Verslag sc Emmeloord - vv Valthermond



sc Emmeloord  -  vv Valthermond   2 - 2  ( 0 - 1 )

In een gigantisch superspannend spektakelstuk heeft sc Emmeloord met 2 - 2 gelijkgespeeld tegen koploper vv Valthermond.
De blauwen hadden de eerste overwinning in het vizier, maar moesten in een hectische slotfase toch nog een tegentreffer incasseren.
Het talrijke publiek kreeg een hartverwarmende, passionele en meeslepende wedstrijd voorgeschoteld waarbij de polderboys goed voor de dag kwamen.
Voorafgaand aan deze wedstrijd had het tweede elftal van sc Emmeloord door een 5 - 1 overwinning op SWZ Sneek 2 zijn eerste overwinning in de reserve hoofdklasse behaald.

De opstelling van sc Emmeloord:
Ruben Doorn, Maarten Ebbers, Gokhan Pala, Harm van Wieren, Wouter Spit, Guido Vissers ( 42e Jeroen Sipma ), Mart Matthijssen, Rick Sliep, Gerke Schaap, Emiel de Vries en Bastian Tabak ( 80e Rik Beekman ).
Wissels: Jeroen Sipma, Rik Beekman, Mark Staal, Remco Jonkman en doelman Niels Boomsma.
Geblesseerd/afw: Hans Langedijk, Koen Boneschansker, Robin Elsinga en Wiebe Koopmans.
Trainers: Arnold Roossien, Dennis Lanters en Jan Arjen Kooi.
Teammanagers: Klaas Huisman en Herman Vos
Verzorgster: Arianne Bruin
Assistent scheidsrechter: Herman Vos

De opstelling van vv Valthermond:
Erwin Timmer, Tom Meijers, Rick Schlimbach, Lars Baas, Stephan de Vries, Alwin Braaksma, Jens Bulle ( 70e Dion vd Laan ), Edwin Drenth, Jesper de Graaf ( 65e Sven Jaegers ), Maikel Platje en Demy te Velde.
Wissels: Dion vd Laan, Sven Jaegers, Lars Eding en Twan Lowes.
Rode kaart: Rick Schlimbach in de 88e minuut.
Trainers: Bart Hartman, Albert Koops en Henk Bolk.
Teammanagers: Patterick Feiken en Marc Goeree.
Verzorger: Wim Wever.
Assistent scheidsrechter: Dhr. T. Wardenburg
De scheidsrechter: Dhr. B. Stundebeek
Toeschouwers: 300

Vanwege de nasleep van een vervelende blessure nam verdediger Remco Jonkman plaats op de bank, maar uit voorzorg zou hij deze wedstrijd niet in actie komen.
Eerder op de dag strooide de teammanager per abuis een potje met zoetjes door de kantine waardoor de toon meteen was gezet.
Onder een aangenaam najaarszonnetje waren er ongeveer 300 toeschouwers naar de Ervenbos gekomen die de pupil van de week Julian Oosterbeek de aftrap zagen nemen.

Sterk uit de startblokken!
De blauwen namen meteen het initiatief en kwamen sterk uit de startblokken.
Na een slim steekballetje van Emiel de Vries op Bastian Tabak moest de doelman van Valthermond in actie komen waarna even later een eentweetje tussen Emiel de Vries en Gerke Schaap ternauwernood werd onderschept en weggewerkt.
Vanaf het middenveld zochten Mart Matthijssen, Guido Vissers en Rick Sliep naar de juiste openingen.
Een venijnig schot van Gerke Schaap zeilde rakelings naast het Drentse doel waarna Bastian Tabak de Drentse doelman op zijn weg vond.
Met opportunistisch aanvallend voetbal waren de Emmeloorders de bovenliggende partij waarna het toch plotseling weer mis ging.

Een onnodige bitterzure tegendoelpunt!
In de 15e minuut kwam vv Valthermond uit een slordige verdedigingsfout op een 0 - 1 voorsprong.
Na slordig balverlies op het middenveld profiteerde de Drentse aanvaller Demy te Velde van een grove dekkingsfout waarna deze grillige sluipschutter koelbloedig de trekker overhaalde door met een harde schuiver doelman Ruben Doorn te passeren voor de 0 - 1 voor vv Valthermond.

