De voorbeschouwing Velocitas 1897 - sc Emmeloord

Het eerste elftal van sc Emmeloord gaat komende zondag in het Groningse stadspark op bezoek bij het historische Velocitas 1897. De Emmeloorders zagen hun kampioensaspiraties in rook opgaan door de laatste 4 wedstrijden op rij te verliezen.
Door deze slechte serie is sc Emmeloord inmiddels afgezakt naar de 6e plek in de tweede klasse K en heeft het inmiddels 7 punten achterstand op koploper Groninger Boys.
De Blauwen verlangen weer naar een ouderwetse driepunter om de bittere nasmaak een beetje weg te spoelen en om aansluiting te krijgen met de subtop.

Met gefronste wenkbrouwen hadden sommige supporters moeite met de term vormcrisis, maar soms zijn dingen zoals ze zijn en kunnen we na 4 nederlagen op rij niet om de feiten heen draaien.
Iedere club krijgt tijdens een seizoen wel met een vormcrisis en allerlei tegenslagen te maken en dit hoeft geen negatieve lading te hebben.
In het eerste seizoen in de tweede klasse heeft sc Emmeloord een goede indruk gemaakt door inmiddels 34 punten uit 20 wedstrijden te behalen. Er hangt nog steeds een positieve sfeer rond de spelersgroep.
Ik ben ervan overtuigd dat sc Emmeloord deze vormcrisis weer te boven gaat komen en aansluiting met de subtop zal krijgen.

Zondag krijgt sc Emmeloord tegen de rode lantaarndrager Velocitas de gelegenheid om eindelijk weer eens de zoete smaak van een overwinning te proeven.
Thuisploeg Velocitas 1897 bezet de 14e plek en is hiermee de rode lantaarndrager in de tweede klasse K.
De Groningers behaalden slechts 7 punten uit 20 wedstrijden met een doelsaldo van 16 voor en 67 tegen.
Er werden slechts twee wedstrijden gewonnen. ( 4 - 1 tegen Forward en 1 - 0 tegen GRC Groningen en tegen Sint Annaparochie werd er met 0 - 0 gelijkgespeeld ). Alle overige 17 wedstrijden gingen verloren.
Het eerste duel in Emmeloord werd vrij eenvoudig met 4 - 1 gewonnen door de Blauwen.
In de beginfase kwam Velocitas via Dani Turdo verrassend op een 0 - 1 voorsprong, maar nog voor rust zorgden Abdul Boundati met twee doelpunten en Wouter vd Velde voor de 3 - 1 ruststand.
In de tweede helft verzuimde sc Emmeloord de voorsprong uit te bouwen, maar deelde Gokhan Pala met 4 - 1 de genadeslag uit.
In het seizoen 2010-2011 eindigde het duel in Emmeloord in een 1 - 1 gelijkspel waarna er in Groningen met 2 - 1 werd verloren.
Vorige week speelde Velocitas de stadsderby tegen nummer 13 GSAVV Forward waarbij de studenten van Forward zich revancheerden van de eerdere nederlaag door met 4 - 0 Velocitas opzij te zetten.
Het lijkt er op dat Velocitas de degradatie niet meer kan ontlopen want het heeft inmiddels 11 punten achterstand op PD plek nummer 12.

Hoofdtrainer bij Velocitas is Gert Haak die op de zaterdag ook bij 3e klasser vv Groningen aan het roer staat.
De topscorer bij Velocitas is Dani Turdo met 4 doelpunten achter zijn naam. Andere belangrijke spelers bij Velocitas zijn Marco Drent, Milton George, doelman Alex van Stralendorff en Mustafe Ahmed.
Naast de zondagtak heeft Velocitas ook een 1e elftal op de zaterdag.
Het zaterdagteam komt uit in de 5e klasse en heeft altijd in de schaduw van het eerste zondagteam gestaan.

De roemrijke en historische voetbalclub Velocitas 1897 is een begrip in de stad Groningen en werd op 1 April 1897 in de clubkleuren groen wit opgericht. De naam Velocitas betekent de snelvoetige.
Het speelt sinds oudsher zijn thuiswedstrijden in het stadion stadspark aan de Mulock Houwerlaan vlakbij de bekende drafbaan in Groningen.
Deze eliteclub werd tussen 1928 en 1935 maar liefst 8 keer kampioen van het noorden en werd in 1930 bijna landskampioen.
In de finale bleek Go Ahead Deventer met 1 - 4 een maatje te groot.
In 1934 won Velocitas de finale van de KNVB beker door met 3 - 2 van het grote Feyenoord te winnen.
In de periode 1955 t/m 1960 speelde Velocitas 1897 profvoetbal en kwam men uit in de Tweede Divisie. In 1960 bleek betaalde voetbal niet langer haalbaar en ging men terug naar de amateurs.
Sindsdien schommelde Velocitas tussen de eerste en tweede klasse en werd in 1975 zelfs de hoofdklasse bereikt.
De Groningers acteerden regelmatig op het hoogste amateurniveau, maar zakten uiteindelijk toch af richting de 3e klasse.
Er volgden kampioenschappen in 2003, 2006 en in 2011.
In 2011 werd Velocitas kampioen in de 2e klasse waardoor het naar de 1e klasse wist te promoveren. Na 2 seizoenen in de eerste klasse volgde er degradatie naar de tweede klasse waar het vorig seizoen op een 7e plek zou eindigen.

