De voorbeschouwing Sint Annaparochie - sc Emmeloord

Deze zondag gaan de polderboys in het hoge noorden van Friesland onderaan de Bildtdijken op bezoek bij de Sint Annaparochie.
De blauwe bus vertrekt om 11:45 uur vanaf de Ervenbos richting het Friese wad waar om 14:00 uur op sportpark De Waaie te Sint Annaparochie zal worden afgetrapt.
Op sportpark De Waaie is het altijd lastig om het taaie, stugge en strijdvaardige Sint Annaparochie te kunnen verslaan, maar gesteund door de goede resultaten van de afgelopen weken gaan de polderboys vol vertrouwen met een optimistisch gevoel richting het Friese wad.

Beide clubs kennen elkaar goed en kwamen in het verleden diverse keren tegen elkaar in actie en lijken een patent op gelijke spelen te hebben.
In het seizoen 2014-2015 kruisten de polderboys maar liefst drie keer de degens met de zwart witte parochianen uit Sint Anna en eindigde het duel drie keer in een 1 - 1 gelijkspel.
Eerder dit seizoen hielden beide teams elkaar ook op De Ervenbos in evenwicht en stond er na 90 minuten een 2 - 2 eindstand op het scorebord.

Het zwart witte Sint Annaparochie werd vorig seizoen kampioen in de derde klasse A, maar heeft het dit seizoen moeilijk om mee te draaien in de tweede klasse K.
De Friesen verloren vorige week met 3 - 1 bij MKV'29 en staan nu met 20 punten uit 18 wedstrijden en een negatief doelsaldo van 32 voor en 37 tegen op een zorgelijke 10e plek in de tweede klasse K.
De zwart witten wisten tot nu toe zes wedstrijden te winnen, speelden twee keer gelijk en verloren tien wedstrijden.
De Friesen hebben de punten nu hard nodig om uit de gevarenzone te blijven en zullen zondag supergemotiveerd van start gaan.

De topscorer bij Sint Annaparochie is Pieter Jan Plat die al 15 treffers achter zijn naam heeft staan.
Vorig seizoen was Pieter Jan Plat met 30 doelpunten de topscorer in de derde klasse A.
De grootste overwinningen boekte Sint Annaparochie dit seizoen thuis met 4 - 1 op MKV'29 en uit met 1 - 4 bij het Groningse Velocitas.
De grootste nederlagen waren uit bij vv Roden en GAVC Grou waar de zwart witten met 3 - 0 onderuit gingen.
De laatste thuiswedstrijd speelde Sint Annaparochie met 2 - 2 gelijk tegen vv Ruinerwold.

De hoofdtrainer Arnold Haanstra is aan zijn vierde seizoen bezig in Sint Annaparochie en was hiervoor actief bij C.A.B. en de amateurs van vv Heerenveen.
De beide trainers Arnold Haanstra en Dick Schuurman zijn oude bekenden van elkaar en zullen zondag ongetwijfeld gebrand zijn juist tegen elkaar de punten te pakken.
Met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar heeft Sint Annaparochie een goede mix van routine, ervaring en jeugdig elan.
De routine en ervaring moet vooral komen van de dertigplussers Jan Dirk Faber, Klaas Jan Bijlsma, Geert Scheer, Sytse Jorritsma en Johan Dijkstra.
De 17 jarige Jorn de Jong is de jongste speler bij Sint Annaparochie.

In 2014 eindigde de laatste ontmoeting op De Waaie in een 1 - 1 gelijkspel. Toen waren namens Sint Anna Gerrit Strikwerda en namens sc Emmeloord Gerke Schaap de doelpuntenmakers.
Eerder dit seizoen eindigde het duel op De Ervenbos in een 2 - 2 gelijkspel.
De Friesen kwamen uit een strafschop via Pieter Jan Plat op voorsprong waarna Bastian Tabak met een intikker en Harm van Wieren met zijn grote teen voor de 2 - 1 voorsprong zorgden en Jarco Kingma de 2 - 2 eindstand liet aantekenen.
De blauwe polderboys staan nu met 27 punten uit 20 wedstrijden en een positief doelsaldo van 42 voor en 34 tegen op een 8e plek.
Er werden tot nu toe acht wedstrijden gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en er gingen negen wedstrijden verloren.
De topscorers bij sc Emmeloord zijn Hans Langedijk en Bastian Tabak met acht doelpunten. Het is nog onzeker of Bastian Tabak zondag van de partij zal zijn.

