De voorbeschouwing sc Emmeloord - Sint Annaparochie

In de tweede klasse Noord breekt nu een beslissende fase aan waarbij de gehele top zes nog in aanmerking komt voor het kampioenschap.Het verschil tussen nummer vijf sc Emmeloord en de koplopers vv Heerenveen en Groninger Boys bedraagt met 3 wedstrijden te spelen slechts 4 punten. Niemand kan zich nu nog een misstap veroorloven.
Door een knappe 0 - 2 overwinning in Drachten op ONB heeft sc Emmeloord nog steeds aansluiting met de subtop in de 2e Klasse K en blijft de nacompetitie in het vizier.

Komende zondag komen de Emmeloorders op sportpark De Ervenbos in actie tegen de nummer 12 Sint Annaparochie uit het hoge noorden van Friesland. Een mooi weerzien tussen sc Emmeloordtrainer Dick Schuurman en zijn vroegere assistent bij Heerenveen Arnold Haanstra.
Het stugge en fysiek sterke Sint Annaparochie vecht voor zijn laatste kansen om het lijfsbehoud veilig te stellen.
De Friezen kunnen de PD wedstrijden eigenlijk niet meer ontlopen, maar deden vorige week goede zaken door directe concurrent Forward op een 0 - 0 gelijkspel te houden.
Tradititiegetrouw heeft sc Emmeloord het altijd moeilijk tegen Sint Annaparochie en daarom zal er van onderschatting geen sprake zijn.
In de voorbereiding speelden beide teams in Emmeloord een oefenwedstrijd tegen elkaar.
Dit oefenduel eindigde in een 1 - 1 gelijkspel waarbij sc Emmeloord zijn handen vol had aan het taaie en stugge Sint Annaparochie.
Nadat Brahim Boundati de Blauwen op voorsprong had gezet kwamen de Friezen namens Jelte de Vries langszij.
Het eerste competitieduel in Sint Anna eindigde eveneens in een 1 - 1 gelijkspel. In een slordige beginfase hadden de Friezen het betere van het spel en kwam het in de 6e minuut via een schuiver van Gerrit Strikwerda op een 1 - 0 voorsprong.
De Emmeloorders kenden een moeizame eerste helft, maar kwamen in de tweede helft sterk terug. Na goed doorzetten van Sander Heimens zorgde Gerke Schaap met een prachtig schot voor de 1 - 1 gelijkmaker.

In het seizoen 2010-2011 wist Sint Anna beide duels van sc Emmeloord te winnen. In Emmeloord werd het 1 - 3 en in Friesland werd het een 3 - 2 overwinning voor Sint Annaparochie.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van Sint Anna is 25,8 jaar oud met een goede mix tussen routine, ervaring en jong talent.
Tot nu toe zijn Pieter Jan Plat en Theo Valk de topscorers met 6 en 4 doelpunten. De oudgedienden Klaas Jan Bijlsma, Sytse Jorritsma en Gerrit Strikwerda brengen veel ervaring met zich mee met daaromheen het jeugdige talent van Timo Byma en Guylian Kick.
Hoofdtrainer Arnold Haanstra is aan zijn 2e seizoen bezig in Sint Anna en was daarvoor assistenttrainer van sc Emmeloordtrainer Dick Schuurman bij vv Heerenveen.
Sint Annaparochie staat met 20 punten uit 23 wedstrijden op een gevaarlijke 12e plek en kan de PD wedstrijden bijna niet meer ontlopen.
De Friezen wonnen slechts 4 wedstrijden, speelden 8 keer gelijk en verloren 11 wedstrijden met een doelsaldo van 23 voor en 39 tegen.

In een eerdere voorbeschouwing noemde ik Sint Annaparochie een nietige voetbalclub, maar dit was een totaal verkeerde woordkeuze.
Sint Annaparochie verkeert weliswaar in zwaar weer en moet knokken om in de tweede klasse te blijven, maar het is een gezellige en gemoedelijke dorpsclub in het hoge noorden van Friesland.
De club werd op 22 Mei 1931 in de clubkleuren zwart wit als vv Quick opgericht. Helaas bleken er al meerdere clubs met de naam vv Quick te bestaan waarna er in 1933 werd besloten de naam in Sint Annaparochie te veranderen. De clubkleuren zwart wit bleven gehandhaaft.
Tot aan 2000 kwamen de Parochianen voornamelijk in de 4e klasse in actie, maar in 2000 promoveerde Sint Annaparochie naar de 3e klasse.
In 2008 promoveerde Sint Anna naar de 2e klasse, maar er volgde onmiddelijk weer degradatie om in 2010 opnieuw naar de 2e klasse te promoveren. Sinds 2010 speelt Sint Annaparochie in de tweede klasse, maar het eindigde de laatste seizoenen op een 9e en 10e plek.
De Friezen hebben het moeilijk in de tweede klasse en staan momenteel op een gevaarlijke 12e plek.
Sint Anna speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Waaie en heeft daar een prachtig clubgebouw in de vorm van een schip.
Het plaatsje Sint Annaparochie is vernoemd naar de heilige Anna de moeder van Maria en heeft 4000 inwoners.
Het dorp staat ook bekend als de plaats waar kunstschilder Rembrandt van Rijn ruim 300 jaar geleden in het huwelijk trad met Saskia van Uylenburg.

