Verslag SC Emmeloord - VV Heerde


Op een onvergetelijke Blue Sunday heeft een dapper SC Emmeloord goede zaken gedaan door tegen alle verwachtingen in met 2-1 van subtopper VV Heerde te winnen.
Met de periodetitel in het vooruitzicht kwam VV Heerde opgetogen met een volle bus naar de polder om vervolgens met lege handen zonder periodetitel weer naar de Veluwe terug te keren.
De stemming zat er al goed in op het sfeervolle Blauwe Bastion waar de jongens van het tweede elftal vooraf freewheelend met 5-0 van VKW 2 uit Westerbork hadden gewonnen.
In deze wedstrijd maakte de blauwe sultan Gokhan Pala met een prachtig doelpunt zijn comeback en deed ook Luuk Kappers wedstrijdritme op.

Onze pupil van de week Milan Arts van het jeugdteam JO11-2 had ook een onvergetelijke middag.
Hij had de primeur door als eerste pupil het originele jubileum outfit met de nummer 44 te mogen dragen.
Dit jaar viert SC Emmeloord zijn 75e verjaardag en wij willen onze kledingcommissie bedanken voor deze schitterende jubileum outfit met het oprichtingsjaar 1944.
In Mei zijn er diverse activiteiten en festiviteiten op het sportpark om deze 75e jubileum in stijl met elkaar te vieren.
Onder een aangenaam voorjaarszonnetje verschenen beide teams onder toeziend oog van de oudtrainers Dick Schuurman en Jan Arjen Kooi voor ongeveer 300 toeschouwers aan de aftrap.

De opstelling van SC Emmeloord:
Tim Schaafsma, Remco Jonkman ( 35e Harm van Wieren ), Olav Sieljes, Wiebe Koopmans, Wouter van der Velden, Lucas Loosman ( 70e Bilal Boundati ), Mart Matthijssen, Jeroen Sipma, Gerke Schaap, Marc Loosman ( 70e Brahim Boundati ) en Rik Beekman.
Wissels: doelman Niels Boomsma, Harm van Wieren, Bilal Boundati en Brahim Boundati.
Geblesseerd/afw: Gokhan Pala, Luuk Kappers, Wouter Spit, Abdul Boundati, Maric Naaktgeboren en Koen Boneschansker.
Gele kaart: Olav Sieljes
Rode kaart: Mart Matthijssen ( 80e minuut )
Trainers: Dick Krommenhoek en Rob Nugter
Keeperstrainer: Henk Boer
Teammanagers: Klaas Huisman en Herman Vos
Medische staf: Arianne Denkers
Assistent scheidsrechter: Leo Brugman uit Creil

De opstelling van VV Heerde:
Vincent Mosterd, Nick Boterman ( 68e Stijn Rorije ), Timo Olde Olthof, Maarten Tuin, Raoul Weijenberg, Dewi van Velsen, Mike Bronsink, Nick Weijenberg, Corstiaan Altenburg ( 80e Elkjar Dijkgraaf ), Nick Schurink en Dennis Calkhoven.
Wissels: Jelle van Huffelen, Stijn Rorije, Rico Vos en Elkjar Dijkgraaf.
Gele kaarten: Timo Olde Olthof en Dewi van Velsen
Rode kaart: Nick Schurink ( 65e minuut )
Trainers: Bardy Verhoef en Roel Smit
Keeperstrainer: Herman van Diepen
Teammanagers: Lars Rorije en H. Kroeze
Materiaalman: Gertwin Marskamp
Medische staf: Jan Eilander
Assistent scheidsrechter: Jacob Pleiter

De scheidsrechter: Dhr. Peter van Veen uit Vegelinsoord
Toeschouwers: 300

Aftasten
Na een gelijkopgaande en aftastende beginfase nam VV Heerde het initiatief en kregen de geel zwarten de eerste kansjes.
De Heerdenaren moesten deze wedstrijd winnen om de periodetitel op te kunnen eisen en gaven nu vol gas.
Met een slim steekballetje wist Corstiaan Altenburg de grillige aanvaller Dennis Calkhoven vrij voor het doel te zetten, maar diens schuivertje zeilde rakelings voorlangs.
Kort hierop moest de beer van Emmeloord doelman Tim Schaafsma in actie komen om een kopbal van Corstiaan Altenburg te pareren.
Een schot vanuit de tweede lijn werd ook een eenvoudige prooi voor doelman Tim Schaafsma.
Na ongeveer tien minuten ging het geel zwarte beginoffensief liggen en kropen de polderboys uit hun schulp.

