Velocitas 1897 - sc Emmeloord 1 - 5 ( 0 - 2 )

De Blauwe Tornado's gaan met een goed gevoel de winterstop in door in een hartstochtelijke en passionele wedstrijd met 1 - 5 te winnen bij het Groningse Velocitas.
Eerder deze week had onze hoofdtrainer Dick Schuurman bekend gemaakt de club aan het eind van dit seizoen te gaan verlaten.
De polderboys zijn door diepe dalen gegaan en waren weer eens toe aan een goede overwinning om zelfvertrouwen bij te tanken.
Ondanks alle tegenslagen is de positieve sfeer en saamhorigheid altijd overeind gebleven in het blauwe kamp.

Gisteren vierde onze trainer zijn 45e verjaardag en hij had zich geen mooiere verjaardagskado kunnen wensen dan deze superbelangrijke driepunter bij Velocitas.
Met drie doelpunten zorgde de jarige job Mart Matthijssen voor de slagroom op de taart.
Na afloop was er een enorme ontlading en heerste er grote opluchting in het Blauwe Bastion.
Een wedstrijdverslag over wilskracht, strijd, passie en een teamprestatie van formaat.

De opstelling van Velocitas 1897:
Erwin Oosterhof, Erik Werksma, Tristan Wubbolts, Nigel Fecunda ( 15e Daphny Phillips ), Virgil Muller, Mustafe Ahmed, Job Jan Ten Horn ( 35e Givancy Phillips ), Arjan Kamminga ( 75e Kay Molenhuis ), Dani Turdo, Wesley Klunder & Yoshi Supriatra.
Wissels: Daphny Phillips, Givancy Phillips, Kay Molenhuis & Ronit Jalimsing.
Gele Kaart: Yoshi Supriatra
Technische staf: Geert Haak, Chris de Koe & Bram Verspille
Overige staf: Jan Beuker & Raimo Postma
Assistent scheidsrechter: Dhr. H. Doornbos

De opstelling van sc Emmeloord:
Ruben Doorn, Remco Jonkman, Koen Boneschansker, Harm van Wieren, Maarten Ebbers, Guido Vissers ( 80e Marcel Westerhof ), Mark Staal, Mart Matthijssen, Gokhan Pala ( 75e Wiebe Koopmans ), Bastian Tabak & Denny vd Zee ( 55e Hans Langedijk ).
Wissels: Gio Huijsmans, Marcel Westerhof, Hans Langedijk & Wiebe Koopmans.
Geblesseerd: Niels Boomsma, Rik Beekman, Dylan Werkman, Brahim Boundati & Rik Schilder
Gele kaart: Mart Matthijssen
Technische staf: Dick Schuurman, Jan Arjen Kooi & Arnold Roossien.
Teammanager: Klaas Huisman
Materiaalman/Verzorger: Martin vd Jagt
Assistent scheidsrechter: Herman Vos
De scheidsrechter: Dhr. J. Valkema

Enkele tientallen diehard supporters hadden de moeite genomen om naar Groningen af te reizen om de blauwen in deze moeilijke periode te ondersteunen.
Meteen vanaf de aftrap droop de passie en adrenaline van de gezichten af bij de polderboys.
Met het vuur en dynamiet in de ogen werd er op het scherpst van de snede gespeeld en namen de Emmeloorders het initiatief.
Op het middenveld werden door Mark Tata Steel, Mart Rambo Matthijssen en Guido Popeye Vissers felle scherpe duels uitgevochten en zaten de blauwen fel en kort op de bal.
Er stond onder aanvoering van de turbo Remco mijnenveger Jonkman, Harm Aboe van Wieren en Maarten Terrier Ebbers een hechte eenheid en vechtploeg binnen de lijnen bij de polderboys.

Bij de thuisploeg ontbrak de goaltjesgetter Nordin Philipsen wegens een beenbreuk en zaten de 17 jarige jeugdspelers Daphny en Givancy Phillips en de 16 jarige Kay Molenhuis op de bank.
De Groningers deelden de eerste plaagstootjes uit, maar pogingen van Virgil Muller en Mustafe Ahmed zeilden over het doel.
Aan de andere kant verdween een inzet van Bastian Tabak in  het zijnet en vond uitblinker Mart Matthijssen de Groningse doelman op zijn weg.

In de 6e minuut was het raak en namen de Emmeloorders via de jarige job Mart Matthijssen met 0 - 1 de leiding.
Hier ging een snelle aanval via Denny Mansie vd Zee en Gokhan Baklava Pala aan vooraf waarbij de Groningse doelman de inzet van Gokhan Pala niet onder controle kreeg. In de rebound was Mart Matthijssen er als de kippen bij om de 0 - 1 tegen de touwen te schieten.
De Groningers probeerden met lange diepe ballen hun voorhoede te bereiken, maar slaagden hier nauwelijks in.
Er werden messcherpe en felle duels uitgevochten waarbij de polderboys zich van hun beste kant lieten zien.
In de 15e minuut lieten de Groningers weer van zich horen, maar na een slepende slalom zeilde het schot van Virgil Muller rakelings naast.
Even later vond Virgil Muller de Emmeloordse doelman Ruben Doorn op zijn weg waarna de Emmeloorders weer ten strijde trokken.

