De voorbeschouwing sc Emmeloord - Velocitas 1897




Deze zondag 14 Mei staat de laatste competitiewedstrijd tegen het roemrijke en historische Velocitas 1897 uit Groningen op het programma.
Om 14:00 uur zal de aftrap worden verricht door onze pupil van de week de veelzijdige middenvelder Elyas Ghasemi van het jeugdteam JO11-4.
Wij heten onze gasten uit Groningen van harte welkom op De Ervenbos.
Voor de Groningers is dit een wedstrijd met een speciaal tintje want het zal de laatste officiele competitiewedstrijd op de zondag zijn.
Volgend seizoen gaat Velocitas 1897 het prestatievoetbal naar de zaterdag verleggen en zal er alleen recreatievoetbal op de zondag worden gespeeld.
Hiermee komt er een einde aan het prestatie zondagvoetbal en gaat Velocitas 1897 in de vierde klasse zaterdag een nieuwe start maken.
Eerder dit seizoen wonnen de Emmeloorders met 1 - 5 in Groningen en waren drie keer Mart Matthijssen, Gokhan Pala en Bastian Tabak de doelpuntenmakers.
In het seizoen 2014-2015 werd de thuiswedstrijd met 4 - 1 gewonnen van Velocitas 1897 en wonnen de polderboys in Groningen met 0 - 3.
Vorige week gingen de Groningers thuis tegen MKV'29 keihard met 0 - 4 onderuit.

Wij beginnen deze voorbeschouwing door GAVC Grou te feliciteren met het behaalde kampioenschap en de promotie naar de eerste klasse.
Doordat de Grouwster vorige week met 1 - 2 bij Ruinerwold wisten te winnen en de concurrenten vv Roden en DTD de punten lieten liggen promoveerden de Grouwsters naar de eerste klasse en zullen vv Roden, DTD Jelsum & sv Olyphia uit Noordwolde de nacompetitie ingaan.
Onderin zijn de Groninger Boys en vv Lemmer nog steeds in een hevige degradatiestrijd verwikkelt en is iedereen benieuwd wie van deze twee het vege lijf weet te redden en zich voor de PD wedstrijden zal plaatsen.
Verder zullen ook MKV'29 en Sint Annaparochie alles moeten geven om de PD wedstrijden te kunnen ontlopen.

Twee weken speelden de Emmeloorders zich na een 2 - 0 overwinning op vv Lemmer veilig waardoor de blauwen ook volgend seizoen in de Tweede Klasse zullen uitkomen.
Bij een overwinning vanmiddag kunnen de Emmeloorders ook nog een plaatsje klimmen en op de 7e plek keurig in de middenmoot eindigen.
De blauwen staan met 31 punten uit 23 wedstrijden en een positief doelsaldo van 48 voor en 39 tegen keurig op een 8e plek in de tweede klasse.
Er werden tot nu toe negen wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen tien wedstrijden verloren.
De topscorers dit seizoen zijn Hans Langedijk met negen doelpunten, Bastian Tabak met acht doelpunten en Mart Matthijssen met zeven doelpunten.

Het is zondag de laatste wedstrijd voor onze scheidende hoofdtrainer Dick Schuurman en na afloop is er een BBQ en afsluitingsfeestje op de Ervenbos, maar de polderboys zitten niet stil in de zomerperiode.
Op zaterdag 3 Juni doen de blauwen mee aan het tiendorpentoernooi te Tollebeek en daarna zijn de Emmeloorders ook present op toernooien in Marknesse en Steenwijk.
Eind Juni is er nog een teamuitje naar Texel om het seizoen in stijl af te sluiten.
De nieuwe hoofdtrainer Arnold Roossien is van plan om de gehele zomer door te trainen en geeft iedereen de gelegenheid om in de zomer de conditie op peil te houden.
Vanaf half augustus begint dan weer de voorbereiding op het nieuwe siezoen.

Onze tegenstander Velocitas 1897 staat met 25 punten uit 23 wedstrijden en doelsaldo van 50 voor en 62 tegen op een 10e plek in de tweede klasse.
De Groningers wisten tot nu toe zeven wedstrijden te winnen, speelden vier keer gelijk en verloren twaalf wedstrijden.
De topscorer bij Velocitas is Virgil Muller met zes doelpunten.
Vorige week gingen de Groningers thuis keihard met 0 - 4 onderuit tegen laagvlieger MKV'29, maar ondanks deze 10e plek hoeven de Groningers zich geen zorgen meer te maken omdat men stopt met het prestatievoetbal op de zondag.
Volgend seizoen gaat Velocitas in de vierde klasse op de zaterdag een nieuwe start maken.

