De voorbeschouwing sc Emmeloord - sv Olyphia

Wij heten onze gasten uit het Frieze Noordwolde van harte welkom op sportpark De Ervenbos.Iedereen is benieuwd hoe sc Emmeloord voor de dag gaat komen na de ontluisterende 3 - 1 nederlaag bij DTD Jelsum.
Afgelopen dinsdagavond speelde sc Emmeloord met een mix tussen eerste en tweede elftalspelers een oefenwedstrijd tegen vierdeklasser Swift'64.
Deze wedstrijd werd met 5 - 0 gewonnen en was voor de technische staf interessant om andere spelers op verschillende posities in actie te zien.
De Emmeloorders staan na vijf wedstrijden met acht punten op een vijfde plek in de tweede klasse K.
Onze tegenstander sv Olyphia staat met vijf punten op een negende plek en hunkeren naar een goede aansluiting met de middenmoot.

Vorig seizoen wist sc Emmeloord de thuiswedstrijd met 3 - 0 te winnen van sv Olyphia. Voor de rust zorgden Brahim Boundati en Gokhan Pala met een weergaloze boogbal voor de 2 - 0 ruststand.
Nadat Olyphia speler Danny Bijlsma met twee keer geel het veld moest verlaten scoorde Sander Heimens met een diagonaal schot de 3 - 0 voor sc Emmeloord.
De uitwedstrijd verliep minder rooskleurig en ging met 2 - 0 verloren dankzij doelpunten van Ron Bethlehem en Rene de Nekker.
Deze nederlaag was de inleiding van een mindere periode waarin sc Emmeloord maar liefst vier keer op rij zou verliezen.
Uit de laatste zes wedstrijden wist sc Emmeloord slechts twee keer te winnen van sv Olyphia en ging de winst vier keer naar de groen witten.

De groen witten zijn moeizaam en wisselvallig aan de competitie begonnen. De thuiswedstrijden tegen MKV'29 en Steenwijk eindigden in 3 - 3 en 3 - 0, maar vorige week werd er een ruime 2 - 5 nederlaag geleden tegen het ambitieuze LAC Frisia 1883.
Nadat de uitwedstrijd in Beilen in een 3 - 3 gelijkspel was geeindigt gingen de groen witten in Sneek met 3 - 2 kopje onder bij LSC 1890.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van Olyphia is 25 jaar oud waarbij oudprof Rene de Nekker, Ron Bethlehem, Ruud van Erp en Remon Hankel de meest gevaarlijke spelers zijn.
De oudprof Rene de Nekker speelde ooit bij Cambuur Leeuwarden en is aan zijn 5e seizoen bij Olyphia begonnen. Nieuwkomer is Yvan Streep die van FC Wolvega is overgekomen.
Andere belangrijke spelers bij sv Olyphia zijn Kevin Capello, Tim Bethlehem en Christiaan vd Zande.
De technische staf bestaat dit seizoen uit twee oud profvoetballers Chris de Wagt en Ronny Venema die een verleden hebben bij Cambuur Leeuwarden en sc Heerenveen.
Vorig seizoen eindigde sv Olyphia op een 11e plek in de tweede klasse K met 31 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 53 voor en 60 tegen.
Er werden 9 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijkgespeeld en er gingen 13 wedstrijden verloren.
Via de nacompetitie wist Olyphia zich ten koste van Nicator en Udiros te handhaven in de tweede klasse.

De voetbalclub sv Olyphia heette ooit Olympia en werd op 25 Mei 1928 in de clubkleuren groen wit opgericht.
Het speelt zijn thuiswedstrijden op het authentieke en sfeervolle sportpark Spokedam te Noordwolde. Langs het hoofdveld staat een oude tribune en bij de ingang staat een oude antieke frieze klok uit grootmoederstijd. Sportpark Spokedam spreekt tot de verbeelding.
Tot aan 2005 schommelde sv Olyphia tussen de 5e en 6e klasse om vervolgens via twee kampioenschappen op rij omhoog te klimmen.
In 2010 werd via de nacompetitie de tweede klasse bereikt, maar er volgde meteen weer degradatie.
In 2012 werd sv Olyphia kampioen in de derde klasse en sindsdien komen de groen witten in de tweede klasse uit.
Deze oude Frieze voetbalclub heeft 300 leden onderverdeeld in drie seniorenteams, acht jeugdteams, een zaterdagrecreatieteam en een afdeling voor vrouwenvoetbal.

