De voorbeschouwing SC Emmeloord - VV Rolder Boys

Deze zondag 10 Maart staat de thuiswedstrijd SC Emmeloord tegen het Drentse VV Rolder Boys op het programma.
Precies klokslag 14:00 uur zal onze pupil van de week Chardia Jaspers van het jeugdteam SC Emmeloord JO11-3 de aftrap gaan nemen.
Zij is een veelzijdige en zeer talentvolle allround middenveldster die de hele week heeft geoefend om de doelman van Rolder Boys te kunnen passeren.
Deze wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. M. Tempel uit Emmen.
Wij heten iedereen en in het bijzonder onze gasten uit het Drentse Rolde van harte welkom op sportpark De Ervenbos.

Een opwarmertje
De Drenten zullen zondag met twee teams naar Emmeloord komen want voorafgaand speelt het tweede team van SC Emmeloord klokslag 11:00 uur tegen de beloften van VV Rolder Boys.
Beide teams bivakkeren in de middenmoot van de reserve hoofdklasse Noord.
Iedereen is uiteraard van harte welkom om de jongens van het tweede team als opwarmertje om 11:00 uur in actie te zien.

Tweede team is uitgebekerd
De blauwe spaceshuttle is eerder deze week na een 5-1 bekernederlaag weer teruggekeerd in de polderklei.
Onze helden van het tweede team waren ver gekomen in de beker, maar gingen deze week uit bij SC Genemuiden 2 keihard met 5-1 onderuit.
Hiermee is het bekeravontuur teneinde voor de blauwe beloften,maar desondanks kan het team terugkijken op een leerzame bekeravontuur en verdienen de mannen van Douwe Boomsma, Duco Pater en Edwin Berende een groot compliment.

Leerproces
Vorige week ging het eerste elftal totaal onnodig met 2-1 onderuit bij Germanicus.
Na een dramatische slechte eerste helft schudde het team pas in de tweede helft wakker, maar helaas waren de polderboys toen niet meer bij machte een puntje uit het vuur te slepen.
Het team maakt een enorme ontwikkeling door en zal door dit leerproces heen moeten om straks in de toekomst een stabiele tweedeklasser te kunnen worden.

Wisselvallig
De trainer schroomt niet om jonge talenten in te passen en is drukdoende de juiste balans en het voetbalgochme in het team te brengen, maar dit kost nu eenmaal tijd.
In een korte tijd hebben de jonge spelers Wouter van der Velden, Lucas Loosman, Marc Loosman en Olav Sieljes al veel voor hun kiezen gehad en ga daar maar eens aan staan!
Toch zal de wisselvalligheid eruit moeten want met name het verschil tussen thuis en uitwedstrijden is nog steeds te groot.
Dit team herbergt veel goede voetballers, maar oogt nog te grillig, onstuimig, onvolwassen en onevenwichtig.
Vooral op het mentale vlak moeten deze spelers nog enorme stappen maken en is er nog veel werk aan de winkel, maar ook een prachtige uitdaging voor onze trainers Dick Krommenhoek en Rob Nugter.

Tussenbalans
De Emmeloorders staan met 19 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 27 voor en 32 tegen op een 9e plek in de tweede klasse L.
Er werden vijf wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen zeven wedstrijden verloren voor de blauwe polderboys.

Onze tegenstander VV Rolder Boys staan met 24 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 33 voor en 26 tegen op een 7e plek.
De zwart witten boekten zeven overwinningen, speelden drie keer gelijk en verloren zes keer.
Tussen de 7e en de 9e plek zitten dus vijf punten verschil, maar toch heeft SC Emmeloord nog steeds zes punten voorsprong op de PD plekken.
Om deze veilige marge vast te houden moeten de polderboys winnen!

De heenwedstrijd
Eerder dit seizoen verloor SC Emmeloord de uitwedstrijd met 3-2 van Rolder Boys.
Toen ging deze wedstrijd lange tijd gelijk op en hadden de Rolder Boys met een optisch veldoverwicht de betere kansen.
Nadat Janko Dekker met een verwoestende uithaal de Drenten op voorsprong had gebracht kreeg SC Emmeloord vlak voor rust een strafschop te nemen die door Abdul Boundati werd benut voor de 1-1.
Tot aan de 84e minuut golfde deze wedstrijd op en neer toen plotseling Siemen Krikke met twee doelpunten ( Een fraaie boogbal en een kopbal ) deze wedstrijd op slot gooide.
In de allerlaatste minuut kon Harm van Wieren nog iets terug doen, maar het blauwe slotoffensief kwam te laat.

Middenmoter
Met een 7e plek en 24 punten uit 16 wedstrijden zijn de Rolder Boys momenteel een stabiele middenmoter in de tweede klasse L.
De Drenten schoten direct na de winterstop uit hun slof door de toenmalige koploper SV Dalfsen met 6-2 te vernederen.
Een week later ging ditzelfde Rolder Boys thuis met 1-3 onderuit tegen de huidige koploper VV Lemelerveld.
Daarna verloren de Rolder Boys uit met 1-0 bij Germanicus Coevorden en werd er vorige week met 3-0 van SV Dedemsvaart gewonnen.