Het historische en nostalgische Velocitas 1897 werd op 1 April 1897 in de clubkleuren Groen Wit opgericht en speelde vanaf 1954 t/m 1960 betaald voetbal in de tweede divisie.
De club heet in de volksmond de snelvoetige Groen Witte Zebra's.
In 1934 werd in Rotterdam tegen Feyenoord de grote landelijke KNVB beker gewonnen en de Groningers speelden jarenlang tegen de grote clubs.
Toen de club in 1960 terugkeerde naar de amateurs kwam het jarenlang in de eerste klasse uit wat destijds het hoogste amateurniveau was.
Tot 1992 schommelde Velocitas tussen de eerste en tweede klasse en vanaf 1992 tot op heden tussen de tweede en derde klasse.
Met zijn ruim 600 leden is Velocitas een nog steeds een slapende reus die vanaf volgend seizoen het prestatievoetbal naar de zaterdag gaat verleggen en in de vierde klasse een nieuwe start gaat maken.

De Martinistad Groningen wordt met zijn 200.000 inwoners ook wel Groot Loug het grote dorp genoemd.
Er zijn ongeveer 25 amateurclubs actief in het Groot Loug waar Be Quick 1887 en Velocitas 1897 de oudste clubs zijn.

De wedstrijd sc Emmeloord - Velocitas 1897 begint zondagmiddag om 14:00 uur op de Ervenbos te Emmeloord.
Na afloop is er een BBQ en afsluitingsfeestje voor het eerste elftal.

De voorspellingen voor de tweede klasse K:
sc Emmeloord - Velocitas 1897 tussen de nummers 8 en 10.
In Groningen werd het eerder een 1 - 5 overwinning voor sc Emmeloord.
Gaan de Groningers in stijl afscheid nemen van het zondagvoetbal of blijven de punten in Emmeloord? Een 1.

MKV'29 Leeuwarden  -  DTD Jelsum tussen de nummers 11 en 3.
In Jelsum werd het eerder 2 - 1 voor De Trije Doarpen.
De rood witten uit Leeuwarden moeten alles geven om de PD wedstrijden te kunnen ontlopen terwijl DTD zich kan gaan opmaken voor de nacompetitie. Een driepunter voor MKV zou zomaar kunnen. Een 1.

vv Peize  -  Sint Annaparochie tussen de nummers 5 en 9.
In Sint Anna werd het eerder 2 - 3 voor Peize.
De Paisers hielden vorige week vv Roden keurig op een 1 - 1 gelijkspel en kunnen het seizoen rustig afsluiten.
De Friesen hebben nog een puntje nodig om zich veilig te kunnen spelen en de PD te kunnen ontlopen. Een 3.

sv Olyphia Noordwolde - vv Lemmer tussen de nummers 4 en 12.
In Lemmer werd het eerder 0 - 2 voor de groene rotanboys.
De Olyphiers hebben zich door een 0 - 1 overwinning bij DTD keurig geplaatst voor de nacompetitie.
De Lemsters hebben drie punten voorsprong op Groninger Boys en moeten hopen op een driepunter voor vv Roden. Een 1.

Groninger Boys  -  vv Roden tussen de nummers 13 en 2.
In Roden werd het eerder een 5 - 2 overwinning voor de Drenten.
De thuisploeg moet winnen om op gelijke hoogte met vv Lemmer te komen, maar krijgt een zware kluif tegen vv Roden waar Rene de Vries ( 24 goals ) de topscorer van de tweede klasse gaat worden.
De Zwart Witten uit Roden speelden vorige met 1 - 1 gelijk tegen Peize en liepen het kampioenschap mis, maar zullen in Groningen voor eerherstel gaan. Jammer voor de mannen van trainer Peter Slijfer want de Groninger Boys hebben best een technische ploeg.
Het lijkt erop dat de Rode Mollebonen gaan degraderen. Een 2.

sc Stadspark  -  vv Ruinerwold tussen de nummers 6 en 7.
In Ruinerwold werd het eerder 5 - 3 voor de Red Bulls.
Een duel in de middenmoot om des keizersbaard. Een 3.
De kampioen GAVC Grou is deze laatste speelronde vrij.

Ik wens iedereen een sportieve laatste speelronde toe in de tweede klasse K en tot ziens in het nieuwe seizoen.
Verslaggever: Klaas Huisman.