wensen zijn vrouw Corrie, kinderen & kleinkinderen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Eerder dit seizoen won sc Emmeloord in een wervelende tweede helft met 1 - 4 bij ONB Drachten. Deze wedstrijd gaat de boeken in als het ijskoude schokeffect van Trainer Dick Schuurman.
In een erbarmelijke eerste helft wilde er helemaal niets lukken bij de Blauwen waarna ONB via Marco Biegel op een 1 - 0 voorsprong kwam.
Tijdens de rust bleven de beide trainers Dick Schuurman & Rob Nugter ijskoud op het veld staan om de spelers een duidelijk helder signaal af te geven.
In een fantastische tweede helft zorgden twee keer Sander Heimens, Bastian Tabak en een wereldgoal van Maarten Dekkers voor de ommekeer en uiteindelijke 1 - 4 overwinning in Drachten.
Vorig seizoen wist sc Emmeloord de thuiswedstrijd tegen ONB vrij eenvoudig met 4 - 0 te winnen.
Deze stand was bij de rust al bereikt door twee doelpunten van Sander Heimens en treffers van Bastian Tabak & Gerke Schaap.

Onze Blauwe trots staat met 24 punten uit 13 wedstrijden keurig op een 4e plek in de tweede klasse en doet nog volop mee voor de bovenste plaatsen.
Er werden tot nu toe zeven wedstrijden gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en er gingen drie wedstrijden verloren met een doelsaldo van 33 voor en 16 tegen.
In de winterstop liet sc Emmeloord in de zaal van zich spreken door zowel het tiendorpentoernooi alsook het toernooi bij VENO in Vollenhove te winnen. De Blauwen speelden daarna in een oefenwedstrijd tegen eersteklasser sc Joure zeer verdienstelijk met 2 - 2 gelijk.
De topscorer bij sc Emmeloord is het blauwe diamant Maarten Dekkers met 12 competitiedoelpunten.
Het team staat er goed op en is klaar voor de tweede seizoenshelft.

Onze tegenstander ONB Drachten staat met 10 punten uit 12 wedstrijden op een 11e plek in de tweede klasse K.
Er werden tot nu toe drie wedstrijden gewonnen, een keer gelijkgespeeld en er gingen acht wedstrijden verloren met een doelsaldo van 15 voor en 28 tegen.
De Friezen draaien een moeizaam en stroef seizoen en zullen moeten knokken om het lijfsbehoud veilig te stellen.
Een kat in het nauw kan rare sprongen maken en hier zullen de Emmeloorders rekening mee moeten houden.
Vlak voor de winterstop wist ONB met 1 - 0 van MKV'29 te winnen.

De Frieze club Op Ny Begoun Drachten werd op 24 Januari 1948 in de clubkleuren Blauw Wit opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Fennen aan de Noorderdwarsvaart in Drachten Noord.
De afkorting ONB staat in het Fries voor Op Ny Begoun ( opnieuw begonnen ).
Tussen 2000 en 2011 schommelde ONB tussen de 3e en 4e klasse waarna het door promoties in 2011 en 2012 naar de eerste klasse wist te promoveren.
Na slechts 1 seizoen aan de eerste klasse te mogen ruiken degradeerde ONB weer terug naar de tweede klasse.
Vorig seizoen eindigde ONB op een 8e plek in de tweede klasse K.
ONB Drachten heeft ongeveer 500 leden verdeeld over 35 teams.
Er staat een gezellige knusse oude tribune langs het hoofdveld en de club heeft het mooiste clublied van de tweede klasse.
Er zijn acht amateurclubs actief in de regio Drachten waarvan Drachtster Boys, vv Drachten en ONB de bekendste clubs zijn.

De gemiddelde leeftijd van de selectie van ONB is 27 jaar oud waarbij Frans de Haan met zijn 37 jaar de oudste speler is.
Goaltjesgetter Marco Biegel is met zijn 19 jaar de jongste speler bij ONB Drachten en heeft tot nu toe zes doelpunten achter zijn naam staan.
De ervaring en routine moet vooral komen van Rachid Akdim, Hylke Bakker, Frank Eijgelaar en Hakim Popkema.
Hoofdtrainer Carlo Rietdijk is aan zijn derde seizoen bezig bij ONB.
Deze trainer was hiervoor als jeugdtrainer actief bij de profclubs FC Groningen en Cambuur Leeuwarden.

De wedstrijd sc Emmeloord - ONB Drachten begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos te Emmeloord.
Wij wensen iedereen een spannende en sportieve wedstrijd toe.
Het verslag volgt zondagavond!

