De voorbeschouwing FFS - sc Emmeloord

De voorbeschouwing van de bekerwedstrijd FFS  -  sc Emmeloord.

Het is een poosje rustig geweest rondom het team van de zondagclub sc Emmeloord, maar komende zondag staat ook voor de Blauwen de eerste bekerwedstrijd voor de deur.
In het Friese gehucht Vegelinsoord komen de Emmeloorders zondag in actie tegen derde klasser FFS.
De polderbewoners zijn alweer drie weken in voorbereiding en belegden een trainingskamp bij vv Hercules in Zaandam.
In deze voorbeschouwing kijken we terug op de voorbereiding en vooruit naar het bekerduel met FFS.
Tevens maken wij kennis met de vier nieuwe aanwinsten van sc Emmeloord.

Ondanks een zeer geslaagde trainingskamp in Zaandam wisten de Blauwen in de oefenwedstrijden nog geen overwinning te behalen.
De eerste oefenwedstrijd tegen derde klasser Hercules ging in Zaandam met 3 - 2 verloren. In deze wedstrijd scoorden Gerke Schaap & Maarten Dekkers de doelpunten voor sc Emmeloord.
In Harlingen eindigde het tweede oefenduel bij tweede klasser de Zeerobben in een 1 - 1 gelijkspel.
De Blauwen keken een lange tijd tegen een 1 - 0 achterstand aan, maar vlak voor tijd scoorde Gokhan Pala uit een prachtige vrije trap de verdiende 1 - 1 gelijkmaker in Harlingen.
Afgelopen woensdagavond presenteerde sc Emmeloord zich aan het thuispubliek in een oefenwedstrijd tegen eerste klasser sc Joure.
De Emmeloorders speelden bij vlagen redelijk, maar kwamen door slordige verdedigingsfouten al snel op een 0 - 2 achterstand.
Vlak voor rust scoorde good old Ronald Kleiker de 1 - 2 aansluitingstreffer, maar na rust liep sc Joure uit naar 1 - 3 en zo wist sc Emmeloord ook zijn derde oefenwedstrijd niet te winnen.

De Emmeloorders zijn in de bekerpoule ingedeeld met de derde klassers FFS en vv Ruinen en vierde klasser RKO uit Rutten.
Komende zondag staat het eerste bekerduel tegen FFS in het Friese Vegelinsoord op het programma.

De selectie van sc Emmeloord bestaat uit 20 spelers met een gemiddelde leeftijd van 25,6 jaar oud.
De oudste speler bij sc Emmeloord is de 34 jarige veteraan Ronald Kleiker en de jongste speler is het 17 jarige jeugdtalent Bastian Tabak.
Er zijn met Rik Beekman, Maarten Dekkers, Marcel Westerhof & Matthias Frankema vier nieuwkomers in de selectie van sc Emmeloord.
De spelers Laurens Rasing & Sjors Hendrikse zijn op eigen verzoek naar het tweede elftal teruggegaan.
De grillige aanvaller Maarten Dekkers is 21 jaar oud en kwam over van vierde klasser RKO Rutten waar hij vorig seizoen goed was voor 18 doelpunten.
In totaal scoorde Maarten Dekkers in vijf seizoenen ruim 70 doelpunten voor RKO Rutten.
De behendige Rik Beekman is 21 jaar oud en kwam over van vierde klasser FC Kraggenburg en zijn teller staat na drie seizoenen op 25 doelpunten.
De 25 jarige middenvelder Marcel Westerhof kwam 5 seizoenen uit voor SVM Marknesse en speelde tussendoor een jaartje voor vv Blokzijl.
De geroutineerde en ervaren Matthias Frankema speelde jarenlang bij Flevo Boys is de man die de lijnen moet gaan uitzetten bij sc Emmeloord.

De Friese voetbalclub FFS staat voor Fuotbal Foriening Stobbegea en werd op 12 Mei 1945 in de clubkleuren Zwart Wit opgericht.
Het is een kleine voetbalclub met amper 200 leden onderverdeeld in vier seniorenteams, drie pupillenjeugdteams, twee vrouwenteams en een zaalvoetbalafdeling.
Tegenstander FFS speelde tot dusver twee oefenwedstrijden waar het ook nog niet echt wist te overtuigen.
Tegen vijfde klasser Oldeholtpade boekte FFS een benauwde 1 - 0 overwinning waarna het in Sint Nicolaasga tegen vierde klasser Renado niet verder kwam dan een 2 - 2 gelijkspel.
De Friezen hebben met Arjan Huitema, Evert Hospes, Age Ellert vd Velde & Sjors Jellema maar liefst vier clubtopscorers aller tijden in hun team.
Deze steunpilaren en rasclubspelers waren tot nu toe goed voor respectievelijk 86, 73, 66 en 63 doelpunten voor de zwart witten.
Vorig seizoen werd Age Ellert vd Velde topscorer met 15 doelpunten gevolgd door Arjan Huitema & Sjors Jellema met 9 doelpunten.
De selectie van FFS bestaat uit 18 spelers en hebben een gemiddelde leeftijd van 27,8 jaar oud. De meeste spelers komen uit de streek rondom Vegelinsoord en zijn al jarenlang actief bij de zwart witten.
Hoofdtrainer Slobodan Zmiric gaat aan zijn tweede seizoen bij FFS beginnen en is een oude rot in het trainersvak.
In een ver verleden was Slobodan Zmiric assistenttrainer bij profclub sc Heerenveen waarna hij bij diverse amateurclubs zoals ONS Sneek, vv Lemmer en FVC Leeuwarden aan het roer stond.

Vorig seizoen eindigde FFS op een 12e plek in de derde klasse A en wist men zich ternauwernood te handhaven.
De zwart witten wonnen vorig seizoen slechts zeven wedstrijden in de derde klasse en verloren maar liefst 19 keer.
De Fuotbal Foriening Stobbegea is van ver gekomen en kwam tot 1996 uit in de Friese voetbalbond. Vanaf 1996 t/m 2006 speelde FFS in de zesde klasse en vanaf 2006 t/m 2010 in de vijfde klasse.
In 2010 werd FFS kampioen in de vijfde klasse en in 2014 wisten de zwart witten via de nacompetitie naar de derde klasse te promoveren.

Het dorp Vegelinsoord heette oorspronkelijk Stobbegat en heeft slechts 400 inwoners. Het dankt zijn naam aan de familie Vegelin van Claerbergen en ligt in de provincie Skarsterlan ten noordoosten van Joure aan het Heerenveense kanaal.

De bekerwedstrijd FFS - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark Vegelinsoord aan de Grevenweg.
Wij wensen iedereen een sportieve bekerwedstrijd toe.
Zondagavond volgt het wedstrijdverslag van de Blauwe Reporter.

Verslaggever: Klaas Huisman.