Het verslag SC Emmeloord - Germanicus

Verzonden vanuit OutlookSC Emmeloord - Germanicus  3 - 2  ( 2 - 0 )

Een strijdvaardig en veerkrachtig SC Emmeloord wint in een boeiend spektakelstuk met 3-2 van Germanicus Coevorden.
Voorafgaand aan deze wedstrijd had het tweede team van SC Emmeloord een belangrijke 2-0 overwinning op de beloften van FVC Leeuwarden geboekt.
Onder een aangenaam voorjaarszonnetje mocht de pupil van de week Binne Dijkstra voor ongeveer 200 toeschouwers de aftrap nemen.
De polderboys kwamen flitsend uit de startblokken en namen in een fantastische eerste helft een 2-0 voorsprong.
Het openingsdoelpunt van Gerke Schaap was een oogstrelend juweeltje.

Na de rust was alles anders en kwamen de Germanen opzetten.
De Emmeloorders gingen door een moeilijke fase, werden teruggedrongen en zagen Germanicus met twee prachtige doelpunten tot 2-2 terugkomen.
Tot de 80e minuut leken de zwoegende polderboys te bezwijken, maar na een direct rode kaart voor Germanicus speler Stan Ypenburg kantelde de wedstrijd en konden de polderboys er nog een slotoffensief uitslepen.
In de 90e minuut viel de verlossende 3-2 toen supersub Abdul Boundati het op zijn heupen kreeg door met een mooie afgemeten voorzet Mart Matthijssen vrij voor het doel te zetten.
Na de 3-2 van Mart Matthijssen volgde er nog een tweede rode kaart voor Germanicus waarna de geel zwarten deze wedstrijd met negen spelers zouden eindigen.
Hieronder het wedstrijdverslag over een meeslepend, fascinerende en boeiend voetbalspektakel.

De opstelling van SC Emmeloord:
Tim Schaafsma, Remco Jonkman, Olav Sieljes, Wiebe Koopmans, Wouter van der Velden, Mart Matthijssen, Jeroen Sipma ( 55e Luuk Kappers), Gerke Schaap, Maric Naaktgeboren, Marc Loosman en Rik Beekman ( 78e Abdul Boundati ).
Wissels: doelman Niels Boomsma, Luuk Kappers, Abdul Boundati en Danny de Graaf.
Geblesseerd/afw: Lucas Loosman, Wouter Spit, Gokhan Pala, Harm van Wieren, Maarten Ebbers, Brahim Boundati en Koen Boneschansker.

De opstelling van Germanicus Coevorden:
Vincent Beugelink, Erik Boer ( 18e Nance Hoogeveen ), Daan van Dijk, Devon Smit, Jordy Beeksma, Fabian Greve, Roelof van Dijk, Stan Ypenburg, Kain Hoogeveen, Niels Haandrikman ( 45e Gutama Abadinsa ) en Marco Cremer.
Wissels: doelman Bram Weerink, Pim van der Veen, Gutama Abadinsa, Stan Meertens en Nance Hoogeveen.
Rode kaarten: Stan Ypenburg en Daan van Dijk ( 2 keer geel )
Gele kaarten: Kain Hoogeveen en Daan van Dijk ( 2 keer geel )

De aanloop
Nadat de jongens van het tweede goede zaken in de reserve hoofdklasse hadden gedaan door met 2-0 van FVC te winnen zat de stemming er goed in op een zonnig Ervenbos.
De geluidsinstallatie en het led scorebord draaiden op volle toeren toen de wedstrijdsponsor van Broekhuizen Schilders werden aangekondigt.
Tijdens de warming up raakte middenvelder Lucas Loosman geblesseerd waardoor de net herstelde Jeroen Sipma in de basis mocht starten.
Bij SC Emmeloord was oud eerste elftalspeler Henk Matthijssen uit Rutten vandaag de grensrechter.

Een noodoplossing
Trainer Dick Krommenhoek kon deze wedstrijd niet over zijn vaste centrale verdedigers Harm van Wieren, Wouter Spit en Gokhan Pala beschikken en besloot om met Wiebe Koopmans naast Olav Sieljes centraal in de verdediging te starten.
In zijn jeugdjaren speelde Wiebe Koopmans ooit als centrale verdediger, maar bij de senioren werd hij tot aanvallende middenvelder getransformeert.
Iedereen kent Wiebe nog van zijn wereldberoemde omhaal, maar vandaag onderging Wiebe Koopmans dus een metamorfose en zou hij als centrale verdediger uitgroeien tot man de wedstrijd.

Bliksemstart
De polderboys kwamen fel, ijzersterk, dominant en gedreven uit de startblokken.
Meteen binnen een minuut moest de doelman van Germanicus twee keer in actie komen om inzetten van Rik Beekman en Jeroen Sipma te pareren.
In deze levendige openingsfase verschenen de Emmeloorders via Wouter van der Velden, Maric Naaktgeboren en Marc Loosman drie keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel en kreeg het team vijf corners te nemen.
In het eerste half uur was SC Emmeloord dominant en oppermachtig.
De Germanen probeerden over de flanken gevaarlijk te worden, maar kregen tot vlak voor rust geen grote kansen.

