Verslag Velocitas 1897 - sc Emmeloord

Op deze donkere regenachtige zondag kleurt de hemel plotseling weer blauw voor het getergde sc Emmeloord. Door een 0 - 3 overwinning op rode lantaarndrager Velocitas heeft sc Emmeloord weer aansluiting gekregen met de subtop.
In een zenuwslopende wedstrijd moesten de Blauwen diep gaan om pas in de slotfase afstand te kunnen nemen van het dappere Velocitas 1897.
De Emmeloorders lieten in de eerste helft enkele grote kansen liggen waardoor Velocitas lange tijd op een stuntje mocht hopen.
In de tweede helft worstelde het team met zichzelf en kreeg ook Velocitas mogelijkheden om sc Emmeloord dieper in het moeras te duwen.
De trouwe blauwe supporters trotseerden de storm, wind en regen en moesten tot de slotfase wachten op de verlossende ontknoping.
Toen in de 82e minuut Abdul Boundati met een prachtig geplaatst schot sc Emmeloord op voorsprong had gebracht volgde er een totale ontlading in het Blauwe kamp.
In een mum van tijd liepen de polderbewoners via Gerke Schaap en Sander Heimens uit naar een bevrijdende 0 - 3 overwinning.
Hieronder volgt het verslag over: het gastvrije dappere Velocitas, nostalgisch stadspark, rommelige beginfase, gemiste kansen, talentvolle B1 junioren, de rode kaart en een bevrijdende ontknoping.

De opstelling van Velocitas 1897:
Alex van Stralendorff, Ronit Jalimsing, Raymond Sibers, Erik Werksma ( 25e Mauro Pilia ), Job-Jan Ten Horn, Nigel Fecunda, Jomaro Kelwulan ( 55e Ronald Homan ), Mustafe Ahmed, Jordao Nuruwe, Urvin Mathilda & Dani Turdo.
Wissels: Ronald Homan, Hovhannes Sarkisov, Mauro Pilia & Feike Spoor.
Rode kaart: Urvin Mathilda
Trainers: Geert Haak & Chris de Koe
Teammanager: Roel Kok
Overige staf: Bram Versprille
Assistent scheidsrechter: Dhr. L.R. de Groot

De opstelling van sc Emmeloord:
Stefan vd Werff, Sven Goos ( 46e Denny vd Zee ), Maarten Ebbers, Wouter vd Velde, Laurens Rasing ( 75e Bastian Tabak ), Harm van Wieren, Gerke Schaap, Abdul Boundati, Ronald Kleiker ( 46e Sjors Hendrikse ), Gokhan Pala & Sander Heimens.
Wissels: Denny vd Zee, Sjors Hendrikse & Bastian Tabak.

Toeschouwers: 50

In het nostalgische Groningse stadspark proef je de indrukwekkende geschiedenis van het historische Velocitas 1897.
De kantine leek wel een voetbalmuseum met oude elftalfoto's, bekers en allerlei attributen uit een vervlogen verleden.
Na een uitermate gastvrij ontvangst begonnen beide teams aan de warming up. Het hoofdveld van Velocitas was vanwege de regen afgekeurd waardoor er werd uitgeweken naar het kunstgras op veld 2.
Bij sc Emmeloord stond na een lange periode van afwezigheid doelman Stefan vd Werff weer onder de lat.
Bij Velocitas stond de 42 jarige veteraan Erik Werksma in de basis en mochten ook de jonge talenten Jomaro Kelwulan en Jordao Nuruwe in de basis beginnen. Op de bank zaten de talentvolle B1 junioren Feike Spoor en Mauro Pilla bij de Groningers.

De Emmeloorders begonnen zenuwachtig en angstig aan het duel waarbij doelman Stefan vd Werff attent reageerde op een te zachte terugspeelbal.
In deze rommelige beginfase grossierde sc Emmeloord in veelvuldig balverlies en was het zoekende naar de juiste openingen.
Thuisploeg Velocitas had niets te verliezen en zocht spontaan de aanval.
Het leverde meteen een paar kansjes op voor Ahmed Mustafe en Jordao Nuruwe waarbij doelman Stefan vd Werff meteen in actie moest komen.
Een buitenspeldoelpunt van Velocitas werd terecht afgekeurd, maar de toon was hiermee meteen gezet.

