De voorbeschouwing sv Olyphia - sc Emmeloord

Het eerste elftal van sc Emmeloord gaat komende zondag in het Frieze dorp Noordwolde op bezoek bij de nummer 10 van de 2e klasse sv Olyphia. De kersverse koploper staat in Friesland een pittige en fysiek loodzware wedstrijd te wachten, want sv Olyphia is er alles aan gelegen om sc Emmeloord weer met beide benen op aarde te krijgen.
Vorige week zorgde sv Olyphia voor een daverende verrassing door de uitwedstrijd bij titelkandidaat vv Heerenveen met maar liefst 0 - 4 te winnen. De Emmeloorders zijn dus gewaarschuwd en zullen zich optimaal moeten voorbereiden om deze lastige hindernis te nemen.
Er wordt zondag veel neerslag verwacht, maar we mogen verwachten dat het hoofdveld op sportpark Spokedam goed bespeelbaar zal zijn.

Eerder dit seizoen wist sc Emmeloord vrij eenvoudig de thuiswedstrijd met 3 - 0 van sv Olyphia te winnen.
Alleen in de beginfase konden de Friezen een paar plaagstootjes uitdelen, maar gaandeweg trok sc Emmeloord deze wedstrijd naar zich toe.
De Emmeloordse doelpunten waren afkomstig van Brahim Boundati ( intikker ), Gokhan Pala ( weergaloos lobje ) en na rust Sander Heimens ( diagonaal afstandsschot ). Vlak voor rust kreeg sv Olyphia speler Danny Bijlsma zijn tweede gele kaart waarna de Friezen met 10 man verder moesten. Het was toen allang geen wedstrijd meer waarna Sander Heimens deze wedstrijd definitief in het slot gooide.
In de slotfase liet sc Emmeloord grote kansen liggen om de score op te voeren en trof Ronald Kleiker binnenkant paal.

De thuisploeg staat op een 10e plek in de 2e klasse K waarbij het na 16 wedstrijden 19 punten wist te behalen met een doelsaldo van 37 voor en 39 tegen. Er werden 6 wedstrijden gewonnen, 1 keer gelijkgespeeld en er gingen 9 wedstrijden verloren.
Ondanks deze lage klassering en een zeer wisselvallig seizoen heeft sv Olyphia wel degelijk een ploeg om rekening mee te houden.
Met name op sportpark Spokedam kan het gaan spoken en is het altijd lastig om de punten mee naar huis te nemen.
In augustus 2013 kwamen beide teams voor de beker tegen elkaar in actie en wist sc Emmeloord ternauwernood een 2 - 3 overwinning in Noordwolde te behalen. De Emmeloordse doelpunten kwamen toen van twee keer Ronald Kleiker en Guido Vissers.
Uit de eerdere 5 ontmoetingen wist sc Emmeloord slechts tweemaal in Noordwolde te winnen en eindigde het duel eenmaal in een 3 - 3 gelijkspel. In 2010 wist sc Emmeloord dankzij Dennis Lanters en twee keer Jos Groenhof met 1 - 3 in Noordwolde te winnen, maar de Emmeloorders hebben het traditioneel altijd moeilijk bij sv Olyphia.

In november vond er een trainerswissel plaats bij sv Olyphia waar de oudgediende en ervaren trainer Jan Vrind het roer overnam van Peter Everts. Deze trainer heeft een enorme staat van dienst en had meerdere frieze clubs onder zijn hoede. In het verleden was Jan Vrind ook al als trainer actief bij sv Olyphia.
De huidige clubtopscorers bij sv Olyphia zijn Ramon Hankel en Rene de Nekker met maar liefst 69 en 60 doelpunten achter hun naam.
In de huidige competitie zijn Rene de Nekker, Wilco van Luik, Ron Bethlehem en Ramon Hankel de topscorers.
De familie Bethlehem is met Tim , Mark en Ron goed vertegenwoordigd en spelen een bepalende rol in de selectie van sv Olyphia.
Daarnaast is Marco Koopmans een belangrijke spil in het team, maar het is nog onzeker of Marco Koopmans, Jordy de Jong en Danny Bijlsma zondag van de partij zullen zijn.

Bij sc Emmeloord duurt het blauwe sprookje maar voort en is iedereen volkomen verrast met de goede resultaten van het eerste elftal.
De trotse koploper staat met 34 punten uit 16 wedstrijden fier bovenaan met een doelsaldo van 43 voor en 20 tegen.
Er werden 10 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijkgespeeld en er gingen slechts 2 wedstrijden verloren ( tegen vv Heerenveen en LSC 1890 ).
Menig blauwe suppporter kon zijn ogen afgelopen zondag niet geloven en moest regelmatig in zijn arm knijpen, maar er is geen tijd om te lang met het hoofd in de wolken te lopen. Er is nog steeds een lange weg te gaan omdat de top 6 dichtbij elkaar staan.
De afstand tussen de koploper sc Emmeloord en de nummer 6 LSC 1890 bedraagt slechts 5 punten. Er zijn nog steeds 6 teams in de race om de titel in deze superspannende tweede klasse.
Topscorer is tot nu toe Gerke Schaap die 10 keer het net wist te vinden, maar ook Sander Heimens, Abdul Boundati en Bastian Tabak pikten hun goaltjes mee. De ontwikkeling van het jonge talent Bastian Tabak is sensationeel te noemen en de openbaring van dit seizoen.
De waterdragers van sc Emmeloord zijn Wouter vd Velde, Harm van Wieren en Ronald Kleiker aangevuld met een vleugje techniek door Gokhan Pala en Abdul Boundati.
Helaas is Brahim Boundati nog steeds serieus geblesseerd waardoor hij dit seizoen niet meer in actie zal komen.
De kracht van dit sc Emmeloord is de eenheid, saamhorigheid, teamspirit en spelvreugde wat dit team uitstraalt.
Trainer Dick Schuurman gaat tegenwoordig in Emmeloord als Stuurman door het leven!

