De voorbeschouwing sv Dedemsvaart - sc Emmeloord

Deze zondag gaan de polderboys in Dedemsvaart op bezoek bij de plaatselijke trots en nummer twee van de tweede klasse L.
De blauwe marionbus vertrekt zondagochtend rond 11:15 uur vanaf de Ervenbos richting De Voart waar om 14:00 uur op sportpark De Boekweit zal worden afgetrapt.
De sportvereniging Dedemsvaart promoveerde vorig seizoen voor het eerst in zijn bestaan via de nacompetitie naar de tweede klasse.
Het is dan ook opmerkelijk dat de promovendus momenteel met 18 punten uit negen wedstrijden heel keurig op de tweede plek staat.
De Voarters wonnen tot nu toe zes wedstrijden en verloren drie keer met een doelsaldo van 27 voor en 23 tegen.
De Emmeloorders staan met elf punten uit negen wedstrijden en een doelsaldo van 16 voor en 21 tegen op een tiende plek waarbij er drie keer werd gewonnen, twee keer de punten werden gedeeld en alle vier de uitwedstrijden verloren gingen.
Kunnen de blauwen in Dedemsvaart het uitsyndroom doorbreken?

De ziekenboeg!
Trainer Arnold Roossien kan voorlopig geen beroep doen op linksback Maarten Ebbers en aanvaller Gerke Schaap die beiden een geruime tijd uit de running zullen zijn.
Verder is ook aanvaller Robin Elsinga nog steeds geblesseerd.
De verdediger Maarten Ebbers kampt met een lastige heupblessure terwijl aanvaller Gerke Schaap zijn pols heeft gebroken.
Daartegenover staat de naderende terugkeer van Koen Boneschansker die heel voorzichtig via het tweede elftal weer wedstrijdritme gaat opdoen.
Ook middenvelder Mark Staal timmert weer aardig aan de weg in het tweede elftal en lijkt weer op de deur van het eerste te kloppen.
Alle overige selectiespelers ogen fit en speelklaar voor deze wedstrijd in Dedemsvaart.

Het uitsyndroom!
Het voetbal is de laatste weken niet goed en het lijkt wel of het team met een vormcrisis te maken heeft en op zoek is naar de juiste patronen en balans.
Na vier uitnederlagen hunkeren de polderboys naar eerherstel en de eerste punten buitenshuis.
Het zal geen gemakkelijke klus worden in Dedemsvaart, maar er ligt hier een enorme uitdaging in het verschiet om het uitsyndroom te doorbreken en zelfvertrouwen bij te tanken.
Er is nog steeds een groot verschil tussen de thuiswedstrijden op de eigen Ervenbos en de uitwedstrijden die allen verloren gingen.
In deze competitie zijn er wekelijks verrassende uitslagen en is er altijd van alles mogelijk.
Bij een overwinning in Dedemsvaart hebben de polderboys weer aansluiting met de middenmoot en kan er weer voorzichtig naar boven worden gekeken.

De beloften en het tweede elftal!
Het komt de laatste tijd regelmatig voor dat trainer Arnold Roossien niet schroomt om spelers van het beloftenteam en het tweede elftal voorzichtig te brengen.
Vorige week maakte vlak voor tijd het jeugdtalent Jesper Kooijman zijn debuut in het eerste elftal.
Het beloftenteam van sc Emmeloord JO19-1 draait momenteel een geweldig seizoen en is met 27 punten uit negen wedstrijden en een indrukwekkende doelsaldo van 100 doelpunten voor en slechts vijf tegen de trotse koploper in de eerste klasse.
Het tweede elftal staat met twaalf punten uit acht wedstrijden keurig op een zevende plek in de middenmoot van de reserve hoofdklasse.
In dit team zitten al enkele spelers dicht tegen het eerste aan en het kan zomaar gebeuren dat trainer Arnold Roossien sommige spelers gaat inzetten om het eerste elftal nieuwe frisse impulsen te geven.

Tegenstander sv Dedemsvaart!
Het zal geen gemakkelijke klus worden tegen de huidige nummer twee.
De oranje blauwen wonnen thuis op de eigen Boekweit met 5-3 van VKW, met 3-0 van Stadskanaal en met 3-2 van sv Olyphia.
Alleen tegen het sterke Germanicus gingen de Voarters thuis in een spektakelstuk met 3-4 onderuit.
De eerste drie uitwedstrijden bij vv Raptim, vv Ruinerwold en vv Zuidwolde werden allemaal gewonnen, maar in de laatste twee uitwedstrijden bij vv Beilen en vv Heerde ging het mis en liepen de Voarters tegen twee nederlagen aan.
In Beilen liep sv Dedemsvaart met 6-2 tegen zijn grootste nederlaag aan  en vorige week gingen de Voarters met 1-0 onderuit bij vv Heerde.

