De voorbeschouwing ONB Drachten - sc Emmeloord

Met nog vier wedstrijden te gaan nadert de ontknoping in de tweede klasse Noord. Het is ongekend spannend in de top van de 2e klasse K waar nummer vier LAC Frisia op slechts 1 punt staat van koploper vv Heerenveen. Op de 5e plek staat sc Emmeloord op 4 punten achterstand op de koploper. Komende zondag gaat sc Emmeloord in Friesland op bezoek bij de nummer zeven ONB Drachten.In deze voorbeschouwing kijken we vooruit naar de apotheose en nemen we ONB en sc Emmeloord even onder de loep.
Zijn de Blauwen in staat om de nacompetitie te halen? gaat het nog aansluiting krijgen met de top vier? Wie gaat er kampioen worden?

De thuiswedstrijd tegen ONB werd destijds al in de eerste helft beslist, maar ging niet helemaal zonder slag of stoot.
Deze wedstrijd eindigde in een 4 - 0 overwinning voor sc Emmeloord.
Nadat Bastian Tabak de Emmeloorders op voorsprong had gezet kwamen de Friezen opzetten en kreeg ONB kansen op de gelijkmaker.
Halverwege de eerste helft maakte Sander Heimens met twee prachtige doelpunten een eind aan het Frieze verzet waarna vlak voor rust ook Gerke Schaap met een diagonaal schot een duit in het zakje deed.
In de tweede helft kreeg sc Emmeloord kansen om de voorsprong uit te breiden, maar zou er weinig meer gebeuren.

De reuzendoder ONB Drachten staat op een 7e plek in de tweede klasse K met 35 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 32 voor en 30 tegen. De Friezen wisten 10 wedstrijden te winnen, speelden 5 keer gelijk en verloren 7 wedstrijden.
Uit de laatste 8 wedstrijden behaalde ONB maar liefst 16 punten en is het aan een imponerende opmars bezig. Sinds 1 Februari zijn de Friezen ongeslagen en heeft het verrassende overwinningen geboekt kampioenskandidaten vv Heerenveen en GRC Groningen.
In Drachten werden vv Heerenveen en GRC Groningen met 2 - 1 en 1 - 0 aan de kant gezet terwijl ONB in Leeuwarden heel knap LAC Frisia op een 1 - 1 gelijkspel wist te houden.
De laatste twee uitwedstrijden bij sv Olyphia en Velocitas werden met 0 - 1 en 0 - 2 door ONB gewonnen.
Hoofdtrainer Carlo Rietdijk ziet nog genoeg potentie in deze groep en heeft zijn contract verlengd. In het verleden werkte deze trainer in de jeugdafdeling bij de profclubs FC Groningen en Cambuur Leeuwarden.
De topscorers bij ONB Drachten zijn Menno Reinders met 9 doelpunten gevolgd door Marco Biegel en Hylke Bakker met 5 en 4 doelpunten.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van ONB is 25 jaar oud.

De afkorting ONB staat in het Fries voor Op Ny Begoun ( opnieuw begonnen ). De Frieze club werd op 24 Januari 1948 in de clubkleuren Blauw Wit opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Fennen aan de Noorderdwarsvaart in Drachten Noord.
Tussen 2000 en 2011 schommelde ONB tussen de 3e en 4e klasse waarna het door promoties in 2011 en 2012 naar de eerste klasse wist te promoveren. Na slechts 1 seizoen aan de eerste klasse te mogen ruiken degradeerde ONB weer terug naar de tweede klasse.
Vorig seizoen eindigde ONB op een 6e plek in de tweede klasse K.
ONB Drachten heeft 500 leden verdeeld over 35 teams.
Er zijn acht amateurclubs actief in de regio Drachten waarvan Drachtster Boys, vv Drachten en ONB de bekendste clubs zijn.

