Verslag Sint Annaparochie - sc Emmeloord

Sint Annaparochie - sc Emmeloord 1 - 1 ( 1 - 0 )

Het eerste elftal van sc Emmeloord heeft zijn eerste competitiewedstrijd in Friesland met 1 - 1 gelijkgespeeld bij Sint Annaparochie.
De Emmeloorders kwamen aanvankelijk niet in hun spel en werden in de eerste helft op strijd en inzet door de felle Friezen afgetroefd.
In een loodzware en moeizame eerste helft kwamen de Emmeloorders niet aan voetballen toe en keek het al in de 6e minuut tegen een 1 - 0 achterstand aan.
Na de theepauze volgde het herstel en toonde het team veerkracht.
De gehele 2e helft was sc Emmeloord de betere ploeg en kwam het in de 62e minuut via een prachtig schot van Gerke Schaap langszij.
In een hectisch slotoffensief waren de Emmeloorders dichtbij de overwinning, maar het fysiek sterke Sint Anna gaf zich niet gewonnen.
Hieronder het verslag over een defecte grasmaaier, hoogstaand gras, stugge Friezen, scherpe noppen, hoogoplopende emoties, een haarzuivere handsbal, een schitterende kantine en een wedstrijd met 2 gezichten.

De opstelling van Sint Annaparochie:
Sydo Jansma, Frans Buurstra, Jesse Offringa, Geert Scheer, Johan Dijkstra, Waling Westra, Guylian Kick, Theo Valk, Gerrit Strikwerda, Harmen Visser & Klaas Jan Bijlsma.
Wissels: Timo Bijma, Sytze Jorritsma, Wytze Roskam & Jelmer vd Zee.
Gele kaarten: Jesse Offringa, Geert Scheer & Johan Dijkstra ( ? )
Rode kaart: Theo Valk ( 2 keer geel )
Technische staf: Arnold Haanstra & Frank van Loon
Teammanagers: Germ Bouma & Jan de Groot
Verzorgster: Carolien Lemstra
Assistent scheidsrechter: Dhr. Miedema

De opstelling van sc Emmeloord:
Stefan vd Werff, Sven Goos, Maarten Ebbers ( Denny vd Zee ), Wouter vd Velde, Laurens Rasing, Ronald Kleiker ( Harm van Wieren ), Gokhan Pala, Guido Vissers ( Gerke Schaap ), Brahim Boundati, Bastian Tabak & Sander Heimens.
Wissels: Harm van Wieren, Denny vd Zee, Gerke Schaap, Sjors Hendrikse & Niels Boomsma.
Trainers: Dick Schuurman & Rob Nugter
Teammanager: Peter Post
Verzorger: Gerard Visser
Assistent scheidsrechter: Herman Vos

De scheidsrechter: Dhr. H . van Schepen uit Berlikum.

Via een mooie toeristische route kwamen wij aan in het gezellige pittoreske Sint Annaparochie. Er is niets mis met de mooie accommodatie en de schitterende kantine van Sint Anna, maar het gras stond er wel 2 kontjes hoog. Lag dit aan een defecte grasmaaier of is de terreinknecht wegbezuinigd? Onder een heerlijk najaarszonnetje werd er afgetrapt op het goedgevulde sportpark De Waaier.
De pupil van de week had er erg veel zin in en wilde na zijn doelpunt het liefst opnieuw naar de middenstip rennen :)
Meteen vanaf de aftrap werden de Emmeloorders opgejaagd en fel op de huid gezeten door een gedreven en fanatiek spelend Sint Annaparochie.
De thuisploeg speelde compact en kort op de bal waardoor sc Emmeloord niet in zijn eigen spel kon komen. De Emmeloorders konden de bal niet goed in de ploeg houden en oogden in deze fase erg onrustig.
Het middenveld van sc Emmeloord functioneerde niet goed en werd bij vlagen zelfs totaal overlopen.
Er ontstonden gigantische ruimte's op het middenveld waardoor de Friezen het initiatief naar zich toe konden trekken.
In de 6e minuut werd een voorzet vanaf de rechterflank niet goed weggewerkt door de Emmeloordse verdediging waarna Gerrit Strikwerda met een geplaatst schot in de korte hoek de trekker kon overhalen.
Deze snelle 1 - 0 voorsprong gaf Sint Anna Parochie vleugels en de Emmeloorders gingen een loodzware eerste helft tegemoet.
Een snelle actie van Sint Anna speler Klaas Jan Bijlsma veroorzaakte grote paniek in de Emmeloordse verdediging waar verdediger Wouter van der Velde vlak voor de doellijn kon opruimen.
De Emmeloorders hadden geen rust in hun spel en kwamen niet aan opbouwen toe waardoor Sint Annaparochie bloed rook.
In de 20e minuut ranselde doelman Stefan van der Werff met een geweldige reflex een hard schot van Waling Westra uit zijn doel en een corner van Sint Anna werd door Geert Scheer rakelings naastgekopt.

