De voorbeschouwing sc Emmeloord - GRC Groningen

Het eerste elftal van sc Emmeloord komt zondag in actie tegen het lastige GRC Groningen. Bij een gelijkspel of een overwinning pakt sc Emmeloord de tweede periodetitel.
Dit is een mooie affiche in de tweede klasse K tussen twee subtoppers die momenteel de 3e en 6e plek bezetten.

De Blauwen staan op een 3e plek in de tweede klasse K met 34 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 43 voor en 24 tegen. Er werden 10 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijkgespeeld en er gingen 4 wedstrijden verloren waaronder de laatste twee wedstrijden tegen laagvliegers sv Olyphia en GSAVV Forward.
Thuisploeg sc Emmeloord heeft wat goed te maken na de twee onverwachtse nederlagen tegen sv Olyphia en GSAVV Forward.
De Emmeloorders zijn aan een verrassend goed seizoen bezig, maar lijken nu gebukt te gaan onder een vormcrisis.
Langs de lijn maken de blauwe supporters zich grote zorgen en wordt er zelfs gefluisterd dat sc Emmeloord een beetje boven zijn stand heeft geleefd.
Enkele sceptici durven zelfs al te beweren dat sc Emmeloord niet veel punten meer zal pakken dit seizoen, maar hoe diep zit deze vormcrisis?
Is het een storm in een glas water of een voorbode van een gigantische eindsprint?
Iedereen weet waartoe sc Emmeloord in staat is en het kan niet zomaar zijn dat deze spelers niet meer kunnen voetballen. Er werden prima resultaten geboekt tegen de bovenste ploegen en sc Emmeloord staat niet voor niets op een 3e plek.
De achterstand op koploper Groninger Boys ( waar 2 keer van werd gewonnen ) bedraagt slechts 6 punten met 1 wedstrijd minder gespeeld.
Zondag is een mooie gelegenheid om de oude vorm weer terug te vinden voor de Blauwen.

Het Groningse Royal Combinatie GRC staat op een 6e plek in de tweede klasse K met 32 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 48 voor en 28 tegen.
Er werden tot nu toe 10 wedstrijden gewonnen, 2 keer gelijkgespeeld en er gingen 6 wedstrijden verloren. Afgelopen zondag ging GRC Groningen in Heerenveen met 2 – 1 onderuit tegen de huidige nummer twee.
De Groningers staan maar op slechts twee punten achterstand op sc Emmeloord en doen nog steeds volop mee in de top van de 2e klasse.

Eerder dit seizoen eindigde het eerste duel in een sensationele 3 - 3 gelijkspel. Op sportpark Corpus Den Hoorn nam de thuisploeg in een mum van tijd een 3 - 0 voorsprong en leek sc Emmeloord rijp voor een onafwendbare afslachting.
De Groningers waren in de eerste helft heer en meester en namen via Erwin Alt, Pim Hemink en Mohamed Belghroub een 3 - 0 voorsprong.
Tussendoor kregen de polderbewoners ook een paar kansjes, maar de verdediging van sc Emmeloord leek wel gatenkaas.
Niemand weet precies wat er toen in de rust is gebeurd, maar sc Emmeloord kwam als herboren uit de kleedkamer.
In een spectaculaire en meeslepende tweede helft knokten de Emmeloorders terug en kwam het via Brahim Boundati, Sander Heimens en Bastian Tabak alsnog langszij.
Beide teams kwamen elkaar in het seizoen 2010-2011 ook tegen.
In Emmeloord eindigde het duel in een 1 - 4 overwinning voor GRC terwijl er in Groningen niet werd gescoord 0 - 0.

Hoofdtrainer van GRC Groningen is Rinie Jurna die in de loop der jaren een imposante CV heeft opgebouwd. Deze trainer was ooit hoofd jeugdopleiding bij de voormalige profclub BVO Veendam en werkte ook bij de Harkemase Boys.
De clubtopscorer aller tijden bij GRC Groningen is de 24 jarige Erwin Alt die in competitie en bekerwedstrijden maar liefst 121 keer wist te scoren.
Deze grillige goaltjesgetter is hard op weg om geschiedenis te schrijven en hier zal de verdediging van sc Emmeloord rekening mee moeten houden.
Andere belangrijke spelers bij GRC zijn Elte Hofman en de 39 jarige veteraan Bas Lulofs. De Groningers hebben een technische vaardige ploeg met veel snelheid in de voorhoede.