In evenwicht
Vanaf dit moment hielden beide teams elkaar in evenwicht en zat de wedstrijd volledig in balans.
De gasten uit Heerde hadden een optisch veldoverwicht en konden elkaar gemakkelijk vinden.
Vooral over de flanken kwamen de geel zwarten gevaarlijk en dreigend opzetten, maar onder aanvoering van Remco Jonkman, Wiebe Koopmans, Olav Sieljes en Wouter van der Velden hielden de blauwen knap stand.
Ondanks dit veldoverwicht waren er in de omschakeling ook drie snelle gevaarlijke uitbraken van SC Emmeloord te zien.

Kansjes
Rond de 10e minuut glipte het Olde Skiep Gerke Schaap op volle snelheid over de dam door de geel zwarte verdediging, maar helaas bereikte diens voorzet net niet de inkomende blonde pijl Rik Beekman.
Even later lanceerde Marc Loosman met een slim steekballetje Gerke Schaap die zijn inzet met moeite tot corner zag worden verwerkt.
De Emmeloorders kregen in deze fase drie corners op rij te nemen.
Een venijnig schot van Wouter van der Velden werd eerst geblokt waarna de doelman van Heerde een verraderlijke hoge bal met moeite onder controle kon krijgen.
Vanaf dit moment zette VV Heerde weer aan en kwamen de geel zwarten opzetten, maar vanuit de counter bleef ook SC Emmeloord er gevaarlijk uitkomen.

La enfant Terrible
Rond de 30e minuut had SC Emmeloord op voorsprong moeten komen toen een splijtende dieptepass van Soccer King Olav Sieljes in de loop door Jeroen Sipma werd meegenomen.
Op volle snelheid stormde La Blue Enfant Terrible op het vijandelijke doel af, maar oog in oog met de doelman van Heerde vergat Jeroen Sipma af te drukken en werd zijn inzet tot corner verwerkt.

De achterstand
In de 32e minuut haperde de omschakeling bij SC Emmeloord en was over de rechterflank Nick Weijenberg iedereen te snel af.
Onze libero Wiebe Koopmans speelde best een puike partij, maar liet zich nu bij de achterlijn door Nick Weijenberg aftroeven.
De voorzet van Nick Weijenberg schoot door richting tweede paal waar Heerdenaar Raoul Weijenberg klaar stond om af te drukken.
Met een diagonale schuiver in de verre hoek scoorde Raoul Weijenberg de 0-1 voor VV Heerde.
De geel zwarte supporters zagen de periodetitel dichtbij komen en vierden deze treffer uitbundig.
Heel even wankelde SC Emmeloord en stond het Blauwe Bastion op zijn grondvesten te trillen toen een van richting verandert schot van Mike Bronsink met veel moeite door doelman Tim Schaafsma tot corner werd verwerkt.
De gasten kregen nu drie corners te nemen die niets zouden opleveren.

Blessure Remco Jonkman
In de 35e minuut bleef verdediger Remco Jonkman kermend van de pijn op de grond liggen en kon hij wegens een pijnlijke enkel niet meer verder.
Mister Blue Sky had een lastige middag en een zware dobber om Corstiaan Altenburg en Nick Weijenberg in toom te kunnen houden.
Bij SC Emmeloord werd nu het Blauwe Opperhoofd Harm Aboe van Wieren van stal gehaald en klaargestoomd om centraal naast Wiebe Koopmans het ijzeren gordijn te bewaken.
Het breekijzer Olav Sieljes verhuisde nu naar de rechtsbackpositie.