Een boeiende en fascinerende eerste helft:
Beide teams deden weinig voor elkaar onder en schotelden het publiek een levendige wedstrijd voor.
De polderboys probeerden uit alle macht deze tegenslag te boven te komen door in een hoog tempo op zoek naar de gelijkmaker te gaan.
Met name de opkomende backs Maarten Ebbers en Wouter Spit zorgden voor een constante aanvoer richting de flanken waar Bastian Tabak en Gerke Schaap dreigend opdoken.
Bij balverlies haperde regelmatig de omschakeling waarbij vv Valthermond er razendsnel kon uitkomen, maar echte grote kansen kregen de Drenten niet.
Het centrale duo Harm van Wieren en Gokhan Pala zorgden voor het cement tussen de linies waar Mart Matthijssen en Rick Sliep de gaatjes moesten dichten.
Mooie voorzetten van Gokhan Pala, Gerke Schaap en Wouter Spit werden met de nodige moeite onschadelijk gemaakt waarna bij Emiel de Vries plotseling de trucendoos openging, maar met hangen en wurgen hield de verdediging van vv Valthermond stand.

Vlak voor rust drie grote kansen voor sc Emmeloord!
Met een splijtende pass lanceerde Gerke Schaap bij de tweede paal de inkomende Emiel de Vries die zijn inzet in het zijnet uiteen zag spatten.
In de 30e minuut spatte een vrije trap van Gerke Schaap via binnenkant paal uiteen waarna de rebound door Bastian Tabak werd overgeschoten.
Uit een gevaarlijke indraaiende corner ontstond er een rommelige scrimmage voor het Drentse doel waar in een kluwen van spelers Harm van Wieren vergat te scoren.
In deze fase had sc Emmeloord de gelijkmaker moeten scoren, maar stond het vizier niet op scherp.

Gevaarlijke razendsnelle tegenstoten van vv Valthermond!
De polderboys speelden te gehaast en moesten bij balverlies razendsnel omschakelen om de Drentse aanvallers in toom te houden.
In de snelle counter doken de aanvallers van Valthermond twee keer gevaarlijk op voor het Emmeloordse doel waar doelman Ruben Doorn moest ingrijpen om Demy te Velde en Edwin Drenth van het scoren te houden.
Trainer Arnold Roossien wilde iets meer leven op het middenveld en paste een statement wissel toe door Jeroen Sipma voor Guido Vissers in de ploeg te brengen.
Op slag van rust toonde sc Emmeloord weer een teken van leven, maar het venijnige schot van Emiel de Vries zeilde over.
Met een 0 - 1 stand voor vv Valthermond gingen we rusten.

In de rust sprak trainer Arnold Roossien zijn manschappen bemoedigend toe waarbij hij vooral het accent legde op meer beweging en energie tussen de linies.
Hij vroeg het team om meer scherpte en overtuiging te brengen en vooral om koelbloediger en efficienter voor het doel te zijn.
Met goede moed begonnen de blauwen aan de tweede helft.

De achtervolging in een tactisch schaakspel!
In een hoog tempo ging sc Emmeloord op zoek naar de gelijkmaker en kreeg het via Bastian Tabak, Gerke Schaap en Emiel de Vries kansjes.
In de snelle counter verschenen ook de Drenten dreigend voor het Emmeloordse doel waarbij een inzet van Rick Schlimbach in het zijnet belandde.
Bij snelle acties over de flanken claimden de polderboys tot twee keer een corner die het niet zou krijgen waarna de scheidsrechter twee keer in actie moest komen om incidentjes in de kiem te smoren.
Ondertussen werd het spel feller en grimmiger waarbij de polderboys nu risico's gingen nemen om een treffer te forceren.
Aan de andere kant moest Emmeloord doelman Ruben Doorn twee keer ingrijpen om gevaarlijke tegenstoten van Valthermond onschadelijk te maken.
Een ziedend schot van Edwin Drenth zeilde rakelings over waarna Demy te Velde en Edwin Drenth doelman Ruben Doorn op hun weg vonden.
De Drenten hanteerden een tactisch schaakspel om het middenveld onder controle te krijgen, maar slaagden hier niet in.

