De voorbeschouwing SVM Marknesse ( 19-1 ) - sc Emmeloord ( 19-1 )

Komende zaterdagmiddag om 12:30 uur is op sportpark De Punt in het polderdorp Marknesse de aftrap van de veelbesproken en zwaar beladen polderderby tussen de beloften van SVM Marknesse en sc Emmeloord.
Beide teams troffen elkaar twee keer eerder dit seizoen en toen trokken de blauwe Desperado's aan het langste eind door eerst de bekerwedstrijd met 4 - 1 te winnen en daarna in de competitie met 6 - 3 van de groene Maronesses te winnen.
De groene kleiduiven uit Marknesse zullen supergemotiveerd zijn om revanche op sc Emmeloord te kunnen nemen.

De 0 - 2 nederlaag tegen sc Rouveen is keihard aangekomen in het blauwe kamp, maar ondanks alles hebben de beloften de draad weer opgepakt en zijn de talenten weer keihard in training gegaan om de accu op te laden voor de derby tegen SVM Marknesse.
Het is ongekend spannend bovenin de eerste klasse waar de Emmeloorders nog maar twee punten voorsprong hebben op de beloften van FC Wolvega en sc Rouveen.
De blauwen staan met 41 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 72 voor en 20 tegen nog steeds bovenaan in de eerste klasse.
Er werden 13 wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en alleen tegen sc Rouveen gingen de blauwen vorige week met 0 - 2 onderuit.

Eerder dit seizoen wonnen de Desperado's met 4 - 1 en 6 - 3 van SVM Marknesse. In de competitie zorgden Robin Elsinga ( hattrick ), Maric Naaktgeboren, Jordy Benjamins ( strafschop ) en Wessel Scheepers voor de doelpunten terwijl Mike Meijer en twee keer Chris Berndsen voor SVM wisten tegen te scoren.
De topscorers bij sc Emmeloord zijn speedy gonzales Maric Naaktgeboren en de blonde batavier scherpschutter Robin Elsinga met 19 en 18 doelpunten.

De Groene Maronesses uit Marknesse staan met 26 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 64 voor en 54 tegen op een verdienstelijke 5e plek in de eerste klasse.
De kleiduiven wisten tot nu toe acht wedstrijden te winnen, speelden twee keer gelijk en gingen zes keer onderuit.
In de laatste twee thuiswedstrijden verloren de Maronesses met 0 - 5 van titelkandidaat FC Wolvega en speelde het vorige week thuis met 5 - 5 gelijk tegen laagvlieger FC Meppel.
De groenen behaalden hun grootste overwinningen tegen vv Dwingeloo, N.O.K., V.H.K. en vv Balk die met 8 - 1, 7 - 1, 6 - 2 en 7 - 0 werden verslagen.
Tegen de paarse wolven uit Wolvega werden de grootste nederlagen geleden en gingen de kleiduiven met 9 - 2 en 0 - 5 onderuit.
Het allergrootste talent bij de beloften van SVM is de grillige en veelzijdige  middenvelder Chris Berndsen die al aan het eerste elftal heeft mogen ruiken.
Deze Chris Berndsen scoorde ook twee tegendoelpunten namens SVM in Emmeloord en is de belangrijkste spil in dit beloftenteam.
Andere bepalende spelers bij SVM zijn Zowie Smit, Tom Capelle, Kas van Egmond en doelman Patrick Hannema.

De Sport Vereniging Marknesse werd op 19 September 1945 in het oude werkkamp Marknesse in de clubkleuren Groen Wit opgericht.
Deze Omnisportvereniging heeft naast het voetbal ook afdelingen met volleybal, korfbal, gymnastiek, seniorensport & jeu des boules.
SVM Marknesse is met zijn vele zonnepanelen koploper in duurzaamheid.
De voetbalafdeling heeft ruim 600 leden onderverdeeld in vijf seniorenteams, 5 juniorenteams, 8 pupillenteams en een vrouwen/meiden afdeling.
De Groene Maronesses spelen sinds 1973 hun thuiswedstrijden op sportpark De Punt waar het de beschikking heeft over drie velden waaronder een kunstgrasveld.
Het eerste elftal van SVM schommelde jarenlang tussen de 3e en 4e klasse en maakte in 2013-2014 een kort uitstapje naar de tweede klasse.
Tegenwoordig speelt het 1e elftal in de derde klasse waar het zich vorig seizoen ternauwernood wist te handhaven.

