De voorbeschouwing MKV'29 - sc Emmeloord

Op de laatste speeldag in de tweede klasse K. gaat sc Emmeloord zondagmiddag in Leeuwarden op bezoek bij MKV'29.De Emmeloorders gaan keurig in de top vijf eindigen en kunnen terugkijken op een fantastisch seizoen.
Na de promotie van vorig seizoen was de doelstelling handhaving en op termijn een stabiele tweedeklasser te worden, maar de Blauwen verbaasden vriend en vijand en nestelden zich verrassend in de subtop.
De Emmeloorders waren zelfs nog dichtbij een periodetitel, maar kwamen uiteindelijk net een puntje tekort om zich voor de nacompetitie te plaatsen. Dit seizoen was een leerschool voor deze selectie en volgend seizoen wacht er een nieuwe uitdaging.

Komende zondag wacht de laatste competitiewedstrijd in Leeuwarden bij MKV'29. De Friezen staan op een 9e plek en zijn nog niet helemaal veilig. De rood witten behaalden 33 punten uit 25 wedstrijden met een doelsaldo van 47 voor en 63 tegen. MKV wist 10 wedstrijden te winnen, speelden 3 keer gelijk en verloren 12 wedstrijden.
Op PD plek nummer 11 staat sv Olyphia uit Noordwolde met 30 punten en op de 10e plaats staat GAVC uit Grou eveneens met 30 punten.
Het is dus ongekend spannend onderin, want MKV heeft weliswaar 33 punten, maar een veel slechtere doelsaldo dan Olyphia en GAVC.
Als MKV komende zondag verliest van sc Emmeloord en zowel Olyphia alsook GAVC beiden weten te winnen dan zal MKV P/D wedstrijden moeten spelen.

De rood/witten begonnen goed aan de competitie en stonden zelfs heel even bovenaan.
Uit de eerste 6 wedstrijden behaalde promovendus MKV'29 maar liefst 12 punten en stond men keurig in de subtop om vervolgens daarna heel ver weg te zakken.
De eerste wedstrijd in Emmeloord ging met maar liefst 7 - 1 verloren.
In een gelijkopgaande eerste helft scoorde Gerke Schaap het openingsdoelpunt maar kreeg ook MKV enkele grote kansen.
In een wervelende tweede helft was sc Emmeloord oppermachtig en wist het verder afstand te nemen.
De doelpuntenmakers na rust waren 2 keer Gerke Schaap uit een strafschop en verder deden twee keer Bastian Tabak, Abdul Boundati en Harm van Wieren een duit in het zakje. Voor MKV scoorde Leander Heeger tegen.

De rooms katholieke voetbalclub Met Kracht Vooruit werd op 29 April 1929 in de clubkleuren Rood/Wit te Leeuwarden opgericht.
Het speelt sinds 1987 zijn thuiswedstrijden op sportpark Nylan aan de Middelzeelaan te Leeuwarden waar ook de clubs Leeuwarder Zwaluwen en LVV Friesland hun thuisbasis hebben.
De club heeft ongeveer 500 leden verdeeld over 5 seniorenteams en 20 jeugdteams.
MKV'29 werd in 2006 kampioen van de 4e klasse, maar zou het jaar daarop weer degraderen. In 2012 werd MKV'29 opnieuw kampioen van de 4e klasse en vorig seizoen in 2014 werden de Rood/Witten kampioen van de 3e klasse.

Hoofdtrainer bij MKV'29 is Duco Mulder die voorheen actief was bij Waterpoortse Boys in Sneek en vv Nicator in Leeuwarden.
De topscorer bij MKV'29 is de grillige spits Amin Ait Bihi die inmiddels 17 doelpunten achter zijn naam heeft staan.
De gemiddelde leeftijd van deze selectie is 24,8 jaar oud waarbij Said Loukili, Rene Kalsbeek, Michael Grendel en Hamza Abdelkarim de bepalende spelers.
MKV'29 wist zijn laatste twee wedstrijden van Velocitas en ONB te winnen en zal er alles aandoen om zich zondag veilig te spelen.

De wedstrijd MKV'29 - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark Nylan te Leeuwarden.
De bus vertrekt om 12:00 uur vanaf sportpark De Ervenbos.

