De voorbeschouwing LAC Frisia - sc Emmeloord

Deze zondag gaat sc Emmeloord in de Frieze hoofdstad Leeuwarden op bezoek bij het roemrijke en historische LAC Frisia uit 1883.De Leeuwarder Athletische Club Frisia stamt uit 1883 en is hiermee een van de oudste clubs van Nederland.
Deze roemrijke oude volksclub wordt in de volksmond ook wel De Lacskun genoemd en werd ooit 5 keer kampioen van het Noorden.
De club werd aanvankelijk als cricketclub opgericht, maar kreeg vanaf 1894 ook een voetbalafdeling.
De prachtige clubkleuren okergeel met marineblauw spreken in Leeuwarden tot de verbeelding.
Het speelde ooit internationale wedstrijden en behaalde vele successen.
In het centrum van Leeuwarden staat het standbeeld van het Frisiaantje.

De thuisploeg LAC Frisia staat met 40 punten uit 21 wedstrijden op een derde plek in de tweede klasse K.
Er werden 12 wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen vijf wedstrijden verloren met een doelsaldo van 49 voor en 31 tegen.
De gasten uit Emmeloord staan met 33 punten uit 20 wedstrijden op een vierde plek. De blauwe tornado's wonnen negen wedstrijden, speelden zes keer gelijk en verloren vijf wedstrijden met een doelsaldo van 42 voor en 22 tegen.
Deze wedstrijd is voor sc Emmeloord van groot belang omdat de vierde plek weleens belangrijk kan zijn om zich te kunnen plaatsen voor de nacompetitie.
Beide teams draaien momenteel erg stroef en moeizaam en zijn zoekende om de juiste vorm terug te vinden.

Halverwege maart stonden de Frisianen er nog rooskleurig voor en lonkte het kampioenschap voor de Lacskun.
Plotseling kwam de klad erin bij LAC Frisia en ging de Lacskun verrassend en totaal onverwachts drie keer onderuit.
De Frisianen verloren thuis  totaal onverwachts met 0 - 1 van vv Beilen en speelden met 3 - 3 gelijk bij stadgenoot MKV'29.
In Wolvega verloor LAC Frisia met 1 - 0 bij directe concurrent FC Wolvega waarna de Lacskun vorige week met 3 - 2 zijn meerdere in vv Lemmer moest erkennen.
Door deze slechte serie zijn de Friezen de koppositie aan FC Wolvega kwijtgeraakt en is de achterstand op de Paarse Wolven inmiddels opgelopen tot acht punten waarbij FC Wolvega nog een wedstrijd minder heeft gespeeld.
Het lijkt er op dat LAC Frisia zich moet voorbereiden op de nacompetitie die 21 Mei van start zal gaan.
Vorig seizoen eindigde LAC Frisia op een derde plek in de eindklassering, maar greep het ondanks een goed seizoen overal naast.
Er heerst angst op de magere weide dat het nu opnieuw mis zal gaan.

Eerder dit seizoen wist sc Emmeloord de thuiswedstrijd met maar liefst 6 - 1 te winnen van LAC Frisia dankzij doelpunten van Abdul Boundati en Maarten Dekkers in de eerste helft. Na de rust zorgden Hans Langendijk, Gokhan Pala, Marcel Westerhof en een eigen Frieze doelpunt voor deze ongekende monstercore tegen de toenmalige titelkandidaat. Tussendoor benutte Douwe Wim Terpstra nog een strafschop voor de Frisianen.
Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd in Emmeloord in een 2 - 2 gelijkspel en wist sc Emmeloord de uitwedstrijd in Leeuwarden verrassend met 1 - 2 te winnen bij de toenmalige koploper.

De topscorers bij LAC Frisia zijn de grillige aanvallers Mark den Hartog & Patrick Hoving met elf doelpunten, maar ook Jelmer Vos, Jordy Hoekema en Douwe Wim Terpstra zijn gevaarlijke spelers die een wedstrijd kunnen beslissen.
Bij sc Emmeloord staat het blauwe diamant Maarten Dekkers al wekenlang droog en wil het maar niet vlotten met de doelpuntenmachine van sc Emmeloord. De teller staat nog steeds op 12 doelpunten met daarachter Hans Langendijk, Bastian Tabak, Gokhan Pala, Harm van Wieren & Sander Heimens.
Beide teams draaien moeizaam maar hebben grote belangen bij deze wedstrijd om de nacompetitie te kunnen halen.

De wedstrijd LAC Frisia - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Magere Weide te Leeuwarden.
De bus vertrekt omstreeks 11:45 uur vanaf sportpark De Ervenbos.
Zondagavond verschijnt een wedstrijdverslag!

