De voorbeschouwing DTD - sc Emmeloord

Zondagmiddag komen de Blauwen in het hoge noorden van Friesland in actie tegen de authenthieke Friese streekclub De Trije Doarpen uit Jelsum.De Trije Doarpen staat voor de drie frieze dorpen Jelsum, Cornjum & Britsum onder de rook van Stiens in de gemeente Leeuwarderadeel.
Het lijkt erop dat DTD Jelsum en sc Emmeloord erg veel op elkaar lijken en bij een achterstand niet snel in paniek raken.
Beide teams zijn strijdvaardig en onberekenbaar en moeten het van hun tomeloze inzet en veerkracht hebben.
De laatste keer dat beide teams elkaar tegen kwamen was in het seizoen 2011-2012.
In Emmeloord werd het toen 3 - 3 waarna er in Jelsum met 2 - 2 werd gelijkgespeeld.
In deze voorbeschouwing nemen wij deze gemoedelijke en gezellige dorpsclub onder de loep en kijken we vooruit naar de wedstrijd van komende zondag.

Vorige week boekte promovendus DTD Jelsum een opzienbarende 1 - 4 overwinning op het sterke vv Lemmer.
In het indrukwekkende wedstrijdverslag staat te lezen hoe DTD afrekende met het sluimerende Lemmer Syndroom.
Na een 1 - 0 achterstand zorgden bij DTD Haye Jan Nicolai, Thomas Dijkstra, Thys de Jong en Menno Deelstra voor de ommekeer en werd vv Lemmer in eigen huis met 1 - 4 te kijk gezet.
De Friezen begonnen de competitie met een 0 - 1 thuisnederlaag tegen vv Ruinerwold en een 3 - 2 nederlaag in Leeuwarden bij MKV'29.
Het herstel volgde door de thuiswedstrijd tegen vv Beilen met 2 - 1 te winnen en vervolgens met het Lemmer syndroom af te rekenen.
Hierdoor staat DTD Jelsum met zes punten uit vier wedstrijden op een keurige 6e plek in de 2e klasse K.
De groen gele kanaries bereikten ook de volgende bekerronde door met 5 - 2 en 8 - 1 Stanfries en vv Jubbega opzij te zetten.

Vorig seizoen eindigde DTD met 61 punten op een tweede plek in de 3e klasse waarna het door met 4 - 0 van Sint Annaparochie te winnen via de nacompetitie naar de 2e klasse wist te promoveren.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van DTD is 25 jaar oud waarbij Pieter Elgersma met 31 jaar de oudste en meest ervaren speler is.
Het team van DTD Jelsum bestaat voornamelijk uit echte clubspelers die allemaal uit de streek komen en al jarenlang voor het eerste elftal uitkomen.
Aan de namen van de spelers kun je uitmaken dat DTD ook een echte familieclub is waar de oeroude tradities nog hoog in het vaandel staan.
De clubtopscorer is Steffen Hansma junior met 115 doelpunten in 12 seizoenen.
De spelers Patrick & Berend Zondervan, Ybele & Mike Reitsma, Menno & Jelmer Deelstra, Lieuwe & Jelmer de Boer, Thys de Jong, Hendrik Harm Kingma en Hans Simon Kingma komen allemaal uit de Trije Doarpen.
Hoofdtrainer Steffen Hansma senior is aan zijn derde seizoen begonnen bij DTD, maar stond ook in het verleden regelmatig aan het roer bij DTD.
Deze trainer was eerder actief bij Robur Harlingen, VC Trynwalden en vv Stiens.

De voetbalclub De Trije Doarpen afgekort DTD Jelsum staat voor de drie frieze dorpen Jelsum, Cornjum en Britsum en werd op 20 Juni 1939 in de clubkleuren Groen Geel opgericht.
De club heeft ongeveer 200 leden onderverdeeld in 5 seniorenteams, 5 jeugdteams, minipupillen, vrouwen/meidenvoetbal en een zaalvoetbalafdeling. Het clubblad heeft de naam De Toffe Duvel.
DTD speelt zijn thuiswedstrijden op het kleine en knusse sportpark aan de Martenawei even buiten Cornjum.
Op sportpark Martenawei liggen twee voetbalvelden waarvan 1 kunstgrasveld en staat een gezellige kantine met vier kleedkamers.
De Trije Doarpen is een amateurpartner van profclub Cambuur Leeuwarden en in de voorbereiding spelen DTD en Cambuur altijd een oefenwedstrijd tegen elkaar.
In 1959 werd DTD voor het eerst kampioen in de Frieze bond.
Deze streekclub kent zijn oorsprong in de Friese voetbalbond en is van ver gekomen.

