Verslag DTD - sc Emmeloord

DTD Jelsum  -  sc Emmeloord   3  -  0   (  2  -  0  )

De blauwe polderboys vertrokken vol goede moed naar het hoge noorden van Friesland, maar waren in het gemoedelijke Jelsum niet opgewassen tegen het felle en fanatieke vechtvoetbal van De Trije Doarpen.
In een uiterst ongelukkige wedstrijd gingen de Emmeloorders uiteindelijk kansloos met 3 - 0 onderuit bij de groen gele toffe duvels.
Een voetbalverhaal over een supersnelle achterstand en een dubieus fataal buitenspeldoelpunt waar de blauwen nooit meer overheen kwamen.
Bij de Toffe Duvels stond een hechte eenheid en een solide vechtmachine in het veld waar de Emmeloorders geen antwoord op hadden.

De opstelling van DTD Jelsum:
Maikel Hottinga, Hans Simon Kingma, Pieter Elgersma, Hendrik Harm Kingma, Hessel Agema ( 80e Kevin Jordi Hiemstra ), Ybele Reitsma, Steffen Hansma ( 85e Auke Sijtsma ), Berend Zondervan ( 55e Jan Haye Nicolay ), Lieuwe de Boer, Thomas Dijkstra & Thys de Jong.
Wissels: Kevin Jordi Hiemstra, Auke Sijtsma, Jan Haye Nicolay & Rutger Bijlsma.
Gele kaart: Hendrik Harm Kingma
Technische staf: Steffen Hansma senior & Harm Hansma.
Verzorger: Johan Cuperus
Assistent scheidsrechter: Dhr. S.H. Wigarda

Ruben Doorn, Remco Jonkman, Koen Boneschansker, Harm van Wieren, Marcel Westerhof, Gokhan Pala, Mart Matthijssen, Mark Staal ( 75e Wiebe Koopmans ), Bastian Tabak, Hans Langedijk & Rik Beekman ( 60e Dylan Werkman ).
Wissels: Tim Schaafsma, Dylan Werkman & Wiebe Koopmans.
Geblesseerd/afw: Brahim Boundati, Rik Schilder, Maarten Ebbers, Denny vd Zee & Guido Vissers.
Gele kaart: Gokhan Pala
Trainers: Dick Schuurman, Arnold Roossien & Jan Arjen Kooi
Teammanager: Klaas Huisman
Materialen/verzorger: Martin vd Jagt
Assistent scheidsrechter: Herman Vos
De scheidsrechter: Dhr. W.L. Stoetman

Na een allerhartelijkst ontvangst op de Martenawei kenden de blauwen een dramatische start van deze wedstrijd.
Meteen in de 1e minuut scoorde Ybele Reitsma met een diagonale vrije trap strak in de verre kruizing de snelle 1 - 0 voor De Toffe Duvels.
De doelman van sc Emmeloord stond aan de grond genageld en zag deze bal strak en hoog in de winkelhaak verdwijnen.
Dit was enorme domper voor het getergde blauwe team wat nu in de achtervolging moest.

Tot aan de 22e minuut leken de polderboys zich terug te knokken en verschenen de aanvallers Hans Langedijk, Mart Matthijssen en Rik Beekman dreigend voor het Frieze doel.
Op aangeven van Gokhan Pala belandde de bal op het hoofd van Hans Langedijk, maar de Frieze doelman bracht redding.
Daarna werden inzetten en schoten van Hans Langedijk, Mart Matthijssen en Rik Beekman geblokt en ternauwernood weggewerkt.
Een afstandsschot van Gokhan Pala zeilde rakelings over het frieze doel.
De felle en fanatieke Toffe Duvels zaten er bovenop en wisten met veel lef, passie en strijd de opbouw bij sc Emmeloord te ontregelen.
Het was op deze loodzware veld onmogelijk om verzorgd voetbal op de mat te leggen en dus moesten de mouwen worden opgestroopt.
Er werden felle scherpe duels op het middenveld uitgevochten waarbij de Friezen net iets atttenter voor de dag kwamen.

In de 22e minuut belandde een dieptepass in overduidelijke buitenspelsituatie achter de Emmeloordse verdediging, maar tot ieders verbazing en ontzetting negeerde de scheidsrechter het vlagsignaal van onze grensrechter en liet hij het spel doorgaan.
In overduidelijke buitenspelpositie had DTD speler Steffen Hansma nu een vrije doortocht richting het Emmeloordse doel waar hij de bal keurig opzij legde op de meegelopen Thys de Jong voor de 2 - 0 voorsprong voor de Toffe Duvels.
Ondanks alle heftige en felle protesten werd dit doelpunt tot afgrijzen in het blauwe kamp goedgekeurd en liepen de polderboys achter de feiten aan.
In deze fase leek het blauwe bastion in alle commotie te bezwijken waarbij de gevaarlijke en grillige DTD aanvaller Thys de Jong op het nippertje werd gestuit door doelman Ruben Doorn.
Rond de 35e minuut keerde de rust weer terug in het blauwe kamp waarna de Emmeloorders weer van zich lieten horen.

