De voorbeschouwing sv Olyphia - sc Emmeloord

In de tweede klasse noord gaat sc Emmeloord komende zondag in het Frieze Noordwolde op bezoek bij de rode lantaarndrager sv Olyphia.Hoe hebben de Emmeloorders de 6 - 1 oorwassing bij de Flevo Boys verwerkt? Het feest na afloop was ondanks deze grote nederlaag indrukwekkend, maar nu het bekeravontuur als een zeepbel uiteen is geknapt komt de Blauwe droom in de competitie opnieuw tot leven.
De blauwe trots uit de polder staat keurig op een vierde plek in de tweede klasse en heeft goede vooruitzichten de nacompetitie te kunnen halen.

De Emmeloorders staan er goed voor in de subtop van de tweede klasse, maar zullen zondag moeten winnen om aansluiting met de top drie te kunnen behouden.
Op papier lijkt de uitwedstrijd bij sv Olyphia misschien een gemakkelijke klus, maar niets is minder waar want een kat in het nauw kan rare sprongen maken en sv Olyphia vecht voor haar laatste kansen.
De rode lantaarndrager verbaasde afgelopen zondag iedereen door verrassend met 2 - 0 van middenmoter vv Beilen te winnen en lijkt de inhaalrace te hebben ingezet.
Hoe sterk is het getergde, geplaagde en ontketende sv Olyphia?
Zijn de groen witten in staat om degradatie te ontlopen en nog voor verrassingen te zorgen?

Vorig seizoen was er een identieke situatie toen sc Emmeloord op de allereerste zondag in maart trots en fier bovenaan stond en zich plotseling in Noordwolde lieten verrassen.
Deze wedstrijd ging totaal onverwachts met 2 - 0 verloren op sportpark Spokedam waarna de blauwen in een vrije val terecht kwamen.
Het waren toen Ron Bethlehem en Rene de Nekker die sc Emmeloord de das om deden in een erbarmelijke slechte en teleurstellende wedstrijd.
Er volgden daarna vier nederlagen op rij voor de blauwen waardoor sc Emmeloord moest afhaken in de titelrace.
De blauwen zijn dus gewaarschuwd want het kan weleens gaan spoken op het sfeervolle sportpark De Spokedam.

De thuisploeg sv Olyphia staat troosteloos met slechts 12 punten uit 14 wedstrijden onderaan in de tweede klasse K.
De groen witten wisten tot nu toe drie wedstrijden te winnen, speelden drie keer gelijk en verloren acht wedstrijden met een doelsaldo van 20 voor en 39 tegen.
Het is ongekend spannend onderin de tweede klasse waar het gat met de nummer acht vv Steenwijk slechts vier punten bedraagt terwijl de nummer negen vv Lemmer met slechts drie punten in handbereik liggen voor de groen witte krijgers uit Noordwolde.
Bij een overwinning op sc Emmeloord krijgen de groene krijgers weer wat meer lucht en komt alles weer dichter bij elkaar.
Er is weliswaar een vertekend beeld omdat VKW Westerbork nog wat wedstrijden moet inhalen, maar de spanning is om te snijden.
De topscorer bij sv Olyphia de grillige Ron Bethlehem met zeven competitiedoelpunten achter zijn naam, maar ook Kevin Capello en Remon Hankel zijn gevaarlijke spelers die gemakkelijk kunnen scoren.

De eerste wedstrijd in Emmeloord wisten de blauwen vrij eenvoudig met een ruime 5 - 0 te winnen.
Het waren toen drie keer Maarten Dekkers, Sander Heimens en Wouter vd Velde die trefzeker waren voor de blauwe tornado's.
De blauwe trots uit de polder staat keurig op een vierde plek in de tweede klasse en heeft goede vooruitzichten de nacompetitie te kunnen halen.
Men behaalde tot nu toe 28 punten uit 15 wedstrijden waarbij er acht wedstrijden werden gewonnen, vier keer werd gelijkgespeeld en er gingen drie wedstrijden verloren met een doelsaldo van 38 voor en 19 tegen.
Het team is ondanks de grote bekernederlaag bij Flevo Boys goed in balans en kan nog zeker een rol van betekenis spelen in de tweede klasse.
De topscorer bij sc Emmeloord is het blauwe diamant Maarten Dekkers met 12 competitiedoelpunten achter zijn naam, maar ook Bastian Tabak, Hans Langendijk en Sander Heimens hebben een neusje voor doelpunten.
De laatste weken trainde Abdul Boundati weer volop mee met de blauwen en deze speler kan samen met Gokhan Pala weleens bepalend worden in de laatste fase van de competitie.

De top drie loopt iets uit, maar met vijf punten achterstand op LSC 1890 en een wedstrijd tegoed is alles nog mogelijk voor sc Emmeloord.
Koploper LAC Frisia staat met 38 punten bovenaan, maar gaat zondag op bezoek bij het altijd lastige DTD Jelsum.
In Wolvega komen de nummers twee en drie FC Wolvega en LSC 1890 uit Sneek tegen elkaar in actie.