Thuisploeg sc Emmeloord is aan een geweldig goed seizoen bezig en heeft na 23 wedstrijden 41 punten behaald. De Blauwen wisten 12 wedstrijden te winnen, speelden 5 keer gelijk en verloren 6 wedstrijden met een doelsaldo van 49 voor en 30 tegen.
De Emmeloorders staan op een 5e plek en hebben nog uitzicht om de nacompetitie te kunnen halen.
De wedstrijd sc Emmeloord  -  Sint Annaparochie begint komende zondag om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos.

Hieronder alle voorspellingen voor de tweede klasse K:

sc Emmeloord  -  Sint Annaparochie tussen de nummers 5 en 12.
Eerder dit seizoen werd het een 1 - 1 gelijkspel in Friesland en eindigde een oefenwedstrijd in Emmeloord ook in een 1 - 1 gelijkspel.
De thuisploeg kan zich geen puntenverlies meer veroorloven om de aansluiting met de top niet kwijt te raken.
De Friezen vechten tegen degradatie en zullen alles proberen om de PD wedstrijden veilig te stellen. Dit kan een lastige wedstrijd worden voor sc Emmeloord maar voor eigen publiek zullen de punten in de polder blijven. De Emmeloorders moeten oppassen voor onderschatting. Een 1.

vv Heerenveen -  LSC 1890 Sneek tussen de nummers 1 en 6.
In Sneek werd het eerder een 0 - 0 gelijkspel.
Er zitten maar 4 punten verschil tussen de koploper en de nummer zes.
De belangen zijn groot en de druk ligt bij Heerenveen om koploper te kunnen blijven. Tegenstander LSC kan zich nog plaatsen voor de nacompetitie en zal alles moeten geven. Een spannend duel. Een 3.

GRC Groningen  -  sc Olyphia Noordwolde tussen de nummers 4 en 9.
In Noordwolde werd het eerder een 1 - 3 overwinning voor GRC Groningen. De nummer vier staat op slechts 4 punten achterstand op de beide koplopers, maar verloor vorige week met 6 - 3 van Frisia.
De gasten uit Noordwolde staan op een 9e plek en hebben slechts 3 punten voorsprong op een PD plek. Een zware kluif voor GRC omdat Olyphia zich snel veilige haven wilt spelen. Een 3.

FC Wolvega  -  Groninger Boys tussen de nummers 7 en 2.
In Groningen werd het eerder 4 - 3 voor de Groninger Boys.
De nummer twee maakt een wisselvallige indruk en lijkt als team geen eenheid uit te stralen. De Boys hebben alles nog in eigen hand, maar zullen dan de koppen bij elkaar moeten steken.
Thuisploeg FC Wolvega heeft een aardige ploeg en snakken naar een goede overwinning. Een lastig potje voor de Groninger Boys. Een 1.

Velocitas 1897 -  LAC Frisia 1883 tussen de nummers 14 en 3.
In Leeuwarden werd het eerder een eenvoudige 3 - 0 overwinning voor Frisia. Thuisploeg Velocitas is inmiddels gedegradeerd en kan volgend seizoen in de 3e klasse aan een nieuw team gaan bouwen.
De Friezen staan keurig op een 3e plek met slechts 1 puntje achter de beide koplopers vv Heerenveen en Groninger Boys.
Deze stokoude volksclub LAC Frisia is aan een goede serie bezig en lijkt de gevaarlijke outsider voor de titel te zijn. Een 2.

MKV'29 Leeuwarden  -  ONB Drachten tussen de nummers 11 en 8.
In Drachten werd het eerder een 1 - 1 gelijkspel.
De thuisploeg opende hoopvol en sterk aan de competitie, maar zakte daarna ver terug. Momenteel staat MKV op een PD plek en kan het zich gaan opmaken voor de nacompetitie.
Er is nog een beetje hoop voor MKV want GAVC en sv Olyphia staan dichtbij, maar dan moeten alle wedstrijden worden gewonnen.
De gasten uit Drachten waren tot vorige week 8 wedstrijden ongeslagen en staan keurig in de middenmoot. Een 2.

GSAVV Forward  -  GAVC Grouw tussen de nummers 13 en 10.
In Friesland werd het eerder 4 - 0 voor GAVC.
De studenten wisten de laatste weken toch nog wat puntjes bij elkaar te sprokkelen, maar het gaat lastig worden om in de 2e klasse te blijven.
De gasten uit Grouw zijn ook nog niet veilig en zullen vol gas geven.
Een 3.

Wij wensen iedereen een sportieve voetbalzondag toe!

Verslaggever: Klaas Huisman.