De topscorers
Namens SC Emmeloord staat de teller van Jeroen Sipma op zeven treffers.
Daarachter volgen Brahim Boundati en Harm van Wieren met vier doelpunten terwijl nu ook Gerke Schaap, Rik Beekman en Marc Loosman de smaak te pakken krijgen.

Bij de VV Rolder Boys is Siemen Krikke met acht doelpunten de topscorer gevolgd door Janko Dekker, Frank Suurd en Jasper Kroon met respectievelijk vijf en vier doelpunten.
In de tweede klasse staan Stijn Kogelman van Lemelerveld en Demy te Velde van Valthermond met 15 doelpunten bovenaan de ranglijst.

Spannend
Bovenin de tweede klasse L staan VV Lemelerveld en SV Dalfsen met 35 punten uit 16 wedstrijden nek aan nek.
Daaronder proberen VV Heerde en SC Stadskanaal met 31 en 30 punten nog aansluiting met de koplopers te krijgen.
Met 28 punten begint bij VV Valthermond de middenmoot!
Onderin staan FC Assen, Asser Boys en Zuidwolde nog steeds in de gevarenzone waar SC Erica met zes punten grote problemen heeft.

De trainer
Hoofdtrainer Jan Korte was vroeger ooit profvoetballer bij de voormalige profclub SC Veendam waar hij ook als hoofdtrainer en technisch coordinator in het profvoetbal actief was.
Hij groeide op aan de Langeleegte te Veendam waar hij de kneepjes van het trainersvak leerde en werd daarna trainer bij vv Appingedam, vv Gronitas, Nieuw Buinen en Go Ahead Kampen.
Sinds 2015 staat Jan Korte bij Rolder Boys aan het roer, maar dit is zijn laatste seizoen want hij gaat de club verlaten en wordt opgevolgd door Kenny Koning.
De nieuwe trainer Kenny Koning werkt in de jeugd bij profclub FC Emmen en staat te popelen om het stokje van Jan Korte over te nemen.

Degradatie!
Het Drentse team degradeerde vorig seizoen uit de eerste klasse en zag zijn topscorer Ferdi Hidding richting Assen naar Achilles 1894 vertrekken.
De andere goaltjesgetters Janko Dekker en Frank Suurd zijn wel gebleven.
De selectie van Rolder Boys heeft een gemiddelde leeftijd van 24,8 jaar en heeft 14 spelers van rond de twintig jaar oud bij de selectie waarbij de dertigers Ryan Bruinsma, Rik de Lange en Gerben Smit de 14 jonge talenten op sleeptouw nemen.
Tussen 2014 en 2018 kwamen de Rolder Boys drie seizoenen in de eerste klasse uit waar het niet verder dan een 11e en 13e plek zou reiken. Vorig seizoen degradeerde de club uit de eerste klasse.

Clubinfo
De voetbal vereniging Rolder Boys werd op 3 Juni 1927 in de clubkleuren Zwart Wit met een vleugje Rood Geel opgericht.
De club telt tegenwoordig ongeveer 500 leden en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark Boerbos aan de Nijlanderstraat te Rolde.
In het clublogo zie je het zwaard waar de Etten het eedgebaar mee maakten want de geschiedenis van Rolde gaat over de landdrost en de vergadering van de Etten.
De club werd drie keer kampioen van de vierde klasse en drie keer kampioen van de derde klasse.
Vanaf 1994 tot 2007 acteerden de Rolder Boys in de derde klasse en vanaf 2007 tot 2014 in de tweede klasse.
Tussen 2014 en 2018 kwamen de Rolder Boys drie seizoenen in de eerste klasse uit.
Vorig seizoen degradeerde de club uit de eerste klasse.

Het Drentse Esdorp Rolde ligt aan de Rolderrug onder de rook van Assen in de gemeente Aa en Hunze en heeft 4000 inwoners.
Dit Drentse dorp bestaat uit verschillende brinken en staat bekend om zijn Molen van Rolde en de twee hunebedden.
Hier vergaderden vroeger de Etten aan de Etstoel en was de landdrost de gerechtelijke macht.
In het prachtige indrukwekkende clublogo zie je het zwaard waar de Etten het eedgebaar mee maakten.

De wedstrijd SC Emmeloord - VV Rolder Boys begint zondagmiddag om 14:00 uur als onze pupil Chardia Jaspers de aftrap gaat nemen.
Iedereen is van harte welkom aan de blauwe zijde van De Ervenbos.
In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.
Ik wens iedereen een sportieve en spannende voetbalzondag toe!

Het programma voor de tweede klasse L:
SC Emmeloord - VV Rolder Boys
SV Dedemsvaart - FC Assen
SV Dalfsen - VV Heerde
SC Stadskanaal - VV Valthermond
Asser Boys - VV Beilen
SC Erica - VV Zuidwolde
VV Lemelerveld - Germanicus Coevorden

Verslaggever: Klaas Huisman.