De voorbeschouwing sv Olyphia - sc Emmeloord

De voorbeschouwing sv Olyphia  -  sc Emmeloord

Deze zondag gaan de Blauwe Polderboys op spooktocht in het Frieze moeras waar in het pittoreske rotandorp Noordwolde de lastige uitwedstrijd tegen sv Olyphia op het programma staat.
Dit zijn traditiegetrouw altijd loodzware en moeilijke wedstrijden voor sc Emmeloord waar de laatste twee edities verloren gingen.
In 2015 en 2016 gingen de Emmeloorders met 2 - 0 en 1 - 0 onderuit op sportpark De Spokedam en zakten de blauwen ver weg in het Frieze drijfzand. Hoe zal het zondag gaan op De Spokedam? zijn de blauwen bestand tegen het Frieze moeras en gaat het de spooktocht overleven?

Zodra die typische antieke Frieze klok twee uur heeft geslagen kan het zomaar uit het niets heftig gaan spoken op het sfeervolle en knusse sportpark De Spokedam.
Er hangt altijd een typische engelse sfeer op de oude tribune aan de korte zijde waar de fanatieke Frieze aanhang massaal hun Groene Krijgers aanmoedigen.
Het compacte hobbelige veld doet denken aan het Frieze moeras waar menig tegenstander door het drijfzand is gezakt.

Vorig seizoen zorgde Marcel de Nekker met een spijkerharde kopbal voor het enigste doelpunt en de 1 - 0 zege voor sv Olyphia.
Een jaar eerder waren Ron Bethlehem ( hard schot ) en Rene De Nekker ( vrije trap ) verantwoordelijk voor de 2 - 0 nederlaag op De Spokedam.
De laatste uitzege op De Spokedam dateert van augustus 2013 toen de blauwe polderboys de bekerwedstrijd met 2 - 3 wisten te winnen bij sv Olyphia.
De thuiswedstrijden in Emmeloord lieten een totaal ander beeld zien en werden vrij eenvoudig met 3 - 0 en 5 - 0 gewonnen door de blauwen.

Hoe hebben de Emmeloorders de 1 - 3 thuisnederlaag tegen vv Peize verwerkt? Het lijkt erop dat Mark Staal nog steeds niet inzetbaar zal zijn en verder is verdediger Denny vd Zee langdurig uit de roulatie.
De allrounder Rik Schilder keert weer terug van een rugblessure, maar zal eerst in het tweede elftal minuten gaan maken.
Alle overige spelers ogen fit en lijken speelklaar voor het treffen met sv Olyphia.
De blauwe polderboys staan met zeven punten uit vijf wedstrijden op een 7e plek in de tweede klasse K.

Vorig seizoen eindigde sv Olyphia op een 11e plek in de tweede klasse waar het zich via de P/D wedstrijden ternauwernood wisten te handhaven. Dit seizoen zijn de Groene Rotanboys verrassend goed begonnen en staan de Frieze Krijgers met 10 punten uit vijf wedstrijden op een 3e plek in de tweede klasse K.
De Olyphiers wisten drie wedstrijden te winnen, speelden 1 keer gelijk en verloren 1 keer met een doelsaldo van 13 voor en 7 tegen.
De thuiswedstrijd tegen Velocitas werd met 4 - 1 gewonnen waarna er op De Spokedam tegen vv Peize met 2 - 2 werd gelijkgespeeld.
De uitwedstrijden bij Sint Anna en MKV'29 werden met 0 - 2 gewonnen terwijl er in Groningen bij Stadspark met 4 - 3 werd verloren.
De spelers Ron Bethlehem, Kevin Capello & Marcel de Nekker hebben drie treffers op hun naam staan.
De Groene Rotanboys hebben een taaie stugge en fysiek sterke ploeg en zijn levensgevaarlijk in de snelle omschakeling.

Hoofdtrainer Chris de Wagt was ooit profvoetballer bij sc Cambuur Leeuwarden en begon zijn trainersloopbaan als assistent bij ONS Sneek.
Deze ambitieuze trainer is aan zijn tweede seizoen bezig op De Spokedam waar hij aan het roer staat bij een gretige, gedreven en leergierige selectie met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud.
Vorig seizoen was Ron Bethlehem met acht doelpunten de clubtopscorer.
De oudste en ervaren spelers zijn de 32 jarige Ruud van Erp, de 31 jarige Albert v/d Laan en de 30 jarige Damien Baars.
De jongste spelers Dedmer Kraakman en Joran Vrind zijn 22 jaar oud.

