Verslag LAC Frisia - sc Emmeloord

LAC Frisia 1883 - sc Emmeloord 1 - 2 ( 0 - 1 )

Het eerste elftal van sc Emmeloord wint in Leeuwarden op een loodzwaar en moeilijk bespeelbaar knollenveld met 1 - 2 bij het gerenommeerde LAC Frisia.
Door deze superbelangrijke overwinning klimmen de Emmeloorders naar de 3e plek in de tweede klasse K.
De polderbewoners moesten diep gaan om deze overwinning in Leeuwarden veilig te stellen.
In een typisch engelse kick & rush wedstrijd waren er geen technische hoogstandjes te zien en moesten de mouwen worden opgestroopt.
Deze wedstrijd stond in het teken van vechtvoetbal met strijd, inzet, doldwaze momenten en een hectische slotfase.
In een spannende slotfase waren de friezen dichtbij de gelijkmaker, maar de Emmeloorders hielden knap stand en overleefden deze storm in een glas water mede dankzij excellent keeperswerk van Niels Boomsma.
Hieronder volgt het wedstrijdverslag over: de frommelgoal van Ronald Kleiker, het zondagsschot van Brent Wijbenga, de dwarrelbal van Abdul Boundati, volwassenheid, het furieuze slotoffensief van Frisia en de veerkracht van sc Emmeloord.

De opstelling van LAC Frisia 1883 Leeuwarden:
Richard Reitsma, Douwe Wim Terpstra, Mark den Hartog, Patrick Hoving ( Jelmer Vos ), Reinout Waalkens, Willem Mollema, Jordy Hoekema, Davide Tundo ( Jorn Wieringa ), Jannick vd Wal, Brent Wijbenga & Geoffrey Schilte.
Wissels: Wytse Mantel, Jelmer Vos, Jorn Wieringa, Tyrone de Gries & Leon Yedema.
Trainer: Johan Groote
Teammanager: Marco Slof
Verzorger: Salvatore Tundo
Assistent scheidsrechter: Dhr. E. Onderstijn

Niels Boomsma, Sven Goos, Maarten Ebbers, Wouter vd Velde, Harm van Wieren, Gokhan Pala, Abdul Boundati, Ronald Kleiker, Sander Heimens ( Laurens Rasing ), Gerke Schaap & Bastian Tabak.
Wissels: Laurens Rasing, Guido Vissers, Joris Vermaat, Koen Boneschansker & Frank vd Werf.
Geblesseerd/afwezig: Stefan vd Werff & Brahim Boundati
Geschorst: Denny vd Zee
Trainers: Dick Schuurman & Rob Nugter
Teammanager: Peter Post
Assistent scheidsrechter: Herman Vos

De scheidsrechter: Dhr. H. van Schepen.

Op een zwaar en moeilijk bespeelbaar veld was de beginfase voor sc Emmeloord. De Emmeloorders creeerden met aanvallende intenties een veldoverwicht en kregen een paar corners te nemen.
In de 5e minuut leverde Abdul Boundati uit een korte corner een mooie voorzet af op het hoofd van Bastian Tabak, maar de kopbal van Bastian Tabak ging over het Frieze doel.
Het initiatief lag in deze rommelige beginfase bij sc Emmeloord, maar de Emmeloorders hadden grote moeite om de bal goed in de ploeg te houden. Bij balverlies wist Frisia in de snelle omschakeling er telkens gevaarlijk uit te komen.
De thuisploeg loerde slim op de counter waarbij aanvallers Davide Tundo, Jordy Hoekema & Willem Mollema snelle acties lieten zien.
In de 15e minuut kreeg Frisia een vrije trap te nemen op randje strafschopgebied, maar nadat deze vrije trap van Jordy Hoekema in eerste instantie werd geblokt plukte doelman Niels Boomsma diens rebound stijlvol uit de lucht.
Het meeste gevaar van Frisia kwam van de opkomende rechtsback Geoffrey Schilte die enkele gevaarlijke voorzetten in huis had.
In de 25e minuut kreeg Frisia twee corners op rij te nemen en was het alle hens aan dek in de verdediging van sc Emmeloord.
Een inzet van Mark den Hartog werd ternauwernood geblokt en een kopbal van Douwe Wim Terpstra ging rakelings over.
Kort hierop zeilde een afstandsschot van Jordy Hoekema rakelings naast het Emmeloordse doel.
De Emmeloorders zijn niet gewend aan het engelse kick & rush voetbal, maar kregen gaandeweg de eerste helft steeds meer vat op de Friezen.
Uit een mooie aanval stuurde Abdul Boundati met een steekballetje Gerke Schaap op avontuur. De doelman van Frisia kreeg de inzet van Gerke Schaap niet goed onder controle waarna de rebound van Gokhan Pala naast het doel ging.
In de 30e minuut kwam sc Emmeloord via een frommelgoal van de attente en altijd hardwerkende Ronald Kleiker op een 0 - 1 voorsprong.
Een corner van Gokhan Pala veroorzaakte een enorme scrimmage voor het Frieze doel. Een inzet van Gerke Schaap werd nog net van de lijn gehaald, maar de rebound van Ronald Kleiker betekende de 0 - 1 voor sc Emmeloord.
Vlak voor rust kwam Frisia weer opzetten, maar pogingen van Geoffrey Schilte, Reinout Waalkens en Willem Mollema leverden niets op.
Met een 0 - 1 voorsprong voor sc Emmeloord gingen we rusten.

