De voorbeschouwing sc Emmeloord - GSAVV Forward

Komende zondag komt de rode lantaarndrager GSAVV Forward op bezoek op sportpark De Ervenbos.
Hoe heeft sc Emmeloord de verrassende 2 - 0 nederlaag bij sv Olyphia verwerkt? Is het trainer Dick Schuurman gelukt om het team weer op scherp te krijgen? Blijven de Emmeloorders bovenin meedoen?
De Groninger studenten hebben niets te verliezen en zullen tot op het bot gemotiveerd zijn om sc Emmeloord een moeilijke middag te bezorgen.
In deze voorbeschouwing een analyse over het dipje van sc Emmeloord en nemen wij een kijkje achter de schermen bij de oudste studentenvereniging van Nederland.

Het is ongekend spannend in de top van de tweede klasse Noord.
De top 6 staan akelig dichtbij elkaar waardoor er met nog 9 wedstrijden te spelen er nog van alles mogelijk is.
Het verschil tussen koploper Groninger Boys en de nummer zes LSC 1890 uit Sneek bedraagt slechts 6 punten waarbij LSC een wedstrijd minder heeft gespeeld.
De Emmeloorders staan op een tweede plek met 34 punten uit 17 wedstrijden en een doelsaldo van 43 voor en 22 tegen.
Er werden 10 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijkgespeeld en er gingen 3 wedstrijden verloren voor de polderbewoners.
De achterstand op koploper Groninger Boys bedraagt slechts 3 punten waarbij de Emmeloorders een wedstrijd minder hebben gespeeld.
Volgende week zondag 15 Maart kan sc Emmeloord in de thuiswedstrijd tegen GRC Groningen zelfs de tweede periodetitel voor zich opeisen, maar eerst komen zondag de Groninger Studenten in Emmeloord op bezoek.

De onthutsende nederlaag van afgelopen zondag heeft de boel flink wakker geschud bij sc Emmeloord.
De bomen reikten tot aan de hemel bij de blauwen en het team boekte wekenlang prima resultaten totdat het zondag ineens niet wilde lukken.
Iedere ploeg heeft weleens een mindere periode en loopt dan tegen een verrassende en pijnlijke nederlaag aan.
Dit hoort allemaal bij het proces om een volwassen en stabiele tweedeklasser te worden.
Iedereen proeft dat er veel meer in het vat zit en dat dit team gigantisch veel potentie en mogelijkheden heeft.
Het is nu de kunst om ook in moeilijke tijden als het even tegen zit de krachten te bundelen en de eenheid en saamhorigheid te bewaren.
Tegen uitgerekend rode lantaarndrager GSAVV Forward kan sc Emmeloord de teleurstelling van vorige week van zich afspelen, maar zal het ook moeten oppassen voor onderschatting.
De studenten van Forward hebben best een aardige ploeg en waren onlangs nog in staat om het de koploper Groninger Boys moeilijk te maken.

De Groninger Studenten Amateur Voetbal Vereniging GSAVV Forward is de oudste studentenvereniging van Nederland.
Forward werd op 1 April 1903 als Voorwaarts opgericht en heeft als outfit een blauw wit shirt met zwarte broek.
Forward speelt zijn thuiswedstrijden op het universitair sportcentrum aan het Blauwborgje in Groningen Noord waar ook de zaterdagstudenten van Knickerbockers hun thuisbasis hebben.
Er bestond al een andere club met de naam Voorwaarts waardoor de naam in 1906 werd omgedoopt tot Forward.
De studentenclub Forward heeft zelfs een eigen clubwapen wat bestaat uit een pijl in een gespannen boog met 11 rondjes die de opstelling moeten uitbeelden.
Tijdens de invoering van het betaalde voetbal liet de toenmalige secretaris in de statuten vastleggen dat Forward voor altijd een amateurstatus heeft en nooit geen spelers zal gaan betalen.
Deze stokoude en historische voetbalclub behoorde ooit tot de beste amateurclubs van het noorden en behaalde in 1913 het noordelijke kampioenschap. In de periode 1996 t/m 1999 was Forward zelfs te bewonderen in de eerste klasse, maar sinds 1999 schommelt het tussen de tweede en derde klasse. De studenten werden 8 keer kampioen.
In 2014 werd Forward met 63 punten uit 26 wedstrijden overtuigend kampioen van de 3e klasse C waardoor het naar de 2e Klasse K wist te promoveren. Dit seizoen wil het niet lukken met Forward in de tweede klasse waardoor het de degradatie niet meer kan afwenden.