De Frieze Sport Vereniging Olyphia werd op 25 Mei 1928 als Olympia opgericht en dankt zijn naam aan de olympische spelen die in 1928 in Amsterdam werden gehouden.
Omdat er meerdere clubs de naam Olympia hadden werd de naam in 1931 verandert in sv Olyphia. De clubkleuren zijn Groen Wit.
In de volksmond worden de Olyphiers de Groene Rotanboys of de Frieze Krijgers genoemd.
De club heeft ongeveer 300 leden onderverdeeld in vier seniorenteams, acht jeugdteams en een actieve vrouwen/meidenafdeling.
Er is ook een seniorenteam actief op de zaterdag, maar verder is Olyphia altijd een zondagclub gebleven.
Helaas zijn er veel jeugdspelers vertrokken naar omringende buurtclubs, maar de club koestert zijn acht jeugdteams.

De Groene Rotanboys schommelden jarenlang tussen de 3e en 4e klasse en daalden medio 2000 zelfs af richting de 6e klasse.
Na twee kampioenschappen op rij in 2005 en 2006 volgde het herstel waarna in 2010 ook de tweede klasse werd bereikt.
Er volgde meteen weer degradatie om vervolgens in 2012 opnieuw naar de tweede klasse te promoveren.
De laatste twee seizoenen verlopen zwaar en moeizaam voor sv Olyphia waar het zich telkens ternauwernood wisten te handhaven.

Het knusse en gezellige rotandorp Noordwolde staat bekend om zijn authentieke Rotanmeubelen en Mandenvlechters.
Het Frieze dorp Noardwalde heeft 3600 inwoners en ligt in de gemeente Weststellingerwerf iets ten noorden van Wolvega.
De wedstrijd sv Olyphia - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Spokedam te Noordwolde.
Er rijdt geen bus en de spelers vertrekken rond 11:45 uur met eigen vervoer naar Noordwolde.

Alle voorspellingen voor de tweede klasse K:
sv Olyphia Noordwolde  -  sc Emmeloord tussen de nummers 3 en 7.
De laatste twee edities liepen niet goed af voor de blauwen waar de groene rotanboys met 2 - 0 en 1 - 0 aan het langste eind trokken.
Hoe zal het zondag gaan op De Spokedam? Zijn de blauwen bestand tegen het Frieze moeras of is een gelijkspel mooi meegenomen? Een 3.

Sint Annaparochie  -  GAVC Grou tussen de nummers 10 en 1.
De zwart witte waaiers hebben het moeilijk en staan met drie punten uit vier wedstrijden op een 10e plek.
De geel zwarte Grouwsters staan na de indrukwekkende 3 - 1 overwinning op vv Roden op de eerste plek.
Gaan de geel zwarte tsisferdunsers een moeilijke middag krijgen op de Waaier en kan Sint Anna voor een verrassing zorgen?
Je weet het maar nooit met de ontketende Frieze wadvogels. Een 3.

DTD Jelsum  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 8 en 4.
In de Trije Doarpen kan het ook gaan spoken want de groen gele toffe duvels hebben na de 1 - 2 winst op Velocitas de smaak te pakken.
De Drentse Red Bulls zijn het seizoen met 9 punten uit vier wedstrijden goed begonnen, maar zullen in Jelsum op hun hoede moeten zijn.
De groen gele toffe duvels staan met vijf punten op een 8e plek, maar kijken weer stiekem omhoog. Een 3.

vv Roden  -  Velocitas 1897 Groningen tussen de nummers 2 en 9.
Na de 3 - 1 nederlaag bij GAVC zullen de zwart witte ooievaars gebrand zijn om dit weer recht te zetten.
De Groene Zebra's uit het stadspark staan met vier punten uit vijf wedstrijden op een teleurstellende 9e plek en lijken een moeilijke middag te gaan krijgen aan de Norgerweg bij vv Roden. Een 1.

vv Peize  -  Groninger Boys tussen de nummers 5 en 11.
De blauw zwarte Paisers staan met 9 punten keurig in de subtop en hebben na de 1 - 3 winst op sc Emmeloord de smaak te pakken.
De rode mollebonen uit Vinkhuizen hebben het na drie nederlagen op rij moeilijk en zijn naar de 11e plek afgezakt. Een 1.

Stadspark Groningen - MKV'29 Leeuwarden de nummers 6 en 12.
De rood groene stadsvogels hebben een goede ploeg wonnen vorige week met 1 - 3 bij de Groninger Boys.
Het lijkt er op dat Stadspark een gevaarlijke outsider gaat worden.
De gasten uit Leeuwarden zijn na drie nederlagen op rij de weg kwijt en gaan op een kansloze missie naar Groningen. Een 1.
De groene spanvissers vv Lemmer zijn dit weekend vrij.

Wij wensen iedereen een spannende en sportieve zondag toe in de tweede klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.