De voorbeschouwing Sint Anna Parochie - sc Emmeloord

De voorbeschouwing vv Sint Anna Parochie - sc Emmeloord

Het eerste elftal van zondagclub sc Emmeloord staat voor een nieuwe uitdaging in de 2e Klasse Noord.
De Emmeloorders gaan zondag in het uiterste noorden van Friesland dichtbij het wad op bezoek bij het lastige en stugge Sint Anna Parochie.
Hoe staat het team ervoor? Wat voor een rol kan het spelen in de 2e Klasse? Wat is de toekomstvisie van deze bruisende zondagclub?

De vereniging maakt een positieve ontwikkeling door en komend seizoen zullen er 9 seniorenteams van start gaan.
Het eerste en tweede elftal wisten beiden te promoveren en kenden een goede voorbereiding.
De spelers van het eerste elftal verbleven begin augustus op trainingskamp in Friesland en deden daar aan teambuilding.
Nadat de puptentjes waren opgeslagen werd het water opgezocht en liet trainer Dick Schuurman geen moment onbenut om zijn pappenheimers te leren kennen. Het team straalt spelvreugde en saamhorigheid uit en lijkt klaar voor de competitiestart.

In de voorbereiding speelden de Emmeloorders in een oefenwedstrijd met 1 - 1 gelijk tegen de Sint Anna Parochie.
Nadat Brahim Boundati de score had geopend kwamen de Friezen uit een snelle uitval via Jelte de Vries langszij.
Beide teams deden niet veel voor elkaar onder, maar Sint Anna Parochie liet zien een stugge en hardnekkige ploeg te hebben.
Met wat voor een strategie stuurt Trainer Dick Schuurman zijn mannen de wei in?
De Emmeloorders kenden een goede voorbereiding en plaatsten zich met vlag en wimpel voor de volgende bekerronde.
Met name de 8 - 0 overwinning op HODO oogste veel bewondering en lof, maar daar boven in Friesland kan het weleens gaan spoken bij het wad.
De spelers van sc Emmeloord zullen scherp en geconcentreerd moeten zijn want de 2e klasse is natuurlijk hele andere koek.

De Friezen hebben zich ook voor de volgende bekerronde geplaatst door met 4 - 0 van Franeker en met 0 - 1 bij vv Harlingen te winnen.
In Warga leed Sint Anna Parochie een 3 - 1 nederlaag maar desalniettemin werd de volgende bekerronde gehaald.
Het team heeft met oudgedienden Klaas Jan Bijlsma, Sytse Jorritsma, Pieter Jan Plat, Gerrit Strikwerda en Waling Westra enkele geroutineerde spelers die al enkele seizoenen bij Sint Anna Parochie actief zijn.
Trainer Arnold Haanstra gaat aan zijn tweede seizoen beginnen bij Sint Anna Parochie en is een oude bekende van Emmeloordtrainer Dick Schuurman.
Beiden werkten ooit samen bij de amateurs van vv Heerenveen.

De laatste overwinning van sc Emmeloord op Sint Anna Parochie dateert van 2004 toen de polderbewoners in Friesland met 1 - 2 wisten te winnen. Beide teams kwamen elkaar in competitieverband in 2010-2011 voor het laatst tegen. De Friezen wisten toen beide duels met respectievelijk 1 - 3 en 3 - 2 te winnen.
Aanvankelijk speelden de Friezen jarenlang op 4e klasse niveau en kwam men uit in de Frieze bond, maar in 2000 kwam de grote ommekeer voor de voetbalclub vv Sint Anna Parochie.
De Friezen speelden jarenlang in de 3e klasse en promoveerden in 2010 naar de 2e klasse. Vorig seizoen had Sint Anna Parochie een moelijk seizoen en eindigde men op een 10e plek in de tweede klasse K.

De voetbalclub vv Sint Anna Parochie werd op 22 Mei 1931 als vv Quick opgericht. Er waren meerdere clubs met deze naam en op aandringen van de bond werd deze naam in 1933 gewijzigd in vv Sint Anna Parochie.
De club speelt in de clubkleuren Zwart Wit en heeft zijn thuisbasis op sportpark De Waaie aan de Statenweg.
In 2010 werd de kantine van deze club door brand verwoest nadat inbrekers een fles ketchup in de magnetron hadden geplaatst.
Inmiddels staat er weer een nieuw gebouw die vanuit de onderbouw in de vorm van een schip is opgebouwd.

Het dorpje Sint Anna Parochie is vernoemd naar Heilige Anna de moeder van Maria en is het grootste dorp binnen de gemeente Het Bildt.
Sint Anna Parochie heeft 4000 inwoners en 9 sportverenigingen binnen zijn grenzen. Naast het voetbal zijn er ook kaats, tennis, handbal en volleybalverenigingen actief.
De gemeente Het Bildt omvat 6 dorpen en 3 buurtschappen in het uiterste noorden van Friesland dichtbij het wad.
Het dorpje kreeg naamsbekendheid doordat Saskia van Uylenburg in het huwelijk trad met de beroemde schilder Rembrandt van Rijn.
Er staat een bronzen beeld van Saskia en Rembrandt in het dorp.

Wij wensen de spelers, staf en begeleiders van sc Emmeloord een goede seizoensstart toe. Maak er samen een mooi en leerzaam seizoen van. Hoofddoel is handhaving om later door te groeien in de 2e klasse.

De voorspellingen in de 2e klasse K:

vv Sint Anna Parochie - sc Emmeloord tussen de nummer 10 en de promovendus van vorig seizoen. Een lastig potje voor de polderbewoners. Het kan weleens gaan spoken bij het wad. Een 3.

vv Olyphia Noordwolde - GRC Groningen tussen de nummers 9 en de degradant uit de eerste klasse. GRC wil zo snel mogelijk naar de 1e klasse terugkeren. Een 2.

GVAC Grouw - GSAVV Forward tussen de nummer 5 van vorig seizoen en de kampioen van de 3e klasse C. Een 3.

Groninger Boys - FC Wolvega tussen de nummer 4 en de degradant uit de eerste klasse. FC Wolvega zal alles op alles zetten om weer terug te keren naar de 1e klasse. Een 2.

LSC 1890 Sneek - vv Heerenveen tussen de nummer twee van vorig seizoen en de degradant uit de eerste klasse. Een mooie Friese derby.
Beide teams hebben ambitie om bovenin mee te doen. Een 3.

Frisia 1883 Leeuwarden - Velocitas 1897 Groningen tussen de degradant en de nummer 7 van vorig seizoen. De Friezen hebben op papier een sterke ploeg. Een 1.

ONB Drachten - MKV'29 Leeuwarden tussen de nummer 6 en de kampioen van de 3e klasse A. Een mooie affiche. Een 3.

Wij wensen iedereen een spannende en sportieve competitiestart toe.

Verslaggever: Klaas Huisman.