Nadat een prachtig schot van Guido Vissers naast het doel verdween kwamen de Emmeloorders in de 27e minuut via een kopbal van Mart Matthijssen op een bevrijdende 0 - 2 voorsprong.
Hier ging een indraaiende corner van Gokhan Baklava Pala aan vooraf die heel subtiel door Mart Rambo Matthijssen werd binnengekopt voor de 0 - 2 voorsprong voor de blauwen.
Er ontstond een open wedstrijd met een paar halve kansjes voor beide teams, maar de Emmeloorders bleven tot aan de rust de bovenliggende partij. Bij een groningse doorbraak trok onze jarige job Mart Matthijssen aan de noodrem wat hem een gele kaart opleverde.
Bij de blauwen zorgde Denny Mansie vd Zee voor het nodige vuurwerk en gevaar en met een 0 - 2 voorsprong voor sc Emmeloord gingen we rusten.

In het begin van de tweede helft voerde Velocitas de druk op en werden de Emmeloorders teruggedrongen en vastgezet.
Met veel pressie en druk probeerde Velocitas terug te komen en ging  sc Emmeloord door een moeilijke fase.
In de 52e minuut belandde een corner van Mustafe Ahmed op het hoofd van de inkomende Virgil Muller die met een rake kopbal in de korte hoek voor de 1 - 2 aansluitingstreffer zorgde.
Heel even wankelde, piepte en kraakte het blauwe bastion en leken de Emmeloorders onder de druk te bezwijken of in 72e minuut volgde de sensationele en verlossende ontknoping.
Uit een vloeiende aanval bezorgde Magic Box Bastian Tabak de bal bij de inkomende Airforce Hans Langedijk.
De Groningse doelman kreeg de harde kopbal van Hans Langedijk niet onder controle en moest lossen waarna Gokhan Baklava Pala in de rebound de verlossende 1 - 3 tegen de touwen schoot.

De Groningers gingen nu risico's nemen en 1 op 1 spelen waarbij er grote ruimte's ontstonden in de snelle counter voor sc Emmeloord.
In de 78e minuut kreeg Velocitas via de 44 jarige Erik Werksma een goede kans, maar zijn mislukte voorzet schampte de lat en leverde niets op.
Uit de directe tegenstoot bezorgde onze Airforce Hans Langedijk de bal heel subtiel bij Magic Box Bastian Tabak die heel koelbloedig en beheerst de Groningse doelman omspeelde voor de 1 - 4 voor sc Emmeloord in de 80e Minuut.
Hiermee was de koek nog niet op want de ontketende polderboys roken nu bloed en gingen op zoek naar meer doelpunten.
In de 85e minuut belandde een corner van Wiebe Richie Koopmans voor de voeten van Mart Rambo Matthijssen die met een verwoestende uithaal de Groningse doelman kansloos liet voor de 1 - 5 voor sc Emmeloord.
De Blauwe supporters reageerden uitbundig en uitgelaten waarna ook nog Bastian Tabak, Wiebe Koopmans en Hans Langedijk de doelman op hun weg vonden, maar er werd niet meer gescoord.
Met een 1 - 5 eindstand kunnen de polderboys opgelucht adem halen en hebben de blauwen weer wat lucht gekregen en zelfvertrouwen bijgetankt.
Onder applaus en een staande ovatie van de blauwe aanhang bedankten de spelers hun supporters die altijd onder alle omstandigheden achter het team zijn blijven staan.
Het gehele team verdiend een groot compliment voor deze teamprestatie van formaat.
Man of the Match: The Rambo Mart Matthijssen.

Het is nu winterstop en op zondag 29 Januari begint de competitie weer met een thuiswedstrijd tegen vv Ruinerwold.
Op vrijdagavond 13 Januari speelt sc Emmeloord thuis tegen sc Bolsward zijn eerste oefenwedstrijd in 2017.
Verder oefent sc Emmeloord op 17 en 22 Januari thuis tegen Batavia'90 en vv Steenwijk.
Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling toe.

Alle overige uitslagen van de tweede klasse K:
vv Ruinerwold  -  sc Stadspark Groningen  5  -  3
vv Roden  -  Groninger Boys  5  -  2
DTD Jelsum  -  MKV'29 Leeuwarden  2  -  1
vv Lemmer  -  sv Olyphia Noordwolde  0  -  2
Sint Annaparochie  -  vv Peize  2  -  3
De koploper GAVC Grou was dit weekend vrij.

