Verslag ONB Drachten - sc Emmeloord

ONB Drachten - sc Emmeloord 0 - 2 ( 0 - 1 )
De doelstelling bij sc Emmeloord is om een stabiele tweedeklasser te worden, maar het valt niet mee om in de polder bescheiden te blijven. Door een zwaarbevochten 0 – 2 overwinning op ONB Drachten doen de Blauwen weer volop mee in de top van de tweede klasse.
Op een loodzwaar veld waren de kansen zeer schaars en waren er pittige fysieke duels te zien. Beide teams speelden op het scherpst van de snede want ONB was al 8 wedstrijden ongeslagen en de koploper in de laatste periode. Met een prachtige kopbal zorgde uitblinker Ronald Kleiker voor de verlossende 0 – 1 voorsprong.
In de tweede helft kwamen de Friezen opzetten en was ONB via een kopbal binnenkant paal dichtbij de gelijkmaker.Uit de directe tegenstoot trok ONB speler Frank Eygelaar aan de noodrem door de doorgebroken Abdul Boundati onderuit te halen.
Deze speler kon met een direct rode kaart van het veld af, maar sc Emmeloord had moeite om deze overtal situatie goed uit te buiten.
In een bloedstollende slotfase golfde het spel op en neer en viel de definitieve beslissing in de 90e minuut toen Abdul Boundati uiteindelijk invaller Koen Boneschansker in staat stelde de 0 – 2 eindstand op het scorebord te zetten.
Hieronder volgt het wedstrijdverslag over: Vechtvoetbal , Gillende Frieze keukenmeiden, Felle Duels, Teamspirit, Totale ontlading, Blauwe supporters en de unieke prestatie van Emmeloord supporter Stef Sieljes.
De opstelling van ONB Drachten:
Marnick Dam, Nutte Visser, Jeffrey Jetse Brouwer, Jehannes Couperus, Hylke Bakker ( 80e Tjitte Bosma ), Yens Arndt ( 46e Gosse Hollema ), Andre Landman, Marco Biegel, Filip Radenkovic, Rachid Akdim & Frank Eygelaar.
Wissels: Simon Veldman, Gosse Hollema, Tjitte Bosma, Peter Jan Riemen, Richard Leegte & J. Chennouf.
Rode kaart : Frank Eygelaar ( 58e minuut )
Gele kaart: Nutte Visser
Trainer: Carlo Rietdijk
Overige staf: Hakim Sahar Popkema & Pieter Nicolai
Assistent scheidsrechter: Dhr. Jansma
De opstelling van sc Emmeloord: Niels Boomsma, Denny vd Zee, Maarten Ebbers, Wouter vd Velde ( 60e Sjors Hendrikse ) Laurens Rasing, Sven Goos, Gerke Schaap, Abdul Boundati, Ronald Kleiker, Gokhan Pala & Bastian Tabak ( 85e Koen Boneschansker ).
Wissels: Frank vd Werf, Sander Heimens, Sjors Hendrikse & Koen Boneschansker.
Geschorst: Harm van Wieren
Geblesseerd: Brahim Boundati & Stefan vd Werff.
Gele kaart: Wouter vd Velde
Trainers: Dick Schuurman & Rob Nugter
Teammanager: Peter Post
Assistent scheidsrechter: Herman Vos
De scheidsrechter: Dhr. M.A. Frankena.
Toeschouwers: 200
Op de heenreis was het stil in de Blauwe bus en staarden de meeste spelers in opperste concentratie voor zich uit. Het enige lawaai kwam van de jeugdige meegereisde supporters, maar bij de spelers heerste het besef van het belang bij deze wedstrijd.
Een dag eerder had sc Emmeloord supporter Stef Sieljes een unieke prestatie geleverd door de dorpenloop tussen Creil en Rutten winnend af te sluiten. Deze trouwe blauwe supporter had zelfs sc Emmeloord aanvoerder Harm van Wieren achter zich gelaten en vroeg mij om dit even in dit verslag te melden.Er waren veel Blauwe supporters naar Drachten gekomen.
Eerder op de dag had het tweede elftal met 1 – 2 bij vv Irnsum gewonnen waarna er opvallend veel spelers van het 2e naar Drachten waren gekomen om het eerste elftal aan te moedigen. Dit is typerend en tekenend voor de sfeer en onderlinge betrokkenheid bij sc Emmeloord.
Onder een aangenaam zonnetje werd er afgetrapt waarbij ONB luid werd aangemoedigd door een paar fanatieke gillende frieze keukenmeiden.
Beide teams hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht en waren goed aan elkaar gewaagd.
Het initiatief lag bij sc Emmeloord en dit resulteerde in een optisch veldoverwicht. De Emmeloorders hadden het meeste balbezit, maar hadden moeite met het fysiek zware spel van de Friezen. Op dit loodzware veld ontstond er een grimmige en spijkerharde wedstrijd.
De thuisploeg probeerde met vechtvoetbal de opbouw van sc Emmeloord te verstoren en dit leverde enkele felle duels op.
Bij ONB probeerden Frank Eygelaar & Marco Biegel de openingen te vinden, maar het IJzeren gordijn stond als een rots in de branding.
Met lange diepe ballen probeerden Marco Biegel & Andre Landman hun voorhoede te bereiken, maar met goede onderscheppingen hielden de Emmeloorders goed stand.
