De voorbeschouwing sc Stadskanaal - sc Emmeloord

Na een rustig voetbalvrij weekend komt de blauwe karavaan weer in beweging als sc Emmeloord in het hoge noorden op bezoek gaat bij het Groningse sc Stadskanaal.
Na een uitgebreide fotosessie voor onze hoofdsponsor zal de blauwe Marionbus omstreeks 11:15 uur vertrekken vanaf De Ervenbos.
Precies klokslag 14:00 uur zal er worden afgetrapt op sportpark Pagedal te Stadskanaal.
In deze voorbeschouwing kijken we alvast vooruit naar zondag en nemen we vooral onze tegenstander sc Stadskanaal goed onder de loep.
Het Groningse Stadskanaal staat met dertien punten uit zeven wedstrijden op een verdienstelijke 5e plek en sc Emmeloord staat met acht punten uit zeven wedstrijden op een 11e plek in de tweede klasse L.

Goist doe mit noar 't Knoal?
Op papier lijkt het zondag een loodzware wedstrijd te worden in Stadskanaal want de promovendus doet keurig mee in de subtop.
De Emmeloorders zijn nog steeds puntloos in de uitwedstrijden, maar zijn supergemotiveerd en gedreven om hier verandering in te brengen.
Onze verzorgster Arianne draait op volle toeren om iedereen op tijd speelklaar en superfit te krijgen.
Helaas is onze vaste vlagger Herman Vos wegens een knieblessure niet van de partij, maar er wordt naarstig naar een vervanger gezocht.
Er zijn hier en daar nog wat lichte pijntjes, maar het vrije weekend heeft iedereen goed gedaan en het lijkt erop dat Trainer Arnold Roossien over een complete selectie kan beschikken.
De vonken vliegen eraf op het trainingsveld want de blauwen hebben na de 3-2 overwinning op Lemelerveld de smaak te pakken.
Het team zal zondag in het oranje uittenue aantreden.

Een zwaluw maakt nog geen zomer!
De gehele week is er een campagne bezig om zoveel mogelijk supporters in onze blauwe Marionbus te krijgen.
Boven de poldertoren flikkert het blauwe neonlicht met de tekst Wie  Goan Noar 't Knoal/ Goist du Mit?
Op de Lange Nering flaneren de Blue Angels met hun flyers om onze blauwe helden te promoten want na de winst op Lemelerveld hangt er een optimistische stemming met vrolijke opgewekte gezichten in het blauwe bastion.
Onze clubcriticaster Fedde heeft het tegeltje met de tekst "een zwaluw maakt nog geen zomer" weer van stal gehaald om de gemoederen enigszins te temperen, maar de blauwen zullen vol goede moed en met een flinke dosis zelfvertrouwen naar Stadskanaal afreizen.

De opmars van de promovendus!
Vorig seizoen eindigde sc Stadskanaal op een vierde plek in de derde klasse C waarna de veentrappers via de nacompetitie naar de tweede klasse promoveerden.
De blauwe trots uit Stadskanaal draait nu keurig mee in de subtop en staat met 13 punten uit 7 wedstrijden en een doelsaldo van 14 voor en 10 tegen op een verdienstelijke 5e plek in de tweede klasse.
Er werden tot nu toe vier wedstrijden gewonnen, een keer gelijkgespeeld en er gingen twee wedstrijden verloren voor de blauwe knoallers.
De thuiswedstrijden tegen vv Ruinerwold, sv Olyphia en vv Zuidwolde werden met 4-1, 3-2 en 4-1 gewonnen.
In de uitwedstrijden speelde sc Stadskanaal met 0-0 gelijk bij Beilen en wist het op de veluwe met 0-1 bij vv Heerde te winnen.
Tussendoor gingen de uitwedstrijden bij Dedemsvaart en Valthermond met 3-0 en 3-2 verloren.
Vorige week werden de veentrappers in de beker uitgeschakeld door thuis met maar liefst 1-6 van het Groningse PKC'83 te verliezen.