De rode lantaarndrager behaalde tot nu toe slechts 6 punten uit 18 wedstrijden met een doelsaldo van 20 voor en 57 tegen.
Er werden slechts twee wedstrijden gewonnen en de overige 16 wedstrijden gingen allemaal verloren voor de studenten.
De enigste twee overwinningen boekte het team in de uitwedstrijden bij MKV'29 en ONB Drachten waar het met 1 - 2 en 0 - 2 wist te winnen.
Toch spelen de studenten niet eens onaardig en werden er ook diverse wedstrijden met slechts 1 doelpunt verschil verloren.
Afgelopen zondag ging de uitwedstrijd bij FC Wolvega met slechts 2 - 1 verloren, maar ook bij koploper Groninger Boys gaven de studenten uitstekend partij en ging het ternauwernood met 3 - 2 kopje onder.
Hoofdtrainer Dirk Jan van Strien heeft inmiddels na 3 seizoenen trouwe dienst zijn vertrek aangekondigd en wordt volgend seizoen opgevolgd door Bennie de Jong die van PKC'83 overkomt.
De topscorers van Forward zijn dit seizoen Nick Breukelman en Wouter van Aanholt.

In de eerste ontmoeting wist sc Emmeloord in een doelpuntrijke wedstrijd in Groningen met 3 - 5 van Forward te winnen, maar dit ging aanvankelijk niet zonder slag of stoot.
De studenten kwamen via een geplaatst schot van Eelke Nikkels op een 1 - 0 voorsprong. Met een droge knal bracht Maarten Ebbers de blauwen weer op gelijke hoogte. Een duikkopbal van Wouter vd Velde betekende de 1 - 2 waarna Ronald Kleiker vlak voor rust met een kopbal de 1 - 3 ruststand op het scorebord bracht. In de tweede helft zorgde Gerke Schaap met een intikker voor de 1 - 4, maar de Groningers kwamen via Jan Willem Donkerbroek terug tot 2 - 4. Een lobje van Brahim Boundati hield de gemoederen even bezig, maar was toch achter de lijn geweest voor de 2 - 5.
In de slotfase deed Forward via Wouter van Aanholt nog iets terug voor de 3 - 5 eindstand.
Wat voor een wedstrijd krijgen we komende zondag in Emmeloord te zien? De Emmeloorders moeten op hun hoede zijn want een kat in het nauw kan rare sprongen maken!

De wedstrijd sc Emmeloord - GSAVV Forward begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos te Emmeloord.
Hieronder de voorspellingen in de tweede klasse K:

sc Emmeloord - GSAVV Forward tussen de nummer 2 en 14.
In Groningen werd het eerder een 3 - 5 overwinning voor sc Emmeloord.
De Emmeloorders moeten waken voor onderschatting en zullen scherp en geconcentreerd moeten zijn. Dit is de ideale wedstrijd om de teleurstelling van vorige week weg te spelen. Een 1.

Sint Annaparochie - Groninger Boys tussen de nummer 12 en 1.
In Groningen werd het eerder een 2 - 0 overwinning voor de Groninger Boys. De koploper zal supergemotiveerd naar Friesland afreizen.
De thuisploeg staat op een PD plek en heeft de punten ook hard nodig, maar de koploper kan zich geen puntenverlies veroorloven. Een 2.

ONB Drachten - GAVC Grouw tussen de nummer 7 en 11.
In Grouw werd het eerder 0 - 2 voor ONB, maar de Grouwers wonnen vorige week met maar liefst 8 - 0 van MKV en hebben de smaak te pakken. De nummer 11 wil zich in de veilige zone gaan spelen. Een 3.

Velocitas 1897 - FC Wolvega tussen de nummer 13 en 8.
In Wolvega gingen de Groningers kansloos met 7 - 1 onderuit.
De nummer 13 Velocitas heeft het moeilijk en ziet de degradatie steeds dichterbij komen. FC Wolvega is aan een opmars bezig en won zijn laatste drie wedstrijden. Een 2.

LSC 1890 Sneek - sv Olyphia tussen de nummer 6 en 10.
In Noordwolde werd het eerder 1 - 2 voor LSC 1890.
Een interessant duel tussen de subtopper LSC en de ploeg in vorm sv Olyphia. De nummer 10 boekte verrassende overwinningen op vv Heerenveen en sc Emmeloord en rukt op naar de middenmoot.
De thuisploeg was lange tijd titelkandidaat, maar staat nu op 6 punten achterstand op koploper Groninger Boys. Een 3.

vv Heerenveen - GRC Groningen tussen de nummer 5 en 4.
In Groningen werd het eerder een 1 - 3 overwinning voor vv Heerenveen.
De thuisploeg verloor drie wedstrijden op rij, maar staat nog steeds in de subtop van de tweede klasse in de punten gelijk met GRC Groningen.
Beide teams hunkeren naar aansluiting met de top. Een 3.

MKV'29 Leeuwarden - LAC Frisia 1883 tussen de nummer 9 en 3.
Het eerste duel werd overtuigend met 6 - 0 gewonnen door LAC Frisia.
De thuisploeg is helemaal uit vorm en ging vorige week met 8 - 0 kopje onder bij GAVC in Grouw. LAC Frisia staat op de 3e plek en is de gevaarlijke outsider voor de titel. Frisia heeft een gevaarlijke ploeg om rekening mee te houden. Een 2.

Wij wensen iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe!

Verslaggever: Klaas Huisman.