Verslaggever: Klaas Huisman.














De voorbeschouwing Velocitas 1897 - sc Emmeloord

Deze zondag staat de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma voor sc Emmeloord.
In de Martinistad Groningen gaan de blauwe polderboys bij het roemrijke en historische Velocitas 1897 op bezoek.
Deze wedstrijd zal op gewoon gras gespeeld gaan worden in het stadion stadspark want het bestuur van sc Emmeloord heeft besloten dat er voorlopig niet op kunstgras gevoetbalt zal worden.
De clubleiding wil eerst alle onderzoeksresultaten van de KNVB afwachten en heeft zijn leden de instructie meegegeven om voorlopig tot nader order het kunstgras te vermijden.

De laatste keer dat beide teams tegen elkaar in actie kwamen was in het seizoen 2014-2015 toen de Emmeloorders twee keer van Velocitas wisten te winnen.
In Emmeloord werd het 4 - 1 voor de polderboys terwijl er in Groningen met 0 - 3 werd gewonnen.
De wedstrijd in Groningen leek lange tijd op een 0 - 0 gelijkspel af te stevenen, maar in de laatste tien minuten zorgden Abdul Boundati, Gerke Schaap en Sander Heimens ervoor dat de punten mee naar de polder gingen.

Afgelopen Dinsdag heeft sc Emmeloord in Bolsward een oefenwedstrijd bij derdeklasser sc Bolsward met 2 - 3 gewonnen.
Trainer Dick Schuurman laat geen moment onbenut om het team weer op de rails te krijgen en klaar te stomen om uit de degradatiezone te komen.
In de competitie loopt het niet lekker en zitten de Emmeloorders in de hoek waar de klappen vallen.
De blauwen staan met slechts acht punten uit elf wedstrijden en een doelsaldo van 13 voor en 24 tegen op een teleurstellende 12e plek in de tweede klasse K. Er werden tot nu toe twee wedstrijden gewonnen en twee keer gelijkgespeeld terwijl de overige zeven wedstrijden verloren gingen.
Inmiddels staan alle alarmbellen op donker rood in de polder en zweeft er een mysterieuze degradatiespook boven het IJsselmeer.
De kracht van het team en deze volksclub is de eenheid en saamhorigheid en zeer positieve onderlinge sfeer waardoor iedereen een rotsvast vertrouwen heeft dat het goed gaat komen met sc Emmeloord.
Het lijkt erop dat Dick Schuurman tegen Velocitas over een fitte en gretige selectie kan beschikken.

Onze tegenstander Velocitas 1897 staat met 12 punten uit 11 wedstrijden en een doelsaldo van 24 voor en 25 tegen op een 9e plek in de tweede klasse K.
De groen witte Zebra's wisten tot nu toe drie wedstrijden te winnen en speelden drie keer gelijk terwijl er vijf wedstrijden werden verloren.
Vorige week maakte deze roemrijke club bekend het accent volgend seizoen op het zaterdagvoetbal te willen leggen.
Het prestatievoetbal wordt bij Velocitas van de zondag naar de zaterdag verplaatst en dit is een zeer opmerkelijke beslissing omdat het zaterdagteam tegenwoordig in de 5e klasse uitkomt.
De Groningers doen dus drie stappen achteruit om vervolgens op de zaterdag een inhaalrace in te gaan zetten.

Ondanks deze beslissing wonnen de Groene Zebra's vorige week zeer overtuigend met maar liefst 1 - 6 bij MKV'29 in Leeuwarden.
Het lijkt erop dat het signaal van het bestuur aan dovemansoren is gericht want de mannen van Trainer Gert Haak hebben de smaak goed te pakken en zijn niet van plan om voor spek en bonen mee te gaan doen.
Hoofdtrainer Gert Haak heeft een lange staat van dienst bij Velocitas 1897 en was in het verleden ook actief bij vv Groningen.
Naast Velocitas is Gert Haak is ook actief bij de zaterdagclub vv Waskemeer. Deze zeer ervaren trainer heeft bij Velocitas de beschikking over een evenwichtige selectie met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud.
Vorig seizoen was Virgil Muller met tien doelpunten de topscorer bij Velocitas, maar ook Dani Turdo, Nigel Fecunda, Mustafa Ahmed en Nordin Philipsen pikken regelmatig een goaltje mee voor Velocitas.
De oudste speler bij Velocitas is de 36 jarige Urvin Mathilda terwijl de 21 jarige Arjen Kamminga de jongste speler is bij de Groen Witte Zebra's.

