De voorbeschouwing ONB - sc Emmeloord

Zondagmiddag staat voor sc Emmeloord de lastige uitwedstrijd in Drachten bij ONB op het programma.De Emmeloorders zijn met vier punten uit twee wedstrijden goed aan de competitie begonnen, maar hebben nog een lange weg met vele lastige obstakels te gaan.
Trainer Dick Schuurman kan nog steeds niet beschikken over Matthias Frankema, maar alle overige spelers lijken fit en speelklaar voor de wedstrijd tegen ONB.
Afgelopen zondag wist sc Emmeloord weliswaar eenvoudig met 3 - 0 van Steenwijk te winnen, maar oogde het voetbal rommelig, laconiek en gemakzuchtig. Trainer Dick Schuurman liet zich regelmatig horen langs de zijlijn om het team weer wakker te schudden want in deze sterke tweede klasse kan verslapping dodelijk zijn.
De Emmeloorders kunnen hun uitshirtjes meenemen want het gaat in Drachten Noord op bezoek bij de blauw witten met het mooiste clublied uit de tweede klasse K. Zodra het blauw witte clublied van ONB wordt ingezet ontstaat er een bijzondere sfeer op sportpark De Fennen.

Tegenstander ONB Drachten verloor zijn eerste twee competitiewedstrijden en heeft nog geen punten behaald.
De thuiswedstrijd tegen vv Lemmer ging met 0 - 1 verloren waarna de blauw witten in Leeuwarden met 4 - 2 onderuit gingen bij runner up LAC Frisia 1883. Het team zal gebrand en supergemotiveerd zijn om tegen sc Emmeloord de eerste punten te kunnen pakken.
De voorbereiding verliep ook niet rooskleurig voor ONB want de bekerwedstrijden tegen Zwaagwesteinde en Velocitas gingen met maar liefst 0 - 4 en 0 - 6 verloren. Alleen tegen vierdeklasser vv Eenrum wist ONB een 5 - 1 overwinning te boeken, maar het bekeravontuur is alweer voorbij voor de Friezen.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van ONB is 27 jaar oud waarbij Frans de Haan met zijn 37 jaar de oudste speler is. Goaltjesgetter Marco Biegel is met zijn 19 jaar de jongste speler bij ONB Drachten.
De ervaring en routine moet vooral komen van Rachid Akdim, Hylke Bakker, Frank Eijgelaar en Hakim Popkema.
Vorig seizoen waren Menno Reinders en Marco Biegel met 10 en 7 doelpunten de topscorers bij ONB.
Hoofdtrainer Carlo Rietdijk is aan zijn derde seizoen begonnen bij ONB.
Deze trainer was hiervoor als jeugdtrainer actief bij de profclubs FC Groningen en Cambuur Leeuwarden.

De Emmeloorders wisten vorig seizoen beide wedstrijden te winnen van ONB. In de thuiswedstrijd was de 4 - 0 eindstand al bij de rust bereikt, maar in Drachten ging het stukken moeilijker.
Vorig seizoen speelde sc Emmeloord een lastige en loodzware wedstrijd op sportpark De Fennen. Vlak voor rust scoorde Ronald Kleiker met een prachtige kopbal de 0 - 1, maar in de tweede helft werd het billenknijpen.
Een speler van ONB moest met een rode kaart van het veld af, maar de Friezen gaven niet op en bleven tot aan de laatste minuut strijden.
Pas diep in blessuretijd zorgde Koen Boneschansker voor de beslissing door uit een counter de 0 - 2 eindstand op het scorebord te brengen.
ONB Drachten eindigde vorig seizoen op een 8e plek in de tweede klasse K met 35 punten uit 26 wedstrijden.
Er werden 10 wedstrijden gewonnen, 5 keer gelijkgespeeld en er gingen 11 wedstrijden verloren met een doelsaldo van 33 voor en 39 tegen.