De voetbalclub Sint Annaparochie werd op 22 Mei 1931 als vv Quick in de clubkleuren Zwart Wit opgericht.
Doordat meerdere clubs in die tijd als Quick door het leven gingen werd de naam in 1933 verandert in vv Sint Annaparochie afgekort Sint Anna.
De zwart witten spelen hun thuiswedstrijden op het gezellige en knusse sportpark De Waaie in Sint Annaparochie.
De club heeft ongeveer 400 leden onderverdeeld in vier seniorenteams op de zondag, een zaterdagteam, zes juniorenteams, 12 pupillenteams en een bloeiende vrouwen en meidenafdeling.
Nadat de oude kantine in 2009 door dieven in brand werd gestoken verrees er op sportpark De Waaie een fonkelnieuwe prachtige ruime kantine in de vorm van een schip.
Inmiddels ligt er een fonkelnieuwe kunstmat op het hoofdveld.

Deze gezellige dorpsclub kent zijn oorsprong in de Frieze voetbalbond en schommelde vervolgens jarenlang tussen de derde en vierde klasse om in 2008 voor het eerst naar de tweede klasse te promoveren.
In 2009 volgde er meteen weer degradatie om in 2010 opnieuw naar de tweede klasse te promoveren.
Vanaf 2010 t/m 2015 kwamen de parochianen in de tweede klasse uit om weer voor 1 seizoen naar de derde klasse terug te keren.
Vorig seizoen werd Sint Anna kampioen van de derde klasse A en promoveerde het opnieuw naar de tweede klasse.

Het gemoedelijke Frieze waddorp Sint Annaparochie heeft ongeveer 4000 inwoners en ligt onder de Bildtdijken in de gemeente Het Bildt.
Het katholieke dorp werd gebouwd op de ruines van de oude nederzetting Altena en werd door schipbreukelingen naar de heilige Anna ( de moeder van Maria ) genoemd.
Sint Anna kreeg ook naamsbekendheid vanwege Saskia Uylenburgh de vrouw van de beroemde schilder Rembrandt van Rijn.

De wedstrijd Sint Annaparochie - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Waaie te Sint Annaparochie.
Zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

De voorspellingen voor de tweede klasse K:
Sint Annaparochie - sc Emmeloord  tussen de nummers 10 en 8.
In Emmeloord werd het eerder 2 - 2 en daarvoor speelden beide teams drie keer met 1 - 1 gelijk. Gaat sc Emmeloord deze spiraal doorbreken en eindelijk eens een driepunter pakken tegen Sint Anna?
Ik hou een slag om mijn arm en laat mij verrassen, maar voorspel ook deze keer een gelijkspel. Een 3.

DTD Jelsum  -  sc Stadspark tussen de nummers 2 en 6.
In Groningen werd het eerder een bloedeloze 0 - 0 gelijkspel.
Gaan de Trije Doarpen de koppositie heroveren? Een 1.

sv Olyphia  -  GAVC Grou  tussen de nummers 7 en 3.
In Grou wonnen de Grouwsters met 3 - 1, maar de geel zwarten gaan in Noordwolde een lastige middag krijgen op De Spokedam. Een 3.

vv Lemmer  -  Groninger Boys  tussen de nummers 13 en 12.
Een regelrechte degradatieduel tussen twee teams in nood.
In Groningen werd het eerder 7 - 1 voor de Groninger Boys en de verwachting is nu ook dat de Boys in Lemmer gaan winnen. Een 2.

Velocitas  Groningen  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 11 en 5.
In Ruinerwold werd het eerder een 4 - 4 gelijkspel, maar de verwachting is nu dat vv Ruinerwold gaat winnen. Een 2.

vv Peize  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 4 en 9.
In Leeuwarden werd het eerder 2 - 1 voor MKV'29.
De Paisers willen weer eens winnen om aansluiting te krijgen, maar treffen in MKV een lastige ploeg die voor lijfsbehoud gaat. Een 3.
De koploper vv Roden is vrij.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe in de Tweede Klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.