Verslag DTD - sc Emmeloord

DTD Jelsum  -  sc Emmeloord    3  -  1  (  2  -  0  )

In het hoge noorden van Friesland is sc Emmeloord tegen zijn eerste competitienederlaag aangelopen en ging het verrassend met 3 - 1 onderuit tegen De Trije Doarpen.
De beginfase zag er nog veelbelovend uit en leverde sc Emmeloord twee grote kansen op, maar daarna namen de Friezen het initiatief over.
Met een ongekende portie strijd en vechtvoetbal werden de Emmeloorders teruggedrongen en de duimschroeven aangezet.
Trainer Dick Schuurman kon deze wedstrijd niet beschikken over verdediger Maarten Ebbers en middenvelder Abdul Boundati.
Onderaan dit wedstrijdverslag staan de opstellingen en alle details van de tweede klasse K.

De Emmeloorders begonnen fel en fanatiek aan deze wedstrijd en leken een snelle voorsprong te gaan forceren.
Een corner van Sander Heimens leverde een rommelige scrimmage op waarbij pogingen van Bastian Tabak en Hans Langendijk werden geblokt. Op de linkerflank liet Maarten Dekkers een paar snelle acties zien waarbij de thuisploeg alle zeilen moesten bijzetten.
In de 5e minuut lag Sander Heimens op volle snelheid richting het Frieze doel maar zijn schot ging rakelings naast.

Plotseling raakte sc Emmeloord de grip op deze wedstrijd kwijt en werd het met felle duels en fysiek vechtvoetbal teruggedrongen.
De thuisploeg stroopte de mouwen op en leverde een collectieve prestatie door de strijd op het middenveld te winnen.
Doordat DTD heel fel en kort op de bal speelde stagneerde de opbouw bij sc Emmeloord en grossierden de polderbewoners in veelvuldig balverlies. Vanaf de flanken zorgden de DTD aanvallers Haye Jan Nicolai en Thys de Jong voor gevaarlijke voorzetten waarbij de spitsen Patrick Zondervan en Thomas Dijkstra werden gezocht.
De backs Remco Jonkman en Guido Vissers hadden hun handen vol om deze aanvalsgolven van DTD af te kunnen stoppen.
In de 12e minuut had Emmeloord doelman Stefan vd Werff een knappe redding in huis op een kopbal van Pieter Elgersma.
De voorzetten van Haye Jan Nicolai en Thys de Jong brachten de verdediging van Emmeloord aan het wankelen.
Een afstandsschot van Ybele Reitsma werd ternauwernood tot corner verwerkt en de Emmeloorders werden compleet vastgezet.
In de 16e minuut kwam DTD op een 1 - 0 voorsprong toen een voorzet vanaf rechts niet goed werd weggewerkt.
Deze afvallende bal werd door Thomas Dijkstra vanaf randje zestien op zijn slof genomen en strak in de hoek geschoten voor de 1 - 0 voor DTD.
In de 20e minuut was het bijna opnieuw raak toen een voorzet van Thomas Dijkstra een enorme paniek veroorzaakte in de Emmeloordse verdediging. Doelman Stefan vd Werff moest alles uit de kast halen om een inzet van Thys de Jong te pareren waarna de rebound door Patrick Zondervan werd naastgeschoten.
Kort hierop veroorzaakte een voorzet van Haye Jan Nicolai een scrimmage voor het doel, maar dit liep net goed af.
Tot aan de 30e minuut liepen de Emmeloorders op hun tandvlees, maar het herstel leek in zicht toen Gokhan Pala op randje strafschopgebied een vrije trap kreeg te nemen.
Deze vrije trap belandde op het hoofd van Ronald Kleiker, maar diens kopbal ging naast het doel.
Net op het moment dat de Blauwen het initiatief probeerden over te nemen sloeg het noodlot opnieuw toe.
In de 32e minuut kwamen de Friezen uit een vloeiende aanval via Patrick Zondervan op een 2 - 0 voorsprong.
Hier ging een snelle omschakeling tussen Thys de Jong en Haye Jan Nicolai aan vooraf waarbij de voorzet van Thys de Jong bij de eerste paal door Patrick Zondervan tegen de touwen werd gewerkt voor de 2 - 0. De Emmeloorders probeerden nu uit alle macht terug te komen waarbij Gokhan Pala met een steekbal Sander Heimens wist te bereiken.
Op volle snelheid ging Sander Heimens op het Frieze doel af, maar met een goede reflex bracht DTD doelman Maikel Hottinga redding.
Kort hierop zeilde een voorzet van Maarten Dekkers over de Frieze doelman heen, maar kwam Sander Heimens net tekort om hiervan te profiteren.
Vlak voor rust moest Emmeloord doelman Stefan vd Werff weer in actie komen om Thomas Dijkstra en Thys de Jong van het scoren te houden.
Met een 2 - 0 voorsprong voor DTD gingen we rusten.

