De voorbeschouwing GAVC Grou - sc Emmeloord

Zondagmiddag is de aftrap in de tweede klasse K en gaat sc Emmeloord in Friesland op bezoek bij de geel zwarten van GAVC Grou.
Door een eenvoudige 3 - 1 bekeroverwinning op vv Ruinen hebben de Emmeloorders zich freewheelend geplaatst voor de volgende bekerronde. In de oefenwedstrijden kwam de blauwe machine nog moeilijk op gang, maar in de bekerwedstrijden boekte het team goede resultaten door vrij simpel FFS, RKO Rutten & vv Ruinen aan de kant te zetten. Vorig seizoen eindigde sc Emmeloord boven verwachting en heel verrassend op een vierde plek in de tweede klasse K.
Wat zijn de verwachtingen voor komend seizoen? is het realistisch om de lat iets hoger te leggen? waartoe zijn de Blauwen in staat?
In deze voorbeschouwing leggen we de vergrootglas op de selectie van sc Emmeloord en nemen we een kijkje achter de schermen bij tegenstander GAVC Grou.
Onderaan deze voorbeschouwing wagen wij ons aan de voorspellingen voor de competitiestart in de tweede klasse K.

De selectie van sc Emmeloord heeft een gemiddelde leeftijd van 26 jaar oud en beschikt over een goede mix tussen routine, ervaring en jeugdig talent. De oudste en meest geroutineerde speler is de inmiddels 34 jarige Ronald Kleiker die het team op sleeptouw zal moeten nemen.
Daarnaast brengen ook de 31 jarige Matthias Frankema, de 30 jarige Maarten Ebbers, de 31 jarige Harm van Wieren en de 31 jarige goaltjesgetter Gerke Schaap de nodige bagage mee.
De jongste speler is het 17 jarige talent Bastian Tabak met daaromheen het geraamte en de as van het team gevormd door Wouter vd Velde, Guido Vissers, Gokhan Pala, Abdul Boundati, Sander Heimens & Remko Jonkman.
De nieuwkomers Maarten Dekkers en Rik Beekman zorgen voor de aanvallende impulsen waardoor sc Emmeloord er in de breedte sterker op is geworden. Deze selectie heeft genoeg kwaliteiten om in de subtop van de tweede klasse mee te kunnen doen.
Het is nog afwachten hoe het met de blessures van Brahim Boundati & Denny vd Zee zal gaan want deze spelers zijn voorlopig nog uit de roulatie.
Vorig seizoen moest doelman Niels Boomsma een aantal keren Stefan vd Werff vervangen waardoor hij zich goed heeft kunnen ontwikkelen.
De beide keepers Stefan vd Werff & Niels Boomsma ontlopen elkaar niet veel waardoor het eerste elftal met vertrouwen aan de competitie kan gaan beginnen.

Vorig seizoen wist sc Emmeloord in Grou met 0 - 2 te winnen bij GAVC.
Vlak voor rust scoorde Bastian Tabak met een kopbal de 0 - 1 waarna direct na rust Gerke Schaap profiteerde van een verdedigingsfout en de 0 - 2 eindstand op het scorebord bracht.
De thuiswedstrijd eindigde in een 1 - 1 gelijkspel met doelpunten van Brahim Boundati & GAVC speler Niels Heitbrink.
In het seizoen 2009-2010 wist sc Emmeloord beide wedstrijden met 2 - 1 te winnen van GAVC Grou.

De Grouwster Amateur Voetbal Club GAVC eindigde vorig seizoen op een 10e plek in de tweede klasse K met 31 punten uit 26 wedstrijden.
De Friezen wisten acht wedstrijden te winnen, speelden zeven keer gelijk en verloren 11 wedstrijden met een doelsaldo van 44 voor en 44 tegen. De topscorers Okkie den Boon & Ramon Smit waren goed voor 10 en 8 doelpunten.
De selectie van GAVC bestaat uit 20 spelers met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar oud. De oudste spelers zijn de 35 jarige Paul de Vries en de 32 jarige Gerlof Koopmans.
De jongste spelers zijn de 17 jarige Max Hof en de 19 jarige Okkie den Boon & Jesse Visser. De bepalende spelers bij GAVC zijn Wouter vd Meulen, Sander van Remmen & Sander van Loon.
De nieuwe hoofdtrainer is Douwe Zondervan die vorig seizoen nog als assistenttrainer in het profvoetbal actief was bij Heracles Almelo.
Daarnaast trainde Douwe Zondervan ook de derdeklasser vv Minnertsga en was hij ooit in Leeuwarden actief bij LAC Frisia, LVV Friesland & FVC Leeuwarden.
Komend seizoen is Douwe Zondervan tevens hoofdopleidingen bij Be Quick Dokkum.
In de voorbereiding speelde GAVC de oefenwedstrijden tegen sc Joure, FVC Leeuwarden & LAC Frisia met 2 - 2  en 0 - 0 gelijk.
Tegen Blauw Wit'34 werd er met 1 - 0 verloren waarna GAVC goede bekerresultaten wist neer te zetten.
De bekerwedstrijden tegen THOR en Black Boys werden met 7 - 1 en 3 - 1 gewonnen.
In Harlingen speelde GAVC met 2 - 2 gelijk bij FC Harlingen waardoor de Grouwsters zich voor de volgende bekerronde hebben geplaatst.