Er is veel concurrentie in het amateurvoetbal in de stad Groningen.
De metropool van het noorden heeft 200.000 inwoners en er zijn maar liefst 30 amateurclubs actief waarbij Velocitas, Be Quick, GVAV Rapiditas, GRC Groningen, Oranje Nassau en De Oosterparkers de bekendste clubs zijn.

De wedstrijd Velocitas 1897 - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op het stadspark in Groningen.
De bus vertrekt rond 11:45 uur vanaf sportpark De Ervenbos.

Hieronder alle voorspellingen voor de tweede klasse K:

Velocitas 1897 - sc Emmeloord tussen de nummers 14 en 6.
In Emmeloord werd het eerder een eenvoudige 4 - 1 overwinning voor de Blauwen. De rode lantaarndrager kan degradatie eigenlijk niet meer ontlopen, maar een kat in het nauw kan rare sprongen maken.
Een paar weken geleden verloor sc Emmeloord de thuiswedstrijd tegen de toenmalige rode lantaarndrager Forward.
Toch is dit de ultieme gelegenheid voor sc Emmeloord om eindelijk weer eens 3 punten te kunnen pakken. Een 2.

LAC Frisia 1883 - Groninger Boys tussen de nummers 4 en 1.
In Groningen wist Frisia het eerste duel verrassend met 1 - 4 te winnen.
Er zitten 6 punten verschil tussen nummer vier Frisia en de koploper.
Bij een overwinning voor Frisia keert de spanning weer helemaal terug en is er weer van alles mogelijk in de top van de tweede klasse.
De Groningers beginnen puntjes te morsen en speelden vorige week met 1 - 1 gelijk tegen LSC. Een gelijkspel zou zomaar kunnen. Een 3.

ONB Drachten - GRC Groningen tussen de nummer 8 en 2.
In Groningen werd het eerder 3 - 0 voor GRC.
De nummer twee staat op 3 punten achterstand op koploper Groninger Boys. Er zitten 9 punten verschil tussen ONB en GRC, maar de ploeg uit Drachten won vorige week met 0 - 1 bij Olyphia en behaalde 10 punten uit de laatste 6 wedstrijden. Een 3.

Sint Annaparochie - FC Wolvega tussen de nummers 12 en 7.
In Wolvega werd het eerder 3 - 0 voor FC Wolvega.
De thuisploeg staat op een PD plek en moet 7 punten goedmaken op de directe concurrenten. Er zitten maar liefst 15 punten verschil tussen beide teams.
De gasten uit Wolvega wonnen 6 wedstrijden op rij en doen weer goed mee. Een 2.

MKV'29 Leeuwarden - sv Olyphia tussen de nummers 9 en 11.
In Noordwolde werd het eerder 3 - 0 voor Olyphia.
Er zitten maar 2 punten verschil tussen beide teams die nog niet helemaal veilig zijn. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

vv Heerenveen - GSAVV Forward tussen de nummers 3 en 13.
In Groningen wonnen de Friezen ternauwernood met 1 - 2.
De studenten wonnen vorige week met 4 - 0 van Velocitas, maar staan nog steeds op een zorgelijke 13e plek.
De thuisploeg staat op 3 punten achterstand op de koploper en kan bij een overwinning goede zaken doen.
Vorige week ging Heerenveen verrassend en totaal tegen mijn voorspelling in met 4 - 2 onderuit bij GAVC Grou.
Er zitten 26 punten verschil tussen beide teams. Een 1.

LSC 1890 Sneek - GAVC Grouw tussen de nummers 5 en 10.
In Grou werd het eerder 0 - 4 voor LSC 1890.
Er zitten 9 punten verschil tussen beide teams.
De Sneekers speelden vorige week met 1 - 1 gelijk bij koploper Groninger Boys terwijl GAVC een knappe 4 - 2 overwinning wist te behalen op vv Heerenveen. Een 3.

Wij wensen iedereen een sportieve voetbalzondag toe :)

Verslaggever: Klaas Huisman.