De voetbalclub sv Olyphia heette ooit Olympia en werd op 25 Mei 1928 in de clubkleuren groen wit opgericht.
Het speelt zijn thuiswedstrijden op het authentieke en sfeervolle sportpark Spokedam te Noordwolde.
Langs het hoofdveld staat een oude tribune en bij de ingang staat een oude antieke frieze klok uit grootmoederstijd.
Sportpark Spokedam spreekt tot de verbeelding.
Tot aan 2005 schommelde sv Olyphia tussen de 5e en 6e klasse om vervolgens via twee kampioenschappen op rij omhoog te klimmen.
In 2010 werd via de nacompetitie de tweede klasse bereikt, maar er volgde meteen weer degradatie.
In 2012 werd sv Olyphia kampioen in de derde klasse en sindsdien komen de groen witten in de tweede klasse uit.
Deze oude Frieze voetbalclub heeft 300 leden onderverdeeld in drie seniorenteams, acht jeugdteams, een zaterdagrecreatieteam en een afdeling voor vrouwenvoetbal.

Het Frieze dorp Noordwolde oftenwel Noardwalde heeft 3700 inwoners en ligt in de gemeente Weststellingerwerf iets boven Wolvega.
De wedstrijd sv Olyphia - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Spokedam te Noordwolde.

Hieronder de voorspellingen voor de tweede klasse K:
sv Olyphia Noordwolde  -  sc Emmeloord tussen de nummers 14 en 4.
In Emmeloord werd het eerder een eenvoudige 5 - 0 overwinning, maar uit op het Spokedam kan het weleens gaan spoken.
Vorige week wonnen de groen witte krijgers met 2 - 0 van de gouden klompen uit Beilen.
Vorig seizoen ging de uitwedstrijd met 2 - 0 verloren en dus zijn de blauwen gewaarschuwd! Een 2.

DTD Jelsum  -  LAC Frisia Leeuwarden tussen de nummers 5 en 1.
De thuiswedstrijd werd vrij eenvoudig met 4 - 1 gewonnen door LAC Frisia, maar in het dorpje Jelsum gaat de koploper een lastige middag tegemoet.
De groen gele kanaries loeren op aansluiting en zullen thuis vol gas gaan geven. Een gelijkspel tegen de koploper zou zomaar kunnen. Een 3.

FC Wolvega  -  LSC 1890 Sneek tussen de nummers 2 en 3.
In Sneek werd het eerder een verrassende 3 - 1 overwinning voor LSC.
Het gat met de nummer twee FC Wolvega bedraagt vijf punten en dus zal LSC 1890 alles op alles moeten zetten om de beide koplopers in het vizier te houden. De paarse wolven hebben honger en willen zo snel mogelijk naar de eerste klasse promoveren.
Een gelijkspel is hier ook goed mogelijk, maar ik zet in op paars wit. Een 1.

vv Ruinerwold  -  vv Lemmer tussen de nummers 11 en 9.
In Lemmer ging de rood witte wervelstorm liggen en met 1 - 0 onderuit en dus zal vv Ruinerwold graag revanche willen nemen op vv Lemmer.
Een duel in de middenmoot, maar ook superbelangrijk om de onderste regionen te verlaten. Een 1.

VKW Westerbork  -  GAVC Grou tussen de nummers 13 en 6.
In Grou werd het eerder 2 - 1 voor GAVC.
De thuisploeg speelde tot dusver slechts 13 wedstrijden en heeft nog wat in te halen. Hoofdtrainer Harold Brunsting is opgestapt en iedereen bij VKW is gefocussed op handhaving en eerherstel.
De nummer zes GAVC gaat een lastige middag krijgen tegen een ontketend VKW wat zich veilig wil spelen. Een 1.

MKV'29 Leeuwarden  -  vv Beilen tussen de nummers 10 en 7.
In Beilen werd het eerder dit seizoen een bloedeloze 0 - 0 gelijkspel.
Vorige week gingen de gouden klompen verrassend met 2 - 0 onderuit bij de groene krijgers sv Olyphia.
De middenmoter heeft nu tegen MKV wat goed te maken en treft daar een team wat met maar liefst 7 - 0 klop kreeg bij LSC in Sneek.
De thuisploeg moet oppassen voor degradatie en heeft de punten ook hard nodig, maar ik verwacht een sportieve herstel van vv Beilen. Een 2.

ONB Drachten -  vv Steenwijk tussen de nummers 12 en 8.
In Steenwijk werd het eerder 3 - 0 voor de rood witten en dit betekende destijds de eerste overwinning voor Steenwijk in de tweede klasse.
De rood witten verloren vorige week een oefenwedstrijd met maar liefst 8 - 0 van hoofdklasser MSC, maar zullen tegen ONB anders voor de dag gaan komen. De thuisploeg draait een moeizaam seizoen en vecht voor zijn laatste kansen om lijfsbehoud veilig te stellen. Een 3.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe in de tweede klasse K.
Verslaggever: Klaas Huisman.