De Grouwster Amateur Voetbal Club GAVC werd op 22 Oktober 1922 in de clubkleuren Geel Zwart opgericht en speelde zijn eerste wedstrijden in de Friese voetbalbond.
De Geel Zwarten schommelden jarenlang tussen de derde en vierde klasse en degradeerden in 2005 zelfs naar de vijfde klasse.
Door twee kampioenschappen op rij in 2006 en 2007 promoveerde GAVC naar de derde klasse en in 2011 werd ook de tweede klasse bereikt. Sinds 2011 tot op heden komt GAVC in de tweede klasse uit.
De club heeft ongeveer 600 leden onderverdeeld in 5 seniorenteams, 18 jeugdteams, zaalvoetbal en een vrouwen/meiden afdeling.
Het speelt zijn thuiswedstrijden op het nieuwe sportpark Meinga gelegen aan de snelweg en het spoor tussen Heerenveen en Leeuwarden. Op sportpark Meinga liggen drie velden waaronder een kunstgrasveld. In het verleden hebben oud Heerenveentrainer Foppe de Haan en huidig Almere City doelman Agil Etemadi bij GAVC gespeeld.

Het toeristische Frieze plaatsje Grou ligt aan het Pikmeer en prinses Margrietkanaal en heeft 6000 inwoners.
Grou is beroemd vanwege het Gliceijs, skutsjessillen, de borgmolen en de oude pittoreske haven aan het Pikmeer.

De voorspellingen voor de eerste speelronde in de tweede klasse K:

GAVC Grou  -  sc Emmeloord tussen de nummers 10 en 4 van vorig seizoen. De Emmeloorders kunnen hun borst nat maken want GAVC kende net als Emmeloord een goede voorbereiding en is een lastige obstakel. Vorig seizoen wonnen de Emmeloorders met 0 - 2 in Grou.
Zijn de Emmeloorders klaar voor de competitiestart? Een 2.

vv Steenwijk  -  LSC 1890 Sneek tussen de degradant uit de eerste klasse en de nummer 7 van vorig seizoen.
Beide teams hebben zich eenvoudig voor de volgende bekerronde geplaatst en zijn in goede vorm.
De thuisploeg met oud Emmeloordtrainer Jan Boxum aan het roer wil zo snel mogelijk weer naar de eerste klasse promoveren, maar treft in LSC 1890 een lastige tegenstander. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

ONB Drachten  -  vv Lemmer tussen de nummer 8 van vorig seizoen en de kampioen van de derde klasse A.
De thuisploeg heeft de vorm nog niet te pakken en leed grote bekernederlagen tegen Zwaagwesteinde & Velocitas 1897.
De promovendus plaatste zich vrij eenvoudig voor de volgende bekerronde en lijkt beter in vorm te zijn. Een 2.

sv Olyphia Noordwolde  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 11 en 9 van vorig seizoen. De thuisploeg wist twee bekerwedstrijden te winnen terwijl MKV nog zoekende is naar de juiste vorm.
De rood witten verloren met 4 - 1 van Sint Annaparochie en zullen in Noordwolde uit een ander vaatje moeten tappen. Een 1.

FC Wolvega  -  vv Beilen tussen de nummer 6 van vorig seizoen en de kampioen van de derde klasse B.
Beide teams verkeren in goede vorm en boekten goede resultaten in de beker. De thuisploeg heeft de ambitie om zo snel mogelijk naar de eerste klasse te promoveren. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

VKW Westerbork  -  LAC Frisia 1883 Leeuwarden tussen de degradant uit de eerste klasse en de nummer 3 van vorig seizoen.
Een interessante krachtmeting tussen twee sterke teams die zich eenvoudig voor de volgende bekerronde hebben geplaatst.
De thuisploeg degradeerde uit de eerste klasse en wil zo snel mogelijk weer promoveren, maar ook LAC Frisia heeft grote plannen. Een 3.

DTD Jelsum  -  vv Ruinerwold tussen de promovendus en de nummer 8 van de tweede klasse L.
Beide teams presteerden wisselvallig in de beker waarbij DTD twee grote overwinningen wist te boeken maar daarna met 4 - 1 onderuit ging tegen Leovardia. De gasten uit Ruinerwold hopen dit seizoen in de subtop mee te kunnen doen. Een 2.

De wedstrijd GAVC Grou - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:30 uur op sportpark Meinga te Grou.
Het wedstrijdverslag verschijnt zondagavond laat.
Wij wensen iedereen een sportieve wedstrijd toe.

Verslaggever: Klaas Huisman.