De Frieze club Op Ny Begoun Drachten werd op 24 Januari 1948 in de clubkleuren Blauw Wit opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Fennen aan de Noorderdwarsvaart in Drachten Noord.
De afkorting ONB staat in het Fries voor Op Ny Begoun ( opnieuw begonnen ).
Tussen 2000 en 2011 schommelde ONB tussen de 3e en 4e klasse waarna het door promoties in 2011 en 2012 naar de eerste klasse wist te promoveren. Na slechts 1 seizoen aan de eerste klasse te mogen ruiken degradeerde ONB weer terug naar de tweede klasse.
Vorig seizoen eindigde ONB op een 8e plek in de tweede klasse K.
ONB Drachten heeft ongeveer 500 leden verdeeld over 35 teams.
Er staat een gezellige knusse oude tribune langs het hoofdveld en de club heeft het mooiste clublied van de tweede klasse.
Er zijn acht amateurclubs actief in de regio Drachten waarvan Drachtster Boys, vv Drachten en ONB de bekendste clubs zijn.

Drachten dankt zijn naam aan het riviertje De Dracht ook wel Drait genoemd en is met zijn 45000 inwoners de tweede grootste plaats in Friesland. In vroegere tijden was Drachten opgesplitst in noorder en zuiderbuurtschappen, maar hier is tegenwoordig niets meer van te zien en maakt het deel uit van de gemeente Smallingerland.
De wedstrijd ONB Drachten - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Fennen te Drachten Noord.
De bus zal omstreeks 12:00 uur vertrekken vanaf De Ervenbos.

Hieronder de voorspellingen van de tweede klasse K:
ONB Drachten  -  sc Emmeloord tussen de nummers 4 en 8 van vorig seizoen. Toen werd het met de hakken over de sloot 0 - 2 voor sc Emmeloord. De Emmeloorders kunnen hun borst maken want ONB snakt naar zijn eerste overwinning. Een 3.

VKW Westerbork  -  vv Lemmer  tussen de nummers 7 en 3.
De degradant uit de eerste klasse herstelde zich vorige week door in Sneek met 0 - 1 van het sterke LSC te winnen.
De promovendus uit Lemmer staat netjes op zes punten en is goed aan het seizoen begonnen. Een 3.

FC Wolvega  -  MKV'29 tussen de nummers 1 en 5.
Beide teams zijn goed begonnen en de thuisploeg is na twee speelronde's koploper. De paars witten staan op zes punten en een doelsaldo van 6 - 0. De rood witten uit Leeuwarden begonnen met een 3 - 3 gelijkspel bij Olyphia en wonnen hun laatste wedstrijd met 3 - 2 van DTD en gaan het lastig krijgen in Wolvega. Een 1.

GAVC Grou  -  LSC 1890 Sneek tussen de nummers 10 en 6.
De thuisploeg begon sterk met een gelijkspel tegen sc Emmeloord, maar verloor met 2 - 1 in Lemmer. De gasten maakten indruk door met 0 - 5 te winnen in Steenwijk, maar verloren daarna met 0 - 1 van VKW.
Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

sv Olyphia Noordwolde  -  vv Steenwijk tussen de nummers 9 en 14.
De thuisploeg speelde zijn beide wedstrijden tegen MKV'29 en vv Beilen met 3 - 3 gelijk terwijl Steenwijk nog steeds puntloos onderaan bungelt.
De rood witten zullen aan de bak moeten in Noordwolde. Een 1.

vv Ruinerwold  -  LAC Frisia 1883 tussen de nummers 8 en 2.
De thuisploeg opende sterk tegen DTD, maar ging thuis kansloos met 0 - 4 tenonder tegen FC Wolvega.
De gasten uit Leeuwarden zijn de competitie sterk begonnen door VKW en ONB aan de kant te zetten. Een 2.

DTD Jelsum  -  vv Beilen tussen de nummers 12 en 11.
De thuisploeg is nog steeds puntloos en gaat een moeilijk seizoen krijgen. De gasten uit Beilen begonnen met een 2 - 0 nederlaag in Wolvega en speelden thuis met 3 - 3 gelijk tegen Olyphia. Een 3.

Verslaggever: Klaas Huisman.