Dynamisch en energiek
In een hoog tempo lieten de Emmeloorders fris, frivool, energiek en aanvallend voetbal zien.
De blauwen stonden tactisch strak in de organisatie en hielden de linies kort compact op elkaar.
Met een snelle balcirculatie probeerde Germanicus over de flanken de juiste openingen te vinden, maar onder aanvoering van Olav Sieljes, Wiebe Koopmans, Jeroen Sipma en Mart Matthijssen hielden de hardwerkende polderboys eenvoudig stand.
Op de backs moesten Remco Jonkman en Wouter van der Velden alle zeilen bijzetten en werden de meeste duels gewonnen.
Vanuit de snelle omschakeling zorgden vooral Gerke Schaap, Maric Naaktgeboren en Marc Loosman voor een constante dreiging.

De voorsprong
In de 24e minuut zorgde Gerke Schaap met een oogstrelend bekeken boogballetje voor de bevrijdende 1-0 voorsprong voor SC Emmeloord.
Hier ging een mooie snelle actie van Maric Naaktgeboren aan vooraf waarna vanaf randje strafschopgebied Het Olde Skiep de doelman van Germanicus iets te ver voor zijn doel zag staan.
Met een listig bekeken lobje lepelde Gerke Schaap deze bal over de keeper in het dak van het doel voor de 1-0 voorsprong voor SC Emmeloord.

Plaagstootjes
De Germanen lieten het hier niet bij zitten en trokken nu fel van leer.
Tot dusver hoefde de beer van Emmeloord doelman Tim Schaafsma alleen maar bij enkele voorzetten vanaf de flanken in actie te komen, maar nu gingen ineens alle alarmbellen af.
Vanuit de tweede lijn probeerde Germanicus via Daan van Dijk, Stan Ypenburg en Jordy Beeksma gevaar te stichten, maar tot drie keer aan toe stond doelman Tim Schaafsma op de goede plek om redding te brengen.
Onder aanvoering van de uitblinkers Stan Ypenburg en Kain Hoogeveen begon de druk op de Emmeloordse verdediging toe te nemen waar Wiebe Koopmans en Olav Sieljes het afweergeschut bedienden.
Bij balverlies loerden de Emmeloorders in de omschakeling op de snelle counter.

Eigen doelpunt
Uit een razendsnelle uitval werden de verdedigers van Germanicus in de 32e minuut volledig verrast en overlopen toen Speedy Gonzalez Wouter van der Velden het op zijn heupen kreeg.
Met een weergaloze rush snelde de opkomende back Wouter van der Velden iedereen voorbij om vervolgens met een voorzet op Marc Loosman grote paniek voor het vijandelijke doel te veroorzaken.
Deze voorzet werd pardoes door Germanicus verdediger Devon Smit in zijn eigen doel gekopt voor de 2-0 voorsprong voor SC Emmeloord.

Ontketend
De geel zwarte bezoekers reageerden nu furieus en trokken ontketend ten aanval, maar de echte scherpte en overtuiging was er niet.
Vanuit de counter bleef SC Emmeloord er gevaarlijk en dreigend uitkomen.
Bij een doorbraak werd de grillige Maric Naaktgeboren op randje strafschopgebied door Daan van Dijk neergelegd, maar de vrije trap van Gerke Schaap zou niets opleveren.
Met een 2-0 voorsprong voor SC Emmeloord gingen we rusten.

De rust
Trainer Dick Krommenhoek sprak zijn manschappen bemoedigend toe en gaf tactische aanwijzingen voor de tweede helft.
Bij Germanicus kwam nu verdediger Gutama Abadinsa voor Niels Haandrikman binnen de lijnen en volgden er omzettingen.
Met een 3-4-4 opstelling wilde trainer Eric Prins volop de aanval spelen om voorin iets af te dwingen en gevaarlijker te worden.
Vanaf het middenveld zorgde Jordy Beeksma voor de aanvoer richting de frontlinie waar de grillige onberekenbare aanvallers Stan Ypenburg, Roelof van Dijk, Kain Hoogeveen en Fabian Greve nu op oorlogspad gingen.

Onder zware druk
Meteen vanaf de aftrap werd al duidelijk dat een furieus Germanicus op zoek ging naar eerherstel.
De gehele tweede helft had Germanicus het initiatief en een veldoverwicht.
Met een gigantisch dosis strijd en inzet moest SC Emmeloord alle zeilen bijzetten om de aanvallers van Germanicus af te kunnen stoppen.
Een verraderlijke poging van Fabian Greve zeilde rakelings voorlangs het Emmeloordse doel.
In de 50e minuut haperde de opbouw bij Germanicus en kwamen de polderboys gevaarlijk opzetten, maar nadat een schot van Maric Naaktgeboren ternauwernood werd gekeerd was de rebound helaas niet aan Rik Beekman besteed.