Hieronder de voorspellingen voor de tweede klasse K:

sc Emmeloord  -  ONB Drachten tussen de nummers 4 en 11.
Vorig seizoen won sc Emmeloord vrij eenvoudig met 4 - 0 en dit seizoen werd de uitwedstrijd in een wervelende tweede helft met 1 - 4 gewonnen.
Op papier een gemakkelijke wedstrijd, maar een kat in het nauw kan rare sprongen maken. De Blauwen zijn aan hun stand verplicht de drie punten binnenshuis te houden. Een 1.

MKV'29 Leeuwarden  -  FC Wolvega tussen de nummers 9 en 1.
Er zitten maar liefst 16 punten verschil op de ranglijst tussen beide teams.
In Wolvega werd het eerder een gemakkelijke 3 - 0 overwinning voor de koploper.  Vorige week speelde MKV zeer knap met 0 - 0 gelijk bij DTD, maar kan het team ook de opmars van Paars Wit tegen houden?
FC Wolvega won zijn oefenwedstrijden met 3 - 5 en een ruime 0 - 9 bij Stanfries en HODO. Een 2.

LAC Frisia Leeuwarden  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 2 en 12.
Eerder dit seizoen won Frisia met 0 - 2 bij Ruinerwold.
De nummer twee kan zich geen puntenverlies veroorloven om FC Wolvega in het vizier te houden. De rood witten vechten om het lijfsbehoud veilig te stellen, maar komen tegen de topploegen kwaliteit tekort.
De thuisploeg verloor vorige een oefenwedstrijd met 6 - 2 bij Broekster Boys terwijl Ruinerwold met 1 - 4 onderuit ging tegen Elim.
De Frisianen zullen vol gas geven om de drie punten te pakken. Een 1.

LSC 1890 Sneek  -  GAVC Grou tussen de nummers 3 en 7.
In Grou wist LSC 1890 met 0 - 2 te winnen.
Er zit een gat van negen punten tussen beide teams.
De grouwsters wonnen vorige week met 1 - 0 van vv Lemmer, maar zullen volop aan de bak moeten in Sneek.
LSC 1890 won vorige een oefenwedstrijd met 3 - 0 van Oeverzwaluwen.
De nummer drie wil aanhaken voor de titelstrijd en zal voor de winst gaan. Een 1.

vv Lemmer  -  VKW Westerbork tussen de nummers 8 en 13.
Beide teams stellen tot nu toe teleur en hebben het moeilijk.
In Westerbork wist vv Lemmer eerder met 0 - 1 te winnen, maar de laatste tijd loopt het stroef bij vv Lemmer wat vorige week met 1 - 0 onderuit ging bij GAVC. Tegenstander VKW degradeerde vorig seizoen uit de eerste klasse en zit nu weer in de degradatieproblemen.
Het team heeft nog wat wedstrijden in te halen, maar staan op een gevaarlijke 13e plek.
De Drenthen hebben een aardige ploeg, maar het komt er nog steeds niet uit.  Vorige won VKW een oefenwedstrijd bij Stadskanaal met 0 - 1, maar is het ook opgewassen tegen een ontketend vv Lemmer? Een 1.

vv Beilen  -  DTD Jelsum tussen de nummers 6 en 5.
Een duel met als inzet aansluiting met de subtop van de tweede klasse.
In Jelsum werd het eerder 2 - 1 voor DTD wat vorige week met 0 - 0 gelijk speelde tegen MKV'29.
De gouden klompen daarentegen verloren een oefenwedstrijd met 4 - 3 bij de Asser Boys. Een interessant duel tussen twee strijdvaardige teams.
Een 3.

vv Steenwijk  -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 10 en 14.
Er was vorige week uit voorzorg geen voorbeschouwing, maar Steenwijk trainer Jan Boxum houdt deze nog tegoed.
De rood witten waren door iedereen al afgeschreven en onder het tapijt geveegd, maar zie daar het wonder van Steenwijk gestalte krijgen.
Het team van trainer Jan Boxum sprokkelt zijn puntjes bij elkaar en is geen rode lantaarndrager meer
Tegenstander Olyphia heeft nu de rode lantaarn en heeft het erg moeilijk.
De groen witten moeten van goede huize komen om degradatie af te wenden. Gaat Steenwijk weer stiekum een plaatsje klimmen? Een 1.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe.
Verslaggever: Klaas Huisman.