De Blauwe trots uit de polder staat op een 5e plek met 38 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 47 voor en 30 tegen.
De Emmeloorders wisten 11 wedstrijden te winnen, speelden 5 keer gelijk en verloren 6 wedstrijden.
Afgelopen zondag speelde sc Emmeloord zeer verdienstelijk met 0 - 0 gelijk tegen koploper vv Heerenveen. De Emmeloorders kwamen goed voor de dag en met name in de eerste helft was het oude vertrouwde voetbal weer terug te zien. De tweede helft stond bol van strijd, inzet en een flinke dosis spanning, maar de vormcrisis lijkt voorbij te zijn.
Het zaalvoetbalteam is bezig om geschiedenis te schrijven en won deze week voor de tweede keer van Zvv Urk. Deze flow kan weleens overslaan naar het eerste elftal zodat wij nog een paar mooie weken kunnen beleven.
Zijn de Blauwen in staat voor een imponerende eindsprint?

De wedstrijd ONB Drachten - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Fennen te Drachten Noord.
De bus vertrekt omstreeks 12:00 uur vanaf sportpark De Ervenbos.

Hieronder alle voorspellingen in de tweede klasse K:

ONB Drachten  -  sc Emmeloord tussen de nummers 7 en 5.
In Emmeloord werd het eerder 4 - 0 voor de polderbewoners, maar de Friezen zijn inmiddels al 8 wedstrijden ongeslagen.
Het gaat een lastige middag worden voor sc Emmeloord. Een 3.

LAC Frisia Leeuwarden  -  GRC Groningen tussen de nummers 4 en 3.
In Groningen werd het eerder 3 - 4 voor LAC Frisia.
Dit is een superspannende wedstrijd tussen twee titelkandidaten die maar op slechts 1 punt van de koploper staan. Een 3.

LSC Sneek 1890  -  FC Wolvega tussen de nummers 6 en 8.
In Wolvega werd het eerder een 0 - 0 gelijkspel.
Vorige werd de opmars van FC Wolvega door LAC Frisia afgestopt.
De paars witten waren lange tijd ongeslagen, maar gingen met 0 - 1 onderuit. Beide teams lijken in de middenmoot te zullen eindigen, maar kunnen ook de nacompetitie nog halen. Een 3.

Groninger Boys  -  Velocitas 1897 tussen de nummers 2 en 14.
Het eerste duel wisten de Boys met 0 - 2 te winnen.
De nummer twee staat op slechts 1 punt achter koploper vv Heerenveen en zal weinig moeite hebben met het gedegradeerde Velocitas. Een 1.

MKV'29 Leeuwarden  -  vv Heerenveen tussen de nummers 10 en 1.
In Heerenveen werd het eerder een verrassende 1 - 2 overwinning voor MKV. Inmiddels liggen de kaarten anders en zal Heerenveen er alles aandoen om de punten mee te nemen. De thuisploeg is helemaal van slag en pakt bijna geen punten meer. Afgelopen zondag werd MKV in Groningen vernedert door de studenten van Forward. Een 2.

GAVC Grouw  -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 11 en 9.
In Noordwolde werd het eerder een 1 - 1 gelijkspel en dit behoort ook nu tot de mogelijkheden. Beide teams staan bij de gevarenzone en zullen de PD wedstrijden willen ontlopen. Een 3.

Sint Annaparochie  -  GSAVV Forward tussen de nummers 12 en 13.
In Groningen werd het eerder een 0 - 2 overwinning voor de Parochianen. De laatste weken zijn de studenten in vorm met als hoogtepunt de ruime 8 - 2 overwinning op MKV vorige week.
Beide teams verkeren tussen hoop en vrees en kunnen de PD wedstrijden niet meer ontlopen. De verliezer komt dan zelfs in aanmerking voor degradatie. Ze zullen in Sint Anna niet blij met mijn voorspelling zijn want de studenten zijn in bloedvorm. Een 2.

Wij wensen iedereen een sportieve voetbalzondag toe!

Verslaggever: Klaas Huisman.