De voorbeschouwing sc Emmeloord - VVI



Komende zaterdag staat de eerste oefenwedstrijd voor het vernieuwde sc Emmeloord op het programma tegen de zaterdag tweedeklasser VVI uit het Frieze Idskenhuizen.
Deze oefenwedstrijd tegen VVI begint om 14:30 uur op De Ervenbos te Emmeloord. Dinsdagavond 16 augustus staat de tweede oefenwedstrijd  op het programma en zal sc Emmeloord om 20:00 uur in actie komen tegen tweedeklasser CVVO uit Lemmer.
Op zondagmiddag 21 augustus gaat het bekeravontuur beginnen wanneer de Blauwen in het Noord Hollandse Grootebroek de degens gaan kruizen met De Zouaven.
Vanaf zaterdag gaan we de Blauwen weer intensief volgen met wekelijkse voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen.

In deze voorbeschouwing kijken we vooruit naar de eerste oefenwedstrijd en nemen we onze tegenstander VVI even onder de loep want tien dagen later op Dinsdagavond 23 augustus komen beide teams elkaar in Idskenhuizen voor de beker opnieuw tegen.
De laatste twee oefenwedstrijden dateren van 2012 en 2013 toen sc Emmeloord eerst thuis met 4 - 1 wist te winnen en daarna uit aan De Stripe ook met 2 - 3 aan het langste eind trok.
Op dinsdagavond 23 augustus staan beide teams voor het eerst in een bekerwedstrijd tegenover elkaar.

De blauwen zijn een klein weekje in training maar zijn vanwege de vakantieperiode nog niet helemaal compleet.
De grote smaakmaker Abdul Boundati is er niet meer bij want Appie maakte de overstap naar de Zeerobben in Harlingen.
Toch was het hartverwarmend om zijn broertje Brahim Boundati zondagochtend als eerste topfit op het trainingsveld te zien.
Vorig seizoen kwam Bram Boundati vanwege een slepende knieblessure amper in actie, maar onze dribbelkoning is weer helemaal terug en vastbesloten om zijn kunstjes weer te laten zien.
Het jeugdtalent Olav Sieljes studeert in de USA terwijl ook het blauwe diamant Maarten Dekkers in het buitenland verblijft.
De oudgedienden Gerke Schaap, Ronald Kleiker en doelman Stefan vd Werff doen een stapje terug en zijn in een lager team gaan spelen terwijl verdediger Wouter vd Velde heeft besloten om te stoppen.
Alle overige spelers inclusief Sander Heimens zijn gebleven met aanvulling van het tweede elftal en vijf nieuwe spelers uit de regio waardoor sc Emmeloord met een selectie van 22 spelers aan het nieuwe seizoen zal gaan beginnen.
De nieuwe spelers bij sc Emmeloord zijn doelman Ruben Doorn ( CVVO Lemmer ), Mart Matthijssen ( RKO Rutten ), Mark Staal ( Espel ), Rik Schilder ( Ens ) & Dylan Werkman ( Ens ).
Van het tweede elftal zijn Koen Boneschansker, Wiebe Koopmans en Bastian Tabak overgeheveld om het eerste te versterken.
De assistenten Jan Arjen Kooi & Arnold Roossien zullen trainer Dick Schuurman gaan bij staan met daaromheen de elftalleiders Herman Vos en Klaas Huisman en verzorger Peter Goetheer. Op de achtergrond zal ook Martin vd Jagt de technische staf gaan helpen.

Zaterdagmiddag komt het nieuwe sc Emmeloord dus in een oefenwedstrijd in actie tegen VVI uit het Frieze Idskenhuizen.
De Voetbal Vereniging Idskenhuizen werd op 16 Juni 1946 in de clubkleuren Oranje Wit opgericht.
Tijdens de oorlogsjaren werd er in de kleuren zwart wit een balletje getrapt op het witzand, maar na de bevrijding kregen de Oranje sentimenten de overhand en wilden de koningshuis gezinde dorpsbewoners in het Oranje Wit spelen.
De VV Idskenhuizen is altijd een gemoedelijke en gezellige Frieze dorpsclub geweest getuige de optochten met de trekharmonica.
Bij de uitwedstrijden zaten de veewagens volgepropt met diehard supporters en moesten de luiken dicht als de politie er aan kwam.
De Oranje Skutsjesilers speelden lange tijd aan de Stipedyk en verhuisden met de trekharmonica in 1982 naar het huidige sportcomplex aan de Stripe.
Deze oergezellige typische Frieze dorpsclub heeft geen jeugdafdeling en telt ongeveer 200 leden verdeeld over vier seniorenteams en een vrouwenteam.

In een ver verleden speelde VVI zelfs op eerste klasse niveau, maar de club kwam in de vrije val terecht en zakte zelfs terug tot de 5e klasse.
Nadat VVI in 2007 kampioen werd in de 5e klasse ging het ineens snel bergopwaarts met de Oranje Skutsjesilers.
In 2008 promoveerde VVI naar de 3e klasse om vervolgens in 2010 kampioen te worden in de derde klasse A.
Vanaf 2010 tot op heden is de Voetbal Vereniging Idskenhuizen een stabiele tweedeklasser.
Vorig seizoen eindigde VVI op een verdienstelijke 5e plek in de tweede klasse I. De Friezen hebben een taaie stugge en fysiek sterke ploeg.
Hoofdtrainer Andre Semplonius is aan zijn tweede seizoen begonnen, maar was in een ver verleden ook al hoofdtrainer in Idskenhuizen.
Deze trainer deed daarna ervaring op bij Nijland, QVC & Oudehaske om weer op het oude nest terug te keren.
De selectie heeft een gemiddelde leeftijd van 26 jaar oud waarbij Johannes Honke Kuperus met zijn 36 jaar de oudste speler is.
Deze oude rot is tevens met 225 doelpunten de clubtopscorer aller tijden bij de Oranje Skutsjesilers. De jongste speler Jelle Jelsmer is 20 jaar oud.
Vorig seizoen was Ronald de Jong alias de Engelsman met tien competitiedoelpunten de topscorer met daarachter Toby Draaisma en Johannes ( snake ) Lindeboom met negen en zeven doelpunten.
De bijnamen Solo, Baffie, Gremhintsje, Crocky, Plasser, Sempie, Wiebepeukje en Tippa spreken tot de verbeelding, maar het typeert de humor, de sfeer, de beleving en de kracht bij deze oer Frieze dorpsclub.

Het Frieze dorp Idskenhuizen heeft ongeveer 400 inwoners en ligt ten westen van Sint Nicolaasga dichtbij het Idskenhuizermeer.
In de volksmond wordt Idskenhuizen ook wel Jiskenhusen genoemd en in het centrum staat het gedenkteken voor Egbert Douwes de grondlegger van het koffieconcern Douwe Egberts die ooit in het dorp woonde.
Vroeger maakte Idskenhuizen deel uit van de gemeente Skarsterlan, maar sinds 2014 behoort het dorp tot de gemeente De Friese Meren.

Zaterdagmiddag om 14:30 uur is de aftrap op de Ervenbos van de allereerste oefenwedstrijd in aanloop naar het nieuwe seizoen.
Tien dagen later gaan de Blauwen naar Friesland om in de beker opnieuw de degens te kruizen met de voetbalvereniging Idskenhuizen.
Het eerste verslag volgt zaterdagavond.

Verslaggever: Klaas Huisman.