De voorbeschouwing sc Stadspark - sc Emmeloord

Deze zondag staat in het Stadspark van Martinistad Groningen de wedstrijd tussen sc Stadspark en sc Emmeloord op het programma.
De blauwe bus zal zondag rond 12:00 uur naar Groningen afreizen waar om 14:30 uur in het Stadspark zal worden afgetrapt.
Het was in November vorig jaar de allereerste keer sinds de fusie tussen Gronitas en vv De Vogels dat beide teams elkaar tegenkwamen.
De Emmeloorders kregen toen op de eigen Ervenbos letterlijk en figuurlijk voetballes van de Oranje Groene Martiniboys uit Groot Loug en gingen keihard met 1 - 3 onderuit.

Na een 1 - 2 ruststand mochten de polderboys hun handen dichtknijpen dat de schade enigszins beperkt bleef en sc Stadspark het bij 1 - 3 wel genoeg vond.
Voor de Groningers zorgden Romario Tjong A Sie met een vroege intikker en Aldin Hedzic met een rake kopbal voor de 0 - 2 waarna Gokhan Pala uit een strafschop nog iets terug kon doen voor de 1 - 2 ruststand.
In de Tweede helft zorgde Tjong A Sie voor de assist waaruit Aldin Hedzic de trekker overhaalde voor de uiteindelijke 1 - 3 eindstand.
Iedereen staat nog vooral de supergezellige derde helft voor ogen want de complete selectie van Stadspark bleef na afloop tot sluitingstijd in de kantine van het blauwe bastion om op indrukwekkende wijze de overwinning te vieren.
Toen leken de Groningers een regelrechte titelkandidaat, maar daarna kwam de klad erin bij de Martiniboys.

De Emmeloorders zijn fris energiek en sterk uit de winterstop gekomen en hebben een goede serie neergezet met mooie overwinningen op vv Ruinerwold, Groninger Boys en MKV'29 waarna ook de oefenwedstrijden tegen vv Renado & S.D.S. werden gewonnen.
Tussendoor werd er in Roden een 3 - 0 nederlaag geleden, maar desalniettemin zijn de blauwen een paar plekken gestegen op de ranglijst en is er een gaatje geslagen met de onderste regionen.
De polderboys staan nu met 20 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 32 voor en 29 tegen op een 8e plek in de Tweede Klasse.
Er werden tot nu toe zes wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen acht wedstrijden verloren voor de blauwen.
De Emmeloorders boekten hun grootste overwinningen op De Ervenbos tegen Groninger Boys, vv Ruinerwold en MKV'29 die met 6 - 0, 5 - 0  en 5 - 1 aan de kant werden gezet.
In Groningen werden Velocitas en Groninger Boys met 1 - 5 en 0 - 4 verslagen.
De grootste nederlaag was uit in Ruinerwold toen het vlaggenschip met maar liefst 6 - 0 onderuit ging.
De topscorers bij sc Emmeloord zijn Airforce Hans Langedijk met zeven doelpunten, Magic Box Bastian Tabak met zes doelpunten, Rambo Mart Matthijssen met vijf en de Architect Gokhan Pala met vier doelpunten.
Trainer Dick Schuurman kan zondag niet over zijn rechtsback Remco Jonkman beschikken, maar daartegenover staat de terugkeer van de Terrier Maarten Ebbers.

Het ambitieuze sc Stadspark staat nu met 26 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 39 voor en 34 tegen op een teleurstellende 6e plek in de Tweede Klasse K.
De Groningers wonnen acht wedstrijden, speelden twee keer gelijk en verloren zes wedstrijden.
De grootste overwinning werd thuis op stadspark geboekt toen het Friese vv Lemmer met 5 - 1 werd verslagen.
De grootste nederlaag was thuis tegen het sterke vv Roden toen de martiniboys met 1 - 4 klop kregen.
Tot December leek alles hosanna en voor de wind te gaan met de oranje groene martiniboys, maar plotseling kwam de klad erin en raakten de Groningers na vier nederlagen in een vrije val verzeild.
De laatste wedstrijd werd in Noordwolde met 1 - 4 gewonnen bij sv Olyphia en geeft weer een beetje hoop op herstel, maar de Martiniboys hebben nog een lange weg te gaan.

Hoofdtrainer Richard Poortman is aan zijn tweede seizoen bezig en stond vorig seizoen aan het roer toen sc Stadspark kampioen werd van de derde klasse C en naar de tweede klasse wist te promoveren.
Aan het eind van dit seizoen gaat Richard Poortman sc Stadspark alweer verlaten om in Assen een nieuwe uitdaging aan te gaan bij LTC.
De topscorers bij sc Stadspark zijn Romario Tjong A Sie alias Waldemar en Aldin ( Dinus ) Hedzic met 12 en 10 doelpunten.
Ook weten de Korporaal Michel Boonstra & Chilly Brandero Rhobin Brander het doel regelmatig te vinden.
De selectie van sc Stadspark heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud.