De voorbeschouwing sc Emmeloord - VVI

Komende vrijdagavond speelt sc Emmeloord om 20:00 uur zijn eerste thuiswedstrijd van 2016 tegen het Frieze VVI uit Idskenhuizen.Het is alweer de tweede oefenwedstrijd voor de Emmeloorders want vorige week speelden de blauwen in Joure zeer verdienstelijk met 2 - 2 gelijk bij de eersteklasser sc Joure.
In deze nuttige oefenwedstrijd zorgden Maarten Dekkers & Hans Langendijk voor de Emmeloordse doelpunten.
Tijdens de winterstop kwamen de spelers van sc Emmeloord regelmatig in de zaal in actie en waren de blauwen van de partij bij zaalvoetbaltoernooien in Meppel, Emmeloord & Vollenhove.
De toernooien in Emmeloord & Vollenhove werden glansrijk en overtuigend gewonnen door sc Emmeloord.
In de finale van het tiendorpentoernooi wist sc Emmeloord in een zinderende spektakelstuk met 2 - 1 van sv Ens te winnen waardoor de blauwen zich als beste zaalvoetbalploeg van de noordoostpolder lieten kronen.
Vorige week werd ook het zaalvoetbaltoernooi bij VENO in Vollenhove gewonnen waardoor de prijzenkast weer aardig is gevuld.

Halverwege de competitie staat sc Emmeloord met 24 punten uit 13 wedstrijden op een verdienstelijke 4e plek in de tweede klasse K.
De Emmeloorders wisten tot nu toe zeven wedstrijden te winnen, speelden drie keer gelijk en er gingen drie wedstrijden verloren met een doelsaldo van 33 voor en 16 tegen.
Daarnaast zijn de Emmeloorders ook verder in de beker waar het in de derde knockout ronde tegen hoofdklasser Alcides zal gaan uitkomen.
Vanaf deze week ligt de focus weer op de competitie en beker voor sc Emmeloord.

Hoe zijn de Blauwen de winterstop doorgekomen? waar liggen de ambities voor sc Emmeloord? blijven de Polderbewoners bovenin meedraaien en gaat het nog een rol van betekenis spelen in de top van de tweede klasse K?
Trainer Dick Schuurman legt de lat hoog en ziet nog veel rek en mogelijkheden in dit talentvolle en ambitieuze team.
De Emmeloorders zijn het nieuwe jaar veelbelovend begonnen door in Joure de plaatselijke eersteklasser op een 2 - 2 gelijkspel te houden.
Vrijdagavond komt het Frieze VVI uit Idskenhuizen op bezoek op de Ervenbos waarna volgende week zondag de competitie weer van start zal gaan met een uitwedstrijd bij het vv Steenwijk van trainer Jan Boxum.

Het Frieze VVI uit Idskenhuizen staat op een 5e plek in de zaterdag tweede klasse I. De oranje witten behaalden tot nu toe 24 punten uit 13 wedstrijden door acht wedstrijden te winnen en er gingen vijf wedstrijden verloren voor de oranje hemden.
Tijdens de winterstop werd VVI zaalvoetbalkampioen van de Friese Meren wat deze oefenwedstrijd een extra tintje meegeeft.
Deze gezellige frieze dorpsclub heeft ongeveer 200 leden verdeeld over vier seniorenteams en een damesteam.
Men heeft geen jeugdafdeling en kent zijn oorsprong in de Frieze voetbalbond en schommelde vervolgens jarenlang tussen de 4e en 5e klasse.
Door twee kampioenschappen in 2008 en 2010 promoveerde het kleine knusse VVI naar de tweede klasse waar het sindsdien aardig goed meedoet.
Vorig seizoen eindigde VVI op een 10e plek in de tweede klasse I en momenteel staan de Friezen halverwege op een 5e plek.
De gemiddelde leeftijd van de selectie is ongeveer 25 jaar oud waarbij de good old Johannes Kuperus met zijn 35 jaar de oudste speler is.
De jeugdige talenten Jelle Jelsma en Jelle de Lange zijn met hun 19 en 20 jaar de jongste spelers binnen de selectie van VVI.
Hoofdtrainer Andre Semplonius is aan zijn eerste seizoen bezig en was hiervoor als trainer actief bij vv Oudehaske en QVC Stavoren.

De voetbalclub VVI werd op 16 Juni 1946 in het Frieze dorp Idskenhuizen opgericht.
De clubkleuren van VVI zijn Oranje Wit en het speelt zijn thuiswedstrijden onderaan de stripedijk op sportpark De Stripe.
Het dorpje Idskenhuizen heeft ongeveer 400 inwoners en ligt ten westen van Sint Nicolaasga in de gemeente De Friese Meren.
Aan de oostoever ligt het beroemde Idskenhuistermeer, maar het dorp kreeg met name veel bekendheid dankzij de koffiemagnaat Egbert Douwes.
De wieg van deze grondlegger van koffiehandel Douwe Egberts stond ooit in Idskenhuizen.

De oefenwedstrijd sc Emmeloord - VVI begint vrijdagavond om 20:00 uur op sportpark De Ervenbos te Emmeloord.
De bal gaat weer rollen in Emmeloord en ik verheug mij erop om iedereen weer te zien.
We gaan de Blauwen weer intensief volgen!

Verslaggever: Klaas Huisman.