Het Frieze dorp Noordwolde oftenwel Noardwalde heeft 3700 inwoners en ligt in de gemeente Weststellingerwerf iets boven Wolvega.
Het stond vroeger bekend om zijn wilgenmandjes en rotanindustrie en om de oude molen windlust.
Er zijn zeven voetbalclubs actief in gemeente Weststellingerwerf waarvan FC Wolvega, sv Olyphia en De Blesse de bekendste clubs zijn.
De wedstrijd sc Emmeloord - sv Olyphia begint zondagmiddag om 14:00 uur op De Ervenbos.

Hieronder volgen de voorspellingen voor de tweede klasse K:
sc Emmeloord  -  sv Olyphia tussen de nummers 6 en 9.
Vorig seizoen won sc Emmeloord vrij eenvoudig met 3 - 0, maar dit is natuurlijk geen garantie voor dit seizoen.
Hoe hebben de Emmeloorders de nederlaag bij DTD verwerkt?
Een diehard supporter overhandigde Trainer Dick Schuurman een papiertje met zijn favoriete opstelling? Zou Dick Schuurman dit papiertje op zijn nachtkastje hebben gelegd? of trekt hij zijn eigen plan?
Deze tegenstander staat bekend om zijn fysieke duels en spijkerharde mentaliteit. De Blauwen moeten aan de bak om de nederlaag van vorige week weg te spoelen. Een kleine overwinning? Een 1.

vv Lemmer  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 5 en 12.
De thuisploeg was flitsend aan de competitie begonnen, maar staat na twee nederlagen tegen DTD en FC Wolvega weer met beide benen op de grond. De stugge Drenten begonnen goed met winst op DTD, maar zakten daarna ver weg. Met name in de thuiswedstrijden konden de rood witten nog niet bekoren. Ik schat Lemmer iets hoger in. Een 1.

LAC Frisia Leeuwarden  -  DTD Jelsum tussen de nummers 3 en 4.
Een interessante derby tussen twee subtoppers die aardig aan de weg timmeren. Een insider was diep onder de indruk van DTD en tipte mij alvast zijn verrassende voorspelling, maar zover durf ik nog niet te gaan.
De thuisploeg is aardig op dreef en aan zijn stand verplicht om DTD opzij te zetten, maar gaat dit lukken? Ik gok op een gelijkspel! Een 3.

LSC 1890 Sneek  -  FC Wolvega tussen de nummers 2 en 1.
Dit is aan absolute kraker en topwedstrijd in deze speelronde.
Vorig seizoen wist LSC thuis in Sneek met 1 - 0 te winnen, maar FC Wolvega steekt in een bloedvorm en lijkt niet te stoppen. Een 2.

vv Beilen  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 7 en 10.
Een duel in de grijze middenmoot waarbij vv Beilen het thuisvoordeel heeft. De geel zwarten wisten de laatste twee wedstrijden te winnen terwijl MKV een wisselvallige indruk maakt en met 0 - 2 verloor van LSC.
Ik zet mijn kaarten in op vv Beilen......Een 1.

GAVC Grou  -  VKW Westerbork tussen de nummers 11 en 8.
De thuisploeg sukkelt en kent een zware seizoensstart terwijl VKW zich weer langzaam hersteld en punten begint te pakken.
De Drenten hebben een goede ploeg en staan te laag. Een 2.

vv Steenwijk  -  ONB Drachten tussen de nummers 14 en 13.
Een echte staartduel met de vermelding dat vv Steenwijk nog steeds geen punten heeft weten te behalen.
Vorige week kwamen de rood witten nog knap terug tot 4 - 3 bij VKW, maar het zit niet mee voor de mannen van Trainer Jan Boxum.
De gasten wonnen met 3 - 1 van GAVC en lijken zich weer te herstellen, maar het is nog een lange weg.
Iedereen gunt Jan Boxum zijn eerste punten, maar hoe sterk is ONB?
Behoort een gelijkspel tot de mogelijkheden? Een 3.

Ik wens iedereen een sportieve en spannende voetbalzondag toe.
Verslaggever: Klaas Huisman.