De fusieclub sc Stadspark kwam in Mei 2014 tot stand toen de roemrijke en historische volksclubs vv Gronitas en vv De Vogels samen gingen fuseren. De clubkleuren zijn Groen Wit met een vleugje Oranje.
Op het Oranje clublogo staat de 'd Olle Grieze beter bekend als de Groninger Martinitoren.
De bijnamen voor sc Stadspark zijn De Martiniboys of de Stadsvogels.
Met ruim 800 leden onderverdeeld in acht zaterdagteams, vijf zondagteams, tien jeugdteams en een vrouwenafdeling is sc Stadspark een bloeiende en actieve vereniging aan de Concourslaan in Groningen.
Het eerste zaterdagteam staat momenteel op een 10e plek in de derde klasse C terwijl het zondagteam nu op de 6e plek staat in de tweede klasse K.
Vorig seizoen werd het zondagteam van sc Stadspark met 66 punten overtuigend kampioen van de derde klasse C.
In het verleden waren de voorgangers VVG Gronitas uit 1927 en vv De Vogels uit 1923 een begrip in Groningen.
De vv Gronitas reikten zelfs tot aan de eerste klasse en maakten furore in Corpus Den Hoorn terwijl de groene vogels ( voor ons genoegen en lichaam sport ) altijd een gezellige volksclub zijn gebleven.
Sinds de fusie in Mei 2014 heeft sc Stadspark pal naast de buren van het roemrijke Velocitas 1897 de concourslaan als thuisbasis.

De Martinistad Groningen wordt in de volksmond ook wel Groot Loug ( Groot Dorp ) genoemd en heeft ongeveer 200.000 inwoners die doorgaans Stadjers worden genoemd.
Er zijn naast profclub FC Groningen ongeveer 25 amateurclubs actief in de Martinistad.
De wedstrijd sc Stadspark - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:30 uur aan de Concourslaan te Groningen.

Alle voorspellingen voor de Tweede Klasse K:
sc Stadspark  -  sc Emmeloord tussen de nummers 6 en 8.
In Emmeloord werd het destijds 1 - 3 voor de Groningers.
De Martiniboys wonnen hun laatste wedstrijd met 1 - 4 bij sv Olyphia en lijken het herstel in te hebben gezet.
Bij een overwinning kruipen de Groningers weer richting de subtop.
De polderboys zijn aan een goede reeks bezig en hebben de punten nodig om definitief afstand van de staartgroep te nemen.
Ik verwacht veel passie en strijd en hoop op een klein stuntje. Een 2.

vv Roden  -  DTD Jelsum tussen de nummers 3 en 2.
In het Friese Jelsum werd het 3 - 2 voor de groen gele toffe duvels.
Vorige week verbaasten de Friezen iedereen door verrassend in Peize met 2 - 3 van de Aalkoppen te winnen.
De zwart witte mensingeboys wonnen ternauwernood met het zweet tussen de billen met 3 - 4 bij vv Lemmer, maar zijn aan een goede opmars bezig. Het lijkt erop dat vv Roden zich in de titelstrijd gaat mengen. Een interessante wedstrijd tussen twee titelkandiaten.
Een gelijkspel ligt voor de hand aan de Norgerweg. Een 3.

vv Peize  -  GAVC Grou tussen de nummers 4 en 1.
In het Friese Grou werd het eerder een 3 - 4 overwinning voor de blauw zwarte aalkoppen uit Peize.
De Paisers hebben na de 2 - 3 nederlaag tegen DTD iets goed te maken en zullen alles geven om de koploper te kunnen verslaan.
De geel zwarte kaasdansers uit Grou zullen vol aan de bak moeten in Peize. Ik gok op een verrassende overwinning voor vv Peize. Een 1.

Groninger Boys  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 13 en 11.
Een degradatieduel in de kelder van de tweede klasse K.
In Leeuwarden werd het eerder een 4 - 2 overwinning voor de Friezen.
Beide teams hebben de punten hard nodig om te overleven.
Ik verwacht een ontketende getergde Groninger Boys met een gedreven trainer Peter Slijfer aan het roer. Een 1 voor de Mollebonen.

Sint Annaparochie  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 9 en 5.
In Ruinerwold wisten de Drentse Red Bulls met 1 - 0 van de Friese wadvogels te winnen.
Toch weet je het maar nooit en kan het altijd spoken aan de Waaie.
De zwart witte waaiers zijn nog niet veilig en zullen vol gas geven om afstand te nemen. Een moeilijke middag voor vv Ruinerwold. Een 1.

vv Lemmer  -  Velocitas Groningen tussen de nummers 12 en 10.
In Groningen eindigde deze wedstrijd in een 1 - 1 gelijkspel.
De groen zwarte poonrokers en spanvissers speelden fris van de lever tegen vv Roden maar gingen toch nog kopje onder.
Onze oude vriend en veteraanverslaggever Piet Burgers heeft een paar nachten slecht geslapen, maar blijft er vertrouwen in houden.
De Groene Zebra's uit Groningen zijn aan hun laatste wedstrijden op de zondag bezig, maar tonen nog steeds veerkracht.
Ik hoop voor Piet Burgers dat de punten in Lemmer zullen blijven want iedereen wil deze verslaggever volgend seizoen weer in de 2e klasse terug zien. Een 1.
sv Olyphia de groene rotanboys zijn dit weekend vrij.

Ik wens iedereen een spannende speelronde toe in de tweede klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.