Halverwege de eerste helft ging de Frieze storm liggen omdat Sint Anna dit hoge tempo niet konden vasthouden, maar de Emmeloorders leken wel verlamd en konden weinig uitrichten.
Pas in de slotfase van de eerste helft liet sc Emmeloord zich voor het eerst gevaarlijk voorin zien.
Een snelle eentwee tussen Bastian Tabak en Gokhan Pala leverde een mooie kans op, maar Sint Anna doelman Sydo Jansma bracht redding.
Uit een corner van Gokhan Pala kopte Wouter van der Velde naast het doel en uit een snelle aanval stuitte Sander Heimens op de Frieze doelman.
Gaandeweg werd het Emmeloordse spel iets beter en kropen de polderbewoners uit hun schulp, maar het spel bleef slordig en onzuiver.
In de 42e minuut werd de doelman van Sint Anna door Gokhan Pala op de proef gesteld. Met zijn vingertoppen tikte deze keeper een vrije trap van Gokhan Pala over de lat.
De Emmeloorders kregen vlak voor rust 3 corners op rij te nemen, maar deze leverden geen gevaar meer op.
Met een 1 - 0 achterstand gingen we rusten.

In de beginfase van de tweede helft kreeg Sint Anna nog een goede mogelijkheid, maar Theo Valk kon in de kluts niet profiteren en zag zijn schot rakelings naast gaan.
Even later probeerde Klaas Jan Bijlsma nog voor gevaar te zorgen, maar ook zijn poging zeilde naast.
Vanaf dit moment kantelde de wedstrijd en nam sc Emmeloord het initiatief over. De Emmeloorders creeerden een groot veldoverwicht en speelden met veel pressie naar voren toe.
De Friezen konden niet meer het voetbal van de eerste helft brengen en moesten nu achteruit. De verdedigende stellingen werden ingenomen.
De gehele 2e helft was sc Emmeloord de bovenliggende partij, maar moest het op zijn hoede zijn bij de spaarzame uitvallen van Sint Anna Parochie.
Er kwamen mooie kansen voor sc Emmeloord, maar Bastian Tabak en Sander Heimens vonden doelman Sydo Jansma op hun weg.
Op de rechterflank speelde Sander Heimens lange tijd een ongelukkige wedstrijd, maar deze grillige speler stond wel aan de basis van de dikverdiende 1 - 1 gelijkmaker.
Een snelle actie van Sander Heimens spleet de Frieze verdediging uiteen waarna de meegelopen Gerke Schaap met een strak schot in de hoek mocht afdrukken. Dit mooie doelpunt van Gerke Schaap smaakte naar meer en sc Emmeloord schakelde een tandje bij.
Het tempo werd opgevoerd en sc Emmeloord was dichtbij de overwinning, maar het stugge Sint Anna gaf zich niet gewonnen.
Tot overmaat van ramp viel de goedspelende Ronald Kleiker nog geblesseerd uit en kwam Harm van Wieren hem vervangen.
Er volgde nog een hectisch slotoffensief waarbij beide ploegen nog hadden kunnen scoren.
Tot aan de laatste seconde was de spanning om te snijden op sportpark De Waaijer.
Sint Anna speler Theo Valk liep tegen zijn tweede gele kaart aan waardoor Sint Anna met 10 man kwam te staan.
Bij een mooie actie van Sander Heimens maakte een verdediger van Sint Anna overduidelijk hands in het strafschopgebied, maar deze werd niet opgemerkt door de scheidsrechter die soms alle zeilen moest bijzetten om deze wedstrijd in toom te houden.
In de 88e minuut had Sander Heimens deze wedstrijd kunnen beslissen, maar hij stuitte op Sint Anna doelman Sydo Jansma.
Emmeloord doelman Stefan vd Werff moest nog in actie komen om een vrije trap van Jesse Offringa onschadelijk te maken.

Deze loodzware wedstrijd eindigt uiteindelijk in een terechte 1 - 1 gelijkspel.
De thuisploeg verdiend dit puntje op basis van een sterke eerste helft terwijl sc Emmeloord in de tweede helft veerkracht toonde.

Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen Frisia 1883 uit Leeuwarden.
Aanvang van deze wedstrijd is 14:00 uur op sportpark De Ervenbos.