De voorbeschouwing sc Emmeloord - DTD Jelsum





Wy sille it sjen oanstaande Snein! We zullen het gaan zien aanstaande zondag.
Deze zondag komen de polderboys in actie tegen de trotse koploper van de Tweede Klasse K.
Wij heten onze gasten uit De Trije Doarpen Jelsum, Britsum & Cornjum van harte welkom in het Blauwe Bastion.
Om 14:00 uur zal de aftrap worden verricht door de onze pupil van de week de elfjarige doelman Storm Tolsma van het jeugdteam sc Emmeloord JO 11-2.
De Groen Gele Toffe Duvels uit de Trije Doarpen zijn de verrassende koploper en gelden dit seizoen als de grote angstgegner en reuzendoder in de Tweede Klasse K.
Eerder dit seizoen ging de uitwedstrijd op de Martenawei in Jelsum  kansloos met 3 - 0 verloren.
Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd in een 2 - 2 gelijkspel en ging de uitwedstrijd in het Friese Jelsum met 3 - 1 verloren.

De Emmeloorders zijn na de overwinningen op sv Olyphia en vv Peize een plaatsje geklommen op de ranglijst en hebben meer afstand genomen van de onderste regionen.
De polderboys staan nu met 26 punten uit 19 wedstrijden en een positief doelsaldo van 40 en 32 tegen op een 7e plek in de Tweede Klasse K.
Er werden acht wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen negen wedstrijden verloren voor de blauwe brigade.
De topscorers bij de blauwe tornado's zijn Hans Langedijk en Bastian Tabak met beiden acht doelpunten.
Het lijkt erop dat Trainer Dick Schuurman zondag de beschikking heeft over een fitte selectie.
De grote kracht van sc Emmeloord is de saamhorigheid en eenheid die het team de laatste tijd uitstraalt.

Vorige week overleed de DTD clubman Sjoerd Hoekstra Bonnema en langs deze weg willen wij De Trije Doarpen condoleren met dit grote verlies.
De voorbeschouwing van de Trije Doarpen begint met het zinnetje Wy Sille it Sjen Oanstaande Snein vertaald wij zullen het gaan zien aanstaande zondag.
In deze prachtige voorbeschouwing wordt er stil gestaan bij het pioniersleven in de polder en de oprichting van sc Emmeloord.
Vorige week wonnen de Martenaboys met 3 - 1 van Velocitas.

De Groen Gele Toffe Duvels zijn met 39 punten uit 18 wedstrijden de trotse koploper van de Tweede Klasse K.
De Martenaboys wisten tot nu toe 12 wedstrijden te winnen, speelden drie wedstrijden gelijk en verloren drie wedstrijden met een positiefdoelsaldo van 32 voor en 19 tegen.
Het is ongekend spannend bovenin want vv Roden staat in punten gelijk met DTD maar hebben een wedstrijd meer gespeeld en vlak daarachter staan de Grouwsters met 37 punten uit 19 wedstrijden.

De topscorers bij DTD Jelsum zijn Thys de Jong en Ybele Kuko Reitsma met tien en acht doelpunten.
Het team van DTD staat bekend om zijn tomeloze kracht, passie, strijd en inzet.
De routine en ervaring moet komen van Hendrik Harm Kingma, Hans Simon Kingma, Pieter Hansma, Pieter Elgersma en Sytse Pieter vd Zwaag die als de sloper door het leven gaat.
Het team heeft een gemiddelde leeftijd van 26 jaar waarbij Kevin Jordi Hiemstra en Hessel Agema met 19 en 17 jaar oud de jongste spelers zijn.
Hoofdtrainer Steffen Hansma is aan zijn vierde en laatste seizoen bezig aan de Martenawei en staat volgend seizoen bij vv Beetgum aan het roer.
Zijn opvolger is Marcel Frankena die van vv Warga overkomt.

Eerder dit seizoen gingen de polderboys in Jelsum met 3 - 0 onderuit en waren namens DTD Ybele Reitsma, Thys de Jong en Kevin Jordi Hiemstra de doelpuntenmakers.
In de eerste minuut zeilde een schot van Ybele Reitsma in de kruizing  en kort hierop scoorde Thys de Jong met een buitenspelluchtje en was deze wedstrijd gespeeld.
Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd in een 2 - 2 gelijkspel waarbij sc Emmeloord een 2 - 0 voorsprong uit handen gaf.
Toen waren namens sc Emmeloord Ronald Kleiker en Rik Beekman de doelpuntenmakers en zorgden Thys de Jong en Ybele Reitsma ( strafschop ) voor de 2 - 2 eindstand.