De aansluiting
In de 52e minuut volgde uit een counter de 2-1 aansluitingstreffer voor Germanicus.
Met een snelle actie glipten Stan Ypenburg en Fabian Greve over de linkerflank waar rechtsback Remco Jonkman op snelheid werd geklopt.
De strakke voorzet werd bij de eerste paal door Marco Cremer hard en hoog tegen de touwen gewerkt voor de 2-1 aansluitingstreffer.
Vanaf dit moment zette Germanicus aan voor een ontketend offensief.
De beer van SC Emmeloord moest een aantal keren in actie komen om gevaarlijke voorzetten van Stan Ypenburg en Roelof van Dijk onschadelijk te maken.
Een vrije trap van Kain Hoogeveen spatte daarna uiteen op de vuisten van doelman Tim Schaafsma.

De gelijkmaker
Net op het moment dat SC Emmeloord zich leek te herstellen en via Marc Loosman een goede kans onbenut liet volgde uit een perfecte vrije trap de 2-2 gelijkmaker.
In de 64e minuut kreeg Germanicus via Kain Hoogeveen op randje strafschopgebied een vrije trap te nemen.
De muur stond weliswaar goed en de beer van Emmeloord had allang stelling genomen of met een uiterste precisie krulde Kain Hoogeveen op weergaloze wijze deze vrije trap strak in de kruizing voor de 2-2 gelijkmaker.

Door het oog van de naald
De polderboys gingen na deze 2-2 door een moeilijke fase en kropen drie keer door het oog van de naald.
Bij inzetten van Daan van Dijk en Stan Ypenburg moest doelman Tim Schaafsma in actie komen en in de 78e minuut spatte een harde kopbal van Germaan Marco Cremer tegen de lat uiteen.
Even later probeerde Kain Hoogeveen zijn eerdere kunststukje te herhalen, maar deze keer had Tim Schaafsma het laatste woord en bracht hij redding.

Veerkracht
Trainer Dick Krommenhoek had nog een laatste troef achter de hand en bracht nu aanvaller Abdul Boundati voor de moegestreden Rik Beekman binnen de lijnen.
Dit bleek al snel de gouden wissel en de absolute jackpot te zijn.
De polderboys toonden in de slotfase mentaliteit, karakter en veerkracht.

Rode kaart
In de 82e minuut kreeg de grote uitblinker van Germanicus Stan Ypenburg na een pittige overtreding op Remco Jonkman een direct rode kaart.
Plotseling stonden de Germanen nu met tien man en roken de polderboys hun kansen.
Een kopbal van Mart Matthijssen leverde nog niets op en een inzet van Marc Loosman werd ternauwernood gestuit en tot corner verwerkt.

De ontlading
Terwijl de meeste toeschouwers zich al met een gelijkspel hadden verzoend kwam er toch nog een doldwaze ontknoping.
Vorig seizoen eindigde het treffen in een 2-2 gelijkspel, maar deze keer wilden de polderboys alsnog de volle winst pakken.
In de 90e minuut ging de trucendoos helemaal open bij tovenaar Abdul Boundati die met onnavolgbare bewegingen iedereen fopte door vervolgens met een schitterende voorzet Mart Matthijssen te bedienen.
Met zijn uitschuifbare benen wist de inglijdende Mart Matthijssen nog net het puntje van zijn grote teen tegen de bal aan te zetten voor de 3-2 overwinning voor SC Emmeloord.
Deze 3-2 van Mart Matthijssen bracht het uitbundige sportpark letterlijk in blijdschap, vervoering en hogere sferen.

Frustratie
Bij Germanicus heerste er vooral ontgoocheling en teleurstelling waarna ook nog eens aanvoerder Daan van Dijk met zijn tweede gele kaart kon inrukken. Met negen spelers beeindigden de geel zwarten deze wedstrijd.
De gasten waren vooral de gehele tweede helft de betere ploeg, maar werden puur op strijd, inzet en veerkracht door SC Emmeloord afgetroefd.
Voor mij persoonlijk was dit de allereerste keer ooit dat ik van Trainer Eric Prins wist te winnen en nu van zijn kant de sportieve felicitaties mocht ontvangen.

Man van de wedstrijd
Het was best even wennen voor onze kersverse centrale verdediger Wiebe Koopmans, maar onze stand in blauwe libero en ausputzer stond zijn mannetje en speelde een puike partij.
Alle supporters inclusief de Wiebe fanclub op de tribune scandeerden zijn naam en kozen hem unaniem als man of the match.
Namens Germanicus werd een speler die nota bene een rode kaart kreeg verkozen tot man van de wedstrijd.
Tot aan zijn rode kaart was de technisch behendige Stan Ypenburg een constante plaag voor de Emmeloordse verdediging.
Man of the match SC Emmeloord: Wiebe Koopmans
Man of the match Germanicus: Stan Ypenburg

Rest mij om onze grensrechter Henk Matthijssen uit Rutten te bedanken.
Volgende week zondag 31 Maart speelt SC Emmeloord een thuiswedstrijd op De Ervenbos tegen VV Heerde. Aanvang is dan weer 14:00 uur!
De Heerdenaren staan op een 3e plek en wonnen vandaag nipt met 0-1 bij hekkensluiter SC Erica.
De voorbeschouwing volgt later komende week.