De voorbeschouwing VKW Westerbork - sc Emmeloord



Deze zondag gaat sc Emmeloord in het Drentse Westerbork op bezoek bij de voetbalvereniging Vlugheid en Kracht afgekort VKW.
De blauwe Marionbus vertrekt om 11:30 uur vanaf De Ervenbos waarna beide teams om 14:00 uur op sportpark De Perkenslag aan de aftrap zullen verschijnen. De polderboys zullen in het oranje uittenue aantreden.
Na de glansrijke 5-1 overwinning op vv Raptim kunnen de Emmeloorders vol vertrouwen en met de borst vooruit naar Westerbork afreizen want het is nu zaak om deze vorm vast te houden en het uitsyndroom te doorbreken.
Het zal geen gemakkelijke wedstrijd worden, want sc Emmeloord wist nog nooit eerder in Westerbork te winnen.

Eerdere ontmoeting!
Twee seizoenen geleden in 2015-2016 kwamen beide teams elkaar voor het laatst tegen in de tweede klassse.
In Emmeloord zorgde Maarten Dekkers voor de voorsprong waarna VKW spits Anjo Willems ervoor zorgde dat beide teams elkaar met 1-1 in evenwicht hielden.
De uitwedstrijd in Westerbork ging destijds door een VKW doelpunt van Tim van Veen met 1-0 verloren.

Tussenbalans beide teams!
De Westerborkers staan met zeven punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van negen voor en tien tegen op een achtste plek.
De Drenten verloren in een spannende streekderby hun eerste thuiswedstrijd met 0-1 van vv Beilen waarna ook de uitwedstrijd bij sc Dedemsvaart met 5-3 werd verloren.
Daarna volgde thuis op de Perkenslag de eerste overwinning en werd vv Zuidwolde met 3-2 geklopt en speelden de Borkers in het Friese Noordwolde met 2-2 gelijk bij sv Olyphia.
Afgelopen zondag wonnen de Drenten met 0-1 bij vv Lemerleveld.
De polderboys staan met vijf punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van tien voor en elf tegen op een 10e plek in de tweede klasse L.
Er werd tot nu toe 1 wedstrijd gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen twee uitwedstrijden verloren.

De beide topscorers!
Bij sc Emmeloord is het blauwe opperhoofd de aanvoerder en centrale verdediger Harm van Wieren  met drie doelpunten de topscorer, maar inmiddels hebben ook Bastian Tabak, Emiel de Vries, Jeroen Sipma en Wouter Spit de smaak te pakken.
Bij VKW Westerbork is Anjo Willems met zes doelpunten uit vijf wedstrijden de topscorer, maar verder pikken ook Frits Nijstad en Frits Vermeulen regelmatig hun goaltje mee.
De 27 jarige clubtopscorer Anjo Willems voert met 164 doelpunten de topscorerslijst aan bij VKW en vlak daarachter heeft ook Frits Vermeulen met 75 doelpunten zijn derde ster te pakken.
Vorig seizoen waren Frits Nijstad en Anjo Willems met 18 en 17 doelpunten de topscorers bij de Borkers.

De selectie van VKW!
Hoofdtrainer Jan Wielink is aan zijn derde seizoen bezig op De Perkenslag en was hiervoor als trainer actief bij HODO in Hollandscheveld, vv Dalen en vv Hoogeveen.
In de periode 2003-2006 stond Jan Wielink ook aan het roer bij VKW.
De selectie van VKW heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar waarbij de dertigers Frits Vermeulen, Marijn Klok en Erwin Willems de acht jonge talenten op sleeptouw moeten nemen.

Clubinfo en palmares VKW Westerbork!
De voetbalvereniging Vlugheid en Kracht werd op 8 augustus 1929 in de clubkleuren Blauw Wit te Westerbork opgericht en heeft tegenwoordig ongeveer 450 leden.
De Borkers spelen hun thuiswedstrijden aan de houtwallen op sportpark De Perkenslag en langs het hoofdveld staat een ruime tribune.
Het clubblad heet Doelgericht en is zeker toepasselijk voor deze Drentse club want rond de eeuwwisseling wisten de Borkers razendsnel van de vierde naar de eerste klasse door te stoten.
De Borkers werden in 2000, 2001 en 2002 kampioen en klommen in drie jaar tijd van de vierde naar de eerste klasse.
Vanaf 2002 tot 2010 schommelden De Borkers tussen de eerste en tweede klasse waarna VKW in 2010 naar de derde klasse degradeerde.

Mentaliteit, strijd, inzet en veerkracht!
In 2011 werden de Borkers weer kampioen van de derde klasse sindsdien schommelen de Drenten tussen de eerste en tweede klasse.
De club promoveerde diverse keren naar de eerste klasse, maar kon zich daar niet handhaven.
Twee jaar geleden verbaaste VKW vriend en vijand door totaal onverwachts via de nacompetitie naar de eerste klasse te promoveren.
Rond de winterstop bungelden De Borkers troosteloos onderaan in de tweede klasse waarna het aan een indrukwekkende inhaalrace begon.
Toch bleek de eerste klasse te hoog gegrepen want een jaar later is VKW alweer teruggekeerd in de tweede klasse.

Het gemoedelijke Drentse brinkdorp Westerbork heeft ongeveer 4600 inwoners.
Buiten het dorp ligt in de bossen bij Hooghalen de ruines van het kamp Westerbork waar tegenwoordig het radiotelescopen park is gevestigd.
De inwoners van Westerbork worden in de volksmond Borkers genoemd en middenin het dorp staat de statige Stefanuskerk.
De wedstrijd VKW Westerbork - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Perkenslag.
Zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Alle voorspellingen voor de Tweede Klasse L:
VKW Westerbork  -  sc Emmeloord   Een 3.
vv Lemerleveld -  vv Valthermond  Een 2.
sc Erica  -  vv Beilen  Een 1.
sc Stadskanaal  -  vv Zuidwolde  Een 3.
sc Dedemsvaart  -  Germanicus Coevorden  Een 1.
vv Raptim Coevorden  -  vv Heerde  Een 3.
vv Ruinerwold  -  sv Olyphia Noordwolde  Een 2.

Verslaggever: Klaas Huisman.