De supergezellige dorps en familieclub De Trije Doarpen werd op 20 Juni 1939 in de clubkleuren Groen Geel opgericht en gaan als de Toffe Duvels en de Martenaboys door het leven.
De Trije Doarpen omvat de drie dorpskernen Jelsum, Cornjum & Britsum in de gemeente Leeuwarderdeel net iets boven Leeuwarden.
Het cluborgaan van DTD heet De Toffe Duvels en vandaar de bijnaam de Groen Gele Toffe Duvels.
Deze kleine gemoedelijke dorpsclub heeft ongeveer 200 leden en speelt zijn thuiswedstrijden op het knusse sportpark De Martenawei waar het de beschikking heeft over twee velden waaronder 1 kunstgrasveld.

De dorpsclub DTD is een amateurpartner van profclub Cambuur Leeuwarden waar het intensieve banden mee onderhoud.
Sinds 1988 spelen DTD en sc Cambuur altijd in de voorbereiding met de traditionele seizoensopening een oefenwedstrijd tegen elkaar.
In 2012 werd voor het eerst in de clubhistorie de tweede klasse bereikt, maar in 2013 volgde er weer degradatie naar de derde klasse.
In 2015 promoveerde DTD via de nacompetitie in een tweeluik met de buren Sint Annaparochie opnieuw naar de tweede klasse waar het vorig seizoen keurig op een 5e plek eindigde.

De drie dorpen Jelsum, Britsum & Cornjum hebben gezamenlijk ongeveer 1500 inwoners. De kleine kasteeltjes Martenastate en Dekemastate zijn de toeristische trekpleisters van De Trije Doarpen.
De wedstrijd sc Emmeloord - DTD Jelsum begint zondagmiddag om 14:00 uur in het Blauwe Bastion op De Ervenbos te Emmeloord.
Zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Alle voorspellingen voor de Tweede Klasse K:
sc Emmeloord  -  DTD Jelsum tussen de nummers 7 en 1.
Eerder verloren de polderboys met 3 - 0 in Jelsum.
Zijn de polderboys in staat om te stunten tegen de koploper?
Wy sille it sjen oanstaande Snein! Een 3.

vv Ruinerwold  -  vv Roden tussen de nummers 4 en 2.
In Roden eindigde deze wedstrijd in een 0 - 2 overwinning voor de Drentse Red Bulls uit Ruinerwold.
Een mooie affiche tussen de twee topscorers Marcus Koetse Koetsier met 17 doelpunten voor Ruinerwold en Rene de Vries met 22 doelpunten voor vv Roden.
De Red Bulls wonnen vorige week met 1 - 3 bij vv Lemmer en staan keurig in de subtop met acht punten achterstand op vv Roden.
De Zwart Witte Mensingeboys uit Roden wonnen met 1 - 0 van GAVC en staan nu gelijk met koploper DTD maar hebben een wedstrijd meer gespeeld. Het kan weleens gaan spoken op De Corner. Een 3.

GAVC Grou  -  vv Lemmer tussen de nummers 3 en 13.
In Lemmer wonnen de groene poonrokers verrassend met 2 - 1.
De Geel Zwarte Kaasdansers uit Grou zijn na de 1 - 0 nederlaag bij vv Roden hun koppositie kwijtgeraakt en hunkeren naar eerherstel.
De groene poonrokers uit Lemmer vechten tegen degradatie, maar zitten in de hoek waar de klappen vallen. Een 1.

sc Stadspark Groningen  -  vv Peize tussen de nummers 6 en 5.
In Peize werd het eerder een 2 - 3 overwinning voor Stadspark.
De Martiniboys zagen vorige week tot hun afgrijzen de Groninger Boys nog langszij komen waardoor de Groningse derby in een 3 - 3 gelijkspel eindigde.
De Paisers gingen onderuit tegen sc Emmeloord en zijn afgehaakt voor het kampioenschap. De verwachting is een driepunter voor Stadspark. Een 1.

Groninger Boys  -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 12 en 8.
In Noordwolde werd het eerder een ruime 7 - 1 voor Olyphia.
De laatste weken begint het draaien bij de Rode Mollebonen uit West End.
Zie daar de hand van Trainer Peter Slijfer die er dan toch nog in is geslaagd dit weerbarstige team te vormen en te kneden.
Het is de Groninger Boys gegund, maar dan zullen de Mollebonen eerst met de groene rotanboys moeten afrekenen. Een 1.

MKV'29 Leeuwarden  -  Sint Annaparochie tussen de nummers 11 en 9.
In Sint Anna wonnen de Friese wadvogels met 4 - 1 van MKV'29.
De rood witte parels uit Leeuwarden schrapen en sprokkelen hun puntjes bij elkaar om het lijfsbehoud veilig te stellen.
Na de 1 - 1 bij Olyphia komen de Friese wadvogels uit Sint Anna op bezoek.
De Zwart Witte Waaiers staan ook nog niet veilig en hebben de ooievaars van stok gehaald. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.
Het Groningse Velocitas is dit weekend vrij.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe in de Tweede Klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.