De voorbeschouwing sc Emmeloord - LSC 1890

De laatste wedstrijd voor de winterstop staat voor de deur en wij heten onze gasten ( bestuur, spelers en supporters ) uit Sneek van harte welkom op sportpark De Ervenbos.Beide teams staan in de top vier van de tweede klasse en ontlopen elkaar niet veel waardoor dit weleens een interessante wedstrijd kan gaan worden.
Tot afgelopen zondag was LSC 1890 nog koploper, maar de Snekers gingen thuis verrassend met 0 - 1 onderuit tegen vv Lemmer waarna FC Wolvega weer de koppositie mocht overnemen in de tweede klasse K.
De Emmeloorders wonnen met 5 - 1 van MKV'29 en zijn thuis op De Ervenbos nog steeds ongeslagen.
Met een keurige vierde plaats hebben de Emmeloorders een goede aansluiting met de top drie.
Het verschil met de nummer twee LSC 1890 bedraagt slechts drie punten en de Blauwen hebben vier punten achterstand op de koploper FC Wolvega.

Vorig seizoen won sc Emmeloord de thuiswedstrijd met 2 - 0 van LSC 1890 dankzij twee doelpunten van Sander Heimens.
De uitwedstrijd in Sneek ging destijds met 1 - 0 verloren.
Trainer Dick Schuurman kan terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft waarin sc Emmeloord uit 12 wedstrijden 23 punten wist te behalen. Er werden zeven wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen drie uitwedstrijden verloren met een doelsaldo van 32 voor en 15 tegen.
De Emmeloorders ontpopten zich dit seizoen als de reuzendoders door eerder de koplopers FC Wolvega en LAC Frisia te verslaan.

Tegenstander LSC 1890 staat met 26 punten uit 12 wedstrijden op een tweede plek.
De Snekers wisten tot nu toe acht wedstrijden te winnen, speelden twee keer gelijk en verloren twee keer met een doelsaldo van 32 voor en 10 tegen.
Vorig seizoen eindigden de Snekers op een 7e plek in de tweede klasse met 42 punten uit 26 wedstrijden.
Hoofdtrainer Bert Hollander is aan zijn eerste seizoen bezig bij LSC en was hiervoor als trainer actief bij ONS Sneek, FVC Leeuwarden en Harkemase Boys.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van LSC 1890 is ongeveer 25 jaar oud waarbij doelman Bert Boddema met zijn 42 jaar de oudste speler is.
De spelers Mark vd Neut, Patrick Zijda en Jari Boorsma zijn met 19 en 21 jaar de jongste spelers met daaromheen Erwin Slik & Marco da Silva.

De Sneeker voetbalclub Lycurgus Sparta Combinatie werd op 4 Maart 1890 als cricket en kaatsclub met de naam Lycurgus opgericht en is hiermee een van de oudste clubs van Nederland.
In 1895 kreeg Lycurgus een voetbalafdeling en behaalde het vele successen met mooie kampioenschappen in Noord Nederland.
Deze oude volksclub werd diverse keren kampioen van Friesland en haalde zelfs ooit in 1941 de halve finale van de KNVB beker.
In het Goffert Stadion werd er met 2 - 1 verloren van Groene Ster.
Er volgden in de loop der jaren fusies met Sparta en Concordia waarna de club verder ging als De Lycurgus Sparta Combinatie 1890.
De clubkleuren zijn Blauw Wit met een vleugje geel.
LSC 1890 heeft ongeveer 700 leden onderverdeeld in zes seniorenteams, 40 jeugdteams en een bloeiende vrouwen/meiden afdeling.
Het speelt zijn thuiswedstrijden op het nostalgische sportpark aan de Leeuwarderweg. Hier staat nog een oude historische houten tribune.
Deze prachtige houten tribune is tegenwoordig een rijksmonument en brengt oude tijden tot leven.

Vanaf 2000 tot 2005 kwam LSC 1890 in de derde klasse uit waarna de Snekers in 2005 naar de tweede klasse wisten te promoveren.
In 2008 werd de eerste klasse bereikt, maar in 2009 volgde er weer degradatie. Sindsdien is LSC 1890 een stabiele tweede klasser.
Vorig seizoen eindigde LSC 1890 op een 7e plek in de tweede klasse, maar dit seizoen willen de Friezen oogsten en naar de eerste klasse promoveren.

