De voorbeschouwing DTD Jelsum - sc Emmeloord

Komende zondag gaat sc Emmeloord in het frieze buurtschap Jelsum op bezoek bij de gemoedelijke dorpsclub De Trije Doarpen.
Vorig seizoen gingen de blauwe polderboys met 3 - 1 onderuit bij de groen gele toffe duvels en speelde het een dramatische wedstrijd op sportpark De Martenaweide.
Met name in de beginfase werden de Emmeloorders op indrukwekkende wijze met kracht, passie en strijd afgetroefd door een supersterk, fanatiek en gedreven groen gele brigade.
Op de eigen Ervenbos hielden beide teams elkaar in evenwicht en eindigde het duel in een 2 - 2 gelijkspel.

Afgelopen weekend speelde sc Emmeloord in een oefenwedstrijd
met 2 - 2 gelijk tegen TONEGO en kon trainer Dick Schuurman enkele spelers op andere posities uitproberen.
De Emmeloorders staan met acht punten uit zeven wedstrijden op een teleurstellende 8e plek in de tweede klasse en willen graag weer aansluiting met de subtop krijgen.
Er werden tot nu toe twee wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen drie wedstrijden verloren met een doelsaldo van 12 voor en 13 tegen.
In de laatste competitiewedstrijd bleven de blauwen op een 2 - 2 gelijkspel steken tegen de Frieze wadvogels uit Sint Anna.
Trainer Dick Schuurman kan deze wedstrijd geen beroep doen op de geblesseerde speler Rik Schilder terwijl de ijzervreter Mark Staal nog steeds een twijfelgeval is, maar alle overige spelers lijken fit en speelklaar voor het duel met De Trije Doarpen.
Met de 3 - 1 nederlaag van vorig seizoen in het achterhoofd zullen de Emmeloorders uiterst gemotiveerd naar Friesland afreizen.

Tegenstander De Trije Doarpen geldt als een reuzendoder en angstgegner in de tweede klasse K.
De Groen Gele Toffe Duvels staan met negen punten uit zes wedstrijden op een 7e plek in de tweede klasse.
Er werden tot nu twee wedstrijden gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en er werd slechts 1 keer verloren met een doelsaldo van negen voor en zes tegen.
Op de Martenaweide eindigde het duel met vv Peize in een 3 - 3 gelijkspel en werd vv Ruinerwold op een 4 - 0 nederlaag getracteerd.
De uitwedstrijd bij koploper GAVC Grou werd met 2 - 0 verloren terwijl er in Groningen heel knap met 1 - 2 werd gewonnen bij Velocitas.
De uitwedstrijden bij vv Lemmer en Stadspark eindigden beiden in een doelpuntloos gelijkspel.
Vorig seizoen deden de Groen Gele Toffe Duvels lange tijd goed mee in de subtop en eindigden De Trije Doarpen zeer verdienstelijk op een 5e plek in de tweede klasse.
De Emmeloorders eindigden vorig seizoen op een 6e plek.

Hoofdtrainer Steffen Hansma senior is aan zijn 4e seizoen bezig op de Martenaweide en was in het verleden ook enige tijd actief bij DTD Jelsum.
Deze zeer ervaren trainer stond ook aan het roer bij de Frieze clubs VC Trijnwalden, vv Stiens & FC Harlingen.
Hij heeft de beschikking over een talentvolle, gretige, ambitieuze en gedreven spelersgroep met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud.
Vorig seizoen waren Thys de Jong, Patrick Zondervan & Ybele Reitsma de topscorers met negen en acht doelpunten.
Met maar liefst 117 doelpunten achter zijn naam is Steffen Hansma Junior de clubtopscorer aller tijden bij De Trije Doarpen.
De routine en ervaring moet vooral komen van de dertigplussers Pieter Hansma, Pieter Elgersma, Sytze Pieter vd Zwaag, Hans Simon Kingma, Hendrik Harm Kingma, Lejon Sikkes & Ybele Reitsma met daaromheen de jongkies Hessel Agema en de broertjes Menno & Jelmer Deelstra.
De routinier Sytse Pieter vd Zwaag gaat als De Sloper van Jelsum door het leven.

De voetbalclub De Trije Doarpen werd op 20 Juni 1939 in de clubkleuren Groen Geel opgericht.
De Trije Doarpen omvat de drie dorpskernen Jelsum, Cornjum & Britsum in de gemeente Leeuwarderdeel net iets boven Leeuwarden.
Het cluborgaan van DTD heet De Toffe Duvels en vandaar de bijnaam de Groen Gele Toffe Duvels.
Deze kleine gemoedelijke dorpsclub heeft ongeveer 200 leden en speelt zijn thuiswedstrijden op het knusse sportpark De Martenaweide waar het de beschikking heeft over twee velden waaronder 1 kunstgrasveld.
De dorpsclub DTD is een amateurpartner van profclub Cambuur Leeuwarden waar het intensieve banden mee onderhoud.
Sinds 1988 spelen DTD en sc Cambuur altijd in de voorbereiding met de traditionele seizoensopening een oefenwedstrijd tegen elkaar.