In de 10e minuut liet sc Emmeloord zich voor het eerst voorin zien toen Denny vd Zee vanuit zijn ooghoeken Bastian Tabak voor het doel zag opduiken. De doelman van ONB had moeite om deze dwarrelbal met een rare curve onder controle te krijgen.
De thuisploeg kreeg een aantal corners te nemen, maar kon amper gevaarlijk worden. Een kopbal van ONB speler Jehannes Couperus verdween naast het doel.
Op de rechterflank liet de opkomende back van ONB Wiljen van Ittersum enkele snelle acties zien, maar Emmeloord verdedigers Wouter vd Velde en Maarten Ebbers gaven geen krimp.
In de 25e minuut lieten Gerke Schaap & Abdul Boundati een vlijmscherpe counter zien waarna het schot van Ronald Kleiker naast het Frieze doel verdween.
Bij sc Emmeloord speelden Gokhan Pala en Ronald Kleiker een ijzersterke wedstrijd. In de 30e minuut kwam sc Emmeloord via een prachtige kopbal van Ronald Kleiker op een 0 – 1 voorsprong.
Hier ging een subtiele vrije trap van Abdul Boundati aan vooraf die door Ronald Kleiker strak in de hoek tegen de touwen werd gekopt voor de verlossende 0 – 1 voorsprong voor de Emmeloorders.In de slotfase van de eerste helft probeerde ONB de gelijkmaker te forceren, maar er was geen doorkomen aan.
Het fysieke spel eiste zijn tol want de enkels van Sven Goos, Wouter vd Velde en Gokhan Pala kregen het zwaar te verduren.
Bij een vrije trap van ONB kwam de bal tegen het hoofd van Denny vd Zee waarna deze speler even knock out ging, maar de Emmeloorders hielden stand en gingen met een 0 – 1 voorsprong rusten.
De tweede helft was amper begonnen of Bastian Tabak dook op voor het Frieze doel waar hij ternauwernood werd onderschept door de doelman van ONB.
Aan de andere kant ging Emmeloord doelman Niels Boomsma in de fout door een harde terugspeelbal in zijn handen te pakken. Dit leverde ONB een vrije trap op in het Emmeloordse strafschopgebied. Met 10 spelers op de doellijn werd de inzet van ONB speler Filip Radenkovic geblokt en tot corner verwerkt.
In de 52e minuut kwam ONB uit een indraaiende vrije trap van Andre Landman op Nutte Visser dichtbij de gelijkmaker. De kopbal van Nutte Visser bracht doelman Niels Boomsma uit zijn evenwicht, maar ketste via binnenkant paal terug in het veld.
Uit de directe tegenstoot glipte Abdul Boundati op volle snelheid door de Frieze verdediging waarna ONB speler Frank Eygelaar aan de noodrem trok. Deze zware overtreding leverde Frank Eygelaar een directe rode kaart op waarna ONB met 10 man verder moesten.
Kort hierop was Gokhan Pala iedereen te snel af, maar vanuit de moeilijke hoek stuitte hij op ONB doelman Marnick Dam.
Bij sc Emmeloord kon Wouter vd Velde niet meer verder en kwam Sjors Hendrikse voor hem in de ploeg.
Trainer Dick Schuurman was genoodzaakt om aanpassingen te doen en plaatste Gokhan Pala centraal op het middenveld en uitblinker Ronald Kleiker centraal in de verdediging.
Het gehele team ging nu beter spelen waarbij ijzervreter Ronald Kleiker het team met scherpe coaching op sleeptouw nam.
De thuisploeg moest nu risico's nemen waarbij sc Emmeloord in de snelle counter via Sjors Hendrikse, Abdul Boundati en Gerke Schaap kansen kreeg. Bij ONB stond doelman Marnick Dam steeds op de goede plek om Sjors Hendrikse en Gerke Schaap van het scoren te houden.
Aan de andere kant hield doelman Niels Boomsma met prima reflexen Hylke Bakker en Marco Biegel van het scoren af.
Het spel golfde op en neer en iedereen maakte zich op voor een spannende en bloedstollende slotfase.
In kansrijke positie had Sjors Hendrikse het duel kunnen beslissen, maar zijn inzet zeilde rakelings voorlangs.
In de 90e minuut viel de definitieve beslissing toen Abdul Boundati het op zijn heupen kreeg. De doelman van ONB was nergens meer te bekennen, maar Abdul Boundati en invaller Koen Boneschansker hielden de trouwe supporters nog even in spanning. Beide spelers speelden elkaar de bal toe en leken wel besluiteloos en niet te willen scoren, maar op het allerlaatste moment vond Koen Boneschansker het wel genoeg en stond de 0 – 2 eindstand op het bord.
Het gehele team verdiend een groot compliment met dit resultaat want deze overwinning kwam tot stand met veel strijd, inzet en teamspirit.
Man of the Match: IJzervreter Ronald Kleiker.
Deze 0 – 2 overwinning op ONB Drachten geeft het team vertrouwen en een goed gevoel naar de komende weken toe. Het is ongekend spannend in de top 5 van de tweede klasse K waar alle teams dichtbij elkaar staan.
Met nog drie wedstrijden te spelen staat sc Emmeloord op 4 punten achterstand op de koplopers vv Heerenveen en Groninger Boys.
Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen Sint Annaparochie en deze wedstrijd begint om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos. De voorbeschouwing volgt later deze week.