Trainer en spelers!
De topscorers bij sv Dedemsvaart zijn Noah Schuurman en Danny Kuiper met elf en negen doelpunten.
Het team heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud waarbij de dertigers Mark de Boer, Niels de Boer, Raemon Knol en Peter Tiggelaar de jonge talenten Noah Schuurman, Jim Veltmaat, Mike Hilbrink en Julian Brouwer op sleeptouw nemen.
De huidig topscorer Noah Schuurman is met zijn 18 jaar een groot talent bij sv Dedemsvaart.
Hoofdtrainer Arnoud Rouwenhorst is aan zijn derde seizoen bezig op De Boekweit en was hiervoor als trainer actief bij vv Broekland en assistenttrainer bij de hoofdklassers vv Staphorst en vv Berkum.

Samenwerking in JVC Dedemsvaart!
De sportvereniging sv Dedemsvaart werd op 21 Juli 1929 als DVC Dedemsvaart in de clubkleuren Oranje Blauw opgericht en heeft samen met zaterdag derdeklasser SCD'83 sportpark De Boekweit aan de sportlaan als thuisbasis.
Er liggen hier vijf voetbalvelden waaronder ook een kunstgrasveld en langs het hoofdveld staat een ruime tribune met ongeveer 300 zitplaatsen.
Oorspronkelijk was sv Dedemsvaart een gemengde zaterdag en zondagclub, maar in 1983 volgde er een afscheiding waarbij SCD'83 als zelfstandig zaterdagclub verder ging.
In de beginfase nog met dezelfde clubkleuren, maar later ging SCD'83 in het blauw geel verder door het leven.
De zaterdagclub SCD'83 heeft 400 leden en de zondagclub sv Dedemsvaart heeft 500 leden, maar ondanks de splitsing destijds zijn beide clubs tegenwoordig diep in elkaar verstrengeld en is er veel onderling overleg.
Sinds 2011 hebben beide clubs in JVC Dedemsvaart een intense samenwerkingsverband waarbij alle jeugdteams en vrouwenteams in Jeugd Voetbal Combinatie Dedemsvaart zijn ondergebracht.

De Palmares!
Vanaf 1990 t/m 2007 schommelde sv Dedemsvaart tussen de derde en vierde klasse. In 2007 degradeerde deze trotse zondagclub zelfs naar de vijfde klasse om vervolgens in 2009 weer te promoveren.
De oranje blauwen werden in 2009 en 2012 kampioen en kwamen hierna drie seizoenen in de derde klasse uit.
Nadat het team in 2015 degradeerde werden de Voarters in 2016 glansrijk en overtuigend kampioen van de vierde klasse.
In 2017 eindigde sv Dedemsvaart op een vijfde plek in de derde klasse D, waarna de oranje blauwen via de nacompetitie voor het eerst in hun bestaan naar de tweede klasse promoveerden.
De Voarters doen het bijzonder goed als promovendus en staan inmiddels na negen wedstrijden op een verdienstelijke tweede plek in de tweede klasse L.

Baron van Dedem!
Het veen en turfdorp Dedemsvaart dankt zijn naam en oorsprong aan de veenbaas Baron Willem Jan van Dedem die ooit in 1809 het 40 kilometer lange kanaal tussen Hasselt en Gramsbergen liet aanleggen.
Dit kanaal werd destijds voor vervoer van turf voor de vervening gebruikt waaromheen elf buurtschappen in deze veenkolonie werden gerealiseerd.
Dankzij deze baron van Dedem kreeg het dorp Dedemsvaart gestalte.
Tegenwoordig heeft Dedemsvaart bijna 13000 inwoners en een uitgebreid winkelcentrum met een regionale functie.
Het dorp hoorde vroeger bij Avereest, maar ligt nu in de gemeente Hardenberg en wordt in de volksmond ook wel De Voart genoemd.

De wedstrijd sv Dedemsvaart - sc Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Boekweit aan de sportlaan te Dedemsvaart.
De blauwe marionbus vertrekt rond 11:15 uur vanaf De Ervenbos.
In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Alle voorspellingen voor de tweede klasse L:
sv Dedemsvaart - sc Emmeloord  Een 3.
vv Raptim Coevorden  -  vv Lemelerveld  Een 3.
vv Zuidwolde  -  Germanicus Coevorden  Een 2.
sc Stadskanaal  -  sc Erica  Een 1.
VKW Westerbork  -  vv Heerde  Een 3.
vv Ruinerwold  -  vv Valthermond Een 2.
vv Beilen  -  sv Olyphia Noordwolde Een 1.

Verslaggever: Klaas Huisman.