Hieronder de voorspellingen van de laatste competitieronde in de tweede klasse K:

MKV'29 Leeuwarden  -  sc Emmeloord tussen de nummers 9 en 5.
In Emmeloord werd het eerder een ruime 7 - 1 overwinning voor de Blauwen. De thuisploeg is nog niet helemaal veilig en de laatste weken goed op dreef. De Emmeloorders kunnen bij een overwinning nog een paar plekken stijgen. MKV zal er alles aandoen om de P/D wedstrijden te ontlopen en daarom ligt een gelijkspel voor de hand. Een 3.

vv Heerenveen  -  Velocitas 1897 tussen de nummers 1 en 14.
In Groningen werd het eerder 1 - 2 voor Pompebledden.
De Friezen zijn bijna kampioen en kunnen het thuis tegen Velocitas  afmaken. De Groningers zijn al gedegradeerd en met het nieuwe seizoen bezig. De verwachting is dat vv Heerenveen de kampioen zal gaan worden en deze laatste wedstrijd zal gaan winnen. Een 1.

Groninger Boys  -  GRC Groningen tussen de nummers 2 en 4.
De eerste wedstrijd eindigde in een 3 - 0 overwinning voor GRC.
Dit is een schitterende stadsderby tussen twee ambitieuze teams.
De Groninger Boys waren lange tijd favoriet voor de titel en moeten deze wedstrijd winnen en hopen op een misstapje van vv Heerenveen.
Het verschil met koploper vv Heerenveen is slechts 1 puntje, maar GRC Groningen zal zich in deze stadsderby niet zomaar gewonnen geven.
GRC Groningen heeft al een periodetitel op zak, maar zal er alles aandoen om de Groninger Boys een moeilijke middag te bezorgen.
Mijn voorspelling is een doelpuntrijke gelijkspel. Een 3.

LAC Frisia 1883  -  sv Olyphia tussen de nummers 3 en 11.
In Noordwolde werd het eerder 3 - 4 voor Frisia.
Tot vorige week was Frisia de grote outsider voor de titel.
Ik had Frisia getipt als de grote favoriet voor het kampioenschap, maar vorige week ging het tegen GAVC Grouw lelijk mis met Frisia.
Deze wedstrijd ging verrassend met 2 - 0 verloren waarna het verschil met koploper Heerenveen nu 2 punten bedraagt.
Op deze laatste speeldag is alles nog mogelijk, maar ik zie Heerenveen geen punten morsen tegen Velocitas.
Tegenstander sv Olyphia staat op een gevaarlijke 11e plek en zal dan PD wedstrijden moeten spelen. Ik vrees voor Olyphia dat er in Leeuwarden geen punten behaald zullen worden. Een 1.

ONB Drachten  -  FC Wolvega tussen de nummers 8 en 6.
In Wolvega werd het eerder 0 - 2 voor ONB.
De paars witten staan er goed voor om de laatste periodetitel in de wacht te slepen, maar voelen de hete adem van die rare studenten van Forward.
FC Wolvega heeft zich de laatste weken knap hersteld en hebben een goede serie neergezet.
Thuisploeg ONB stond ook lange tijd bovenaan voor een periode, maar zullen nu in de middenmoot gaan eindigen. Een 2.

Sint Annaparochie  -  GAVC Grouw tussen de nummers 12 en 10.
In Grouw werd het eerder 1 - 3 voor Sint Annaparochie.
De laatste weken is Sint Anna goed bezig en speelde het knap twee keer met 1 - 1 gelijk bij sc Emmeloord en GRC Groningen.
Gaan de Parochianen het redden? gaat men de PD wedstrijden halen?
Tegenstander GAVC is ook nog niet helemaal veilig en verrastte vorige week tegen Frisia. Het gaat moeilijk worden voor Sint Anna want de studenten van Forward ruiken bloed. Ik vrees dat Forward gaat stunten bij LSC en dat Sint Anna net iets tekort gaat komen. Een 3.

LSC 1890 Sneek  -  GSAVV Forward  tussen de nummers 7 en 13.
In Groningen werd het eerder 1 - 3 voor LSC 1890.
Wat is er de laatste weken met de studenten aan de hand?
In de winterstop stonden de Groningers nog troosteloos onderaan, maar de laatste weken pakken de studenten veel punten.
Met een beetje geluk ligt zelfs de periodetitel nog voor het grijpen, maar in eerste instantie willen de studenten de PD plekken bereiken.
De jongens van trainer DJ van Strien hebben iedereen verrast en veel respect afgedwongen. Deze laatse wedstrijd zal allesbeslissend zijn en je weet het maar nooit met Forward. Een 2.

Ik wens iedereen een sportieve en spannende laatste speelronde toe.

Verslaggever: Klaas Huisman.