De waterpoortstad Sneek heeft 34000 inwoners en met ONS Sneek, SWZ Boso Sneek, Black Boys, Waterpoortse Boys en LSC 1890 maar liefst vijf voetbalclubs binnen zijn stadspoorten.
Vooral de topklassers ONS Sneek en SWZ Boso Sneek timmeren aardig aan de weg, maar op de achtergrond is ook LSC 1890 een grote voetbalvereniging in Sneek.

De wedstrijd sc Emmeloord  -  LSC 1890 begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Ervenbos te Emmeloord.
Komt allen om sc Emmeloord in zijn laatste wedstrijd voor de winterstop aan te moedigen.
Het laatste wedstrijdverslag van 2015 volgt zondagavond!

Hieronder volgen de voorspellingen voor de tweede klasse K:

sc Emmeloord  -  LSC 1890 Sneek tussen de nummers 4 en 2.
Vorig seizoen wonnen de Emmeloorders thuis met 2 - 0 en ging de uitwedstrijd in Sneek met 1 - 0 verloren.
Een wedstrijd met grote belangen want de winnaar kruipt dichterbij de koppositie. Gaat de reuzendoder sc Emmeloord nog een keertje stunten? Alle opties liggen open, maar een gelijkspel ligt voor de hand.
Een 3.

LAC Frisia Leeuwarden  -  vv Steenwijk tussen de nummers 3 en 10.
De thuisploeg staat op een derde plek en moet deze wedstrijd winnen om de koppositie in zicht te houden.
De blauw gelen wonnen afgelopen zondag met 0 - 2 in Grou bij GAVC en liggen nog steeds goed op koers.
De thuisploeg moet echter goed oppassen want het rare en onvoorspelbare grillige vv Steenwijk komt op bezoek.
Wat is er met vv Steenwijk aan de hand? De rood witten bungelden lange tijd onderin, maar beginnen nu ineens punten te pakken.
Inmiddels is het trainer Jan Boxum gelukt om naar de tiende plaats te klimmen, maar waar gaat deze inhaalrace stoppen?
Zit er een verrassing in het vat???? een gelijkspelletje voor Trainer Jan Boxum? het zou zomaar kunnen! LAC Frisia is gewaarschuwd. Een 3.

DTD Jelsum  -  FC Wolvega tussen de nummers 5 en 1.
Een moeilijk een loodzwaar duel voor de koploper FC Wolvega.
De paars witten wonnen  hun laatste wedstrijd met 0 - 5 bij ONB, maar treffen in DTD een lastig en fysiek stugge tegenstander.
De groen gelen uit Jelsum staan keurig op een 5e plek en zijn een gevaarlijke outsider. Na de 0 - 4 winst op Olyphia kan het weleens gaan spoken bij DTD. De koploper kan zijn borst nat maken. Een 3.

vv Lemmer -  sv Olyphia Noordwolde tussen de nummers 7 en 14.
De Lemsters hebben na de knappe 0 - 1 bij LSC eindelijk weer eens gewonnen en ruiken nu bloed. Deze verrassende 0 - 1 op LSC smaakt naar meer terwijl de rode lantaarndrager Olyphia geen punten meer pakt. Een uitgelezen mogelijkheid voor de groen zwarten om weer aansluiting naar boven te krijgen. Een 1.

MKV'29 Leeuwarden  -  GAVC Grou tussen de nummers 8 en 9.
Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 1 - 1 gelijkspel.
Een duel onderin de middenmoot tussen twee teams die elkaar niet veel ontlopen. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

vv Ruinerwold  -  ONB Drachten tussen de nummers 11 en 13.
Een wedstrijd tussen twee teams die het moeilijk hebben en proberen te overleven in de tweede klasse K.
De thuisploeg speelde knap met 3 - 3 gelijk bij VKW in Westerbork.
Gaat de rood witte wervelstorm nog een keertje vlammen? Een 1.

vv Beilen -  VKW Westerbork tussen de nummers 6 en 12.
De thuisploeg liet zich lelijk verrassen door vv Steenwijk en ging met maar liefst 4 - 1 onderuit.
De gouden klompen hunkeren naar eerherstel, maar krijgen het lastige VKW op bezoek.
De blauwen uit Westerbork stellen zwaar teleur want de degradant uit de eerste klasse kan zijn ambities niet waarmaken en staat op een teleurstellende 12e plek. Een gelijkspel zou zomaar kunnen. Een 3.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe!
Verslaggever: Klaas Huisman.