De Frieze voetbalclub sv Olyphia werd op 25 Mei 1928 in Noordwolde onder de naam Olymphia opgericht. In 1936 volgde er een fusie met Leonidas waarna de naam sv Olyphia in stand bleef.
De clubkleuren zijn groen wit en men speelt zijn thuiswedstrijden op het knusse sportpark Spokedam te Noordwolde.
Het eerste elftal schommelde jarenlang tussen de 3e en 4e klasse en zou zelfs terugzakken naar de 6e klasse.
In 2001 werd Olyphia kampioen in de 6e klasse waarna er kampioenschappen zouden volgen in de 5e, 4e en 3e klasse.
In 2011 degradeerde sv Olyphia uit de tweede klasse om het jaar daarop in 2012 opnieuw naar de 2e klasse te promoveren.
Het team eindigde in 2013 en 2014 op een 8e en 9e plek in de 2e klasse en heeft het moeilijk om een rol van betekenis te spelen.
De club heeft 4 seniorenteams, 9 jeugdteams en een damesteam tot zijn beschikking.
Het dorp Noordwolde heeft 3700 inwoners en behoort tot de gemeente Weststellingerwerf in Friesland.
Er zijn 7 amateurclubs actief in Weststellingerwerf waarvan FC Wolvega en sv Olyphia de bekendste voetbalverenigingen zijn.

De wedstrijd sv Olyphia - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark Spokedam te Noordwolde.
De thuisploeg heeft geen beschikking over kunstgras zodat er op gewoon natuurgras gespeeld zal gaan worden.
Laten we hopen dat het zal meevallen met de regen zodat deze wedstrijd kan doorgaan.

De voorspellingen in de 2e klasse K:

sv Olyphia Noordwolde - sc Emmeloord tussen de nummer 10 en 1.
In Emmeloord werd het eerder een eenvoudige 3 - 0 overwinning voor de Blauwen, maar dit is geen garantie voor deze wedstrijd!
Het zijn traditiegetrouw altijd moeilijke potjes in Noordwolde waar het weleens kan spoken op sportpark Spokedam.
De thuisploeg heeft een reputatie als reuzendoder door vorige week titelkandidaat vv Heerenveen met 0 - 4 te vernederen.
Alleen met een opperste scherpte en concentratie valt er wat te halen voor sc Emmeloord. Dit is wel toevertrouwd aan trainer Dick Schuurman alias Stuurman! Een nipte 2.

Groninger Boys - vv Heerenveen tussen de nummer 2 en 4.
In Heerenveen werd het een duidelijke 7 - 2 overwinning voor de Friezen, maar de 0 - 4 nederlaag tegen Olyphia is hard aangekomen in Heerenveen. De week daarvoor verloor Heerenveen met 2 - 1 in Drachten bij ONB waardoor het team een deukje heeft opgelopen.
De thuisploeg verloor in een hartstochtelijke wedstrijd met 3 - 2 in Emmeloord, maar doet nog volop mee in de race om de titel! Een 1.

LAC Frisia 1883 Leeuwarden - ONB Drachten tussen de nummer 3 en 7.
In Drachten werd het eerder 5 - 0 voor ONB, maar intussen is ONB naar een 7e plek afgezakt. Het team presteert wisselvallig getuige de 2 - 1 overwinning op Heerenveen en het 1 - 1 gelijke spel tegen Annaparochie.
Het ambitieuze LAC Frisia heeft wat goed te maken tegen ONB en boekte vorige week een knappe 0 - 4 overwinning in Sneek. Een 1.

GRC Groningen - Velocitas 1897 tussen de nummer 5 en 13.
In de heenwedstrijd wist Velocitas iedereen te verrassen door met 1 - 0 te winnen van stadgenoot GRC. De nummer 5 GRC Groningen is aan zijn stand verplicht om sportieve wraak op Velocitas te nemen.
De nummer 13 heeft het moeilijk en moet vrezen voor degradatie. Een 1.

Sint Annaparochie - LSC 1890 Sneek tussen de nummer 12 en 6.
In Sneek werd het eerder 3 - 0 voor LSC 1890, maar de sneekers gaan nu een lastige middag tegemoet bij Sint Annaparochie.
De thuisploeg staat op een 12e plek en heeft de punten hard nodig om uit de gevarenzone te komen. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

FC Wolvega - GSAVV Forward tussen de nummer 9 en 14.
In Groningen gingen de studenten op het nippertje kopje onder en wist FC Wolvega met 2 - 3 te winnen.
De thuisploeg stelt teleur met een 9e plek en heeft zijn aspiraties niet kunnen waarmaken. Heel voorzichtig volgt nu het herstel en tegen rode lantaarndrager Forward ligt een driepunter in het verschiet. Een 1.

GAVC Grouw - MKV'29 Leeuwarden tussen de nummer 11 en 8.
In Leeuwarden werd het eerder een 1 - 1 gelijkspel.
De gasten begonnen sterk aan deze competitie en stonden zelfs even bovenaan, maar konden deze lijn niet vasthouden.
De thuisploeg kan de punten goed gebruiken en is thuis in Grouw moeilijk te kloppen. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

Wij wensen iedereen een sportieve en spannende voetbalzondag toe!

Verslaggever: Klaas Huisman.