De thuisploeg kwam ontketend en furieus uit de kleedkamer en probeerde met opportunistisch vechtvoetbal de gelijkmaker te forceren.
In de 52e minuut leverde een zondagsschot van Brent Wijbenga de 1 - 1 gelijkmaker op. Doelman Niels Boomsma verkeek zich op deze rare zwabberbal die zomaar bovenin de winkelhaak verdween.
De Emmeloorders gingen een moeilijke fase tegemoet en moesten nu alle zeilen bijzetten. Met veel strijd, inzet en uitstekend keeperswerk van doelman Niels Boomsma hielden de polderbewoners knap stand.
Halverwege de tweede helft wankelde het ijzeren gordijn en kraakte en piepte de Emmeloordse verdediging, maar onder aanvoering van Wouter vd Velde, Harm van Wieren en Maarten Ebbers hield men stand.
Bij Frisia zorgden de snelle aanvallers Davide Tundo, Jordy Hoekema en de boomlange spits Reinout Waalkens voor het nodige gevaar.
Op aangeven van Davide Tundo ging een kopbal van Willem Mollema rakelings naast. Tot tweemaal aan toe moest Emmeloord doelman Niels Boomsma alles uit de kast halen om Davide Tundo van het scoren te houden. Tussendoor was er een snelle uitbraak van sc Emmeloord te zien waarbij Bastian Tabak de doelman van Frisia op zijn weg vond.
Het was slechts een spaarzame speldenprikje wat sc Emmeloord wist uit te delen want de thuisploeg voerde het tempo nu op.
In de 69e minuut was er een rommelige scrimmage voor het Emmeloordse doel te zien waarbij verdediger Wouter vd Velde een heldenrol vertolkte. Door zijn hele lichaam in de strijd te gooien wist Wouter vd Velde een inzet van Willem Mollema van de lijn te halen.
Uit de directe tegenstoot sloegen de Emmeloorders genadeloos toe.
Het was middenvelder Gokhan Pala die vanuit zijn ooghoeken Abdul Boundati wist te bedienen. Met een onhoudbare dwarrelbal strak in de hoek scoorde Abdul Boundati de verlossende 1 - 2 voor sc Emmeloord.
De meegereisde supporters gingen nu met het zweet tussen de billen massaal achter hun ploeg staan.
Er volgde een spannende en bloedstollende slotfase waarbij Frisia dichtbij de gelijkmaker wist te komen.
Met name Mark den Hartog, Brent Wijbenga en Jordy Hoekema vonden Emmeloord doelman Niels Boomsma op hun weg.
Doordat de thuisploeg grote risico's ging nemen ontstonden er ruimtes voor sc Emmeloord om te counteren, maar de aanvallers hadden hun vizier niet meer op scherp staan.
Het slotoffensief van Frisia zou niets meer opleveren en bleek een storm in een glas water te zijn.

Deze wedstrijd verdiend geen schoonheidsprijs, maar op basis van veerkracht, volwassenheid, strijd en inzet verdiend dit hele team een groot compliment.
Er waren veel Blauwe supporters naar Leeuwarden gekomen om het eerste elftal aan te moedigen en dit is typerend voor de huidige sfeer bij sc Emmeloord.

De Emmeloorders zijn nu naar de 3e plek gestegen en blijven knap bovenin meedoen in de tweede klasse K.
Volgende week komt de nieuwe koploper De Groningse Boys in Emmeloord op bezoek. Het zal dan blijken of sc Emmeloord in staat zal zijn om definitief aan te haken voor de bovenste plaatsen.
Man off the Match: doelman Niels Boomsma.

Komt allen volgende week naar de wedstrijd sc Emmeloord - Groningse Boys om de blauwen aan te moedigen. Deze beladen wedstrijd begint om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos te Emmeloord.