De voorbeschouwing GRC Groningen - sc Emmeloord

In de 2e Klasse Noord gaat sc Emmeloord in het hoge noorden op bezoek bij de Groningse Royal Combinatie afgekort GRC. Beide teams kwamen elkaar nog nooit eerder in competitieverband tegen.
Het Groningse GRC is echter een geduchte en sterke tegenstander die vorig seizoen uit de eerste klasse is gedegradeert.
De Groningers wisten hun eerste twee wedstrijden met 1 - 3 en 3 - 1 van Olyphia Noordwolde en GVAC Grouw te winnen en staan met 6 punten uit twee wedstrijden op een tweede plaats in de 2e Klasse K.
Deze oude historische club wil zo snel mogelijk weer terugkeren naar de eerste klasse.
De Groningers kenden ook een uitstekende voorbereiding en hebben zich eenvoudig voor de tweede bekerronde geplaatst.

De Emmeloorders zijn de competitie redelijk begonnen met twee punten uit twee wedstrijden door met 1 - 1 gelijk te spelen bij Sint Annaparochie en een 2 - 2 gelijkspel thuis tegen het ambitieuze LAC Frisia uit Leeuwarden.
Afgelopen zondag gaven de Emmeloorders hun visitekaartje af door in een zinderende wedstrijd LAC Frisia een puntje te ontfutselen.
De polderbewoners zullen vol vertrouwen richting Groningen gaan afreizen om de degens te kruizen tegen het sterke GRC Groningen.

De Groningse voetbalvereniging GRC is in 1934 ontstaan uit een fusie tussen GVV Groningen en Royal Groningen.
De voorgangers GVV en Royal waren al eerder in 1902 opgericht.
Deze oude club speelt sinds 1973 zijn thuiswedstrijden op sportpark Laan Corpus den Hoorn waar ook de jeugdafdeling van FC Groningen zijn thuisbasis heeft.
De clubkleuren van GRC Groningen zijn een wit shirt met rode V hals en een zwart broekje.
In 2012 vierde GRC Groningen zijn 100 jarige jubileum.
Het eerste elftal speelde meerdere malen op het hoogste amateurniveau.
De club heeft bijna 500 leden en naast een zondagtak ook een zaterdagafdeling. Het eerste elftal op de zaterdag speelt in de 5e klasse terwijl de zondag in de 2e klasse uitkomt.
De broers Ronald en Erwin Koeman hebben ooit bij GRC in de jeugdafdeling gevoetbalt.

Hoofdtrainer is Rinie Jurna die in de loop der jaren een imposante CV heeft opgebouwd. Deze trainer was ooit hoofd jeugdopleiding bij de voormalige profclub BVO Veendam.
Hij stond maar liefst 6 seizoenen aan het roer bij vv Peize en werkte verder als trainer bij The Knickerbockers, Forward, vv Appingedam en als assistent bij de Harkemase Boys.
De clubtopscorer aller tijden bij GRC Groningen is de 24 jarige Erwin Alt die in competitie en bekerwedstrijden maar liefst 104 keer wist te scoren. Deze grillige goaltjesgetter is hard op weg om geschiedenis te schrijven en hier zal de verdediging van sc Emmeloord rekening mee moeten houden.
Andere belangrijke spelers bij GRC zijn Elte Hofman en Bas Lulofs.

Het eerste elftal van GRC Groningen bivakkeerde tussen 1975 en 1985 in de eerste klasse en maakte daarna 3 seizoenen zijn opwachting in de hoofdklasse. In de periode 1985-1988 kwamen de Groningers op het hoogste amateurniveau uit.
Sindsdien schommelde het lange tijd tussen de eerste en tweede klasse en zakte het zelfs in even terug naar de derde klasse.
In 1995 werd GRC Groningen kampioen van de 3e klasse, maar de club zou nog een keertje afdalen.
In 2012 en 2013 wist GRC Groningen tweemaal te promoveren, maar het degradeeerde meteen weer vanuit de eerste klasse.

De stad Groningen wordt ook wel het metrapool van het noorden genoemd en heeft 198000 inwoners.
De inwoners worden Stadjers genoemd, maar hebben ook de bijnaam Mollebonen. In de volksmond wordt Groningen ook wel Groot Loug genoemd wat staat voor Groot Dorp.
Deze bruisende 6e stad van Nederland staat bekend om imposante Martinitoren, De Gedempte Zuderdaip, De grote markt en de vismarkt.
Er zijn naast profclub FC Groningen maar liefst 28 amateurclubs actief in Groningen waarvan Be Quick 1887, GVAV Rapiditas, ON Groningen, vv Helpman en Velocitas 1897 de bekendste clubs zijn.

Komende zondag wacht sc Emmeloord een nieuwe uitdaging op sportpark Corpus den Hoorn.
De wedstrijd GRC Groningen - sc Emmeloord zal daar om 14:00 uur gaan beginnen. De spelersbus vertrekt om 11:30 uur vanuit Emmeloord.

De voorspellingen in de tweede klasse K:

GRC Groningen - sc Emmeloord zal een pittige klus gaan worden voor sc Emmeloord. Op basis van de wedstrijd tegen LAC Frisia behoort een gelijkspel tot de mogelijkheden. Een 3.

Groninger Boys - ONB Drachten belooft een spektakel te worden.
De thuisploeg staat na twee wedstrijden bovenaan en boekte vorige week een imposante 1 - 7 overwinning op de studenten van Forward.
ONB Drachten heeft een stugge en oerdegelijke ploeg. Zijn de Groninger Boys in staat om de Frieze verdediging te ontrafelen? Een 1.

LAC Frisia 1883 Leeuwarden - vv Heerenveen is mooie Frieze derby.
Beide teams staan op 4 punten. Een 3.

Sint Annaparochie - Velocitas 1897 Groningen is een duel tussen twee ploegen die het moeilijk hebben. Velocitas verloor beide wedstrijden met ruime cijfers. De Friezen hebben het thuisvoordeel want het kan spoken daaronder het wad. Een 1.

GVAC Grouw - FC Wolvega is een interessante krachtmeting.
De thuisploeg begon sterk door thuis met 4 - 0 van Forward te winnen, maar ging vorige week met 3 - 1 kopje onder bij GRC Groningen.
FC Wolvega degradeerde uit de eerste klasse en heeft wat aanpassingprobleempjes in de tweede klasse. Een 3.

LSC1890 Sneek - MKV'29 Leeuwarden tussen twee runner ups.
Beide teams staan met 4 punten uit twee wedstrijden keurig in de subtop van de tweede klasse. Een 3.

vv Olyphia Noordwolde - GSAVV Forward Groningen
De studenten van Forward zijn de competitie slecht begonnen en staan met een doelsaldo van 1 voor en 11 tegen troosteloos onderaan.
De thuisploeg heeft ook nog geen punten, maar maakte een goede indruk in Wolvega waar het met 5 - 3 kopje onder ging. Een 1.

Wij wensen iedereen een sportieve voetbalzondag toe :)

Verslaggever: Klaas Huisman.