Verslag LAC Frisia - sc Emmeloord

L.A.C. Frisia 1883  -  sc Emmeloord   2  -  0   (  2  -  0  )

In de tweede klasse Noord heeft een flets en matig sc Emmeloord in Leeuwarden totaal onnodig met 2 - 0 verloren bij LAC Frisia.
Door deze zure en teleurstellende nederlaag en de overwinning van VKW Westerbork op DTD zijn de Emmeloorders naar de vijfde plek afgezakt.

Trainer Dick Schuurman valt niet te benijden en moest ook deze wedstrijd behoorlijk improviseren om een degelijk team binnen de lijnen te krijgen.
De grillige aanvaller Sander Heimens kon wegens een schorsing niet in actie komen terwijl de creatieve middenvelders Abdul Boundati en Gokhan Pala en verdediger Guido Vissers ook niet van de partij waren.
Enkele tientallen sc Emmeloord supporters hadden de moeite genomen om het team in Leeuwarden aan te moedigen.
Het was gezellig vertoeven op de tribune bij LAC Frisia waar onder een aangenaam voorjaarszonnetje werd afgetrapt op de Magere Weide.

Met name Gokhan Pala en Abdul Boundati werden enorm gemist op het haperende middenveld van sc Emmeloord.
De nood was zo hoog dat Trainer Dick Schuurman good old Laurens Rasing van stal moest halen om weer zijn comeback in het eerste elftal te maken.
Met Laurens Rasing, Ronald Kleiker en Gerke Schaap op het middenveld probeerde sc Emmeloord iets te forceren, maar het team oogde flets, onzeker en miste de creativiteit en rust op het middenveld.
De opbouw van sc Emmeloord werd in een vroeg stadium verstoord waardoor het middenveld deze wedstrijd niet tot zijn recht kwam en constant achter de feiten aanliep.
Door de problemen op het middenveld ontstonden er grote ruimte's  die niet vielen te overbruggen waardoor de verdedigers Harm van Wieren, Wouter vd Velde, Remco Jonkman en Maarten Ebbers een zware dag hadden.
De opstelling van sc Emmeloord staat onderaan dit verslag.

In de 4e minuut viel een diepe bal totaal verkeerd achter de weifelende verdediging van sc Emmeloord waarna Willem Mollema er als de kippen bij was om met een snelle kapbeweging iedereen op het verkeerde been te zetten.
Met een bekeken schuiver in de korte hoek wist Willem Mollema de doelman van sc Emmeloord te passeren voor de snelle 1 - 0 voorsprong voor LAC Frisia.
De thuisploeg was veel feller en scherper in de onderlinge duels en trok het initiatief naar zich toe.
Een vrije trap van Mark den Hartog werd stijlvol door Emmeloord doelman Stefan vd Werff gepareerd en een gevaarlijk schot van Willem Mollema werd ternauwernood geblokt door uitblinker Wouter vd Velde.
Tot aan de 20e minuut bepaalde LAC Frisia het tempo van deze wedstrijd maar gaandeweg dienden zich de eerste kansjes voor sc Emmeloord aan.

In de 20e minuut lanceerde Hans Langendijk met een slim balletje opzij de blonde pijl Rik Beekman, maar het schitterende schot van Rik Beekman werd met de nodige moeite door de doelman van Frisia uit de verre hoek getikt en tot corner verwerkt.
Een vrije trap van Gerke Schaap werd eveneens door de doelman van Frisia onschadelijk gemaakt en in deze fase leek de gelijkmaker een kwestie van tijd. Nadat Rik Beekman en Maarten Dekkers met de nodige moeite werden onderschept kwamen de Frisianen weer opzetten.

In de 34e minuut dook Frisia speler Leon Ydema in kansrijke positie op voor het Emmeloordse doel waarna diens inzet op het nippertje tot corner werd verwerkt. Bij elke corner van Frisia was het alle hens aan dek in de Emmeloordse verdediging waarbij Stefan vd Werff alle hulp van zijn verdedigers nodig had om zijn doel schoon te houden.
In de 40e minuut kwam LAC Frisia via een klutsbal van Hidde Pater op een 2 - 0 voorsprong.
Hier ging een actie van Mark den Hartog aan vooraf die vanuit zijn ooghoeken Hidde Pater vogelvrij voor het doel zag opduiken.
Via onderkant lat liet Hidde Pater doelman Stefan vd Werff volstrekt kansloos voor de 2 - 0 ruststand in Leeuwarden.