De gelijkmaker
Onze opperhoofd Harm Aboe van Wieren is na ruim 18 jaar in het eerste aan zijn afscheidstoer bezig, maar ging nu voorop in de strijd.
In de 42e minuut torende Aboe boven iedereen uit om vervolgens een grimmig kopduel te winnen en Gerke Schaap te bereiken.
Met een vlijmscherpe dieptepass stuurde het Olde Skiep daarna onze Blonde Torpedo Rik Beekman op avontuur.
Op volle snelheid stormde Rik Beekman op het vijandelijke doel af om met een luide torpedo inslag  in de korte hoek de 1-1 gelijkmaker aan te tekenen.
Bij VV Heerde waren er protesten omdat Rik Beekman onderweg een overtreding zou hebben gemaakt, maar scheidsrechter Peter van Veen vond van niet en keurde het Emmeloordse doelpunt goed.
Deze 1-1 gelijkmaker van Rik Beekman was tevens het allereerste doelpunt ooit wat SC Emmeloord tegen VV Heerde wist te scoren.

Grimmig
De spelers van VV Heerde reageerden ontketend en furieus en schakelden nu een tandje bij.
Bij een snelle Emmeloordse uitbraak werd Rik Beekman nu getorpedeerd en kregen de blauwen een vrije trap te nemen.
Deze vrije trap van Gerke Schaap werd door Mart Matthijssen overgekopt.
Plotseling sloeg de vlam in de pan toen een speler van VV Heerde zijn zelfbeheersing verloor en een tik aan Marc Loosman uitdeelde.
Deze speler van VV Heerde kwam er goed vanaf omdat de scheidsrechter deze tik niet had gezien en de kaarten op zak hield.
Met een 1-1 stand gingen we rusten.

Offensief
Met de tussenstanden op de andere velden in hun hoofd gingen de Heerdenaren nu volop de aanval spelen om een voorsprong te forceren.
Het was nu overduidelijk dat VV Heerde moest komen om de periodetitel te kunnen pakken.
Tot aan de 60e minuut belegerden de felle en ontketende geel zwarten het Emmeloordse doel waar doelman Tim Schaafsma een heldenrol vertolkte.
De Beer van Emmeloord hield met fraaie reflexen en schitterende reddingen Heerdenaren Nick Schurink, Dennis Calkhoven en Mike Bronsink van het scoren af.
In de Emmeloordse verdediging moesten Harm van Wieren, Wiebe Koopmans, Olav Sieljes en Wouter van der Velden alle zeilen bijzetten.

De voorsprong
Gaandeweg ging ook deze veluwse storm liggen en kantelde de wedstrijd.
Met name op het middenveld zorgden Mart Matthijssen, Lucas Loosman en uitblinker Jeroen Sipma voor de ommekeer.
Nadat VV Heerde drie mogelijkheden hadden laten liggen kwam SC Emmeloord in de 60e minuut verrassend op een 2-1 voorsprong.
Op de rechterflank had Rik Beekman een snelle actie in huis waarna onze blonde torpedo met een vlijmscherpe voorzet het hoofd van onze vliegende schaap wist te vinden.
Bij de tweede paal torende Gerke Schaap boven iedereen om met een adembenemende en oogstrelende diagonale duikkopbal de doelman van Heerde te passeren voor de 2-1 voorsprong voor SC Emmeloord.
Het blauwe legioen vierde dit doelpunt uitbundig en gingen nu massaal achter de polderboys staan.
In de 62e minuut vuurde Wouter van der Velden een enorme kanonskogel op het vijandelijke doel af die met moeite door de doelman van Heerde tot corner werd verwerkt.

Rode kaart
Het wilde maar niet lukken bij VV Heerde en de spelers begonnen nu hun geduld en zelfbeheersing te verliezen.
Bij een gevaarlijke aanval leek er hands te worden gemaakt in het Emmeloordse strafschopgebied, maar de scheidsrechter wilde hier niets van weten en liet nu doorspelen.
Tot de 65e minuut speelde Heerdenaar Nick Schurink een goede wedstrijd, maar plotseling sloegen de stoppen door en werd onze Olde Skiep Gerke Schaap over de dam gejaagd en tegen de grond gewerkt.
Met een direct rode kaart kon Heerdenaar Nick Schurink inrukken.