Nadat DTD in 1959 voor het eerst van de frieze voetbalbond naar de 4e klasse promoveerde werd in 1988 de derde klasse bereikt.
De groen gele duvels zakten daarna weer terug naar de 5e klasse om vervolgens in 2009 weer een stap omhoog te zetten.
In 2012 werd voor het eerst in de clubhistorie de tweede klasse bereikt, maar in 2013 volgde er weer degradatie naar de derde klasse.
In 2015 promoveerde DTD via de nacompetitie in een tweeluik met de buren Sint Annaparochie opnieuw naar de tweede klasse waar het vorig seizoen keurig op een 5e plek eindigde.

De drie dorpen Jelsum, Cornjum & Britsum hebben gezamenlijk ongeveer 1500 inwoners. De kleine kasteeltjes Martenastate en Dekemastate zijn de toeristische trekpleisters van De Trije Doarpen.
De wedstrijd DTD Jelsum - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Martenaweide te Jelsum.
De bus vertrekt rond 11:30 uur vanaf de Ervenbos.

Alle voorspellingen van de Tweede Klasse K:
DTD Jelsum  -  sc Emmeloord tussen de nummers 7 en 8.
Beide teams willen graag hogerop om aansluiting met de subtop te krijgen. Vorig seizoen gingen de polderboys met 3 - 1 onderuit op een kolkende Martenaweide.
Het gaat een moeilijk en lastige middag worden voor de blauwen, maar met de juiste spirit en instelling moet een gelijkspel mogelijk zijn. Een 3.

vv Peize -  Stadspark Groningen tussen de nummers 4 en 5.
Een duel in de subtop van de tweede klasse waar vv Peize zich wil revancheren van de verassende 2 - 1 nederlaag bij MKV'29.
Het ambitieuze Groninger Stadspark morste dure punten door thuis met 0 - 0 gelijk te spelen tegen DTD en willen ook weer omhoog kijken.
Ik was vorige week nog even te gast op het gezellige sportpark te Peize.
Een spannende affiche tussen de blauw zwarte Paiser aalkoppen en de rood groene stadsvogels. Een 3.

vv Roden  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 2 en 6.
De zwart witte ooievaars hebben de koploper GAVC Grou in hun vizier.
Dan zal er thuis gewonnen moeten worden van de Drentse Red Bulls uit Ruinerwold. De Red Bulls speelden in een sensationele wedstrijd met 4 - 4 gelijk tegen Velocitas en zijn afgezakt naar de 6e plek.
Afgelopen weekend bezocht ik nog het gezellige sportpark van vv Roden met hun authentieke stokoude houten tribune.
De zwart witten zullen thuis sterk voor de dag gaan komen. Een 1.

vv Lemmer - GAVC Grou tussen de nummers 13 en 1.
Er zit nog steeds zand in de motor bij de groen zwarte bulldozers.
De Lemster spanvissers staan na de ontluisterende 7 - 1 nederlaag bij de Groninger Boys op een troosteloze laatste plaats.
De geel zwarte tsisferdunsers wonnen met 3 - 1 van concurrent sv Olyphia.
De koploper uit Grou kan zich geen misstap veroorloven omdat vv Roden en sv Olyphia op het vinkentouw liggen.
Dit mag geen probleem zijn voor de Geel Zwarte Tsisferdunsers. Een 2.

Sint Annaparochie -  MKV'29 Leeuwarden tussen de nummers 12 en 9.
De Zwart Witte Waaiers speelden zeer verdienstelijk met 2 - 2 gelijk bij sc Emmeloord en kunnen weer voorzichtig omhoog kijken.
Het krijgt de Rood Witte Parels uit Leeuwarden op bezoek wat zeer verrassend met 2 - 1 van Peize wist te winnen. Een 3.

sv Olyphia Noordwolde  -  Groninger Boys tussen de nummers 3 en 10.
Hoe hebben de Groene Rotanboys de 3 - 1 nederlaag bij koploper GAVC Grou verwerkt? De rode Mollebonen uit Groningen boekten een indrukwekkende 7 - 1 overwinning op vv Lemmer.
Is dit de ommekeer voor de Groninger Boys? of gaat sv Olyphia de achtervolging op de top twee volhouden? Een 1.
Het Groningse Velocitas 1897 is deze speelronde vrij.

Wij wensen iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe in de tweede klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.