De voorbeschouwing vv Peize - sc Emmeloord

Aanstaande zondagmiddag staat in het Drentse esdorp Peize de competitiewedstrijd vv Peize - sc Emmeloord op het programma.
De blauwe bus vertrekt om 11:45 uur vanaf De Ervenbos waarna er om 14:00 uur zal worden afgetrapt aan de Hereweg te Peize.
Het is dit seizoen tevens de laatste wedstrijd op het gewone natuurgras want alle overige vijf wedstrijden zullen op kunstgras worden gespeeld.
De laatste keer dat beide teams elkaar in Peize tegenkwamen was in het seizoen 2007-2008 toen de Paisers met 2 - 0 wisten te winnen.

Eerder dit seizoen ging de thuiswedstrijd met 1 - 3 verloren op De Ervenbos. In deze wedstrijd waren de Paisers de bovenliggende partij.
De Emmeloorders kwamen nog wel aan de leiding toen een vrije trap van Gokhan Pala door Harm van Wieren werd verlengd op Hans Langedijk die vervolgens met een intikker de 1 - 0 wist te scoren.
In de 17e minuut kwam vv Peize uit een voorzet van Joppe van Leeuwen  via een intikker van topscorer David Kruizenga langszij waarna de Paisers het initiatief overnamen.
In de tweede helft zorgden David Kruizenga en Joppe van Leeuwen voor de uiteindelijke 1 - 3 eindstand in het voordeel van de Paiser Aalkoppen.

De Blauw Zwarte Paisers staan met 31 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 47 voor en 37 tegen op een 4e plek in de subtop van de Tweede Klasse K.
Er werden tot nu toe negen wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen vijf wedstrijden verloren voor de Hopbels.
De Blauwe polderboys staan met 23 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 38 voor en 31 tegen op een 8e plek in de Tweede Klasse K.
Er werden tot nu toe zeven wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen negen wedstrijden verloren.
De ruime 5 - 0 overwinning op Olyphia heeft het blauwe team goed gedaan en een enorme boost en zelfvertrouwen gegeven.
Het verschil met de PD plek nummer elf bedraagt zes punten, maar bij een overwinning in Peize kunnen de Emmeloorders rustig ademhalen.

De Paisers eindigden vorig seizoen op de 5e plek in de tweede klasse L en kijken nu verlangend naar boven om de stap naar de eerste klasse te kunnen maken, maar maken dit seizoen een wisselvallige indruk.
De blauw zwarte aalkoppen staan vijf punten achter op de nummers twee en drie vv Roden & DTD Jelsum en zes punten achter op de koploper GAVC Grou.
Het is opmerkelijk dat vv Peize dit seizoen twee keer van de koploper GAVC Grou wist te winnen en ook in de streekderby vv Roden met 5 - 2 wist te verslaan.
Daartegenover gingen de blauw zwarten onderuit tegen de laagvliegers MKV'29, Velocitas en vorige week zeer verrassend met 4 - 2 bij de rode lantaarndrager Groninger Boys.
De grootste overwinning dit seizoen was uitgerekend thuis tegen hetzelfde Groninger Boys die toen met 4 - 0 door vv Peize werd gewonnen.
De laatste thuisnederlaag was enkele weken geleden toen het Friese DTD met 2 - 3 wist te winnen, maar daarna wonnen de Paisers hun laatste thuiswedstrijd met 1 - 0 van koploper GAVC.

Hoofdtrainer Willem Lanjouw is aan zijn eerste seizoen bezig aan de Hereweg en heeft onlangs bijgetekent.
In het verleden was deze ervaren trainer actief bij de Groningse eliteclub Be Quick 1887.
Hij heeft in Peize de beschikking over een jonge, uitgebalanceerde en talentvolle groep met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud.
De routine en ervaring bij vv Peize moet komen van de 34 jarige Stephan ( Shaggy ) Belksma en de 32 jarige Ronald ( Papa ) Sloots.
De jongste spelers zijn de 17 jarige Yoran ( Goran ) Cats en de 18 jarige Selwijn ( Sloot ) Slotegraaf.
De topscorers zijn op dit moment David Kruizenga met 13 doelpunten, Loran Vrielink met 10 doelpunten en Joppe van Leeuwen met zes doelpunten.

Hoe zijn de Emmeloorders deze week doorgekomen en hoe staat de selectie erop voor deze zware uitwedstrijd bij vv Peize?
De technische staf kan komende zondag over een fitte en gretige selectie beschikken want de Emmeloorders willen zich revancheren voor de 1 - 3 thuisnederlaag eerder dit seizoen.
De topscorers Hans Langedijk en Bastian Tabak gaan met acht doelpunten nek aan nek met daarachter Mart Matthijssen, Gokhan Pala & Guido Vissers met respectievelijk vijf en vier doelpunten.

