De voorbeschouwing GAVC - sc Emmeloord

Aanstaande zondagmiddag 23 April gaat sc Emmeloord in het pittoreske Friese waterdorp Grouw op bezoek bij de Grouwster Amateur Voetbal Club afgekort GAVC Grou.
Het is tevens de laatste uitwedstrijd voor de Emmeloorders dit seizoen want hierna volgen tegen vv Lemmer en Velocitas nog twee thuiswedstrijden voor de polderboys.
De aftrap op sportpark Meinga te Grou is zondagmiddag om 14:30 uur.

Met nog drie speelrondes te gaan staan de geel zwarte Grouwsters met 41 punten uit 21 wedstrijden op een derde plek in de tweede klasse K.
De Friesen staan op slechts twee punten achterstand op de koploper DTD Jelsum en slechts 1 punt achter op nummer twee vv Roden, maar hebben wel een wedstrijd meer gespeeld dan DTD & vv Roden.
De Grouwsters wisten tot nu toe 13 wedstrijden te winnen, speelden twee keer gelijk en verloren zes wedstrijden met een doelsaldo van 43 voor en 21 tegen.
De Friesen stonden dit seizoen een lange periode bovenaan en leken het kampioenschap veilig te stellen totdat de Grouwsters plotseling punten begonnen te morsen.
De cruciale uitwedstrijden bij de directe concurrenten DTD Jelsum, vv Roden en vv Peize gingen alle drie met 1 - 0 verloren waardoor de Grouwsters hun koppositie moesten afstaan.
De laatste thuiswedstrijd tegen de rode lantaarndrager vv Lemmer werd met een ruime 5 - 0 gewonnen, maar twee weken geleden werden er in Noordwolde opnieuw dure punten gemorst doordat GAVC bij sv Olyphia op een 1 - 1 gelijkspel bleef steken.

Beide teams kennen elkaar goed en kwamen in het verleden diverse keren tegen elkaar in actie.
Het eerste duel dit seizoen gingen de Emmeloorders thuis een tikkeltje geflatteerd met 0 - 3 onderuit tegen de toenmalige koploper.
De eerste helft liet toen een gelijkopgaande wedstrijd zien, maar in de tweede helft zorgden Sander van Remmen, Niels Heitbrink en Guido Cnossen voor de uiteindelijke 0 - 3 eindstand in het voordeel van GAVC.
In het seizoen 2014-2015 wonnen de polderboys met 0 - 2 op sportpark Meinga van GAVC Grou en eindigde het thuisduel in een 1 - 1 gelijkspel.
Vorig seizoen wonnen de Emmeloorders thuis met 3 - 0 en eindigde het duel in Grou in een 2 - 2 gelijkspel.

De Emmeloorders staan met 28 punten uit 21 wedstrijden en een positief doelsaldo van 45 voor en 37 tegen op een 8e plek in de tweede klasse K, maar zijn nog steeds niet helemaal veilig.
Er werden tot nu toe acht wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen negen wedstrijden verloren.
De blauwen staan met nog drie wedstrijden te gaan op zeven punten voorsprong van een PD plek.
Het is dus pure noodzaak voor sc Emmeloord om punten te pakken om definitief afstand van de PD plekken te kunnen nemen.
Het is nog onzeker of trainer Dick Schuurman over zijn grillige aanvaller Bastian Tabak kan beschikken, maar alle overige spelers lijken fit en speelklaar voor deze belangrijke wedstrijd in Grou.

Hoofdtrainer Douwe Zondervan van GAVC is aan zijn tweede seizoen bezig op sportpark Meinga en heeft de beschikking over een leergierige en gretige selectie met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud.
Deze zeer ervaren trainer hanteert een druk schema en heeft ook de zaterdagclub vv Rijperkerk onder zijn hoede.
In het verleden was Douwe Zondervan assistenttrainer bij profclub Heracles Almelo en stond hij bij LAC Frisia, sc Veenwouden, FVC Leeuwarden en LVV Friesland aan het roer.
De topscorer bij GAVC Grou is Tjeerd Andries Andringa met 18 doelpunten.
Bij een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud is de 30 jarige Martijn Oosterhof de oudste speler binnen de selectie van GAVC.
De jongste spelers Jesse Bergsma, Max Hof en Roy vd Berg zijn respectievelijk 18 en 19 jaar oud.