Het oude polderdorp Marknesse kreeg in 1942 gestalte met de polderpioniers, de barakken en het arbeiderskamp.
Tegenwoordig heeft Marknesse ongeveer 4000 inwoners en is het de tweede plaats van de gemeente Noordoostpolder.
In de volksmond worden de inwoners van Marknesse ook wel Maronesses genoemd.

De polderderby Jong SVM - Jong sc Emmeloord begint zaterdagmiddag om 12:30 uur op sportpark De Punt te Marknesse.
Zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Alle voorspellingen voor de eerste klasse noord:
SVM Marknesse - sc Emmeloord tussen de nummers 5 en 1.
Eerder dit seizoen wonnen de blauwen met 4 - 1 in de beker en met 6 - 3 in de competitie van SVM Marknesse.
De maronesses speelden vorige week met 5 - 5 gelijk tegen FC Meppel terwijl sc Emmeloord met 0 - 2 onderuit ging tegen sc Rouveen.
Ik verwacht een ontketend en fanatiek sc Emmeloord in deze polderderby en dat de blauwen zich zullen gaan herstellen. Een 2.

sc Rouveen  -  sc Balk tussen de nummers 3 en 7.
In het Friese Balk werd het eerder 0 - 5 voor The Green White Army uit Rouveen. De Blauwe Wilgen uit Balk wonnen vorige week met de hakken over de sloot met 3 - 2 van Steenwijkerwold terwijl sc Rouveen een diepe indruk maakte in Emmeloord.
De verwachting is dat The Green White Army deze pot gaat winnen en zich in de titelrace gaat mengen. Een 1.

FC Wolvega  -  vv Oldeholtpade tussen de nummers 2 en 4.
Eerder dit seizoen wonnen de paarse wolven met 0 - 1 bij de Olpaers.
De paarse wolven moeten winnen om sc Emmeloord en sc Rouveen in het vizier te houden en zullen vol gas gaan geven.
Bij een nederlaag haken de blauwe reuzen uit Oldeholtpade af en dus zal FC Wolvega alle registers moeten opentrekken om de blauwe reuzen te kunnen verslaan. Een 1.

vv Dwingeloo  -  V.H.K. Sint Jansklooster tussen de nummers 12 en 8.
In Sint Jansklooster wonnen de blauwe monnikken met 2 - 1 van de rode Dwingelers.
De rode lantaarndrager uit Dwingeloo probeert er nog iets van te maken, maar krijgt het nu met de week moeilijker.
Het treft in de monniken een taaie en lastige tegenstander, maar misschien zit er een puntje in voor de Drenten. Een 3.

vv Oerterp  -  Steenwijkerwold tussen de nummers 10 en 6.
In Steenwijkerwold wonnen de rood zwarte leeuwen met 3 - 1 van de blauwe griene greiders uut Oerterp.
Na de 2 - 0 nederlaag bij V.H.K. likken de griene greiders hun wonden terwijl Steenwijkerwold zich wil revancheren voor de 3 - 2 nederlaag bij vv Balk. Een 2.

FC Meppel  -  N.O.K. Oudemirdum tussen de nummers 11 en 9.
Eerder wonnen de Groene Muppelts met 3 - 4 in het Gaasterland.
Het zwaarbevochten 5 - 5 gelijkspel bij SVM heeft FC Meppel weer wat moed gegeven.
De Meppeler Muggen treffen in de Nokkers een zware tegenstander, maar een gelijkspel behoort tot de mogelijkheden. Een 3.

Ik wens iedereen een spannende speelronde toe in de eerste klasse.
Verslaggever: Klaas Huisman.