In de kantine ontstond er een heftige discussie onder de bezorgde blauwe supporters van sc Emmeloord.
De laatste weken draait het niet lekker meer en lijkt het team wel verkrampt, onzeker en zelfs een tikkeltje onverschillig.
De topscorer Maarten Dekkers staat al wekenlang droog en het team heeft niet meer die onoverwinnelijke en zelfverzekerde uitstraling  van voor de winterstop.

Trainer Dick Schuurman was nu genoodzaakt om aanpassingen te doen om nog iets te forceren waarna middenvelder Ronald Kleiker in de spits werd geposteerd om Hans Langendijk, Maarten Dekkers en Rik Beekman te ondersteunen.
De gehele tweede helft probeerde sc Emmeloord uit alle macht terug  te komen en creeerden de blauwen een enorm veldoverwicht.
De doelman van Frisia moest in actie komen om een kopbal van Ronald Kleiker onschadelijk te maken en een inzet van Rik Beekman te pareren.
Een prachtig ziedend schot van Laurens Rasing zeilde rakelings naast waarna de doelman van Frisia uit zijn doel moest komen om een doorbraak van Ronald Kleiker te verijdelen.
Met veel pressie en druk naar voren toe werd Frisia teruggedrongen en kreeg  sc Emmeloord kleine kansjes om iets terug te doen, maar de eindpassing bleef slordig en onzuiver.

Het spelbeeld oogde flets, rommelig en onnauwkeurig waarbij er onnodig veel balverlies werd geleden.
Onder aanvoering van Wouter vd Velde, Harm van Wieren en IJzervreter Ronald Kleiker trokken de Emmeloorders ten strijde.
De thuisploeg zakte tot ontevredenheid van Frisia trainer Johan Groote in en liet sc Emmeloord opkomen, maar het vele balbezit leverde weinig op.
De Frisianen loerden slim op de snelle counter en kregen via Willem Mollema en invaller Patrick Hoving kansen om het duel te beslissen.
Na een snelle actie van Hidde Pater werd Willem Mollema in stelling gebracht, maar voor open doel ging deze bal er niet in.
In de slotfase bracht Trainer Dick Schuurman de jeugdspelers Danny de Graaf en Robin Elsinga in de ploeg voor Rik Beekman en Ronald Kleiker.
Met name Danny de Graaf liet aardige acties zien en maakte een gretige indruk.
In de 75e minuut dook Danny de Graaf vogelvrij op voor het Frieze doel, maar zijn inzet werd ternauwernood tot corner verwerkt.
De Emmeloorders zetten nog eens, maar het slotoffensief leverde niets meer op waarna ook Frisia nog twee goede kansen lieten liggen.

Deze matige en rommelige wedstrijd gaat met 2 - 0 verloren waardoor sc Emmeloord naar de vijfde plek is afgezakt in de tweede klasse.
De lichtpuntjes in deze wedstrijd waren de invalbeurten van de jeugdspelers Robin Elsinga en Danny de Graaf, maar ook Remco Jonkman, Harm van Wieren en Wouter vd Velde speelden degelijk.
Man of the match bij LAC Frisia: Dennis Schotanus
Man of the match bij sc Emmeloord: Wouter vd Velde

Volgende week speelt sc Emmeloord de lastige uitwedstrijd bij het vv Steenwijk van oud Emmeloordtrainer Jan Boxum.
Deze wedstrijd begint dan om 14:00 uur op sportpark De Nieuwe Gagels te Steenwijk. De voorbeschouwing volgt later komende week.

Stefan vd Werff, Maarten Ebbers, Harm van Wieren, Wouter vd Velde, Remco Jonkman, Laurens Rasing, Ronald Kleiker ( 82e Robin Elsinga ), Gerke Schaap, Hans Langendijk, Rik Beekman ( 70e Danny de Graaf ) & Maarten Dekkers.
Wissels: Niels Boomsma, Tim Slangen, Danny de Graaf & Robin Elsinga.
Geschorst: Sander Heimens
Geblesseerd/afw: Gokhan Pala, Abdul Boundati, Brahim Boundati, Guido Vissers, Marcel Westerhof, Martin Holtmaat ( 2e ), Denny vd Zee ( 2e ) & Bastian Tabak ( 2e ).
Gele kaart: Laurens Rasing
Trainers: Dick Schuurman & Rob Nugter
Teammanagers: Peter Post & Rob Nugter
Assistent scheidsrechter: Herman Vos uit Marknesse.