Hieronder de voorspellingen voor de tweede klasse K:
LAC Frisia Leeuwarden  -  sc Emmeloord tussen de nummers 3 en 4.
Eerder dit seizoen won sc Emmeloord thuis vrij eenvoudig met maar liefst 6 - 1, maar het zal deze keer in Leeuwarden niet zo gemakkelijk gaan. Vorig seizoen won sc Emmeloord de uitwedstrijd met 1 - 2.
Een gelijkspel ligt voor de hand, maar misschien zit er met de juiste wedstrijdinstelling iets meer in het vat voor sc Emmeloord. Een 3.

FC Wolvega  -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 1 en 11.
Nog maar kort geleden won FC Wolvega de inhaalwedstrijd met 0 - 1 in Noordwolde terwijl eerder voor de beker een 2 - 3 overwinning werd behaald op De Spokedam.
De trotse koploper heeft vijf punten voorsprong op de nummer twee LSC 1890 uit Sneek en lijkt regelrecht op het kampioenschap af te stevenen. Het arme Olyphia moet hard knokken om uit de gevarenzone te komen, maar gaat het zwaar krijgen in het onstuimige Wolvennest.
Zijn de groene frieze krijgers sterk genoeg om de kampioensaspiraties van de Paarse Wolven af te stoppen of gaat FC Wolvega nog meer afstand nemen? Een 1.

vv Beilen  -  LSC 1890 Sneek tussen de nummers 7 en 2.
Eerder eindigde deze wedstrijd in Sneek in een 4 - 0 overwinning voor LSC 1890. De Blauwe Spartanen wonnen vorige week met 2 - 0 van subtopper DTD en blijven als enigste ploeg meestrijden om de titel.
De achterstand bedraagt inmiddels vijf punten, maar de Sneekers geven het nog niet op.
De thuisploeg heeft een mindere periode achter de rug, maar pakte toch heel verdienstelijk een puntje bij sc Emmeloord.
Gaan de gouden klompen nog aanhaken om de vierde plek? of gaan de blauwe spartanen deze wedstrijd winnen? Een 2.

DTD Jelsum  -  VKW Westerbork tussen de nummers 5 en 6.
Eerder eindigde deze wedstrijd in Westerbork in een 1 - 1 gelijkspel.
Wat is er met de blauwe hunebedden aan de hand? De voetbalclub Vlugheid en Kracht doet zijn naam eer aan en staat nu trots en fier bovenaan in de derde periode. Gaan de Drentse Hunebedden de derde en laatste periode halen en meedoen in de nacompetitie?
De thuisploeg staat met 33 punten op een gedeelde vierde plek met sc Emmeloord wat nog een inhaalwedstrijd tegoed heeft.
Normaliter sneuvelen er vele ploegen bij De Trije Doarpen en is het altijd lastig voetballen in Jelsum, maar de verwachting is dat VKW een tandje bij gaat schakelen om de top vier te bereiken.
De Drentse Hunebedden zijn aan een indrukwekkende opmars bezig en lijken niet meer af te stoppen. Een 2.

vv Ruinerwold  -  GAVC Grou tussen de nummers 10 en 8.
Eerder werd het in Grou een 2 - 2 gelijkspel.
De Drentse Red Bulls zijn thuis lastig te bespelen, maar toch zullen de Geel Zwarte Batavieren de punten gaan meenemen. Een 2.

MKV'29 Leeuwarden  -  ONB Drachten tussen de nummers 13 en 14.
In Drachten werd het eerder een 1 - 0 overwinning voor ONB, maar de Blauwe Fennen pakken de laatste weken bijna geen punten meer.
Beide teams moeten aan de bak om degradatie te kunnen ontlopen.
Het verschil met de PD plekken bedraagt maar liefst vijf punten voor de Blauwe Fennen uit Drachten terwijl MKV met volle kracht vooruit nog vier punten moet goed maken. Gaan de Rood Witten dit nog redden?
Een degradatieduel pur sang waarbij MKV het thuisvoordeel krijgt. Een 1.

vv Lemmer  -  vv Steenwijk tussen de nummers 9 en 12.
Eerder eindigde deze wedstrijd in Steenwijk in 1 - 0 overwinning voor de Rood Witte Meenthe boys. De Steenwieker Olde Wieven waren slecht aan de competitie begonnen, maar herstelden zich daarna knap.
De laatste weken gaat het weer wat minder waarbij Steenwijk de laatste inhaalwedstrijd met 0 - 2 onderuit ging tegen VKW.
De Olde Wieven staan inmiddels op een 12e plek en moeten vrezen voor de PD wedstrijden.
Volgende week komt sc Emmeloord op bezoek bij vv Steenwijk en zal er een uitgebreide voorbeschouwing gaan komen.
De thuisploeg staat op een 9e plek, maar moet nog wat punten pakken om de PD plekken te kunnen ontlopen.
De Groene Bulldozers uit Lemmer wonnen vorige week knap met 3 - 2 van LAC Frisia en gaan de rood witten een lastige middag bezorgen in het Lemsterland. Een gelijkspel is mogelijk. Een 3.

Wij wensen iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe  in de Tweede Klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.