De voetbalvereniging Peize werd op 25 oktober 1931 als PVC Peize opgericht. Door de jaren heen werd PVC Peize via SVP Peize in 1948 naar het Blauw Zwarte vv Peize omgeturnd.
De club heeft ongeveer 500 leden onderverdeeld in vijf seniorenteams op de zondag, een zaterdagteam, 21 jeugdteams en een meiden/vrouwenafdeling.
De Blauw Zwarte Aalkoppen spelen hun thuiswedstrijden op het sfeervolle sportpark aan de Hereweg in Peize.
De club schommelde jarenlang tussen de derde en vierde klasse, maar speelde in de jaren'70 ook een periode in de tweede klasse.
Nadat vv Peize in 2008 kampioen werd van de derde klasse zijn de blauw zwarte aalkoppen sinds 2008 een stabiele en evenwichtige tweedeklasser.

Het Drentse Esdorp Peize ligt in de gemeente Noordenveld en heeft ongeveer 4200 inwoners.
Het dorp staat bekend om zijn hopteelt en de aal die rondom Peize in de rivieren zwommen.
De inwoners van Peize worden in de volksmond Hopsters of Aalkoppen genoemd en het dorp heeft een sterke orientatie op de stad Groningen.

De wedstrijd vv Peize - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur aan de Hereweg te Peize.
Zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Alle voorspellingen voor de Tweede Klasse K:
vv Peize - sc Emmeloord tussen de nummers 4 en 8.
Eerder wonnen de Paisers met 1 - 3 in Emmeloord en daarom zal sc Emmeloord extra gemotiveerd naar Peize afreizen.
De 5 - 0 overwinning op Olyphia heeft het team de nodige zelfvertrouwen gegeven terwijl vv Peize verrassend onderuit ging bij de rode lantaarndrager. Een gelijkspel behoort tot de mogelijkheden, maar wie weet waar de blauwen toe in staat zijn. Een 3.

vv Roden  -  GAVC Grou tussen de nummers 3 en 1.
De absolute topper en kraker in de Tweede Klasse K.
In het Friese Grou wonnen de geel zwarte kaasdansers met 3 - 1 en dus zal vv Roden scherp en fanatiek voor de dag gaan komen.
Vorige week wonnen de zwart witte Mensingeboys met 2 - 4 bij Velocitas terwijl GAVC thuis met 3 - 0 Sint Annaparochie de baas bleef.
Beide teams hunkeren naar het kampioenschap en zullen vol gas geven.
De Grouwsters laten zich niet snel afleiden door mijn voorspellingen, maar kunnen zondag in Roden hun borst nat maken.
Ik verwacht een heksenketel en een nipte driepunter voor de Zwart Witten. Een 1.

D.T.D. Jelsum  -  Velocitas Groningen tussen de nummers 2 en 10.
In Groningen wonnen de Groen Gele Toffe Duvels met 1 - 2.
De drie dorpen De Trije Doarpen zullen zondag massaal gaan uitlopen want D.T.D. staat er goed voor.
De Groen Gele Toffe Duvels wonnen afgelopen zondag met 1 - 2 bij vv Ruinerwold en hijgen bij koploper GAVC in hun nek.
De gasten uit Groningen verloren met 2 - 4 van vv Roden en staan nu op een 10e plek. Ik verwacht een stormloop van De Trije Doarpen. Een 1.

sc Stadspark  -  Groninger Boys tussen de nummers 5 en 12.
Op West End wonnen de Oranje Groene Martiniboys met 1 - 3.
Een ongekende Groninger Stadsderby waarbij vader en zoon Peter en Jordy Slijfer recht tegenover elkaar komen te staan.
Het jonge talent Jordy Slijfer komt uit voor Stadspark terwijl vader Peter aan het roer staat bij De Rode Mollebonen uit West End.
Na de 4 - 2 overwinning op vv Peize zullen de Groninger Boys hun laatste strohalm gaan vastgrijpen om degradatie te voorkomen.
Het gezellige maar ook wisselvallige stadspark zal alle zeilen moeten bijzetten want de Rode Mollebonen komen eraan. Een 3.

vv Lemmer  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 13 en 6.
In Ruinerwold wonnen de Red Bulls met 5 - 3 van de Poonrokers.
Het is nu echt vijf voor twaalf voor vv Lemmer en verslaggever Piet Burgers heeft alvast een extra borreltje genomen om zich voor te bereiden.
De Groene Bulldozers moeten nu aan de bak om degradatie te voorkomen en ik verwacht een spannende wedstrijd met misschien een nipte overwinning voor vv Lemmer. Een 1.

sv Olyphia  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 7 en 11.
In Leeuwarden werd het eerder 0 - 2 voor de groene rotanboys uit Noordwolde.
Vorige week gingen de Rotanboys keihard met 5 - 0 onderuit bij sc Emmeloord terwijl MKV'29 iedereen verrastte door thuis met 3 - 2 van sc Stadspark te winnen.
De rood witte parels uit Leeuwarden vechten voor hun laatste kansen en kunnen Olyphia weleens een lastige middag bezorgen. Een 3.
De Friese wadvogels uit Sint Annaparochie zijn dit weekend vrij.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe in de Tweede Klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.