De voorbeschouwing SDS Oosterend - sc Emmeloord

Komende zaterdag gaan de polderboys in het Friese Terpdorp Oosterend voor een oefenwedstrijd op bezoek bij de zaterdag derdeklasser Sterk Door Samenspel afgekort S.D.S. en in de volksmond The Eastenders of de Molenaars genoemd.
Trainer Dick Schuurman was ooit trainer in Oosterend en heeft deze oefenwedstrijd ingelast om het team optimaal voor te bereiden op de eindsprint in de tweede klasse K.
De aftrap is zaterdagmiddag om 16:45 uur op het fonkelnieuwe kunstgrasveld op sportpark Skoalleseize te Easterein.

Het terpdorp Oosterend heeft ongeveer 900 inwoners en ligt in de gemeente Littenseradeel ingeklemd in de driehoek Sneek, Bolsward en Franeker.
De Zwart Witte Molenaars van S.D.S Easterein staan met 24 punten uit 17 wedstrijden en een doelsaldo van 31 voor en 23 tegen op een verdienstelijke 7e plek in de derde klasse A.
Er werden tot nu toe zeven wedstrijden gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en er gingen zeven wedstrijden verloren voor de zwart witte Eastenders.
In de competitie wisten de Eastenders thuis met 2 - 0 van polderclub SVM uit Marknesse te winnen en ging de thuiswedstrijd tegen die andere polderclub vv Bant met 0 - 3 verloren.
In de laatste competitiewedstrijd gingen de Molenaars met 4 - 1 onderuit tegen de vv Griffioen.
De topscorers bij The Eastenders zijn de oudgedienden Jelmer Posthumus en Hendrik de Jong met tien en zeven doelpunten.
Hoofdtrainer Marco Hoekstra heeft onlangs bijgetekent en was hiervoor drie seizoenen trainer bij het Friese vv Scharnegoutum.
De jongste spelers Gert Jan Bootsma, Wiebe Heeres & Pieter Sytsma zijn respectievelijk 18 en 19 jaar oud.

De Friese voetbalclub Sterk Door Samenspel werd op 10 augustus 1947 in de clubkleuren Zwart Wit te Oosterend opgericht en heeft ongeveer 400 leden.
Deze streekclub kent zijn oorsprong in de Friese voetbalbond en schommelt sinds 1996 tot op heden tussen de tweede en derde klasse.
In 2005 werden de Molenaars kampioen in de tweede klasse en werd zelfs de eerste klasse gehaald wat ongekend was voor zo'n klein dorpje met 900 inwoners, maar in 2006 volgde er weer degradatie.
Na zeven seizoenen in de tweede klasse volgde er in 2013 degradatie naar de derde klasse waar S.D.S. vorig seizoen op een 10e plek eindigde.
De website van S.D.S. heeft een sterk Fries karakter en is zeker de moeite waard eens te bezoeken.

Volgende week zondag staat voor sc Emmeloord de superbelangrijke uitwedstrijd bij het Groningse Stadspark op het programma.
Deze oefenwedstrijd bij S.D.S Oosterend is een uitgelezen mogelijkheid voor de technische staf om nog wat dingen uit te proberen en het team klaar te stomen voor de eindsprint in de tweede klasse K.
De aftrap op sportpark Skoalleseize is zaterdagmiddag om 16:45 uur en zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

De voorspellingen voor de inhaalwedstrijden in de Tweede Klasse K:
vv Lemmer  -  vv Roden tussen de nummers 12 en 4.
In Roden werd het destijds een indrukwekkende 7 - 1 zevenklapper voor de Zwart Witte Drentse Ooievaars.
Zijn de Groen Zwarte Bulldozers opgewassen tegen het ontketende en supersterke vv Roden? Ik vrees van niet! Een 2.

vv Peize  -  DTD Jelsum tussen de nummers 3 en 2.
Een ongekende topper tussen twee titelkandidaten in de Tweede Klasse K.
In het Friese Jelsum hielden beide teams elkaar in een boeiend spektakelstuk op een 3 - 3 gelijkspel.
De Paisers zijn naar de derde plek opgeklommen en doen weer volop mee.
Vorige week wisten de Blauw Zwarte Paiser Aalkoppen de inhaalwedstrijd thuis met 4 - 2 van sv Olyphia te winnen.
De Groen Gele Toffe Duvels oet Jelsum zijn de gevaarlijke outsider voor de titel. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

sv Olyphia Noordwolde  -  Sint Annaparochie tussen de nummers 7 en 9.
Aan het Friese wad wisten de groene rotanboys met 0 - 2 van de zwart witte waaiers te winnen.
De 4 - 2 nederlaag bij vv Peize is keihard aangekomen in Noordwolde, maar toch kunnen de rotanboys nog steeds aansluiting krijgen.
De zwart witte waaiers uit Sint Anna zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Een 3.

Verslaggever: Klaas Huisman.