Finaleverslag sc Emmeloord 19-1 - FC Wolvega 19-1

sc Emmeloord  ( 19-1 )  -  FC Wolvega ( 19-1 )   1  -  2   (  1  -  0  )

Het is de beloften van sc Emmeloord helaas niet gelukt om naar de hoofdklasse te promoveren.
Tot aan de 80e minuut koesterden de polderboys nog een 1 - 0 voorsprong en leek promotie binnen handbereik, maar in een mum van tijd sloegen de paarse wolven medogenloos toe voor de 1 - 2 eindstand voor FC Wolvega.
Deze 1 - 2 nederlaag is keihard aangekomen in het blauwe kamp en na afloop overheerste de ontgoocheling en de teleurstelling.
Een voetbalverhaal over een fantastische ambience en een superspannende, levendige en grimmige finale waar de vonken vanaf vlogen. Beide teams eindigden deze wedstrijd met tien man omdat er twee spelers met een rode kaart naar de kant moesten.

Enkele honderden toeschouwers waren naar het Friese Joure afgereist om deze beladen en veelbesproken finale met eigen ogen te kunnen zien.
Bij de opkomst van beide teams ontstaken de Emmeloord supporters hun bengaalse vuurwerk en fakkels en werden de spelers met hun eigen clublied toegezongen.
De spanning en adrenaline was van de gezichten af te lezen, maar direct na de aftrap namen de polderboys het initiatief.
Tot aan de 15e minuut hadden de Emmeloorders het veldoverwicht en het meeste balbezit en waren er drie kansen te zien.
Met een mooie steekbal zette Wouter vd Velden heel subtiel Wessel Scheepers vrij voor het doel, maar FC Wolvega doelman Erwin Bijl greep goed in.
Kort hierop probeerden Wouter vd Velden en Rick Voskuil met afstandsschoten gevaar te creeren, maar beide pogingen zeilden over.
Tussendoor lieten ook de paarse wolven zich voorin zien, maar een listig schot van Mounir Taj ging rakelings naast het doel.
Bij een ziedend schot van Rick Voskuil veerde het Emmeloord publiek overeind en waren de gillende keukenmeiden te horen, maar helaas zeilde het venijnige schot van Rick Voskuil rakelings over.

In de 15e minuut had sc Emmeloord de score moeten openen toen Maric Naaktgeboren een open vrije schietkans kreeg.
Hier ging een snelle actie van Rick Voskuil en Marc Loosman aan vooraf waarbij Maric Naaktgeboren in stelling werd gebracht, maar tot ieders ontzetting ging het schot van Maric over het paarse doel.
Even later kreeg sc Emmeloord via Jordy Benjamins een vrije trap te nemen die nog net door Wessel Scheepers met zijn hoofd werd verlengd, maar Wolvega doelman Erwin Bijl lag weer in de goede hoek.

Gaandeweg de eerste helft leken de Emmeloorders de grip en de regie  een beetje kwijt te raken en kwamen de Paarse Wolven opzetten.
Met name de opbouw en het tempo haperde bij sc Emmeloord waardoor FC Wolvega in de omschakeling er gevaarlijk uit wist te komen.
De Friese middenvelders probeerden met lange diepe ballen hun voorhoedespelers Mike Schottmans, Yannick Kemerink en Mounir Taj te bereiken.
Een gevaarlijke vrije trap van Youri van Dalen zeilde rakelings naast waarna Emmeloord doelman Gio Huijsmans in actie moest komen om Justin Diever, Sam de Ruiter en Mike Schottmans van het scoren te houden.
Rond de 30e minuut kreeg FC Wolvega drie corners op rij te nemen waarbij Kihami Da Costa en Mounir Taj gevaarlijk opdoken, maar beide pogingen leverden niets op.
Kort hierop bracht Emmeloord doelman Gio Huijsmans redding op een schoten van Mounir Taj en Mike Schottmans.

In de 38e minuut lieten de Emmeloorders zich weer voorin zien en moest Wolvega doelman Erwin Bijl tot het uiterste om een vlammend schot van Luuk Halsema onschadelijk te maken.
Uit de directe tegenstoot slalomde Mounir Taj zich een weg door de Emmeloordse defensie, maar deze soloactie eindigde als een stervende zwaan.
In de 42e minuut kwamen de polderboys via een raketinslag van Rick Voskuil op een bevrijdende 1 - 0 voorsprong.
Op de rechterflank nam Rick Voskuil deze bal in de loop mee om vervolgens met een verwoestende uithaal diagonaal hard en hoog in de winkelhaak het blauwe legioen in vuur en vlam te zetten.
Met deze 1 - 0 voorsprong op zak gingen de blauwen vol goede moed en vol vertrouwen de rust in.