Trainer Dick Schuurman bracht nu Gerke Schaap voor Ronald Kleiker in de ploeg en deed wat omzettingen om het tij te keren.
Vanaf het middenveld werd Bastian Tabak een linie naar voren geschoven waarbij Hans Langendijk naar het middenveld werd gehaald.
De Emmeloorders probeerden wat plaagstootjes uit te delen, maar een mooie actie van Maarten Dekkers kwam net niet aan bij Bastian Tabak.
Een schot van Sander Heimens leverde ook geen gevaar op waarna de thuisploeg razendsnel omschakelde en meedogenloos toesloeg.
In de 52e minuut leverde Thomas Dijkstra een perfecte voorzet af op de inkomende Haye Jan Nicolai die verwoestend hard uithaalde voor de beslissende 3 - 0 voorsprong voor DTD.
Trainer Dick Schuurman probeerde nog iets te forceren op het middenveld en bracht middenvelder Marcel Westerhof voor aanvaller Bastian Tabak. Er kwamen weer wat kansjes voor Emmeloord waarbij Sander Heimens de doelman van DTD op zijn weg vond.
In de 60e minuut was Maarten Dekkers met een prachtige volley dichtbij een doelpunt, maar DTD doelman Maikel Hottinga bracht redding.
De Emmeloorders probeerden van alles, maar waren niet meer bij machte om het tij te keren.
In de snelle omschakeling waren de betere kansen voor de thuisploeg waarbij sc Emmeloord een paar keer goed weg kwam.
Op het scherpst van de snede moesten Wouter vd Velde en Harm van Wieren aan de bak om de snelle aanvallers van DTD af te kunnen stoppen, maar het is vooral aan Emmeloord doelman Stefan vd Werff te danken dat de schade beperkt bleef.
In alle vrijheid mocht DTD aanvaller Patrick Zondervan aanleggen, maar zijn schot verdween in het zijnet waarna Thys de Jong zijn inzet door Stefan vd Werff zag worden gestopt.
Er volgde nog een laatste wanhoopsoffensief van sc Emmeloord wat in de 86e minuut een eretreffer zou opleveren.
Op aangeven van Sander Heimens scoorde Maarten Dekkers met een kopbal de 3 - 1 aansluitingstreffer voor de blauwen.
Heel even leken de Emmeloorders nog iets te forceren, maar in de counter hadden de DTD spelers Patrick Zondervan en Lieuwe vd Werff ook nog kunnen scoren. Deze wedstrijd eindigt in een terechte en verdiende 3 - 1 overwinning voor het fysiek sterke DTD Jelsum.
Hiermee heeft sc Emmeloord zijn eerste competitienederlaag te pakken.
Man of the match: doelman Stefan vd Werff.

Dinsdagavond spelen de Emmeloorders een oefenwedstrijd thuis tegen 4e klasser Swift'64 uit Swifterbant. Aanvang is om 20:00 uur.
Volgende week zondag komt sv Olyphia op bezoek op de Ervenbos.
Hieronder de opstellingen van beide teams en alle uitslagen.