Bij sc Emmeloord probeerden de hardwerkende Bastian Tabak, Mart Matthijssen en Mark Staal het team op sleeptouw te nemen.
Vlak voor rust kreeg sc Emmeloord drie goede kansen om iets terug te doen, maar het offensief leverde geen treffer op.
Op aangeven van Gokhan Pala spatte een kopbal van uitblinker Bastian Tabak op de paal uiteen waarna uit een indraaiende corner niemand in de scrimmage wist te profiteren.
Een gevaarlijke schuiver van Rik Beekman zeilde rakelings voorlangs.
Na een snelle actie van Rik Beekman werd Hans Langedijk in stelling gebracht, maar diens kopbal werd fraai gekeerd door DTD doelman Maikel Hottinga.
Met een 2 - 0 voorsprong voor De Toffe Duvels gingen we rusten op de Martenawei.

De trouwe handjevol meegereisde blauwe supporters deden zich te goed aan de overheerlijke boerengehaktballen en probeerden elkaar wat moed in te praten voor de tweede helft.
Trainer Dick Schuurman legde de vinger op de zere plek en sprak zijn manschappen kritisch en opbouwend toe.
De gehele tweede helft hadden de Emmeloorders het meeste balbezit en het initiatief, maar echt gevaarlijk konden de polderboys nauwelijks worden.
De thuisploeg had zijn messen nog eens extra geslepen en waren veel feller en fanatieker in de onderlinge duels.
Met name bij balverlies reageerden de toffe duvels razendsnel in de omschakeling en was het telkens alle hens aan dek bij de Emmeloorders.
Het eerste kansje was voor DTD, maar uit een corner ging de kopbal van Hendrik Harm Kingma naast het doel.
Aan de andere kant zeilde een afstandsschot van Mart Matthijssen rakelings naast.

In de 60e minuut bracht trainer Dick Schuurman met aanvaller Dylan Werkman voor de leeggespeelde Rik Beekman een nieuwe speler in het team en volgden er enkele aanpassingen en omzettingen om het tij te keren.
Verdediger Harm van Wieren schoof door naar de frontlinie om meer gevaar te kunnen creeeren.
De Emmeloorders namen risico's en probeerden uit alle macht terug te komen, maar konden nauwelijks gevaarlijk worden.
Aan de andere kant zeilde een afstandsschot van de frieze stoomwals Pieter Elgersma rakelings naast het Emmeloordse doel.
Bij de Toffe Duvels stond een hechte eenheid en een solide vechtmachine in het veld waar de Emmeloorders geen antwoord op hadden. Trainer Dick Schuurman bracht nog Wiebe Koopmans voor de ijzervreter Mark Staal in de ploeg waarna iedereen zich opmaakte voor de slotfase van deze wedstrijd.

Er volgde nog een wanhopig slotoffensief van sc Emmeloord, maar de doelman van DTD ranselde met knappe reflexen schoten van Dylan Werkman, Hans Langedijk en Mart Matthijssen uit zijn doel.
Aan de andere kant moest doelman Ruben Doorn in actie komen om de grillige Thys de Jong, Steffen Hansma en invaller Kevin Hiemstra van het scoren te houden.
In de 85e minuut volgde de definitieve mokerslag toen Kevin Jordi Hiemstra met een splijtende pass op maat werd bediend door de grote smaakmaker Thys de Jong.
Op volle snelheid liet Kevin Hiemstra iedereen achter zich om vervolgens met een strakke schot in de korte hoek doelman Ruben Doorn op het verkeerde been te zetten voor de 3 - 0 eindstand.

Ondanks alle goede bedoelingen moest sc Emmeloord zijn meerdere erkennen in het felle en strijdvaardige hechte team van de Trije Doarpen.
Het tweede doelpunt had nooit goedgekeurd mogen worden, maar desondanks wisten de blauwen zich geen raad met het ontketende vechtvoetbal van De Toffe Duvels uut Jelsum.
Het is typerend dat de 18 jarige Bastian Tabak zich ontpopte als de beste speler bij sc Emmeloord.
Man of the match bij DTD Jelsum: Thys de Jong
Man of the match bij sc Emmeloord: Bastian Tabak

Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen de subtopper Stadspark uit Groningen.
Deze wedstrijd begint dan om 14:00 uur op de Ervenbos.