De Grouwster Amateur Voetbal Club ( GAVC ) werd op 22 Oktober 1922 in de clubkleuren Geel Zwart opgericht.
De Friesen spelen hun thuiswedstrijden op sportpark Meinga langs de snelweg A32 waar het drie velden waaronder een kunstgrasveld tot hun beschikking heeft.
Deze typische Friese dorpsclub heeft ongeveer 600 leden.
Nadat de Grouwsters in 2006 kampioen werden in de 5e klasse ging het ineens snel bergopwaarts.
In 2007 en 2011 werd GAVC kampioen van de 4e en 3e klasse waardoor de geel zwarten sinds 2011 een stabiele tweedeklasser zijn.
Vorig seizoen eindigde GAVC in de middenmoot op een 7e plek in de tweede klasse, maar dit seizoen draaien de Friesen bovenin mee.

Het pittoreske plaatsje Grou heeft ongeveer 5700 inwoners en staat bekend om zijn watersport, skutsjesilen, Gliceijs en tsisferdunsers.
Hier wordt geen sinterklaas maar op 21 Februari Sint Pieter gevierd.
De wedstrijd GAVC Grou - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:30 uur op sportpark Meinga te Grou.

Alle voorspellingen voor de Tweede Klasse K:
GAVC Grou  -  sc Emmeloord tussen de nummers 3 en 8.
Eerder dit seizoen werd het in Emmeloord 0 - 3 voor de Friesen.
Vorig seizoen eindigde het duel in Grou in een 2 - 2 gelijkspel.
De nummer drie heeft weliswaar een ticket voor de nacompetitie, maar kan zich in de race om de titel geen puntenverlies meer veroorloven.
De blauwen zijn nog steeds niet helemaal veilig en zullen er alles aandoen om die laatste paar punten bij elkaar te sprokkelen. Een 3.

vv Roden  -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 2 en 10.
In Leeuwarden werd het eerder een doelpuntrijke 3 - 3 gelijkspel.
De zwart witten liggen na de 2 - 3 winst in Ruinerwold keurig op koers, maar kunnen zich nu geen puntenverlies meer veroorloven.
De Friesen daarentegen proberen nu de PD wedstrijden te ontlopen en pakken de laatste tijd verrassend veel punten.
Na de 1 - 1 bij vv Peize reizen de rood witten vol vertrouwen af naar Roden, maar is het opgewassen om het sterke en ambitieuze vv Roden af te stoppen? De verwachting is een driepunter voor vv Roden. Een 1.

DTD Jelsum  -  Groninger Boys tussen de nummers 1 en 12.
In Groningen werd het eerder 0 - 2 voor De Trije Doarpen.
De groen gele toffe duvels wonnen in extremis met 3 - 2 van Stadspark en zijn nog steeds de verrassende koploper.
Na de gestaakte wedstrijd bij vv Lemmer proberen de Groninger Boys het moraal weer op te vijzelen, maar het wacht een mission impossible aan de Martenawei. De verwachting is een overwinning voor de koploper. Een 1.

vv Ruinerwold  -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 6 en 5.
In Noordwolde werd het eerder een 2 - 2 gelijkspel.
Beide teams bivakkeren in de middenmoot en doen weinig voor elkaar onder. Vorige week wonnen de Rotanboys met 3 - 0 van Sint Anna.
Een gelijkspel op De Corner ligt voor de hand. Een 3.

Velocitas Groningen  -  sc Stadspark tussen de nummers 9 en 7.
Eerder dit seizoen wonnen de Stadsparkers deze derby met 2 - 1.
De groene zebra's van het roemrijke Velocitas blijven iedereen verbazen door vorige week met 5 - 4 van Ruinerwold te winnen.
Met nog vier speelrondes te gaan willen de Velocitanen met opgeheven hoofd het zondagvoetbal verlaten om trots en fier op de zaterdag een doorstart te kunnen maken.
Het treft in Stadspark een goede en technisch zeer vaardige ploeg, maar een gelijkspel behoort tot de mogelijkheden. Een 3.

vv Lemmer  -  Sint Annaparochie tussen de nummers 13 en 11.
Eerder dit seizoen won Sint Anna thuis met 1 - 0 van vv Lemmer.
De Lemsters bivakkeren op de laatste plaats in de tweede klasse en vechten nu voor hun laatste kansen.
Vorige week ging Sint Anna met 3 - 0 onderuit bij sv Olyphia en nu staan de zwart witte waaiers op een gevaarlijke 11e PD plek en staan alle alarmbellen op donkerrood in Sint Annaparochie.
Bij een nederlaag zijn de Lemsters gedegradeert of zit er nog een stuntje in tegen Sint Anna? ik vrees van niet..... Een 2.
vv Peize is dit weekend vrij.

Ik wens iedereen een sportieve en spannende voetbalzondag toe in de Tweede Klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.