Tot aan 2010 speelde DTD een bescheiden rol in het amateurvoetbal en schommelde het jarenlang tussen de 4e en 5e klasse.
In 2010 promoveerden de groen gele kanaries naar de 3e klasse waarna in 2012 ook de 2e klasse werd bereikt.
In 2013 deden de groen gele kanaries een stapje terug om in 2015 via de nacompetitie opnieuw naar de 2e klasse te promoveren.
Vorig seizoen eindigde DTD Jelsum op een tweede plek in de 3e klasse met 61 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 74 voor en 28 tegen.
Er werden vorig seizoen 19 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijkgespeeld en er gingen 3 wedstrijden verloren in de 3e klasse A.
Via de nacompetitie promoveerde DTD naar de 2e Klasse K.

Het frieze terpdorp Cornjum heeft 490 inwoners en het naastgelegen dorpje Jelsum heeft 220 inwoners. Jelsum staat bekend om zijn Dekemastate en heeft een beschermd dorpsgezicht. Het oudste deel van Jelsum ligt aan de oostzijde van de N357 want de westzijde was vroeger ooit zee en heet tegenwoordig Nylan oftenwel het nieuwe land.
Het sportpark Martenawei ligt tussen de Nylansdijk en Steltedijk net iets buiten het dorp Cornjum. Het dorpje Britsum heeft nog geen 200 inwoners en De Trije Doarpen liggen allemaal in de gemeente Leeuwarderadeel.
De wedstrijd DTD Jelsum - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark Martenawei. De bus vertrekt rond 11:30 uur!

Hieronder de voorspellingen voor de tweede klasse K:
DTD Jelsum  -  sc Emmeloord tussen de nummers 6 en 5.
Dit beloofd een spannende clash te gaan worden tussen twee strijdvaardige teams. In het seizoen 2011-2012 werd het een 2 - 2 gelijkspel in Jelsum. De blauwen hebben voetbaltechnisch een betere ploeg, maar kunnen weleens een lastige middag krijgen bij DTD. Een 3.

sv Olyphia  -  LAC Frisia Leeuwarden tussen de nummers 7 en 3.
Vorig seizoen wist Frisia met 3 - 4 in Noordwolde te winnen.
De thuisploeg sprokkelt de puntjes bij elkaar, maar ging zondag in Sneek met 3 - 2 onderuit bij LSC. Tegenstander LAC Frisia heeft 9 punten, maar ging lelijk met 0 - 2 onderuit tegen koploper FC Wolvega. Een 3.

FC Wolvega  -  vv Lemmer tussen de nummers 1 en 4.
De thuisploeg staat op 12 punten en ligt goed op koers.
De paars witten boekten een belangrijke 0 - 2 overwinning op Frisia terwijl vv Lemmer zich verslikte in het opportunistische DTD. Een 1.

VKW Westerbork  -  vv Steenwijk tussen de nummers 10 en 14.
Vorig seizoen speelden beide teams in de eerste klasse en wist VKW de thuiswedstrijd met 4 - 2 te winnen van Steenwijk.
De Westerborkers hebben een technisch vaardige team en zullen snel bovendrijven om een rol van betekenis te gaan spelen in de 2e klasse.
De rood witten zitten in de hoek waar de klappen vallen en gaan het erg moeilijk krijgen. De mannen van trainer Jan Boxum gingen thuis onfortuinlijk met 1 - 2 onderuit tegen GAVC en gaan een lastige middag krijgen bij VKW. Een 1.

vv Ruinerwold  -  vv Beilen tussen de nummers 12 en 9.
Beide teams hebben de punten hard nodig om uit de onderste regionen te komen. De thuisploeg behaalde zijn vier punten in de uitwedstrijden en wil het thuispubliek graag een overwinning bezorgen.
De geel zwarten uit Beilen deden het andersom en haalden vier punten in de thuiswedstrijden. Beide teams zijn goed aan elkaar gewaagd. Een 3.

MKV'29 Leeuwarden  -  LSC 1890 Sneek tussen de nummers 8 en 2.
Vorig seizoen eindigde het duel in een 2 - 0 overwinning voor MKV.
De thuisploeg staat op 4 punten en komt moeilijk op gang.
Na de 3 - 2 winst op Olyphia staat LSC met 9 punten keurig op een tweede plek en zal het er alles aandoen om daar te blijven. Een 2.

ONB Drachten  -  GAVC Grou tussen de nummers 13 en 11.
Vorig seizoen eindigde het duel in een 1 - 1 gelijkspel en een gelijkspel ligt ook nu voor de hand. De thuisploeg hunkert naar de eerste punten en deze liggen tegen GAVC voor het grijpen. De geel zwarten boekten een moeizame overwinning op Steenwijk en staan op 4 punten. Een 3.

Wij wensen iedereen een spannende voetbalzondag toe.

Verslaggever: Klaas Huisman.