De verdiende gelijkmaker en de voorsprong voor sc Emmeloord!
Er werden pittige duels uitgevochten waarna Valthermonder Jens Bulle ongelukkig terecht kwam en met een arm uit de kom het veld moest verlaten.
De polderboys speelden te gehaast rommelig en onzuiver, maar zouden dan toch nog in de 72e minuut langszij komen.
Het was de architect Gokhan Pala die de bal over grote afstand panklaar bij de blauwe scherpschutter Emiel de Vries op de stropdas legde.
In een flitsende beweging scoorde Emiel de Vries met een intikker de verlossende 1 - 1 gelijkmaker waarna het hek van de dam was.
Plotseling was de geest uit de fles en gingen de polderboys op zoek naar meer treffers.
In deze fase werden de Valthermonders teruggedrongen en vastgezet.
Nadat een gevaarlijke voorzet van Jeroen Sipma op Bastian Tabak ternauwernood werd weggewerkt had Rick Sliep een mooie actie in huis waarbij er overduidelijk hands werd gemaakt door een Drentse verdediger en sc Emmeloord een strafschop kreeg te nemen.
In de 75e minuut ging de bal op de stip en kreeg sc Emmeloord een strafschop te nemen.
Het was de architect Gokhan Pala die deze strafschop feilloos binnen schoot voor de 2 - 1 voorsprong voor sc Emmeloord.

Een bloedstollende en hectische slotfase!
In plaats van door te drukken sloop er plotseling angst en onzekerheid in het Emmeloordse team waarbij er achteruit werd gelopen.
De slimme en uitgekookte Drenten roken nu bloed en gingen uit alle macht op zoek naar de gelijkmaker.
In een hoog tempo golfde het spel op en neer waarbij sc Emmeloord twee keer goed weg kwam.
Bij een overtreding randje strafschopgebied ging de bal niet op de stip en kwamen de polderboys goed weg waarna doelman Ruben Doorn met twee goede reddingen het team overeind hield.
In de 82e minuut viel uit een rommelige onoverzichtelijke scrimmage alsnog de totaal onnodige 2 - 2 gelijkmaker toen Edwin Drenth profiteerde van de chaos in de Emmeloordse verdediging.
Onze assistent scheidsrechter had iets gezien en hield de vlag omhoog, maar het doelpunt van Valthermond werd ondanks felle protesten toch toegekend.

Vrouwe Fortuna en het gestolen punt!
In de laatste minuten trokken de polderboys weer ten strijde en was de blauwe brigade dichtbij de overwinning.
Uit een vrije trap van Gerke Schaap spatte een inzet van Rik Beekman via onderkant lat terug in het veld waarna de rebound tot corner werd verwerkt.
Mooie pogingen van Mart Matthijssen en Gokhan Pala hadden een beter lot verdiend waarna uit een corner het blauwe opperhoofd Harm van Wieren zijn inzet tegen de lat uiteen zag spatten en ook Jeroen Sipma en Wouter Spit niet konden profiteren.
In alle tumult was er nog een doorbraak van Rik Beekman waarna Valthermond verdediger Rick Schlimbach aan de noodrem trok en deze speler neerlegde en met een rode kaart het veld moest ruimen.
Een venijnige vrije trap van Gokhan Pala leverde ook niets meer op waarna deze boeiende wedstrijd op een 2 - 2 gelijkspel bleef steken.
De Drenten waren blij en opgelucht met deze gestolen punt omdat sc Emmeloord toch wel dichtbij zijn eerste driepunter leek te komen.
Helaas wilde vrouwe Fortuna vandaag niet meewerken, maar toch is er een duidelijke stijgende lijn te zien bij het eerste elftal van sc Emmeloord.
Het gehele team van sc Emmeloord verdiend een groot compliment!
Man of the match bij sc Emmeloord: Emiel de Vries
Man of the match bij vv Valthermond: Demy te Velde

Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen vv Raptim uit Coevorden.
De voorbeschouwing volgt donderdagavond!

Alle uitslagen van de tweede klasse L:
sc Emmeloord  -  vv Valthermond   2  -  2
vv Zuidwolde  -  vv Raptim Coevorden  1  -  0
sv Olyphia Noordwolde - VKW Westerbork  2  -  2
vv Beilen  -  vv Ruinerwold  5  -  1
Germanicus Coevorden  -  sc Erica  2  -  0
vv Heerde  -  vv Lemerleveld  2  -  1
sc Dedemsvaart  -  sc Stadskanaal  0  -  0

Verslaggever: Klaas Huisman.