De Groningse Royal Combinatie GRC is in 1934 ontstaan uit een fusie tussen GVV Groningen en Royal Groningen.
De voorgangers GVV en Royal waren al eerder in 1902 opgericht.
Deze oude club speelt sinds 1973 zijn thuiswedstrijden op sportpark Laan Corpus den Hoorn waar ook zaterdagclub Groen Geel en de jeugdafdeling van FC Groningen hun thuisbasis hebben.
De clubkleuren van GRC Groningen zijn een wit shirt met rode V hals en een zwarte broek.
In 2012 vierde GRC Groningen zijn 100 jarige jubileum.
Het eerste elftal speelde meerdere malen op het hoogste amateurniveau en schommelt sinds 1996 tussen de eerste en tweede klasse.
De club heeft bijna 500 leden en naast een zondagtak ook een zaterdagafdeling.
De broers Ronald en Erwin Koeman waren ooit actief in de jeugdafdeling bij GRC Groningen.

De wedstrijd sc Emmeloord – GRC Groningen begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos! Komt allen om de Blauwen te ondersteunen op weg naar de periodetitel.

Hieronder alle voorspellingen voor de 2e klasse K:

sc Emmeloord - GRC Groningen tussen de nummers 3 en 6.
In Groningen werd het eerder in een bloedstollende wedstrijd 3 – 3.
Gaan de Blauwen uit het dal klimmen? Komt men deze vormcrisis te boven?
Bij een gelijkspel pakt sc Emmeloord de tweede periodetitel en volgt er nog een nacompetitie. De Groningers hebben een technische vaardige ploeg en zullen er alles aandoen om het periodefeestje van Emmeloord te verstoren.
Mijn gevoel zegt dat sc Emmeloord het lek boven heeft. Een 1.

Sv Olyphia Noordwolde - Velocitas 1897 tussen de nummers 11 en 14.
In Groningen walste Olyphia over het arme Velocitas heen en werd het 1 – 7.
Het wil niet meer lukken met die statige eliteclub Velocitas, want de Groningers behaalden tot nu toe 7 punten uit 18 wedstrijden en moeten 10 punten goedmaken op een PD plek. Vorige week ging Velocitas met 0 – 4 onderuit tegen FC Wolvega.
De thuisploeg verloor vorige week met 3 – 1 in Sneek bij LSC, maar zal gesteund door het trouwe thuispubliek de winst gaan pakken. Een 1.

Sint Annaparochie - vv Heerenveen tussen de nummers 12 en 2.
In Heerenveen werd het eerder dit seizoen 4 – 1 voor de pompebleden.
De nummer twee is in de achtervolging en staat op met 1 wedstrijd minder op 5 punten achterstand op koploper Groninger Boys.
De thuisploeg staat op een zorgelijke 12e plek en moet volop aan de bak om de PD plekken te kunnen ontlopen, maar Heerenveen gaat vol voor de winst. Een 2.

FC Wolvega - GAVC Grouw tussen de nummers 7 en 10.
In Grouw werd het eerder 2 – 1 voor GAVC, maar deden beide teams niet veel voor elkaar onder. GAVC heeft de punten nodig om de PD plekken te ontlopen.
Thuisploeg FC Wolvega is aan een aardige serie bezig en wist al 4 wedstrijden op rij te winnen. Vooraf was FC Wolvega een titelkandidaat, maar men kende een valse start. Inmiddels begint de machine te draaien bij FC Wolvega.
De paars witten hunkeren naar eerherstel en klimmen weer omhoog. Een 1.

Alle overige teams zijn vrij.

Wij wensen iedereen een sportieve voetbalzondag toe!

Verslaggever: Klaas Huisman.