Een zeer jeugdig team!
Met tien spelers tussen de 18 en 21 jaar oud heeft sc Stadskanaal een zeer grillig, jeugdig en talentvol team.
De vier oudste spelers Erik Kok, Jordy Geerlings, Robert Oosting en Robbert Pals zijn 28 en 29 jaar oud en moeten de jonge talenten zoals Robin Boerhof, Marco Boskers, Patrick Pieterman en Mark Woering op sleeptouw nemen.
De topscorer is Jeffrey Bakker met vijf doelpunten achter zijn naam, maar ook Robin Boerhof, Yordi Saman en Tristan Rotman hebben een neusje voor de goal.
Met 100 doelpunten is Tristan Rotman de clubtopscorer bij sc Stadskanaal.
Hoofdtrainer is de oudprofvoetballer Rick Slor die alweer aan zijn vierde seizoen bezig is in Stadskanaal.
Deze trainer speelde ooit profvoetbal bij FC Groningen, sc Veendam en FC Emmen en was hiervoor vijf seizoenen hoofdtrainer bij vv Valthermond.
Daarnaast was Rick Slor als jeugdtrainer actief bij profclub FC Emmen.

Clubinfo sc Stadskanaal!
De bruisende zondagclub Sportclub Stadskanaal werd op 5 Juni 1920 in de clubkleuren Blauw Wit opgericht.
Het speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark Pagedal aan de sportparklaan waar drie velden waaronder een kunstgrasveld liggen.
De club telt tegenwoordig 565 leden en promoveerde vorig seizoen via de nacompetitie naar de tweede klasse.
Oud profvoetballer Boy Nijgh eindigde zijn loopbaan bij sc Stadskanaal en heeft er tegenwoordig een eigen voetbalschool.
In de periode 1950-1980 schommelde de club tussen de tweede en derde klasse om daarna naar de vierde klasse af te dalen.
In 1985 werden de veentrappers kampioen van de vierde klasse waarna na drie kampioenschappen op rij in 1990 de eerste klasse werd bereikt.
Er volgde weer degradatie, maar in 1999 promoveerde Stadskanaal opnieuw naar de eerste klasse.
Plotseling raakte de club in de vrije val en degradeerde het uiteindelijk in 2009 naar de vierde klasse.
In 2015 werden de veentrappers kampioen van de vierde klasse waarna de blauwe knoallers in 2017 via de nacompetitie naar de tweede klasse promoveerden.

De oude watertoren van Stadskanaal!
Het tien kilomer lange lintdorp Stadskanaal heeft tegenwoordig ruim 20.000 inwoners en wordt in de volksmond ook wel 't Knoal genoemd.
De oude watertoren uit 1765 staat symbool voor het verleden met zijn scheepswerven en aardappelmeelfabrieken aan het kanaal van de stad.
Deze streek was ooit het kloppend hart van de veenkolonie.
Er zijn met de zondagclubs sc Stadskanaal, SPW en zaterdagclub SJS drie voetbalclubs actief die toevallig allemaal de clubkleuren blauw wit dragen.

De wedstrijd sc Stadskanaal - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark Pagedal te Stadskanaal.
Wij wensen iedereen een sportieve en spannende voetbalzondag toe.
In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag!
Wie goan noar 't Knoal....goist du mit?

Alle voorspellingen voor de tweede klasse L:
sc Stadskanaal  -  sc Emmeloord  Een 3.
vv Ruinerwold  -  vv Heerde  Een 2.
vv Raptim Coevorden  -  Germanicus Coevorden  Een 3.
sc Erica  -  vv Lemelerveld  Een 1.
VKW Westerbork  -  vv Valthermond  Een 3.
vv Beilen  -  vv Zuidwolde  Een 1.
sc Dedemsvaart  -  sv Olyphia Noordwolde  Een 3.

Verslaggever: Klaas Huisman.