In een superspannende en enerverende tweede helft konden de Emmeloorders niet meer hun eigen vertrouwde spel spelen en waren de kansen erg schaars.
De Paarse Wolven kwamen ontketend en furieus uit de kleedkamer en trokken het initiatief naar zich toe.
Bij sc Emmeloord stond doelman Gio Huijsmans een puike partij te keepen door met goede reflexen Kihami Da Costa, Mounir Taj, Damy Kuipers en Skelte vd Woude van het scoren te houden.
In deze fase waren er benauwde en moeilijke momenten in de Emmeloordse verdediging.
Tot aan de 60e minuut duurde het paarse offensief van FC Wolvega waarna de polderboys het heft weer in handen namen.
Onder aanvoering van Wouter vd Velden, Joost van Tilburg, Lucas Loosman en Wessel Scheepers probeerde sc Emmeloord weer druk naar voren te zetten, maar er leek geen doorkomen meer aan.
Het stond tactisch en organisatorisch goed bij FC Wolvega die in de snelle omschakeling er razendsnel uitkwamen.

Trainer Frank vd Werf bracht nu Kroen Kroes voor Luuk Halsema in de ploeg en probeerde met omzettingen de controle weer terug te krijgen.
In de 65e minuut had Maric Naaktgeboren het team in veilige haven kunnen loodsen toen hij alleen in een 1 op 1 situatie oog in oog met de Friese doelman vergat om de trekker over te halen.
Even later kreeg sc Emmeloord via Maric Naaktgeboren een vrije trap te nemen die met de grootste moeite tot corner werd verwerkt.
Aan de andere kant ging een Emmeloord verdediger in de fout waarna Mounir Taj met een halve omhaal probeerde te scoren, maar doelman Gio Huijsmans groeide nu met de minuut en bracht opnieuw redding.

Het team werkte hard waarbij vooral Joost van Tilburg, Wouter vd Velden, Wessel Scheepers en Jordy Benjamins voorop in de strijd gingen.
Ondertussen bracht Trainer Frank vd Werf met Roy Pettinga en Robin Elsinga voor Rick Voskuil en Ian Koopmans nieuwe frisse spelers in het team.
De Blauwe aanhang begreep de wissel van doelpuntenmaker Rick Voskuil niet goed, maar ging nog eens massaal achter de ploeg staan.
In hun misplaatste arrogantie zong de blauwe aanhang het is stil aan de overkant want de promotie kwam nu wel erg dichtbij.
Het blauwe legioen verdient overigens een groot compliment voor de uitbundige sfeer en de ambience tijdens deze wedstrijd.

Langs de lijn was er veel voetbalhumor en vlogen de Maaskantjes je om de oren want iedereen was in een opperste feeststemming.
Een fanatieke supporter riep nog eens om vooral zuinig met de bal te zijn waarop zijn buurman zich af vroeg hoeveel ballen er nu waren.
Dit was de uitbundige sfeer en de feeststemming tot aan die fatale 80e minuut.

In de 80e minuut kreeg FC Wolvega een vrije trap te nemen en het was Youri van Dalen die het blauwe legioen stil kreeg.
Deze indraaiende vrije trap van Youri van Dalen werd door iedereen gemist en zeilde in de verre hoek binnen voor de 1 - 1 gelijkmaker.
Je zag nu aan de ogen van de spelers dat er mentaal iets knakte en dat de absolute overtuiging en wilskracht langzaam wegebte.
In de 85e minuut viel de fatale en onthutsende 1 - 2 voor FC Wolvega.
Uit een voorzet vanaf de rechterflank belandde de bal op het hoofd van Mounir Taj die zijn kopbal via binnenkant paal zag terug ketsen.
In de rebound stond daar invaller Jeffrey vd Molen om verwoestend hard de blauwe droom aan flarden te schieten voor de 1 - 2 eindstand.
Nu was het Blauwe legioen stil en zongen de Friesen en de Rouveners uit volle borst.

In een wanhopig slotoffensief probeerde sc Emmeloord uit alle macht terug te komen, maar de echte overtuiging was er niet meer.
In alle tumult kregen FC Wolvega speler Sam de Ruiter en sc Emmeloord speler Maric Naaktgeboren nog een rode kaart waardoor beide teams deze wedstrijd met tien man eindigden.
Na afloop heerste er teleurstelling en ontgoocheling in het Blauwe kamp.

Ik heb dit seizoen met veel plezier dit team gevolgd en heb schitterende wedstrijden gezien en veel spelers een enorme progressie zien maken.
Helaas is het team op beslissende momenten nog net niet volwassen en uitgekookt om een wedstrijd slim en geroutineerd uit te kunnen spelen.
Desondanks kunnen de desperado's op een goed en zeer leerzaam seizoen terugkijken......maar dit wil vandaag even niemand horen in een akelig stil en verlaten Emmeloord.

Rest ons om FC Wolvega te feliciteren met de promotie naar de Hoofdklasse.
Tenslotte wil ik het blauwe legioen een groot compliment geven voor hun ondersteuning.
Dit was mijn laatste wedstrijdverslag......het is nu tijd voor zomerstop.