Dubbele wissel
De trainer van VV Heerde paste nu wat omzettingen en aanpassingen toe en bracht het jeugdtalent aanvaller Stijn Rorije voor verdediger Nick Boterman in de ploeg.
Bij SC Emmeloord kwam er nu een dubbele wissel waarbij de broertjes Marc en Lucas Loosman naar de kant werden gehaald en de twee Boundati's de balgoochelaars Brahim en Bilal werden gebracht.

Tumult
Plotseling was daar een uitbraak van VV Heerde en trok de blauwe Rambo Mart Matthijssen aan de noodrem.
Deze overtreding op een doorgebroken speler leverde ook Mart Matthijssen een direct rode kaart op waarna beide teams met tien tegen tien weer in evenwicht waren.

Hectische slotfase
Beide teams kregen in een spannende en bloedstollende slotfase nog een paar goede kansen.
Twee keer stond de beer van Emmeloord op de goede plek om Stijn Rorije en Raoul Weijenberg van het scoren te houden.
Een gigantische scrimmage voor het Emmeloordse doel liep met een sisser af waarna ook SC Emmeloord via Rik Beekman en de beide Boundati's dreigend opdoken.
Vlak voor tijd hield iedereen zijn adem in toen Heerdenaar Mike Bronsink met een vuurpijl probeerde te scoren, maar wederom stond daar de Blauwe Beer Tim Schaafsma om het team overeind te houden.
Na het laatste fluitsignaal lagen de spelers van beide teams helemaal kapot en leeggeknokt op het veld.
Deze wedstrijd had overduidelijk bij beide teams zijn tol geeist.
Bij VV Heerde overheerste de teleurstelling vanwege het mislopen van de periodetitel.

Conclusie
Door deze zwaarbevochten 2-1 overwinning op VV Heerde is SC Emmeloord naar de 9e plek geklommen en weer meer afstand van de gevarenzone genomen.
Na de 3-2 van vorige week op Germanicus en deze 2-1 op VV Heerde zijn de polderboys aan een goede serie bezig.
Volgende week speelt SC Emmeloord een uitwedstrijd bij de nummer twee VV Lemelerveld die vandaag met een 3-3 gelijkspel bij Stadskanaal dure punten lieten liggen.
Door een 3-1 overwinning op Germanicus is SV Dalfsen nu de nieuwe koploper van de tweede klasse L.

Man van de wedstrijd beide teams
Het gehele Emmeloordse team leverde een teamprestatie van formaat.
De supporters noemden onder andere doelman Tim Schaafsma, Wouter van der Velden, Gerke Schaap, Jeroen Sipma en Rik Beekman tot de uitblinkers, maar de technische staf besloot om La Blue Enfant Terrible Jeroen Sipma uit te kiezen.

Bij VV Heerde wil ik ook een speler noemen die ik toevallig ook op zaterdag in Heerde even sprak.
Normaliter is de nummer zeven Dewi van Velsen een aanvaller, maar na een vervelende blessure moest hij hard terugknokken.
Deze wedstrijd stond Dewi op de rechtsback positie uitstekend te voetballen.
Ik wil Dewi ook bedanken voor zijn sportieve reactie direct na afloop om mij onmiddelijk persoonlijk te feliciteren met deze overwinning.
Man van de wedstrijd SC Emmeloord: Jeroen Sipma
Man van de wedstrijd VV Heerde: Dewi van Velsen

Na vele jaren als elftalleider is dit ook voor mij persoonlijk een bijzondere dag want ik had als leider nog nooit van het eerste van VV Heerde gewonnen!
Gisteren zag ik de talenten van Reaal Dronten nog met 3-2 in Heerde onderuitgaan en daarom voelt deze 2-1 als een sportieve revanche.
Desalniettemin vind ik VV Heerde een prachtige warme club en wens ik hun verder veel succes toe.

Alle uitslagen van de Tweede Klasse L:
SC Emmeloord - VV Heerde 2-1
SC Stadskanaal - VV Lemelerveld 3-3
SV Dalfsen - Germanicus Coevorden 3-1
FC Assen - VV Zuidwolde 1-2
Asser Boys - Rolder Boys 1-3
SV Dedemsvaart - VV Valthermond 1-1
SC Erica - VV Beilen 2-2

Verslaggever: Klaas Huisman.