Het historische en nostalgische Velocitas 1897 werd op 1 April 1897 in de clubkleuren Groen Wit opgericht en speelde vanaf 1954 t/m 1960 betaald voetbal in de tweede divisie.
De club heet in de volksmond de snelvoetige Groen Witte Zebra's.
In 1934 werd de grote landelijke KNVB beker gewonnen en de Groningers speelden jarenlang tegen de grote clubs.
Toen de club in 1960 terugkeerde naar de amateurs kwam het jarenlang in de eerste klasse uit wat destijds het hoogste amateurniveau was.
Tot 1992 schommelde Velocitas tussen de eerste en tweede klasse en vanaf 1992 t/m 2011 tussen de tweede en derde klasse.
In 2011 promoveerde Velocitas opnieuw naar de eerste klasse, maar zakte daarna weer af naar de derde klasse.
Vorig seizoen promoveerden de Groen Witte Zebra's weer naar de Tweede Klasse K.

In de kantine van Velocitas komt het verleden weer tot leven want in deze voetbalmuseum hangen de oude elftalfoto's en staan de bekers uit een lang vervlogen maar zeer indrukwekkend verleden.
De Groene Zebra's hebben het stadspark aan de Mulock Houwerlaan als thuisbasis en zijn op slechts 300 meter afstand de buren van parkgenoot sc Stadspark.
Met zijn ruim 600 leden is Velocitas een nog steeds een slapende reus die vanaf volgend seizoen het prestatievoetbal naar de zaterdag gaat verleggen.

De Martinistad Groningen wordt met zijn 200.000 inwoners ook wel Groot Loug het grote dorp genoemd.
Er zijn ongeveer 25 amateurclubs actief in het Groot Loug waar Be Quick 1887 en Velocitas 1897 de oudste clubs zijn.
De wedstrijd Velocitas 1897 - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur in het knusse stadionnetje stadspark te Groningen.
De blauwe bus vertrekt rond 11:45 uur vanaf de Ervenbos.

Alle voorspellingen voor de tweede klasse K:
Velocitas 1897 - sc Emmeloord tussen de nummers 9 en 12.
De Groene Zebra's willen niet voor spek en bonen mee doen en wonnen vorige week overtuigend met 1 - 6 bij MKV'29 in Leeuwarden.
De Blauwe Tornado's hebben de punten hard nodig om uit de gevarenzone te komen.
De kracht van het team is de saamhorigheid en goede sfeer.
Met de juiste teamspirit en instelling moet het mogelijk zijn om de drie punten mee naar de polder te nemen. Een 2.

vv Roden  -  Groninger Boys tussen de nummers 7 en 11.
De Zwart Witte Ooievaars morsten in hun laatste wedstrijd dure punten door met 0 - 0 gelijk te spelen tegen Olyphia.
Toch kunnen de Drentse Ooievaars bij een overwinning goede zaken doen en aansluiting krijgen.
De Rode Mollebonen uit West End Groningen wonnen hun laatste wedstrijd in een zinderende slotfase met 4 - 3 van Sint Annaparochie.
De Groninger Boys hebben de punten ook hard nodig en zullen fanatiek voor de dag gaan komen. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

DTD Jelsum  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 3 en 10.
De Groen Gele Toffe Duvels wonnen zeer knap met 1 - 2 bij sv Olyphia en timmeren aardig aan de weg in de top van de tweede klasse.
De Rood Witte Parels uit Leeuwarden gingen met 1 - 6 onderuit tegen Velocitas en lijken helemaal van slag. Een 1.

vv Ruinerwold  -  sc Stadspark tussen de nummers 5 en 2.
De rood witte Drentse Red Bulls gingen in Grou met 1 - 0 onderuit bij koploper GAVC, maar liggen op de loer om weer aansluiting met de subtop te kunnen krijgen.
De Oranje Groene Stadsvogels uit Groningen blijven maar doordenderen en versloegen de Lemster Bulldozers met maar liefst 5 - 1.
Het lijkt erop dat Stadspark nu alle remmen heeft losgegooid. Een 2.

vv Lemmer  -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 13 en 4.
Na de 2 - 0 winst op Emmeloord volgde er een oorwassing bij stadspark.
De Groene Bulldozers staan op de laatste plaats en moeten winnen van Olyphia om de rode lantaarn af te kunnen staan.
De Groen Witte Rotanboys willen de bittere nasmaak van de 1 - 2 nederlaag tegen DTD wegspoelen. Een 2.

Sint Annaparochie  -  vv Peize tussen de nummers 8 en 6.
Een duel in de middenmoot tussen de Zwart Witte Waaiers en de Blauw Zwarte Paiser Aalkoppen.
De winnaar kan weer voorzichtig omhoog kijken richting de subtop.
Het lijkt erop dat vv Peize de beste papieren heeft om de punten terug naar Drenthe te nemen, maar toch zal het moeten oppassen want het kan weleens gaan spoken aan de Waaie. Een 2.
De koploper GAVC Grou is dit weekend vrij en heeft al winterstop.

Wij wensen iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe in de tweede klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.