In de 10e minuut deed zich de eerste kans voor sc Emmeloord voor, maar Abdul Boundati vergat om de trekker over te halen en vond Velocitas doelman Alex van Stralendorff op zijn weg.
Gaandeweg nam sc Emmeloord het intiatief over en creeerde het een veldoverwicht, maar in de snelle counter bleef ook Velocitas gevaarlijk.
Met name spelbepaler Mustafe Ahmed zorgde voor veel dreiging in de snelle omschakeling.
Tot tweemaal aan toe moest doelman Stefan vd Werff in actie komen om Dani Turdo en Nigel Fecunda van het scoren te houden.
In de 25e minuut was de accu leeg bij Velocitas veteraan Erik Werksma en kwam het 16 jarige talent Mauro Pilia voor hem in de ploeg.
Halverwege de eerste helft kreeg sc Emmeloord een paar grote kansen om op voorsprong te komen, maar Abdul Boundati, Sander Heimens en Gerke Schaap vonden Velocitas doelman Alex van Stralendorff op hun weg.
Een mooie pogingen van Gerke Schaap en Sander Heimens gingen voorlangs.
Vlak voor rust leverde goed doorzetten van Ronald Kleiker een mooie kans op voor Gerke Schaap, maar buiten bereik van de doelman werd zijn inzet ternauwernood geblokt.
In de 44e minuut werd een voorzet van Abdul Boundati naastgekopt door Harm van Wieren. Met een 0 - 0 stand gingen we rusten.

Trainer Dick Schuurman deed wat omzettingen en bracht Denny vd Zee en Sjors Hendrikse in de ploeg voor Sven Goos en Ronald Kleiker.
De tweede helft was amper begonnen of de thuisploeg kreeg een enorme mogelijkheid om op voorsprong te komen.
Met een snelle actie was Dani Turdo iedereen te snel af, maar zijn voorzet was niet aan Nigel Fecunda besteed.
Uit de directe tegenstoot glipte Sander Heimens door de Groningse verdediging, maar zijn voorzet werd door doelman Alex van Stralendorff onschadelijk gemaakt.
Het spel golfde op en neer waarbij beide teams de lange bal hanteerden.
In de 52e minuut kreeg Velocitas speler Dani Turdo het weer op zijn heupen door met een steekballetje Mauro Pilia in stelling te brengen.
Iedereen hield zijn adem in, maar doelman Stefan vd Werff greep net op tijd in om deze grillige jeugdspeler van het scoren te houden.
Tot aan de 70e minuut kabbelde deze wedstrijd zich voort en werd het spel er niet beter op. De Emmeloorders hadden het meeste balbezit, maar konden geen vat krijgen op het dappere strijdende Velocitas.
Zodra Mustafe Ahmed aan de bal kwam gingen alle alarmbellen rinkelen bij de Emmeloorders, maar onder aanvoering van Maarten Ebbers, Harm van Wieren en Wouter vd Velde gaf de verdediging weinig meer weg.
In de 70e minuut ontsnapte Gerke Schaap aan zijn bewakers en lag hij op volle snelheid richting het Groningse doel.
Bij Velocitas trok verdediger Urvin Mathilda aan de noodrem door Gerke Schaap op randje strafschopgebied onderuit te halen.
Het leverde Urvin Mathilda een direct rode kaart op waardoor Velocitas met 10 man verder moesten.
De vrije trap van Gerke Schaap werd met een prachtige duik door Velocitas doelman Alex van Stralendorff tot corner verwerkt.
Vanaf dit moment was het eenrichtingsverkeer en probeerde sc Emmeloord de wedstrijd te beslissen.
Pogingen van Gokhan Pala en Sjors Hendrikse werden geblokt en een kopbal van Gerke Schaap werd fraai gepareerd door de doelman van Velocitas.
Het doelpunt bleef maar uit waardoor de supporters er niet gerust op waren. In de snelle counter kreeg Velocitas ook nog twee goede mogelijkheden waarbij Mustafe Ahmed en Jordao Nuruwe werden gestuit door doelman Stefan vd Werff.
In de 82e minuut viel de beslissing toen vanaf randje strafschopgebied Abdul Boundati de bal met uiterste precisie strak in de hoek wist te plaatsen voor de verlossende 0 - 1 voorsprong.
Dit doelpunt zorgde voor een enorme ontlading in het blauwe kamp.
De stadionomroeper kon het ineens niet meer bijhouden want uit een voorzet van Sander Heimens scoorde Gerke Schaap met een intikker de 0 - 2 voor sc Emmeloord in de 83e minuut.
In de 90e minuut was het slotakkoord voor Sander Heimens door met een geweldige pegel de bal snoeihard en hoog in het doel te schieten voor de uiteindelijke 0 - 3 eindstand.
De man of the match is gekozen door de blauwe supporters!
Man of the match: Maarten Ebbers.

Deze 0 - 3 overwinning zorgde voor een uitbundige sfeer in het Emmeloordse kamp waardoor alle supporters opgelucht in de bus konden stappen voor de lange terugreis richting de polder.
Volgende week is sc Emmeloord vrij, maar op zondag 12 April speelt het een thuiswedstrijd tegen de nieuwe koploper vv Heerenveen.
Door de verrassende uitslagen blijft het ongekend spannend in de tweede klasse K.